6/11/18

Φτάσαμε το 2018 στις… παραμονές ενός νέου 2004 στο Κυπριακό;

 Λάζαρος Μαύρος
Ε Α Ν  ΕΙΧΑΝ λίγη έστω πολιτική ανδρεία και εντιμότητα, θα ομολογούσαν δημοσίως την πλήρη αποτυχία της 44χρονης πολιτικής τους:
- Της πολιτικής των Ηττημένων Μυαλών τους:
- Των δικών τους και των αειμνήστων κομματικών, πολιτικών και ιδεολογικών πατεράδων τους:
- Της πολιτικής του «έντιμου [ατιμωτικού] συμβιβασμού» για Διζωνική υποταγή στις απαιτήσεις του Τούρκου - Κατακτητή.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, η οποία, πιο πολύ εξυπηρέτησε επί 44 χρόνια τους στόχους του Αττίλα:
- Για την εδραίωση των κατοχικών του επιτευγμάτων στη σκλαβωμένη ελληνική γη της βόρειας Κύπρου.

- Για διαιώνιση επί μισό αιώνα της κατοχικής διχοτόμησης της μεγαλονήσου.

- Για αθώωση των εγκλημάτων πολέμου, που διενήργησε και διενεργεί η Τουρκία στην Κύπρο.

- Και ιδίως για τη νομιμοποίηση, ως μόνης προοπτικής των διαδικασιών, ώστε να καταστεί τελικά εκλιπούσα η Κυπριακή Δημοκρατία. Και να αντικατασταθεί απ’ την «ισοτίμως» συγκυριαρχούμενη απ’ την Τουρκία «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία» τους.

Ε Τ Σ Ι  ΦΘΑΣΑΜΕ και πάλιν, το 2018, στις… παραμονές ενός «νέου 2004»: Ενός «νέου Σχεδίου Ανάν».

Στην επικινδύνως ρέουσα ανακατανομή δυνάμεων, συμμαχιών και αναδιάταξη ισοζυγίων ισχύος, στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τα υποσχόμενα πολλούς ενεργειακούς πλούτους υποθαλάσσια κοιτάσματα. Τα οποία, αυξάνουν στο πολλαπλάσιο την ανέκαθεν σημαντική γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία της περιοχής. Και, όπου, επίσης, αναπτύσσει αποφασιστικά και ενόπλως τις ηγεμονικές, νεο-οθωμανικές της επιδιώξεις, η επίδοξη να καταστεί υπερδύναμη της περιοχής, Τουρκία του Ερντογάν.

ΔΗΛΑΔΗ:

- Θα προλάβει, άραγε, η Κυπριακή Δημοκρατία να καρπωθεί τα κοιτάσματα που έχουν εντοπισθεί στη δικής της ΑΟΖ, προκειμένου ν’ αυξήσει αλματωδώς τους συντελεστές της εθνικής ισχύος, προς αποτελεσματικότερη αποτροπή και απόκρουση της τουρκικής σε βάρος της βουλιμίας;

- Ή, μήπως, θα προλάβει η Τουρκία να καταστήσει ολόκληρη την Κύπρο ένα δικό της προτεκτοράτο, διά μέσου μίας λύσης ισότιμου διζωνικού συνεταιρισμού, που αποτελεί το μοναδικό αντικείμενο των πολυχρόνιων και, έως σήμερα, αδιέξοδων, διακοινοτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του Γ. Γρ. του ΟΗΕ;

ΜΕΧΡΙ τούδε η Κυπριακή Δημοκρατία, εις χείρας των Ελλήνων Κυπρίων, παρά τις αντίθετες επιδιώξεις της Τουρκίας και του κατοχικού της ψευδοκράτους, κατόρθωσε, μαζί με την Ελλάδα, την ανάπτυξη τριμερών συνεργασιών με την Αίγυπτο αφ’ ενός, με τον Ισραήλ αφ’ ετέρου, με την ΑΟΖ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πέτυχε συνάμα να προσελκύσει τις αμερικανικές, τις γαλλικές κ.ά. εταιρείες - κολοσσούς, με τις οποίες συμβλήθηκε για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της ΑΟΖ της, υπό τις ευλογίες προφανώς των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Γαλλίας για τις επικείμενες γεωτρήσεις τους.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ η τριμερής συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και η προοπτική τής, συμφωνημένης από το 2014 για να διενεργηθεί, οριοθέτησης των ομόρων ΑΟΖ των τριών κρατών, πολύ εξόργισε την Άγκυρα. Έφθασε ν’ απειλεί, ακόμη και με αφανισμό, την Ελλάδα και την Κύπρο, εντείνοντας και τις προκλητικές επιδείξεις του πολεμικού της στόλου.

ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΟ κρίκο στην περιοχή η Άγκυρα, θεωρεί την Κύπρο. Υποκείμενη στον στρατιωτικό της καταναγκασμό. Ώστε ευκολότερα να την σύρει, χωρίς να ρίξει έστω κι ένα φυσίγγιο, στο είδος της λύσης του Κυπριακού που η Τουρκία πέτυχε από το 1977 να βρίσκεται -μόνο αυτό το είδος και κανένα άλλο- στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων:

- Η λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας: Ενός, εφ’ όλης της Κύπρου, ισότιμου συνεταιρισμού δύο ίσου καθεστώτος συνιστώντων κρατών. Τα οποία θα συγκροτήσουν το νέο κράτος της «Ενωμένης Κυπριακής Ομοσπονδίας» (ΕΚΟ), που θα διαδεχθεί την έως σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία.

- ΩΣΤΕ: Με ελεγχόμενο πλήρως από την Άγκυρα το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, ως ισότιμο συνιδρυτή, συνιδιοκτήτη, συνέταιρο και συγκυρίαρχο της νέας κυπριακής κρατικής ομοσπονδιακής υπόστασης ΕΚΟ, η Τουρκία να επεκτείνει τον στρατηγικό της έλεγχο εφ’ ολοκλήρου της Κύπρου. Καθιστάμενη αυτομάτως η ίδια, ο ηγεμών και στις σχέσεις της Κύπρου με όλες τις άλλες χώρες και, προπάντων, της Ανατολικής Μεσογείου και της ΑΟΖ.

ΚΥΠΡΟΣ και Ελλάς, από την εθνική καταστροφή του 1974 μέχρι σήμερα και διαρκούντος έκτοτε του δυσμενούς ανισοζυγίου ισχύος έναντι της Τουρκίας - Κατακτητή, εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένες κι εγκλωβισμένες στις διαχρονικά προστιθέμενες ελληνικές υποχωρήσεις των διεξαγομένων από το 1977 διακοινοτικών συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

- Οι συνομιλίες είχαν διακοπεί τον Ιούλιο του 2017, εξ αιτίας του ναυαγίου της Πενταμερούς Διασκέψεως στο Grans-Montana. Επειδή η Τουρκία αρνήθηκε να καταργηθούν οι «Εγγυήσεις» που είχε επιτύχει από τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου του 1959. Και δεν δέχεται να αποσύρει από την Κύπρο τα, από το 1974, κατοχικά της στρατεύματα.

- Στη διάρκεια των 16 μηνών που διέρρευσαν από το ναυάγιο του Grans-Montana έως σήμερα, ουδεμία διαπραγμάτευση υπήρξε, ως προς την άρνηση της Τουρκίας ν’ αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα «μηδέν εγγυήσεις - μηδέν στρατεύματα».

- Στο ίδιο διάστημα, επίσης, ουδεμία υπήρξε βούληση της Λευκωσία και της Αθήνας γι’ αναθεώρηση κι επανατοποθέτηση της πολιτικής τους, και σχεδιασμό στρατηγικής απεγκλωβισμού του Κυπριακού απ’ την αδιέξοδη παγίδα των υποχωρήσεων 1977-2017.

- Αντίθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστρεψε τους… προβολείς στις λεπτομέρειες του είδους της λύσης του διζωνικού συνεταιρισμού: Κατά πόσον δηλαδή θα είναι χαλαροί ή σφικτοί οι δεσμοί των δύο συνιστώντων κρατών.

Έτσι μεθοδεύτηκε την παρελθούσα εβδομάδα η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί προς διερεύνηση των πιθανοτήτων επανέναρξης των συνομιλιών και η κάθοδος στην Κύπρο της Αμερικανίδας ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γρ. του ΟΗΕ, κ. Τζέιν Χολ Λουτ.

ΣΚΗΝΙΚΟ που γεννά ξανά το κύριο διακύβευμα:

- Θα στέρξουν να δώσουν στην Τουρκία τη λύση του Κυπριακού που εκείνη επιθυμεί, προκειμένου να μην υλοποιήσει τις απειλές της στην ΑΟΖ;

- Ή, μήπως, θα μεθοδεύσουν την παράταση των προσπαθειών επανέναρξης των συνομιλιών, ώστε να διαφυλάξουν «ως πάρατζιει» την νυν κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να δοκιμαστούν, απέναντι στις απειλές της Τουρκίας, οι γεωτρήσεις των αμερικανικών και γαλλικών εταιρειών στην ΑΟΖ;

*Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.