5/11/18

Η ψήφος των Ελλήνων της διασποράς ήταν δίκαιο και έγινε πράξη το ...1862 - Για το 2018 ούτε λόγος....

Κάθε φορά που έρχεται το θέμα της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων στη Βουλή αποδεικνύεται με τον πιο πρόδηλο τρόπο η ανωριμότητα που διέπει το πολιτικό μας σύστημα.

του Σωτήρη Τζούμα
Κάθε φορά που έρχεται το θέμα της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων  στη Βουλήαποδεικνύεται  με τον πιο πρόδηλο τρόπο η ανωριμότητα που διέπει  το πολιτικό  μας σύστημα και το μικρό μπόι των πολιτικών  μας, αυτών που χαράσσουν και εφαρμόζουν τις πολιτικές για να ζήσουμε υποτίθεται καλύτερες μέρες.  
Η  έλλειψη πολιτικής βούλησης για να εφαρμόσουμε κάτι που εφαρμόζουν ήδη οι 26 από τις 28 χώρες της Ευρώπης  ως αυτονόητο δικαίωμα των αποδήμων πολιτών τους, μας φέρνει σε ευθεία σύγκρουση όχι μόνο με αυτά που διακηρύττουν ανέξοδα οι πολιτικοί μας αλλά και  με το ιστορικό παρελθόν μας. Ήταν τότε που δεν μας περίσσευαν τα λόγια και οι βαρύγδουπες δηλώσεις αλλά οι πρωτοπόροι Έλληνες έκαναν πρώτοι αυτό που κάνουν οι Ευρωπαίοι σήμερα και άνοιγαν παράθυρα στον ορίζοντα. Η στενόκαρδη Ελλάδα της εποχής εκείνης μπορεί να ήταν μικρή αλλά  είχε όραμα. 

