12/10/18

Οι S-300 στα χέρια του Άσαντ, ο Ισραηλινός Στρατός και η «εξυπηρέτηση» της Αθήνας

Οι S-300 στα χέρια του Άσαντ, ο Ισραηλινός Στρατός και η «εξυπηρέτηση» της Αθήνας
Του Νίκου Μελέτη 
Ένα μυστικό που είχε αποκαλύψει το 2015 το Reuters ίσως κρύβει την αιτία της ηρεμίας με την οποία το Ισραήλ αντιμετώπισε την είδηση για ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων S-300 στην Συρία για την ενίσχυση των κυβερνητικών δυνάμεων του προέδρου Ασαντ.
Η απόφαση της Μόσχας να μεταφέρει και να εγκαταστήσει μέσα σε λίγες ημέρες το ισχυρό αυτό αντιπυραυλικό σύστημα, ήρθε μετά την κατάρριψη του ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους από φίλια πυρά, καθώς ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Συρία στόχευε ισραηλινά αεροσκάφη τα οποία καλύφθηκαν από το ίχνος του ρωσικού αεροσκάφους.

Όμως οι συχνές επιθέσεις που εξαπολύει η ισραηλινή αεροπορία με στόχο την ανάσχεση του Ιράν και της Χεζμπολάχ έχουν προκαλέσει ανησυχία και στην ίδια την Ρωσία καθώς οι συμφωνίες για τους κανόνες εμπλοκής με το Ισραήλ δεν τηρούνται πάντοτε και έτσι τίθενται σε κίνδυνο οι πυκνές αεροπορικές συνδέσεις της Ρωσίας με την βάση Hmeymim νότια της Λαττάκειας τόσο για την μεταφορά προσωπικού όσο και αμυντικού υλικού.

Όμως η Ισραηλινή ηγεσία έδειξε να μην ταράζεται η πάντως να ανησυχεί ελάχιστα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβιντγκορ Λίμπερμαν από τον Απρίλιο προειδοποιεί ότι το Ισραήλ έχει τις δυνατότητες να καταστρέψει τους S300 εάν στραφούν από το συριακό έδαφος εναντίον των Ισραηλινών αεροσκαφών. Ο Tzachi Hanegbi Ισραηλινός υπουργός περιφερειακής συνεργασίας και μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προέβλεψε ότι οι S300, θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά από τα Ισραηλινά stealth

Το Ισραήλ προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει κανονικά τις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων του Ιράν και της Χεζμπολάχ παρά την παράδοση των S300 στην Συρία. Αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Ισραήλ θα επιχειρήσει ένα κτύπημα τις επόμενες ημέρες για να αποδείξει ακριβώς ότι δεν καθηλώνει την αεροπορία του από τον φόβο των S300.

Τον Δεκέμβριο του 2015 το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο είχε αποκαλύψει ότι μυστικά η Ελλάδα είχε βοηθήσει το Ισραήλ να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της αεροπορίας του απέναντι στους S300 που στάθμευαν στην Κρήτη και να έχουν την ευκαιρία έτσι τα Ισραηλινά μαχητικά να ασκηθούν σε πραγματικές συνθήκες μάχης και αντιμετώπισης των πυραυλικών συστημάτων S300 και μελλοντικά S 400με τα οποία πιθανόν θα εξοπλίζονταν στρατηγικοί αντίπαλοι.
Το Reuters έχει αποκαλύψει ότι οι ρωσικοί S300 που πωλήθηκαν στην Κύπρο πριν 21 χρόνια και έχουν εγκατασταθεί στην Κρήτη είχαν ενεργοποιηθεί στην διάρκεια των κοινών ελληνο-ισραηλινών ασκήσεων που έγιναν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2015.

Έτσι οι Ισραηλινοί μπόρεσαν να ξεκλειδώσουν τα «μυστικά» των S300 και να μπορούν πλέον με σχετική ασφάλεια να αποκρυπτογραφήσουν το λογισμικό των ρωσικών ραντάρ, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η Ισραηλινή πολεμική αεροπορία το «λοκάρισμα» των ρωσικών S300. Με τις ασκήσεις αυτές το Ισραήλ πέτυχε να αποκωδικοποιήσει το τρόπο που τα ραντάρ των ρωσικών πυραύλων εγκλωβίζουν τους στόχους τους και τα Ισραηλινά μαχητικά συγκέντρωσαν δεδομένα για τα ισχυρά ρωσικά ραντάρ που είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη αντίμετρων για την «τύφλωση» ή «παραπλάνηση» τους.

