9/11/18

Σαν σήμερα, το 1989 έπεσε το τείχος του Βερολίνου - Τότε ο Τσίπρας και οι κυβερνώντες ήσαν υπέρ του τείχους - Τι ελπίδα μπορεί να έχουμε;

Η μέρα που έπεσε το τείχος του Βερολίνου
Υψώθηκε στις 13 Αυγούστου 1961 και έπεσε στις 9 Νοεμβρίου του 1989To τείχος του Βερολίνου είχε ύψος 2 μέτρα και μήκος 45 ολόκληρα χιλιόμετρα. Τη χρονιά σηματοδοτήθηκαν μεγάλες πολιτικές αλλαγές. Η πτώση του Γκορμπατσόφ, η διάλυση της ΕΣΣΔ, η πτώση και η εκτέλεση του Τσαουσέσκου και φυσικά η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Το τείχος που χώρισε όχι μόνο μια πόλη και μια χώρα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα από τα σύμβολα του Ψυχρού Πολέμου, της "μάχης" ανάμεσα στους Δυτικούς και τους Ανατολικούς, τους καπιταλιστές και τους κομμουνιστές.
Το έριξαν οι Βερολινέζοι και από τις δύο πλευρές. Στη μνήμη όσων «έφυγαν» προσπαθώντας να περάσουν απέναντι. Όταν έληξε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος το 1945, η χαμένη Γερμανία χωρίστηκε σε τέσσερις ζώνες κατοχής, τη διοίκηση των οποίων ανέλαβαν οι νικήτριες δυνάμεις, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Σοβιετική Ένωση.
Με ανάλογο τρόπο χωρίστηκε και το Βερολίνο, πρώην πρωτεύουσα της Πρωσίας, της Αυτοκρατορικής Γερμανίας και της Ναζιστικής Γερμανίας. Όλα είχαν συμφωνηθεί το 1944 στο Λονδίνο.
berlinwall6
Το Βερολίνο βρισκόταν μέσα στη ζώνη επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. Το Μάρτιο του 1948 οι δυτικές δυνάμεις αποφάσισαν να ενώσουν τους τομείς που έλεγχαν και να δημιουργήσουν τη Δυτική Γερμανία. Το ίδιο έκαναν και με το Βερολίνο. Οι Σοβιετικοί αντέδρασαν με τον χερσαίο αποκλεισμό των δυτικών τομέων της πόλης στις 24 Ιουνίου 1948. Οι δυτικοί Σύμμαχοι άρχισαν να εφοδιάζουν το δυτικό Βερολίνο μόνο από αέρος με τις περίφημες αερογέφυρες.
berlinwall9
Στις 30 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου στο ανατολικό Βερολίνο εγκαταστάθηκε ξεχωριστή δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα τον ολοκληρωτικό χωρισμό του Βερολίνου σε Ανατολικό και Δυτικό. Το 1949 τα γερμανικά εδάφη που κατείχε η Σοβιετική Ένωση αποτέλεσαν ίδια κρατική οντότητα, με την ονομασία Λαϊκή Δημοκρατική της Γερμανίας ή Ανατολική Γερμανία. Μετά τον χωρισμό της Γερμανίας σε Ανατολική και Δυτική η επικοινωνία ανάμεσα στα δύο τμήματα του Βερολίνου έγινε εξαιρετικά δύσκολη.
berlinwall5
berlinwall10
Το Τείχος
Σταδιακά άρχισε να παρατηρείται ένα κύμα φυγής των Ανατολικογερμανών προς τη Δύση, ιδίως μετά την εργατική εξέγερση του Ιουνίου του 1953, την οποία συνέτριψαν οι Σοβιετικοί. Για να σταματήσουν αυτή τη μαζική φυγή στη Δύση, οι αρχές της Ανατολικής Γερμανίας, με τις ευλογίες της «μητέρας» ΕΣΣΔ αποφασίσουν να χτίσουν έναν φράκτη. Τη νύχτα της 12ης προς τη 13η Αυγούστου 1961 άρχισε να υψώνεται ανάμεσα στα δύο τμήματα του Βερολίνου ένα διαχωριστικό συρματόπλεγμα, που εμπόδιζε την ελεύθερη επικοινωνία του Δυτικού με το Ανατολικό Βερολίνο και την υπόλοιπη Ανατολική Γερμανία.
berlinwall4
berlinwall7
Το συρματόπλεγμα σιγά σιγά έγινε τοίχος από μπετόν, ύψους 2 μέτρων με ενισχυμένο συρματόπλεγμα στην κορυφή, το οποίο φρουρούσαν οι ανατολικογερμανοί συνεχώς. Με ηλεκτροφόρα καλώδια και προβολείς που σάρωναν κάθε σπιθαμή του εδάφους, οι ανατολικογερμανοί προσπαθούσαν να μην αφήνουν κανέναν να περνά... απέναντι.
Από το 1961 που υψώθηκε μέχρι το 1989 που "έπεσε" τουλάχιστον 5000 άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν. Περίπου 200 δεν τα κατάφεραν... Το πρώτο θύμα υπήρξε η 58χρονη νοσοκόμα Ίντα Ζίκμαν, η οποία σκοτώθηκε στις 22 Αυγούστου 1961 στην προσπάθειά της να διαφύγει στο Δυτικό Βερολίνο, όπου ζούσε η αδελφή της. Τελευταίος χρονολογικά στη μακάβρια λίστα ήταν ο 33χρονος άνεργος ηλεκτρολόγος Βίνφριντ Φρόιντενμπεργκ, ο οποίος κατάφερε μ’ ένα αυτοσχέδιο αερόστατο να περάσει στο Δυτικό Βερολίνο, αλλά για κακή του τύχη αυτό κατέπεσε και συνετρίβη, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο (29 Αυγούστου 1989).
berolino toixos1
Με το άνοιγμα των συνόρων των άλλων σοσιαλιστικών χωρών προς τη Δύση, ένα νέο κύμα ανατολικογερμανών πολιτών διέφευγε στη Δυτική Γερμανία μέσω της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχοσλοβακίας. Αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις, η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας αποφάσισε να ανοίξει κι αυτή τα σύνορα της χώρας με τη Δύση στις 9 Νοεμβρίου 1989. Οι Βερολινέζοι δεν έχασαν καιρό: με κάθε τρόπο άρχισαν να σπάνε το Τείχος.
berlinwall3
berlinwall1
berlinwall2 498 355
Πληροφορίες από sansimera.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, wikipedia