Αλλά όπως σε όλα τα φάσματα της ζωής, έτσι και στον θαυμαστό κόσμο που υπάρχει και  αναπτύσσεται στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο υπάρχουν οι καντηλανάφτες  και καντηλοσβήστες της ζωής και ασφαλώς της πολιτικής!  Αυτοί που ανάβουν τις μνήμες και με κάθε ευκαιρία  μας θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν μας και αυτοί που θέλουν όλα να τα σβήσουν και  να τα ξεχάσουμε.
Μιά τέτοια ιερή μνήμη ζωντάνεψε προχθες στη Βουλή  ο βουλευτής Ιωαννίνων( Ν.Δ.) Κώστας Τασούλας- γνωστός για την ευρυμάθειά του πολιτικός, αλλά πρωτίστως ιστοριοδίφης και διανοούμενος, είδος εν ανεπαρκεία στον  κόσμο του σημερινού Κοινοβουλίου. 
Με αφορμή το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων εξωτερικού στις εκλογές της Ελλάδας έφερε τους ανυποψίαστους και άσχετους με την ιστορία συναδέλφους του ενώπιον ενός παρόμοιου ιστορικού προηγουμένου το οποίο δεν έγινε χθές, ούτε προχθές, αλλά το 1862. Συγκεκριμένα μπροστά στα έκπληκτα μάτια του υπουργού Εσωτερικών κ. Χαρίτση , ο Νεοδημοκράτης Βουλευτής κατάθεσε μία ιστορική αλήθεια που φανερώνει πόσο μπροστά  ήταν οι Έλληνες πριν από 156 ολόκληρα χρόνια.
Ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας Θρασύβουλος Ζαίμης,χωρίς να περιμένει κάποια οδηγία της Ευρωπαικής Ένωσης για να την ενσωματώσει αναγκαστικά στην ελληνική νομοθεσία, φρόντισε με ειδική νομοθεσία    να ψηφίζουν τότε  οι Έλληνες του εξωτερικού.
Τον Οκτώβριο του 1862 νομοθέτησε τη δυνατότητα αυτή και ένα μήνα αργότερα, στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1862, οι έλληνες που ευρίσκονταν εκτός Ελλάδος ψήφισαν! 
Ήταν τότε που ο ελληνικός λαός ανέδειξε μία κυβέρνηση η οποία διαχειρίστηκε την περίοδο της μεσοβασιλείας μέχρι την έλευση του Γεωργίου του Α ´.
Το ιστορικό αυτό προηγούμενο που δείχνει την πρωτοπορία των Ελλήνων σε όλα, έφερε στην δημοσιότητα ο κ. Τασούλας μέσα από όσα είπε στο Εθνικό Κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη. 
Αφορμή στάθηκε η ψηφοφορία με την οποιά το Σώμα ενσωμάτωσε κοινοτική οδηγία του Ιουλίου του 2018, για την παροχή δικαιώματος ψήφου στις επικείμενες ευρωεκλογές στους ευρωπαίους πολίτες  που κατοικούν σε τρίτες χώρες.Και μάλιστα έγινε η ενσωμάτωση αυτή με συνοπτικές διαδικασίες.
«Πρόκειται για την πιο γρήγορη ενσωμάτωση κοινοτικής νομοθεσίας που έγινε ποτέ», αποφάνθηκαν έμπειροι περί τα κοινοβουλευτικά δρώμενα.
Ο Νεοδημοκράτης βουλευτής διάττοντας  την ευκαιρία  αυτή ρώτησε τον Υπουργό Εσωτερικών γιατί δεν υιοθετεί τα προβλεπόμενα από τη συγκεκριμένη οδηγία και να συμπεριλάβει την ψήφο των αποδήμων; «Πρόκειται για το ίδιο σκεπτικό και την ίδια διαδικασία», επεσήμανε ο κ. Τασούλας στον έκπληκτο κ. Χαρίτση που φαίνονταν ότι περισσότερο εκτελούσε εντολές παρά χάρασσε μία νέα ιστορική στρατηγική  εφάμιλλη του ομολόγου του Θρασύβουλου Ζαίμη πριν από 156 ολόκληρα χρόνια.
« Ιστορικοί, συναισθηματικοί και πρακτικοί λόγοι» είπε ο κ. Τασούλας, «μου υπαγορεύουν στον ελάχιστο  χρόνο που έχω να σας διαβάσω τα ονόματα των πληρεξουσίων Βουλευτών της Εθνοσυνελεύσεως του 1862 που συμμετείχαν στη Βουλή εκείνη που διήρκησε τέσσερα χρόνια» 
