28/11/18

ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης: Η επιβίωση της πατρίδας, πάνω από τα μικρομάγαζά μας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι κατέβαλε και θα καταβάλει όλες του τις δυνάμεις, προκειμένου να πετύχει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό που «να επιτρέπει πραγματικά να σταθεί το κράτος» και «την επομένη της λύσης όλοι πραγματικά να νιώθουν τη βεβαιότητα πως υπάρχει μέλλον και προοπτική».
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε «όλοι να συνειδητοποιήσουν κάποια ώρα ότι επιτέλους πέραν και πάνω από τα μικρομάγαζά μας», όπως είπε, «υπάρχει το μεγάλο όραμα που δεν είναι άλλο από την επιβίωση της πατρίδας μας».Σε χαιρετισμό του απόψε στην ετήσια γενική συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού είπε ότι ένα των θεμάτων που εκκρεμεί και που σημαντικά θα συμβάλει στο να υπάρξει ένα κλίμα ακόμα μεγαλύτερης σταθερότητας αλλά και προκοπής είναι η λύση του εθνικού μας προβλήματος. για την οποία αόκνως εργάζεται, τόνισε ότι «θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι η ώρα να καλλιεργείται κλίμα διχόνοιας, όταν γνωρίζουμε καλά τις θέσεις της άλλης πλευράς», προσθέτοντας ότι «είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι το να κωφεύουμε δεν εξυπηρετούμε κανέναν».
 
«Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε πως αν δημιουργήσουμε ένα κράτος που δεν θα λειτουργεί, δεν θα το αποδεχθεί ο λαός. Και αν δεν θα το αποδεχθεί ο λαός, αυτό θα είναι η χείριστη των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρουμε στην πατρίδα μας και είναι τότε που θα προσμετρούμε το ένα μετά το άλλο τα δεινά», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι «είναι καλό κάποιοι να με συμβουλεύουν, καλύτερο όμως είναι πριν να ασκούν κριτική χάρη της κριτικής ή χάρη των κομματικών σκοπιμοτήτων, να ακούν με διαύγεια πνεύματος και να προσμετρούν ή να εκτιμούν ποιες οι συνέπειες από την αποδοχή των όσων μου εισηγούνται».

«Ποιες οι συνέπειες από τη συνέχιση αποδοχής των εγγυητικών ή επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, της παρουσίας κατοχικού στρατού ή πολύ περισσότερο της θετικής ψήφου για κάποια απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης;», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι είναι από το Κραν Μοντανά που ακούει «περίπου, από κάποιους, ότι την ευθύνη για το ναυάγιο δεν είναι εκείνοι που αρνήθηκαν τις εγγυήσεις (την κατάργηση τους), δεν είναι εκείνοι που επέμεναν στη θετική ψήφο, δεν είναι εκείνοι που επέμεναν στη διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά εμείς που δεν τα αποδεχθήκαμε».


«Είναι επιτέλους καιρός να ξεπεράσουμε συμπλέγματα, να ξεπεράσουμε την κομματική και μόνο προσήλωση, είναι καιρός να πούμε ότι επιτέλους πραγματικά θέτουμε πάνω από τις σκοπιμότητες τη χώρα μας, το σύνολο των κατοίκων αυτού του τόπου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπηρετώντας ή δημιουργώντας τις προοπτικές για ένα βιώσιμο και λειτουργικό κράτος δεν εξυπηρετούμε μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους».

Σημείωσε ότι «η απεξάρτηση από τρίτες χώρες δημιουργεί τις βασικές προϋποθέσεις ανεξαρτησίας και δημιουργίας ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους».

«Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστώ, προς αυτή την κατεύθυνση θα εμμείνω και εύχομαι όλοι να συνειδητοποιήσουν κάποια ώρα ότι επιτέλους πέραν και πάνω από τα μικρομάγαζά μας υπάρχει το μεγάλο όραμα που δεν είναι άλλο από την επιβίωση της πατρίδας μας», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν αρνούμαστε στους Τουρκοκύπριους την ασφάλεια, δεν αρνούμαστε την κατοχύρωση του δικαιώματος να προστατεύονται από τυχόν αυθαιρεσίες της πλειοψηφίας» και «για αυτό και αποδεχόμαστε», όπως σημείωσε, «τη θετική ψήφο σε κάθε απόφαση που θα επηρεάζει τα ζωτικά συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

«Όμως, αυτό που χρειαζόμαστε είναι κράτος λειτουργικό για να μπορεί να σταθεί στο βάθος χρόνου, για να μπορεί να είναι βιώσιμο, για να μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική και συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Έτσι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη. Και όχι μέσα από την κώφευση στα όσα ακούμε αλλά δεν λαμβάνουμε υπόψη θεωρώντας πως εμείς φέρουμε την ευθύνη», υπογράμμισε.
 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Ο Νίκος Αναστασιάδης του 2018 είναι αρκετά διαφορετικός από αυτόν του 2004 και ακόμα και από αυτόν του 2013.

    Τα άτομα που τον πλαισιώνουν και η εμπειρία της διαπραγμάτευσης με τους τούρκους έχουν συμβάλει τα μέγιστα προς αυτή την νέα κατεύθυνση του Αναστασιάδη.

    Τα 《μεγάλα》 κόμματα που κυβερνούν την Κύπρο από το 1960 τον θεωρούν κάτι μεταξύ 《απορριπτικού》και 《επικίνδυνου》 πρόθυμου να συζητήσει νέες ιδέες.

    Το βέβαιο είναι ότι διαμορφώνεται ένα αντικυβερνητικό κομματικό τόξο που διαφωνεί με τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο κυπριακό με υποστηρικτές εντός ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ. Από την άλλη θεωρώ ότι αρκετοί πολίτες και ίσως η πλειοψηφία συμφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και πιστεύει ότι απλά φτάσαμε το όριο των διαπραγματεύσεων λόγω τουρκικών επιδιώξεων που δεν επιτρέπουν συνέχιση του ιδίου μοτίβου.

    Τα πράγματα είναι κρίσιμα και τα επόμενα χρόνια θα μας φέρουν ενώπιον νέων δεδομέμων. Έχει πολύ βαριά ευθύνη η κυβέρνηση της ΚΔ να χειριστεί διπλωματικά πολύ περίπλοκα ζητήματα και να βρει τρόπους ενίσχυσης της άμυνας της Κύπρου. Η Ελλάδα ας μην χάσει την ευκαιρία να σταθεί δίπλα μας ΕΑΝ τελικά η ΚΔ ακολουθήσει αξιοπρεπή εθνική πορεία. Σε μια τέτοια περίπτωση να τηρηθεί οπωσδήποτε το 《η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται》 και να μας συμπαρασταθεί πραγματικά με στρατιωτική και διπλωματική βοήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.