8/11/18

Χαμένη η Κύπρος από την αμνηστία Πούτιν

  Γιώργος Πυρίσιης 
Μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει θέσει ως πρωταρχικό του στόχο την ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας μέσω κινήτρων επαναπατρισμού των ρωσικών κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό, ωστόσο με βάση την τελευταία μελέτη της Frank Research Group (Frank RG), τα ρωσικά κεφάλαια δεν έρχονται πίσω στη χώρα.
Κατ’ ακρίβεια σύμφωνα με την μελέτη τα 2/3 των κεφαλαίων Ρώσων εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων παραμένουν εκτός Ρωσίας. Όπως γίνεται αντιληπτό η Κύπρος φαίνεται να είναι η μόνη χαμένη συγκριτικά με άλλες ανταγωνιστικές χώρες (Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Μπαχάμες, Βερμούδες, Παρθένες Νήσοι κτλ), αφού σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, η Κύπρος είναι η χώρα όπου μόλις τους τελευταίους 15 μήνες υπήρξε επαναπατρισμός Ρωσικών κεφαλαίων συνολικού ποσού €10 δις. Πρόκειται δηλαδή για κεφάλαια που ανήκαν σε εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο, πλείστες ενδεχομένως ρωσικών συμφερόντων, και μεταφέρθηκαν σε ρωσικές οντότητες.
Σύμφωνα με την μελέτη της Frank RG τα κεφάλαια των πλούσιων Ρώσων (Ρώσων με περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων) φτάνουν τα $455 δις και από αυτά μόλις τα $140 δις είναι σε ρωσικές τράπεζες, ενώ περίπου $315 δις βρίσκονται εκτός Ρωσίας.  Ωστόσο, πριν ένα περίπου χρόνο αναλυτές και ειδικοί όπως είναι οι καθηγητές στη Σχολή Οικονομικών του Παρισιού Filip Novokmet και Thomas Piketty αλλά και ο καθηγητής στο Μπέρκλι του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Gabriel Zucman ανέβασαν τα Ρωσικά κεφάλαια των πλούσιων Ρώσων σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια πράγμα που σημαίνει πως μόλις το 1/9 των κεφαλαίων είναι εντός Ρωσίας.
Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του Bloomberg το 2015 με 2016 η ρωσική κυβέρνηση προσέφερε οικονομική αμνηστία σε όσους Ρώσους είχαν κεφάλαια στο εξωτερικό δίδοντας τους την δυνατότητα επαναπατρισμού. Όμως και πάλι ελάχιστο ήταν το ενδιαφέρον αφού μόλις 7200 περιπτώσεις καταγράφηκαν, με βάση το δημοσίευμα του Bloomberg.
Για το 2018 σε μια προσπάθεια για μεγαλύτερο επαναπατρισμό κεφαλαίων η αμνηστία εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης διευρύνθηκε με περισσότερα κίνητρα. Συγκεκριμένα μέχρι τον Μάρτιο του 2019 οι Ρώσοι που θα κλείσουν τους λογαριασμούς τους σε υπεράκτιες εταιρείες θα έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία πίσω στη Ρωσία χωρίς να φορολογηθούν ενώ οποιαδήποτε φοροδιαφυγή του παρελθόντος δεν θα διερευνηθεί. Μάλιστα, η ρωσική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει δυο ειδικές διοικητικές περιοχές σε νησιά κοντά στο Vladivostok και το Kaliningrad. Αυτές οι περιοχές θα δίδουν φορολογικά πλεονεκτήματα σε holding companies, κάτι που κάνουν άλλωστε χώρες όπως η  Κύπρος, η Ιρλανδία και η Ολλανδία καθώς και πολλά νησιά ανά τον κόσμο. 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.