Και διάβασε τα 34 ονόματα των πληρεξουσίων της Β Εθνοσυνέλευσης του 1862 που εκπροσωπούσαν τους Έλληνες του Εξωτερικού .
1. Αβέρωφ Γεώργιος, Προξεν. Περιφέρεια Καίρου
2. Αντωνιάδης Σπυρίδων, Προξεν. Περιφέρεια Κρήτης
3. Γεωργαλάς Σωτήριος, Προξεν. Περιφέρεια Αλεξανδρείας
4. Γεωργαντόπουλος Ευστάθιος, Προξεν. Περιφέρεια Ιασίου
5. Διαμαντόπουλος Αδαμάντιος, Προξεν. Περιφέρεια Παλαιστίνης
6. Ιάλεμος Οδυσσεύς, Προξεν. Περιφέρεια Σμύρνης
7. Καλλέργης Δημήτριος, Προξεν. Περιφέρεια Κρήτης
8. Καλός Α., Προξεν. Περιφέρεια Ηπείρου
9.Κόκκινος Εμμανουήλ, Προξεν. Περιφέρεια Χίου
10. Κοντός Α., Προξεν. Περιφέρεια Θεσσαλονίκης
11. Λασκαρίδης Γεώργιος, των εν Λονδίνω Υπηκόων
12. Λασκαρίδης Λάσκαρης,Προξεν. Περιφέρεια Βηρυττού
13. Λάτρης Ικέσιος, Προξεν. Περιφέρεια Σμύρνης
14. Λεκάτης Κωνσταντίνος,Προξεν. Περιφέρεια Σάμου
15. Μανάκης Α. Προξεν. Περιφέρεια Ηπείρου
16. Μελάς Λέων, των εν Λίβερπουλ Υπηκόων
17.Μουσούρος Γ. Προξεν. Περιφέρεια Θεσσαλονίκης
18. Μωραϊτίνης Αριστείδης, των εν Τεργέστη και Βενετία Υπηκόων Ελλήνων
19. Ξυδάκτυλος Ιάκωβος, Προξεν. Περιφέρεια Μεσσήνης Σικελίας
20. Ορφανίδης Θ. Προξενική Περιφέρεια Βιτωλίων
21.Πανάς Ηλίας, Προξεν. Περιφέρεια Κωνσταντινουπόλεως
22. Παντολέων Ν., Προξεν. Περιφέρεια Ανδριανουπόλεως
23. Πετροκόκκινος Ευστράτιος, Προξεν. Περιφέρεια Μελίτης
24. Ραγκαβής Αλέξανδρος, Προξεν. Περιφέρεια Ανδριανουπόλεως
25.Ράλλης Γεώργιος, Προξεν. Περιφέρεια Ανδριανουπόλεως
26. Ράλλης Κωνσταντίνος,Προξεν. Περιφέρεια Οδησσού
27.Ροδοκανάκης Δ. Προξεν. Περιφέρεια Γαλαζίου
28. Σακελαρίδης Ν. , Προξεν. Περιφέρεια Ιασίου
29. Σκαραμαγκάς Αμβρόσιος, Προξεν. Περιφέρεια Οδησσού
30. Σουλτάνης Δημήτριος, Προξεν. Περιφέρεια Αλεξανδρείας
31. Τρικούπης Σπυρίδων, Μαγχεστρίας
32. Τρικούπης Χαρίλαος, Γενικό Προξενείο Λονδίνου
33.Χαντζερής Γρηγόριος, Γεν. Περιφέρεια Βουκουρεστίου
34. Χρηστίδης Δημήτριος,Προξεν. Περιφέρεια Καίρου.
Οι 34 αυτοί πληρεξούσιοι όπως αναφέρονται ήταν κάτι σαν βουλευτές αποδήμων Ελλήνων. 
Μία σημαντική και συνάμα ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια από τον κατάλογο των εκλεγμένων. Βλέπουμε το όνομα του Χαρίλαου Τρικούπη που εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής από τις  ψήφους των Ελλήνων που ψήφισαν στο Γεν. Προξενείο  του Λονδίνου. Λίγα χρόνια αργότερα ο Χαρίλαος Τρικούπης θα πρωταγωνιστήσει στην κεντρική πολιτική ζωή της χώρας.
Για όσους βιαστούν να κρίνουν την ανθρωπογεωγραφία που εκτυλίσσεται με τα  ονόματα που αναφέρονται στη λίστα αυτή να  πούμε ότι η Ελλάδα δεν ήταν ακόμη εντελώς ελεύθερη γιαυτό και περιοχές όπως η Κρήτη, η Χίος κ.ά., λογίζονται ως προξενικέες περιφέρειες ευρισκόμενες στην αλλοδαπή.
Μαζί με τον κατάλογο των εκλεγμένων Πληρεξουσίων( Βουλευτών) της εποχής,   ο κ. Τασούλας κατέθεσε και την γκραβούρα που αναδημοσιεύουμε και παρουσιάζει την ψηφοφορία κατά  τις  εκλογές εκείνες  του 1862 και μάλιστα  στο ελληνικό προξενείο στην οδό Γκρέιστσερτς.


