25/10/18

Στα δίχτυα της Στάζι: Eλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία

Ένα νέο βιβλίο αποκαλύπτει τις περιπέτειες των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων που είτε στοχοποιήθηκαν είτε συνεργάστηκαν με την ισχυρή μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας.

 Ο Στράτος Δορδανάς, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και ο Βάιος Καλογρηάς, επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς, συνέλεξαν προσωπικές μαρτυρίες και ερεύνησαν τα αρχεία της Στάζι που αφορούν τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες που βρέθηκαν στη ΛΔΓ με το τέλος του Εμφυλίου. Η μελέτη τους με τίτλο Στα δίχτυα της Στάζι: Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία θα κυκλοφορήσει στις 8 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Η λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκει τη Γερμανία διχοτομημένη. Αρχικά, την ασφάλεια της κατεχόμενης από το Κόκκινο Στρατό Ανατολικής Γερμανίας και την οργάνωση ενός μυστικού δικτύου έμπιστων πληροφοριοδοτών που θα παρείχαν πληροφορίες για «όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζουν και όλα όσα θα άξιζαν να καταγραφούν» αναλαμβάνουν οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες.


Για τη συνέχεια kerdos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.