7/11/18

ΥΠΕΞ Κύπρου: Υπεγράφη «Δήλωση Προθέσεων» στις ΗΠΑ στον τομέα της Ασφάλειας

Θεσμοθετείται η συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ στον τομέα της Ασφάλειας με την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων Κύπρου – ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. Για πρώτη φορά Λευκωσία και Ουάσινγκτον προχωρούν σε συγκεκριμένο καθορισμό του πλαισίου συνεργασίας τους σε θέματα Ασφάλειας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, σε θετικό κλίμα οι συναντήσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Mike Pompeo, τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Wess Mitchell, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ενεργειακούς Πόρους, Francis Fannon. Έστειλαν έτσι ξεκάθαρα μηνύματα ως προς την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα Ασφάλειας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε χθες το απόγευμα στην Ουάσινγκτον (22.30 ώρα Κύπρου) με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Mike Pompeo. Στο πλαίσιο της συνάντησης που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, οι δύο Υπουργοί διαπίστωσαν από κοινού και χαιρέτισαν την ουσιαστική αναβάθμιση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή νωρίτερα την ίδια μέρα Δήλωσης Προθέσεων (Statement of Intent), η οποία θεσμοθετεί την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης θέματα ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ουσιαστική συμβολή της ΚΔ στην ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε κατά τη συνάντηση τη συνεπή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τις κυπριακής ιδιοκτησίας προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων.    

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε:
«Στις συζητήσεις, τόσο με τον κ. Pompeo, όσο και με τον κ. Mitchell, τρία ήταν θα βασικά θέματα που κυριάρχησαν: Η ξεκάθαρη επιθυμία και από τις δύο πλευρές για ενίσχυση των σχέσεων μας σε όλα τα επίπεδα, και ειδικότερα σε θέματα που άπτονται ευρύτερα του τομέα της Ασφάλειας.  Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση της Κυπριακής Κυβέρνησης για την «Δήλωση Προθέσεων» που μόλις υπογράψαμε και που στην ουσία, για πρώτη φορά, θεσμοθετεί, θέτει ένα πλαίσιο και την πορεία δράσης που θα ακολουθηθεί σε σχέση με τις διμερείς μας σχέσεις, στον τομέα της Ασφάλειας.
Το δεύτερο θέμα που κυριάρχησε των συζητήσεων μας είναι οι περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας, και ο ρόλος που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει για προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας.  Αναγνωρίζεται από πλευράς ΗΠΑ ο ρόλος της χώρας μας, η σημαντική δουλεία που παράγεται μέσα από τις Τριμερείς Συνεργασίες, ειδικότερα στους τομείς της Ενέργειας και της Ασφάλειας, και προς αυτή την κατεύθυνση ευελπιστούμε σύντομα να υπάρξει και αμερικανική συμμετοχή. 
Το τρίτο θέμα που απασχόλησε την συνάντηση μας ήταν φυσικά το Κυπριακό.  Η Ουάσινγκτον στηρίζει απόλυτα την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα και της κας Lute για σύντομη επανέναρξη συνομιλιών που θα δημιουργούν πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης.  Ανταλλάξαμε απόψεις, ειδικότερα για το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, και για την ανάγκη όπως μέσα από το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως παροχέα ασφάλειας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο.
Καταλήγοντας να σημειώσω την απόλυτη ικανοποίηση μου για την υπογραφή της πολύ ουσιαστικής «Δήλωσης Προθέσεων» που αγγίζει συνολικά τα θέματα Ασφάλειας, αλλά και για όλα όσα έχω συζητήσει και ακούσει από τους συνομιλητές μου. Θα ήθελα τέλος να σημειώσω ότι η συνεργασία μας είναι στη βάση μιας θετικής ατζέντας, μιας θετικής προσέγγισης και δεν στρέφεται εναντίον του όποιου κράτους. Αντιθέτως μια από τις κοινές μας προσεγγίσεις είναι η επιθυμία διεύρυνσης της συνεργασίας μας με χώρες που ασπάζονται τις ίδιες με εμάς αξίες όπως και το όραμα μας στην περιοχή».

Προηγουμένως ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Wess Mitchell, κατά την οποία υπογράφτηκε Δήλωση Προθέσεων (Statement of Intent) Κύπρου – ΗΠΑ μέσω της οποίας για πρώτη φορά θεσμοθετείται η συνεργασία των δύο χωρών, με έμφαση στο ευρύ πλαίσιο που καλύπτει ο τομέας της Ασφάλειας.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ενεργειακούς Πόρους, Francis Fannon, τον οποίο ενημέρωσε ενδελεχώς για την πορεία υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για τις ενεργειακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.  Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης θέματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας και της Ενεργειακής Ασφάλειας, μέσα στο πλαίσιο της σχετικής Δήλωσης Προθέσεων που υιοθετήθηκε σήμερα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα συνεχίσει και σήμερα, Τετάρτη, τις επαφές του στην Αμερικανική πρωτεύουσα, όπου στις 13.00 τοπική ώρα θα έχει συνάντηση με τον Σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας κ. John Bolton.
Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.