ΕικόναΠρόκειται για μία λιθογραφία από Αγγλική εφημερίδα της εποχής.
Στη λεζάντα γράφει: «Ελληνικές εκλογές:  Ψηφοφορία στο Ελληνικό Προξενείο, στην οδό Γκρειστσερτς, χθες». Είναι ένα στιγμιότυπο από την πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους που άσκησαν εκλογικό δικαίωμα οι Έλληνες της διασποράς. Περιλαμβάνεται στην έκδοση «1842-1885. Ελλάδα, ιστορική, εικονογραφημένη». Πρόκειται για μία πλήρη συλλογή ιστορικών, τοπογραφικών και καλλιτεχνικών ντοκουμέντων. Με 280 γκραβούρες εποχής Αθήνα, Nikolas Books, 1984.
Πηγή: Newpost

5 σχόλια:

  1. Το κόλπο των αναβολών χρησιμοποιεί η συγκυβέρνηση των αθλίων συριζοκομμουνιστών και των συνοδοιπόρων τους, για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων από τις χώρες που κατοικούν.

    Έτσι, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουάξ-Κουάξ, που έχει αρμοδιότητα τους Απόδημους, ανέφερε στην επιτροπή της βουλής, ότι «ενημερώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, ότι η Επιτροπή θα έχει ολοκληρώσει το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Αποδήμων σε πέντε μήνες οπότε και θα δοθεί το νομοσχέδιο στην διαβούλευση…».

    Το οποίον σημαίνει, καλό Μάρτιο – Απρίλιο, για να τεθεί το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση – αν δεν υπάρξει νέα αναβολή. Προσθέστε και κάποιους μήνες για να ολοκληρωθεί μια στοιχειώδης διαβούλευση με τις οργανώσεις των Ομογενών, πάμε στο καλοκαίρι. Αλλά, εν τω μεταξύ, θα έχουν διεξαχθεί οι βουλευτικές εκλογές τον Μάιο και για μία ακόμα φορά δεν θα ψηφίσουν οι απόδημοι!

    (ΥΓ) 1: Στην φωτογραφία διακρίνονται με κόκκινο τα ελάχιστα κράτη στον κόσμο, των οποίων οι απόδημοι δεν μπορούν να ψηφίσουν από τις χώρες που κατοικούν. Μόνη ευρωπαϊκή χώρα που στερεί το δικαίωμα ψήφου από τα εκατομμύρια των αποδήμων της, η Ελλάδα!

    (ΥΓ) 2: Και για να μην κοροϊδευόμαστε: οι απόδημοι Έλληνες δεν πρόκειται να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου ΠΟΤΕ, γιατί έχει θέσει «βέτο» το ΚΚΕ, που με τυχόν συνυπολογισμό της ψήφου των αποδήμων, θα μείνει εκτός βουλής – και κρατικών επιχορηγήσεων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συζητᾶτε καί δικαίως γιά τήν ψῆφο τῶν Ἑλλήνων τοῦ ἐξωτερικοῦ.
    Πρόβλημα ὅμως εἶναι, ὅτι δέν ψηφίζουν κάν ὅλοι οἱ Ἔλληνες τοῦ ἐσωτερικοῦ.
    Αὐτό δίνει μεγάλη ἀποχή, καί ἄρα ἐπικράτηση δικτύων ἐξουσίας, καί ἄρα ἀποκλείεται ἡ ἐπιλογή ἀξίων προσώπων ἀπό τήν πραγματική κοπινωνία.
    Τό πραγματικό ἐκλογικό σῶμα, ὁ λαός, ποδηγετεῖται καί ὑποδουλώνεται στό λεγόμενο "σύστημα". Δέν εἶναι ἀκριβῶς κομματοκρατία, εἶναι προσχεδιασμένη στό ἐξωτερικό, ξενοκρατία.
    Μέ 50% τοῦ ἐκλογικοῦ σώματος στίς ἐκλογές, καί μέ ἐλεγχόμενα 3-4 μεγάλα ΜΜΕ ἐθνικῆς ἐμβέλειας, σύν 50 βουλευτές μπόνους στό πρῶτο κόμμα ἀκόμη καί ἄν αὐτό μέ τούς πρόσθετους 50 βουλευτές δέν σχηματίζει μόνο του κυβέρνηση, εἶναι εὔκολο νά παίρνῃ τήν πλειοψηφία στήν Βουλή κάθε τυχάρπαστος μαζί 5-6 τυχοδιώκτες ἄλλου κόμματος ἤ ἄλλων κομμάτων.

    Ὀφείλουν τά μεγάλα Δικαστήρια τῆς Ἑλλάδας, νά διασφαλίζουν ὅτι:

    α) Ἀφοῦ ἡ ψῆφος εἶναι καί κατά τό Σύνταγμα ὑποχρεωτική, καί παρά ταῦτα παρατηρεῖται μεγάλη ἀποχή, πού δέν δικαιολογεῖται ἀπό προβλήματα ὑγείας καί μετακινήσεως τῶν ἠλικιωμένων καί τῶν ἀσθενῶν, ἄρα, οἱ μή ψηφίσαντες δέν ἐκπροσωποῦνται στήν Βουλή, καί πρέπει νά μένουν κενά τά ἀντίστοιχα ἕδρανα τῆς Βουλῆς. Ἔτσι δέν θά μποροῦν νά ψηφισθοῦν νόμοι πού ἀπαιτοῦν τό ἥμισυ (τῶν θέσεων) τῶν βουλευτῶν, ἄν ὄντως π.χ. ἐπί 167 συνολικῶς ἐκλεγμένων βουλευτῶν, δέν ψηφισθοῦν ἀπό τούς 151 βουλευτές,
    οὕτως ὥστε πράγματι νά ἀντιπροσωπεύουν αὐτοί οἱ 151 βουλευτές, ἔστω κατά προσέγγιση, τήν ἀληθινή πλειοψηφία τοῦ ἐκλογικοῦ σώματος.