12 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ευριπίσης Μπίλλης
      Και σήμερα άπαντες, Τσιπρας, Κυριάκος, Φώφη, Καμμένος κτλ, είναι όλοι κατοχικοί σύντροφοι. Ανταγωνιζόμενοι μεταξύ τους για το ποιος θα είναι ο κύριος υπηρέτης της κατοχής.

      Διαγραφή
  2. κ. Σάββα Καλεντερίδη
    Το κείμενο το αντλήσατε από το wikepedia. Καλώς.
    Γράφετε εσείς ως υπεύθυνος της ανάρτησης τον τίτλο «Το 1989 ο Τσίπρας και οι κυβερνώντες ήσαν υπέρ του τείχους. Τι ελπίδα μπορεί να έχουμε;»
    Σας ερωτώ.
    1)Τον τίτλο του κειμένου όπως τον αναρτήσατε ποια πηγή χρησιμοποιήσατε;
    2)Δεδομένου ότι το 1989 ο Τσίπρας πρέπει να ήταν μαθητής Γυμνασίου, πως ήταν δυνατό όσα έλεγε να δημοσιοποιούνται ώστε να γνωρίζετε εσείς τι έλεγε τότε ένας άσημος μαθητής;
    3)Δεν γνωρίζετε ότι το κόμμα κκε εσωτερικού διαφώνησε με την φιλοσοβιετική πολιτική του κκε και αποχώρησε το 1969;
    4) Μήπως θα δικαιολογείται ο κάθε επισκέπτης- αναγνώστης αυτής της ανάρτησης να εκλάβει τον τίτλο ως fake news;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα πρέπει να κάνεις μεγάλη προσπάθεια αγαπητέ μου για να μας υποβάλεις ερωτήματα με προφανείς απαντήσεις.
      Και αν το θέλεις, όλα τα παραπάνω μπορείς να τα βρείς σε απίστευτο αριθμό δημοσιεύσεων, ο δε τσίπρας την εποχή εκείνη ήταν στην ΚΝΕ, δηλαδή στον φορέα που θεωρούσε το τοίχος μέσο προστασίας από τα μιάσματα της Δύσης.
      Το τί ήταν το ΚΚΕ εσωτ, αρμοδιότεροι όλων μας για να μας απαντήσουν είναι οι του ΚΚΕ εξ., εκείνοι που τους ξέρουν και από την καλή και από την ανάποδη. Δηλαδή τα άτομα του ενιαίου ΚΚΕ, τα οποία όμως ήταν συγχρόνως και στελέχη της Intelligence Service. Τους εντόπισαν και τους έδιωξαν. Και επειδή μιά φορά πράκτορας- σ' όλη τη ζωή σου πράκτορας, ανέλαβαν τον νέο τους ρόλο με πολύ χαρά και τον έπαιξαν με ακόμη περισσότερη.
      Το τελευταίο αφορά αφοσιωμένους οπαδούς των συριζανέλ. Οχι εμάς.

