17/11/18

Η Τράπεζα της Αγγλίας βάζει χέρι στο χρυσό της Βενεζουέλας αξίας 550 εκατ. Δολαρίων

Νωρίτερα, το Καράκας δήλωσε ότι επιδιώκει να επαναπατρίσει περίπου 14 τόνους χρυσού από το Ηνωμένο Βασίλειο, φοβούμενο ότι οι χελώνες χρυσού θα επηρεαστούν από τις σκληρές κυρώσεις που επιβάλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της χώρας.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αρνείται να απελευθερώσει τις ράβδους χρυσού της Βενεζουέλας, αξίας περίπου 550 εκατομμύρια δολάρια ή 420 εκατομμύρια λίρες, οι βρετανικές αρχές έχοντας επικαλεστεί ένα μέτρο σύμφωνα με τα «πρότυπα» του αγώνα κατά του ξεπλύματος χρημάτων, αναφέρουν  οι Times, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές.
«Φοβόμαστε ότι ο κ. [Nicolas] Maduro θα μπορούσε να κατασχέσει το χρυσό, το οποίο ανήκει στο κράτος, και να το πουλήσει για προσωπικούς σκοπούς», λέει η εφημερίδα.

Την Τρίτη, δύο καλά πληροφορημένες πηγές είπαν στο Reuters ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσπαθούσε να μεταφέρει το χρυσό της από τα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας προς τη Βενεζουέλα εδώ και δύο μήνες, το φορτίο φαίνεται να μπλοκαρίστηκε λόγω των δυσκολιών στην απόκτηση ασφάλισης.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε νέους περιορισμούς στη Βενεζουέλα την περασμένη εβδομάδα  για  τις εξαγωγές χρυσού, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μαδούρο ότι «λεηλατεί» τα βενεζουελικά αποθέματα πολύτιμων μετάλλων στη μέση οικονομικής κρίσης. Ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, John Bolton, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τις κυρώσεις εναντίον ιδιωτών και εταιρειών που εμπορεύονται χρυσό στη Βενεζουέλα. Είπε επίσης  ότι το  Καράκας ανήκε στην "τρόικα της τυραννίας", μαζί με την Κούβα και τη Νικαράγουα.

Η Βενεζουέλα έχει καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για να γίνει σημαντικός εξαγωγέας χρυσού και εργάζεται για να πιστοποιήσει περίπου 32 κοιτάσματα χρυσού και να κατασκευάσει 54 εργοστάσια επεξεργασίας για να γίνει, σύμφωνα με τον Maduro, «το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού του κόσμου».

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσπάθησε να μειώσει την εξάρτησή της από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μέσα, συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου, που ελέγχονται ή διοικούνται από τις ΗΠΑ και δεσμεύτηκε τον  περασμένο μήνα να διαπραγματευτεί σε ευρώ, σε γιουάν. και «άλλα μετατρέψιμα νομίσματα» παρά τους περιορισμούς που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα τελευταία χρόνια, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει έντονη οικονομική κρίση που συνοδεύεται από υπερπληθωρισμό, υποτίμηση του νομίσματος της, του μπολιβάρ, και έλλειψη αγαθών στα καταστήματα, με την κρίση που προκαλείται από τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη κακή διαχείριση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDSVA. 
Αποκτώντας δεύτερη θητεία το Μάιο του 2018, ο Maduro υποσχέθηκε να κάνει την οικονομική ανάκαμψη μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Μέσα από τη δεινή κατάσταση της χώρας του, ο Maduro κατηγόρησε επανειλημμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κολομβία ότι σχεδίαζαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας μέσω εισβολής ή πραξικοπήματος.

Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά
Πηγή:  https://sputniknews.com/world/201811071069596712-uk-refuses-return-of-venezuelan-gold/


1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.