31/10/18

Πρόσφυγες Γεζίντι φοβούνται το ISIS στην Ελλάδα

Οικογένειες Κούρδων Γεζίντι καταγγέλλουν ότι απειλούνται από υποστηρικτές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Ελλάδας.

«Εάν μάθουν οι Αφγανοί ότι είμαι Γεζίντι θα με κάψουν ζωντανό. Δεν μας θεωρούν ανθρώπους», λέει ο Καϊρί Ζαμπρί κοιτώντας ανήσυχα από το παράθυρο του τροχόσπιτου, όπου μένει.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο φιλοξενείται στο κέντρο προσφύγων της Μαλακάσας με τη γυναίκα του Ζαϊράν και τις τρεις του κόρες. Στο κέντρο ζουν εκατοντάδες ακόμη πρόσφυγες –πολλοί από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Στο τέλος Σεπτεμβρίου αιματηρές συμπλοκές μεταξύ Αφγανών και Σύρων στη Μαλακάσα οδήγησαν στον θάνατο ενός 31χρονου Σύρου και στον τραυματισμό οκτώ ακόμη προσφύγων. Δεκάδες συνελήφθησαν από την αστυνομία.
Το μικρό κέντρο φιλοξενίας δέχεται πολλούς αιτούντες άσυλο, πολλοί από τους οποίους φιλοξενούνται σε σκηνές μέχρι να τοποθετηθούν στον χώρο πιο οργανωμένες δομές στέγασης. Ο 37χρονος Ζαμπρί είπε στην DW ότι ούτε η αστυνομία που βρισκόταν έξω από το στρατόπεδο ούτε ο στρατός από διπλανό στρατόπεδο παρενέβησαν στις συμπλοκές. Όπως λέει, ο ίδιος και η οικογένειά του ζουν μέσα στον φόβο, ακριβώς όπως και οι υπόλοιπες τρεις οικογένειες Γεζίντι που φιλοξενούνται στη Μαλακάσα. Πρόκειται για μέλη της εθνοθρησκευτικής μειονότητας του Ιράκ, όπου υπέφερε τα πάνδεινα από διώξεις των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.