9/11/18

ΗΠΑ: Αυξημένες κατά 13% οι εξαγωγές όπλων το οικονομικό έτος 2017

Κατά 13% αυξήθηκαν πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ σε ξένες κυβερνήσεις το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε την 30ή Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το συνολικό ύψος των πωλήσεων ανήλθε στο ποσό των 192,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησής του, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να μετατρέψει τις ΗΠΑ, οι οποίες ήδη έχουν κυρίαρχη θέση στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων, σε ακόμη μεγαλύτερο προμηθευτή εξοπλισμών σε διεθνές επίπεδο, παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρικτές των προσπαθειών ύφεσης των εξοπλισμών.
Στις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες που αναλαμβάνουν κρατικές συμβάσεις για την πώληση όπλων, πλοίων, αρμάτων μάχης, αεροσκαφών, πυραύλων και άλλων ειδών στις ένοπλες δυνάμεις άλλων χωρών συγκαταλέγονται οι Boeing Co, Lockheed Martin Corp, Raytheon Co, General Dynamics Corp και Northrop Grumman Corp.
Εν μέρει, η αύξηση αποδίδεται στην εφαρμογή του προγράμματος «Buy American» («Αγοράστε Αμερικανικά») της κυβέρνησης Τραμπ τον Απρίλιο, στο πλαίσιο του οποίου χαλάρωσαν διάφοροι περιορισμοί στις πωλήσεις όπλων, ενώ ενθαρρύνθηκαν οι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι να διαδραματίζουν ενεργότερο ρόλο σε διεθνές επίπεδο ώστε να εξασφαλίζουν πωλήσεις για τις αμερικανικές βιομηχανίες όπλων.
Οι δύο κυριότεροι τρόποι αγοράς όπλων από ξένες κυβερνήσεις είναι είτε οι απευθείας συμβάσεις με αμερικανικές εταιρείες, που ανατίθενται έπειτα από διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων με τις εταιρείες, είτε οι πωλήσεις για τις οποίες μεσολαβεί το αμερικανικό Πεντάγωνο. Και στις δύο περιπτώσεις, απαιτείται έγκριση από το αμερικανικό Κράτος.
Οι εμπορικές πωλήσεις αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε ξένες κυβερνήσεις αυξήθηκαν κατά 6,6%, από 128,1 δισεκατομμύρια δολάρια στα 136,6 δισ. δολάρια το περασμένο οικονομικό έτος, σύμφωνα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι οι πωλήσεις για τις οποίες μεσολάβησε το αμερικανικό Πεντάγωνο αυξήθηκαν κατά 33%, στα 55,6 δισ. δολάρια, το περασμένο οικονομικό έτος. Συνδυαστικά, το σύνολο των εξαγωγών όπλων αυξήθηκε κατά 13% σε ετήσια βάση, κατά την ίδια πηγή.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.