Το Reuters είχε τότε επισημάνει ότι η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε αυτή την κίνηση μετά από αίτημα των ΗΠΑ αλλά δεν ήταν γνωστό εάν το Ισραήλ μοιράστηκε τα στοιχεία που συνέλεξε με άλλες χώρες ή αν απλώς τα χρησιμοποίησε αποκλειστικά για τους δικούς του σκοπούς.

Οι πηγές που είχαν κάνει την αποκάλυψη στο Reuters είχαν ζητήσει να μην αποκαλυφθεί ούτε η ταυτότητα τους ούτε η εθνικότητα τους ενώ τόσο οι Έλληνες και Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την χρήση των S300 στην διάρκεια των ασκήσεων που διεξήχθησαν στην Ανατολική Μεσόγειο όχι μόνο τον Απρίλιο και Μάιο του 2015 όσο και πιο πριν το 2012 και το 2010.

Οι S-300, είχαν αναπτυχθεί πρώτη φορά στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το 1979 και μπορούν να αποκρούσουν ταυτόχρονα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων.

Οι συγκεκριμένες συστοιχίες πυραύλων είχαν αγορασθεί από την Κύπρο το 1997 αλλά η αφόρητη πίεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας και του ΝΑΤΟ, αλλά και η αρνητική στάση της κυβέρνησης Σημίτη, υποχρέωσε τον Γλαύκο Κληρίδη να συναινέσει στην μεταφορά των πυραύλων στην Κρήτη.

Το «παρκάρισμα» των S300 στην Κρήτη απέκτησε εντελώς διαφορετική διάσταση μετά το 2010 όταν επήλθε το ρήγμα στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία(με το επεισόδιο του Μαβή Μαρμαρά), ενώ παράλληλα είχε αρχίσει η ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ.

Η Ελλάδα με υψηλό ρίσκο προσέφερε κρίσιμη υπηρεσία στο Ισραήλ που αφορά ζωτικά συμφέροντα του. Μένει να αποδειχθεί ότι αυτή η σχέση θα είναι αμφίδρομη και ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει με αντίστοιχης σημασίας κίνηση, την στρατηγικού χαρακτήρα «εξυπηρέτηση» του προσέφερε η Ελλάδα.

liberal.gr/

7 σχόλια:

  1. Χρήσιμο το ιστορικό της πρόθυμης εθελοντικής δουλοφροσύνης των νεογραικύλων, έτοιμων να προσφέρουν δωρεάν στον πρώτον αιτούντα νεόπλουτο, ανεξαρτήτως του ποινικού του μητρώου, ακόμη και την τιμή, τις εθνικές παραδόσεις και την ιστορία της χώρας, την οποία σπιλώνουν οι αχρείες ενέργειες τους.
    Αυτο που προκαλεί απορία, για δημοσιογράφο της καλής μειοψηφίας, είναι η αφέλεια του καταληκτικού ερωτήματος του: Εάν θα τύχει ανταπόδοσης (η επαίσχυντη προσφορά).
    Μα προφανώς και δεν θάχει καμιάν ανταπόδοση. Η προπατορική επιταγή και η θρησκευτική και κοινωνική αγωγή αυτού του έθνους είναι να ανταποδίδει με χολήν και όξος.
    ΄Οπως χολήν και όξος και από την άλλη - την ρωσική πλευρά- προσπορίζει στην Ελλάδα η
    συνέργεια στην κλοπή μυστικών προηγμένου όπλου, που εξ ευνοίας πούλησαν οι Ρώσοι στην Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χωρίς να μπορώ να χαρακτηρίσω το άρθρο ανυπόστατο (προφανώς διότι δεν θα μπορούσα να γνωρίζω τόσα μυστικά και εξεζητημένες πληροφορίες- αφορά οπλικό σύστημα εν ενεργεία- όπως ο συντάκτης !!!) , αλλά θα μπορούσα άνετα να το χαρακτηρίσω βλακώδες , για την ελαφρότητα και τη φαιδρότητα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρει το Reuters ότι οι Αμερικανοί έχουν από το 1994 μία συστοιχία S300;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ή ότι οι Ουκρανοί έχουν δώσει αναλυτικό ραπόρτο εδώ και χρόνια αναφορικά με τις δυνατότητες και παραμέτρους του συστήματος? Τόσο στους Αμερικανούς, όσο και στους Ισραηλινούς...

