12/10/18

Το ΥΠ.ΕΞ απέκλεισε τους συγγενείς των πεσόντων από την σημερινή τελετή ενταφιασμού στην Κλεισούρα Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των συγγενών από τις θρησκευτικές τελετές ενταφιασμού των πεσόντων κατά το έπος 1940 - 41
Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα συνεχίζουν επιμελώς τον αποκλεισμό των παιδιών και των συγγενών πεσόντων από τις θρησκευτικές τελετές ενταφιασμού.
Χθες, αιφνιδιαστικά, ανακοίνωσαν ότι σήμερα πραγματοποιείται θρησκευτική τελετή ενταφιασμού 573 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση των συγγενών, όπως άλλωστε έγινε και στις 13 Ιουλίου με τον ενταφιασμό 100 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών.

Είναι αδιανόητο, πρωτόγνωρο και απάνθρωπο να γίνεται ο ενταφιασμός, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα να παραστούν τα παιδιά και οι συγγενείς των πεσόντων. Να πληροφορούνται μόνο από δελτία τύπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι γίνονται τελετές ενταφιασμού, χωρίς όμως να καθίσταται εφικτή η παρουσία τους σε μια τελετή που καρτερικά περίμεναν επί 78 ολόκληρα χρόνια.
Είναι προφανές ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών αδυνατεί να αντιληφθεί ότι το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση. Αν παρόλα αυτά ο Υπουργός Εξωτερικών θέλει να μονοπωλήσει ως προσωπικό του κατόρθωμα την εξέλιξη αποκατάστασης της εκκρεμότητας, ευχαρίστως να του την αναγνωρίσουμε και να του την παραχωρήσουμε. Ωστόσο, όμως ας σεβαστεί την μνήμη των πεσόντων και τον πόνο των παιδιών και των συγγενών τους.
Σημείωση: Είναι τουλάχιστον προσβλητική η αναφορά του Υπουργείου Εξωτερικών ότι οι Συγγενείς θα μπορούν να παρίστανται μόνο στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου. Αυτό το έκαναν επί δεκαετίες, όταν άλλοι απουσίαζαν, δεν γνώριζαν και δεν ασχολούνταν με το ζήτημα αυτό.
Γεώργιος Ι. Σούρλας
Πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών & Φίλων Πεσόντων κατά το Έπος 1940 - 41

4 σχόλια:

 1. ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑΣ ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΥΜΦΩΝΕΣ ΟΙ ΝΕΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι πράγματι απίστευτο. Κανείς δεν ξέρει και δεν μπορεί να καταλάβει τον λόγο.

  Απάντηση Σούρλα στο ΥΠ.ΕΞ: Κανείς δεν ενημέρωσε την Ένωση Συγγενών Πεσόντων για τις τελετές ενταφιασμού στην Βόρειο Ήπειρο


  Και, όπως τώρα διαβάζω εδώ, δεν είναι η πρώτη φορά!

  "Τότε, το καλοκαίρι του 2018 ενταφιάστηκαν 100 σωροί Ελλήνων στρατιωτικών που είχαν πρόχειρα ταφεί σε διάφορα σημεία του μετώπου. Τότε το Υπουργείο Εξωτερικών και η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα είχαν, για άγνωστους λόγους, εξαιρέσει τα παιδιά και τους συγγενείς των νεκρών από την τελετή της ταφής στο κοιμητήριο της Κλεισούρας. Θα μπορούσε κανείς να αποδώσει την εξαίρεση στη γνωστή αμετροέπεια, αδιαφορία και συλλογική άγνοια η οποία διακατέχει την ελληνική γραφειοκρατία διαχρονικά.

  Όμως το δις εξαμαρτείν προδίδει ενσυνείδητη συμπεριφορά.

  Μετά από αρκετούς μήνες οι ελληνικές αρχές στις 12 Οκτωβρίου προχώρησαν αιφνιδιαστικά στον ενταφιασμό των λειψάνων 573 πεσόντων στις μάχες κατά το Έπος της Αλβανίας"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κατ' αρχάς, σχόλια με κεφαλαία κανονικά σβήνονται, διότι κουράζουν τα μάτια και δείχνουν ότι φωνάζεις. Ο κ. Καλεντερίδης έχει σβήσει αρκετά για τον λόγο αυτό, αλλά τα δικά σου φαίνεται ότι μένουν για να ... λαμπρύνουν το ιστολόγιο...

  Είναι προδοτική η συμφωνία αυτή; Για ποιον λόγο; Ήθελες να μείνουν άταφοι οι νεκροί μας; Ή δεν ξέρεις περί τίνος πρόκειται (το πιθανότερο);

  " Κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας που επήλθε μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και της αλβανικής πλευράς στο πλαίσιο της επίλυσης χρονιζόντων διαφορών μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που είχαν αρχίσει τον Ιανουάριο στην περιοχή του Dragot της Αλβανίας, για την αναζήτηση και εκταφή των Ελλήνων πεσόντων κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πολέμου (1940-1941). Ένα ζήτημα που ταλάνιζε τις Ελληνο-αλβανικές σχέσεις για άνω των 70 ετών". (απ' εδώ).


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Η ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ .ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ,ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΛΑΨΟΥΝ...ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΤΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΣΕΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.