    β) Μπόνους 50 βουλευτῶν παίρνει (ἐφ' ὅσον ἐξακολουθήσῃ νά θεωρεῖται συνταγματική αὐτή ἡ ἐξαμβλωματικῶς ἀντιδημοκρατική ρύθμιση), μόνο τό πρῶπο κόμμα πού μέ τούς 50 πρόσθετους βουλευτές αὐτούς σχηματίζει πλειοψηφία.- [Καί δή πλειοψηφία 151 βουλευτῶν , ἀκόμη καί ἄν ἔχουν ἐκλεγεῖ λιγώτεροι ἀπό 300 βουλευτές, λόγω μεγάλης ἀποχῆς, ὅπως προαναφέρθηκε]

    γ) Ἀφοῦ μεγάλο μέρος τῆς ἀποχῆς θά ὀφείλεται πλέον καί στήν ἀποδημία πολλῶν Ἑλλήνων στό ἐξωτερικό, ὅπως περίπου 700.000 νέων μας, θά μειωθοῦν τά ἄδεια ἕδρανα τῆς Βουλῆς, καί θά αὐξηθοῦν οἱ πιθανότητες εὐκολώτερου σχηματισμοῦ ἀντιπροσωπευτικῆς Κυβερνήσεως, μόνο ἄν ὅλοι αὐτοί ψηφίζουν στα Ἑλληνικά Προξενεῖα, ὑποχρεωτικῶς μέ ἀπόφαση Δικαστηρίων, ἄν κωφεύσουν ὁρισμένοι πολιτικοί...

    δ) Πρέπει νά ἀποκλεισθῆ ὁ κίνδυνος νοθείας τῶν ἐκλογικῶν ἀποτελεσμάτων.
    Ὁ κίνδυνος νοθείας, διά μέσου τῶν κομπιοῦτερ, μέ τεχνική χειραγώγηση ἤ καί τεχνητή ἀλλοίωση τῶν εἰσαγομένων δεδομένων, οὕτως ὥστε νά ἐξέλθει διαφορετικό ἀποτέλσμα ἀποό αὐτό πού ψήφισε ὁ Ἑλληνικός λαός, εἶναι 100 φορές μεγαλύτερος ἀπο ὅ,τι στήν περίοδο ἀπό τό 1946 μέχρι τό 1974. Τότε, χωρίς κομπιοῦτερ, ὑπῆρχαν ἐλάσσονες πραγματικές ἀλλοιώσεις καί γίνονταν σχετικές καταγγελίες.
    Σήμερα, καί δή ἀπό τό 2000,
    εἰσήλθαμε σέ περίοδο πού ἀνοίγουν οἱ πόρτες στήν αἴθουσα τῶν κομπιοῦτερς στό Ὑπουργεῖο ..."ἐσωτερικῶν καί μεταναστεύσεως" ,
    καί ἀναλαμβάνουν ἄλλοι τήν ἔκδοση τῶν ἐκλογικῶν ἀποτελεσμάτων....

    Ἄφίστε πιά τήν ἀνάθεση σέ ἰδιωτικές ἐταιρεῖες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι απόδημοι δεν γνωρίζουν τι γίνεται στην Ελλάδα και χάφτουν την ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.Ιδίως οι της Γερμανίας ειναι ΜΕΡΚΕΛΑΚΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επι πλέον οι ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ αν κάνουν τον κόπο να πατήσουν στα πάτρια εδάφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτοί Μερκελάκι, ενώ εσύ με την άγνοια που σε διακρίνει παραμένεις γιδοπροβατάκι. Αλλά αν χρειαστείς τον γιατρό ή το πανεπιστήμιο από τα Μερκαλάκια, θα πας ευχαρίστως και τρέχοντας. Ηλιθιότητες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.