      Διαγραφή
    2. Χρήστο
      ο Τσίπρας ήταν στην ΚΝΕ από τα μαθητικά του χρόνια.
      Και η ΚΝΕ ήταν υπέρ του τείχους.
      Άρα, εύστοχος ο τίτλος.
      Και έχει μεγάλη σημασία, γιατί αυτό δείχνει την πολιτική οξυδέρκεια του ανδρός.
      Όταν οι άλλοι γυρνάνε, αυτός ακόμα πηγαίνει.
      Τα ίδια κάνει και σήμερα.
      Ρουσφετολόγος, δημαγωγός, ψεύτης και απατεώνας, με την πολιτική έννοια.
      Κοίτα τι κάνει τώρα με τους διορισμούς.

      Διαγραφή
    3. κ Σάββα Καλεντερίδη.
      Από τα λίγα που γνωρίζω στο θέμα που ανέκυψε με τα ερωτήματα μου, σας ενημερώνω χωρίς να είμαι επαΐων επί των κομμουνιστικών θεμάτων΄.
      1) Ο πιτσιρικάς Τσίπρας πιθανώς να ήταν στην ΚΝΕ (όπως εσείς ισχυρίζεστε με απόλυτη βεβαιότητα)στην μαθητική του ηλικία.
      2)ΤΟ 1989 ένα σημαντικό μέρος του κκε και της κνε εκφράζοντας τις πάγιες διαφωνίες με κάποιες βασικές αρχές του κκε αποχώρησε από το κκε και εντάχθηκε στο κόμμα της αριστεράς που απέρριπτε από το 1969 τις σταλινικές αρχές.
      3)Ο πιτσιρικάς Τσίπρας από τότε ακολούθησε αυτούς τους αναθεωρητές και τώρα αιτιολογημένα το κκε στρέφεται συστηματικά εναντίον του και εναντίον της κυβέρνησης του.Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι το κκε σήμερα δεν θα ήταν κάθετα αντίθετο στον κάθε σταλινικό Τσίπρα.
      4) Τα παραπάνω είναι υπεραρκετά για να συμπεράνει κάθε αντικειμενικός πολίτης ότι ο (τότε) μαθητής και τώρα πρωθυπουργός Τσίπρας ούτε ήταν ποτέ ούτε είναι τώρα σταλινικός, ούτε υποστήριζε ποτέ το περίφημο τείχος του Βερολίνου.
      5)Αν δεν μεσολαβούσε το χρονικό διάστημα 1974-2009 με τις κυβερνήσεις της διαφθοράς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που πτώχευσαν και κατ έκλεψαν την χώρα και την οδήγησαν στα μνημόνια , τώρα το κόμμα του Τσίπρα θα είχε μείνει στάσιμο στο 4-5% και εσείς δεν θα γράφατε καθημερινά όλα αυτά που η πολιτική ιστορία τα διαψεύδει.Τώρα όμως ενοχλείστε που κατέχει την κυβερνητική εξουσία που απώλεσε ο τ. πρωθυπουργός Σαμαράς (και εσείς τότε διατελέσατε πολιτικά άνθρωπος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος)
      6) Συνεπώς ο τίτλος που επιλέξατε στην ανάρτηση σας απορρίπτεται ως ανυπόστατος από τα πασίγνωστα ιστορικά γεγονότα.
      Εν κατακλείδι κ Σάββα Καλεντερίδη αποφεύγετε «επιμελώς» να απαντήσετε στις πρώτες τρεις (ξεκάθαρες σαφείς και εύλογες) από τις τέσσερις ερωτήσεις που απεύθυνα με ευπρεπή λόγο προς εσάς (9/11/18 7.00 μμ)
      ΥΓ
      1) Με την απάντηση σας αυτή ουσιαστικά απαντήσατε μόνο στην τέταρτη ερώτηση μου και θεωρώ ότι δικαίως πλέον η ερώτηση μου μετατρέπεται στη βεβαιότητα.
      Ο τίτλος που επιλέξατε είναι fake news
      2) Τα αστήρικτα πολιτικά επιχειρήματα που συνοδεύονται από απρεπείς λέξεις φέρνουν κομματικά αποτελέσματα αντίθετα από αυτά που προσδοκούν οι συντάκτες τους.
      3) Ο γράφων δεν ήταν και δεν είναι στον πολιτικό αυτό χώρο που του επιτίθεσθε αδίκως και με παραχαράξεις ιστορικές σε αυτή την ανάρτηση σας.

