4/11/18

Γ. Λακκοτρύπης: Η Κύπρος επεκτείνει το πρόγραμμα στην ΑΟΖ

Η κυπριακή κυβέρνηση συζητά με τις αδειοδοτημένες εταιρείες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και θα επιδιώξει επέκταση του διερευνητικού προγράμματος μέσα στους επόμενους μήνες, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης.
Μιλώντας στο 14ο Συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως «συζητούμε τον προγραμματισμό, τον αριθμό των γεωτρήσεων, πώς να δημιουργήσουμε συνέργειες ώστε να πετύχουμε εκτεταμένη διερεύνηση».
Ανάμεσα στις προτεραιότητες, όπως είπε, είναι οι δύο γεωτρήσεις της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 που αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Νοεμβρίου και οι οποίες, σημείωσε, εμπεριέχουν σημαντικό ρίσκο και τίποτα δεν είναι εγγυημένο. Ωστόσο, όπως ανέφερε, το τεμάχιο 10 προσέλκυσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών κατά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης.
Αναφέρθηκε επίσης στην αδειοδότηση του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ που αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, με την επίδειξη ενδιαφέροντος από αδειοδοτημένες εταιρείες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αναφορικά με την εμπορική εκμετάλλευση του τεμαχίου 12, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αναμένεται να φτάσουν πιο κοντά σε μια τελική επενδυτική απόφαση για το κοίτασμα «Αφροδίτη» και ότι στο παρόν στάδιο συζητούν πώς να βελτιώσουν τα οικονομικά και το συμβόλαιο για το κοίτασμα. Είπε επίσης ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την ανάπτυξη και την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Καλυψώ».
Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε ακόμα στην πρόθεση της Κυβέρνηση να υπογράψει μια νέα διακρατική συμφωνία, παρόμοια με αυτή που υπέγραψε πρόσφατα με την Αίγυπτο, αλλά αυτή τη φορά θα αφορά τον αγωγό EastMed μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ, Ιταλίας και Κύπρου. Είπε επίσης ότι σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα μελέτης που θα καταδείξουν την ανταγωνιστικότητα του αγωγού East Med.
Παράλληλα, σημείωσε ότι επιδιώκεται διεύρυνση συνεργασίας με χώρες που θα αποτελούν αυτό τον ενεργειακό διάδρομο του EastMed όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε επίσης στη σημασία για εισαγωγή φυσικού αερίου για την κυπριακή αγορά, στο διαγωνισμό για δημιουργία υποδομής για εισαγωγής φυσικού αερίου και στον επικείμενο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες για προμήθεια.

Σε ερώτηση για τις τουρκικές απειλές, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι εταιρείες επιθυμούν να δραστηριοποιούνται σε όσο το δυνατόν σταθερότερο περιβάλλον.
«Είναι κρίσιμο για την Κύπρο να μην παίξει αυτό το παιγνίδι. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τις εταιρείες και τις χώρες τους, δεν θα παίξουμε το παιγνίδι της αστάθειας διότι αυτό δεν ευνοεί κανέναν», τόνισε.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες γεωπολιτικής βεβαιότητας που ζητούν οι εταιρείες», είπε και επεσήμανε ως παράδειγμα τη διακυβερνητική συμφωνία Κύπρου Αιγύπτου.
Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να επιλύσουμε το κυπριακό πρόβλημα, που αποτελεί το Νο 1 βασικό θέμα, όπως είπε, «αλλά απ’ εκεί και πέραν διατηρούμε ξεχωριστό (το θέμα των υδρογονανθράκων) και θα συνεχίζουμε να το πράττουμε».
«Ελπίζουμε ότι το φυσικό αέριο θα παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στην σφυρηλάτηση συμμαχιών με όλους στην περιοχή, αλλά απ’ εκεί και πέρα προχωρούμε με την στρατηγική μας», υπογράμμισε ο κ. Λακκοτρύπης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.