      Διαγραφή
    2. Ο Ρωσικός τύπος είχε αντίστοιχο δημοσίευμα στις 11/10/2018!

      Διαγραφή
  4. 1. Η Ουκρανία συμμετείχε πλήρως στην ανάπτυξη του συστήματος, το είχε στο οπλοστάσιο της και προφανώς εχει δώσει τα πάντα σε ΗΠΑ - Ισραήλ
    2. Το σύστημα που επωλήθη στην Κύπρο και κατέληξε στην Κρήτη ηταν "export" εκδοση συνεπώς πολλά στοιχεία των Ρωσσικών συστοιχιών παραμένουν απόρρητα πλήν των παραδοθέντων απο τους Ουκρανούς
    3. Εκτοτε προφανώς οι Ρώσσοι εχουν αλλάξει τα πάντα, διαμορφώσεις αντι-αντιμέτρων, σχέδια αναπηδήσεως συχνοτήτων, γενικώς την "υπογραφή" των ραντάρ.
    Δεν είναι τεχνικό το θέμα, είναι κατά πόσο υπάρχει πολιτική βούληση Πούτιν να πάει ως το τέλος ακόμη και εάν αυτό σημαίνει σύγκρουση με το Ισραήλ.
    Στο διάστημα μεταξύ 67 και πολέμου του Yom Kippur, επάνω απο το Σουέζ οι Ρώσσοι και οι Εβραιοι ηλθαν σε απευθείας αντιπαράθεση είτε ως πιλότοι είτε ως πληρώματα ΑΑ συστοιχιών. Οι Εβραίοι κέρδισαν...Θα το ανατρέψει ο Πούτιν η θα αφήσει να πλανάται ο μύθος του αήττητου Ισραήλ και της Δυτικής τεχνολογικής υπεροχής ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Βοταν εχει δικιο.Οι Ουκρανοι ταχουν δωσει ολα.Οι Ρωσοι το ξερουν και ταχουν αλλαξει ολα.Και το Ρωυτερ γραφει αυτα για να χαλασει κι αλλο τις σχεσεις μας με την Ρωσια. .και για να φτιαξει τον μυθο του Ικανου Ισραηλ σε ολα και του πανισχυρου σε ολα...ακομη και στην κατασκοπια.
    Μια ερωτηση.:"" Αφου ταχει ολα..αφου τα σφαζει ολα..αφου μπορει ολα...Τοτε γιατι ανησυχει ..και γιατι δεν ...καθαριζει ολα ? Τι το κωλοβαραει και λεει τοσα λογια ?? Και το Ρωυτερ αλλα τοσα ? ( τα Φ-35 του ακινητα απ τα ελαττωματικα σωληνακια καυσιμου ...τωρα..μεχρι να βρουν τι εχουν...που ειναι να καθαρισουν ολα ? Εχουν 8...τωρα.Ηταν να στειλει δωρο ο Τραμπ και μια επιπλεον μοιρα.Ρεγκαλο λογω Σ-300 ...που οπως λεει το ..Ρωυτερ τα σκιζουν ανετα...αλλα εκτακτως παρτε μια μοιρα απ τα ..δικα μας..διοτι τα δικα σας δεν τα...σκιζουν..!! Κι εκει ..επεσε Το Φ-35 στην Αμερικη απο ..σωληνακια.!! Και ολα δεν πετανε πουθενα μεχρι να βρουν τι....Αλλα τα Σ-300 ...τα σκιζουν !!Δεν ειμαστε καλα...)......Αλλα για το Ρωυτερ....ειμαστε πολυ καλα !!! Μην γελατε αυτα συμβαινουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.