      Διαγραφή
    4. Χρήστο είσαι ΘΕΟΣ... Συνέχισε ακάθεκτος γίγαντα!!!
      Κάθε φορά που γράφεις με κάνεις ευτυχισμένο ρε φίλε...

      Διαγραφή
    5. Είσαι απιθανοαπίθανος. Σου απαντούν μία προς μία στις ερωτήσεις σου και πετάς τη μπάλα στην κερκίδα ("" δεν απαντάς στα ερωτήματά μου"").
      Ααα, αν το έχεις απορία, ο τσίπρας έφυγε από την ΚΝΕ το 1991, δύο ολόκληρα χρόνια μετά το τοίχος. Βλέπεις το παιδί είναι πολύστροφο και κάπου στα 2 χρόνια βάζει στην άκρη τις αυταπάτες του. Ευτυχώς δηλαδή που το 2015 λειτούργησε το turbomode και του πήρε μόνο 6 μήνες.
      Και αν δεν είσαι στον πολιτικό χώρο που υπερασπίζεσαι με τόσο άγαρμπο τρόπο, πρέπει να το κοιτάξεις. Θα αποτελείς μοναδική κλινική περίπτωση.

      Διαγραφή
  3. Είστε ανιστόρητοι. Όσο τέλεια ήταν η προσέγγιση του Σάββα στο θέμα της Αλβανίας στον 984 τόσο μη αντικειμενικά είναι τα πολιτικά άρθρα. Όποιος θέλει ψάχνει για την διάσπαση του ΚΚΕ το 1989 και τι απόψεις είχαν αυτοί που έφυγαν. Κατευθυνόμενη Δημοσιογραφία ή αντικειμενική Δημοσιογραφία? Thats the question

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δήμητρα όποιος έχει επιχειρήματα τα καταθέτει καλόπιστα. Δεν λέει «Όποιος θέλει ψάχνει για την διάσπαση του ΚΚΕ το 1989 και τι απόψεις είχαν αυτοί που έφυγαν». Δηλαδή τρέχα γύρευε να βρεις τα επιχειρήματα μου.

    Δεν έχουμε όλοι αυθεντίες ινστρούχτορες. Γιατί φοβάσαι να αναφέρεις συγκεκριμένα επιχειρήματα εσύ που την έψαξες? Μήπως δεν εμπιστεύεσαι τα επιχειρήματά σου? Αν τολμάς αρίθμησε τα επιχειρήματά σου ένα-ένα (όπως κάνει και ο ΣΚ) και μετά τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΤΗΝΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. ΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΘΑΙΝΑΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΑΒΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΑΤΗΜΕΝΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΚΤΗΝΗ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΗΤΑΝ ΗΣΥΧΗ.
    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΡΩΣΣΙΚΑ ΤΑΝΚΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ Η ΕΥΡΩΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα με τα τανκς θα έχουμε την ησυχία μας όπως στην Τσεχοσλοβακία, Πολωνία και τελευταία στην Ουκρανία. Ησυχία να φάνε και οι κότες μόνο οι ερπύστριες θα ακούγονται – Τι καλά που περνούσαν τότε η χώρες του εφαρμοσμένου σταλινισμού. Ζωή και κότα λέμε.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.