25/11/18

Το 2025 έτοιμος ο αγωγός East Med, αν όλα πάνε καλά

Nefeli Tzanetakou
Μέσα στο 2019, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον αγωγό East Med, εφόσον θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη αναφορικά με την εμπορική σκοπιμότητα του έργου, ενώ αναμένεται η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ, στην Κύπρο και στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.
Εάν σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τα προγνωστικά της αγοράς ενέργειας δικαιολογεί την ανάγκη να ολοκληρωθεί το έργο, σε αυτήν την περίπτωση ο υποθαλάσσιος αγωγός των περίπου 2.000 χλμ. και εκτιμώμενου κόστους 6.75 δις. δολαρίων θα είναι έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία το 2025.

Την πολιτική σκοπιμότητα του έργου δεν την αμφισβητεί κανείς, καθώς ο αγωγός East Med θα αποτελέσει την σύνδεση – σε όλα τα επίπεδα- ανάμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Διαφορετικές φωνές, ωστόσο, στο Ισραήλ εγείρουν επιφυλάξεις, καθώς η ολοκλήρωση του έργου έχει να υπερβεί σημαντικές προκλήσεις, όπως τα υψηλά βάθη κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και το κόστος του έργου, το οποίο εντέλει φαίνεται πως θα είναι κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Ο αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline ή EastMed αποτελείται από ένα σύστημα υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών και στοχεύει στην απ’ ευθείας διασύνδεση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου με το ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας.

Ο αγωγός EastMed, ο οποίος έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCIs) της Ε.Ε., έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει μέχρι και 15 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα στο Ισραήλ και στην Κύπρο, καθώς και τα εν δυνάμει κοιτάσματα στην Ελλάδα./IBNA

ibna.gr/

1 σχόλιο:

  1. Ουσιαστικά μόνον το κόστος είναι το θέμα και τυπικά η ποσότητα κοιτασμάτων! Ωστόσο σύμφωνα με τις προηγμένες τεχνολογίες της Exxon αλλά και του προέδρου της Ενι όλα βαίνουν πέραν φόβου καθώς και όσων κυρίως από ελληνικής πλευράς εκφράζονται συγκρατημένα για λόγους εθνικού συμφέροντος! Βέβαια η Τουρκία όπως ακριβώς συμβαίνει έχει επιτροπή που καθημερινά συλλέγει και επεξεργάζεται παρά τον Ερντογάν! Εδώ όχι ως επιβάλλεται,σου λένε, σιγά ρε αδερφέ με τα κοιτάσματα που μπορούν να τροφοδοτούν 30 χρόνια την Ευρώπη θα ασχολούμαστε? επίσης υπάρχει και το θέμα της γραφειοκρατίας που δεν λύνεται! Αισιοδοξία εκφράζεται και για την αποτροπή της Τουρκίας! Αυτά τα θέματα αργοπορείας επηρεάζουν άμεσα και τα εθνικά συμφέροντα αφού δίνουν χρόνο και προφανώς περιθώρια στους Τούρκους να δρουν εις βάρος μας! Θα μπορούσαμε με συνοπτικές διαδικασίες σε ότι αφορά τις αδειοδοτήσεις να του κόψουμε τις ορέξεις τάχιστα και μαζί και τα πόδια...αλλά δεν αδειάζουν οι επαΐοντες από την προδοτική συμπεριφορά και την έννοια που έχουν για την Εκκλησία και τα μισθολόγια! Τρέχουν να βάλουν στα ημερολόγια της αστυνομίας τους χάρτες των Σκοπίων! Έχουν έννοιες τα παιδιά! Άσε που κάπου άκουσα πως Σκοπιανοί πέταξαν με μηχάνημα τις πυραμίδες στα σύνορα που οριοθετούν την οριογραμμή! Ελπίζω να μην είναι αλήθεια γιατί λένε πως κινητοποιήθηκε ο στρατός...δουλειά δεν είχε ο διάολος γ@@@@ε τα παιδιά του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.