18/11/18

Σκληρός συμβιβασμός Λευκωσίας - Λονδίνου για τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο

  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες    
Έξι γύροι διαπραγματεύσεων απαιτήθηκαν μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βρετανίας, με αποτέλεσμα έναν σκληρό συμβιβασμό, για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, συνεπεία του Brexit. Ο «Φ» αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο, το πλαίσιο των συζητήσεων, τα σημεία τριβής μεταξύ των μερών, αλλά και τι αποκόμισαν Κύπρος και Βρετανία. 
Η Λευκωσία, κατόπιν οδηγών του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη και ενεργειών της διαπραγματευτικής ομάδας υπό τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο Νίκο Αιμιλίου, εξασφάλισε διεύρυνση των τομέων στους οποίους θα έχει πλέον η ίδια αυτόνομη ευθύνη εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου, εντός των βρετανικών Βάσεων.
Παράλληλα, η Βρετανία αποδέχθηκε όπως συνεχίσουν οι βάσεις να αποτελούν τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, ενώ δεσμεύτηκε εκ νέου, κατ’ εξαίρεση και αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στις βάσεις, από τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς και του ευρύτερου μηχανισμού ελέγχου και επιτήρησης της Ε.Ε.
Το Λονδίνο έκανε μεν κάποιες υποχωρήσεις, αλλά την ίδια ώρα διαφύλαξε ως κόρην οφθαλμού την «κυριαρχία» των βρετανικών Βάσεων, αν και το ζήτημα αυτό δεν ήταν καν στο τραπέζι των συζητήσεων. Άλλωστε, στις συζητήσεις συμμετείχαν τόσο το Συμβούλιο, όσο και η Κομισιόν με όρους εντολής την επίτευξη μιας συμφωνίας διασφάλισης των Ευρωπαίων που ζουν, εργάζονται ή/και διακινούνται στις βρετανικές Βάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και μετά τη Brexit εποχή. Και όχι να εμπλακούν σε μια διαπραγμάτευση για το μέλλον των βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο. Όπως μάλιστα είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», η Κομισιόν είχε φροντίσει να διαμηνύσει ότι δεν ήταν σε θέση να στηρίξει ενδεχόμενα επιπλέον αιτήματα που σχετίζονται με το καθεστώς των Βάσεων... 
Παράλληλα, η Βρετανία επέμεινε μέχρι τέλους στη διασφάλιση της αρμοδιότητάς της στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων των Βάσεων, κάτι για το οποίο όπως πληροφορείται ο «Φ» εκδηλώθηκαν και παρεμβάσεις από την Άγκυρα προκειμένου ο έλεγχος των θαλάσσιων και χερσαίων εξωτερικών συνόρων των Βάσεων να μην περάσει στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφαλίζει πλέον πλήρη, πρωτογενή και αυτόνομη δυνατότητα νομικής εφαρμογής του κεκτημένου εντός των βρετανικών Βάσεων σε τέσσερις από τους έξι τομείς που περιλαμβάνονται στο Πρωτόκολλο 3 της Συνθήκης Προσχώρησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», η εξασφάλιση των διευρυμένων αυτών αρμοδιοτήτων της Λευκωσίας εντός των Βάσεων, έγινε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση από τη Βρετανία, η οποία αρχικά ήθελε να διατηρήσει σχεδόν το σύνολο των αρμοδιοτήτων εφαρμογής του κεκτημένου στις Βάσεις. Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η εμμονή της Λευκωσίας –υπό τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη– και η στήριξη των νομικών υπηρεσιών του Συμβουλίου και της Κομισιόν προς την κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα, ανάγκασαν τη Βρετανία να αποδεχθεί την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Δημοκρατίας εντός των Βάσεων, σε σχέση με την εφαρμογή του κεκτημένου. Ωστόσο, η Βρετανία φρόντισε να διασφαλίσει ότι οι αρμοδιότητες της Λευκωσίας εντός των Βάσεων δεν θα αποτελέσουν όχημα αμφισβήτησης της βρετανικής «κυριαρχίας».
Ως εκ τούτου, το πρωτόκολλο το οποίο συνομολογήθηκε και αποτελεί μέρος της συνολικής συμφωνίας Ε.Ε.-Βρετανίας (σ.σ που τελεί υπό την αίρεση έγκρισης των μερών, στο πλαίσιο του Brexit), αναφέρει ότι: «... το Ηνωμένο Βασίλειο αναθέτει στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος-μέλος της Ένωσης, την ευθύνη για την εφαρμογή και την επιβολή των προνοιών της κοινοτικής νομοθεσίας, στις περιοχές των κυρίαρχων Βάσεων...».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ «Φ» ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.