8/11/18

Ο Έλληνας θείος μου - Ο τζάτζι Δημήτρης

O γνωστός Αλβανός δημοσιογράφος Mero Baze* γράφει στην ATHENS VOICE ένα αυτοβιογραφικό κομμάτι για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις

Ο Δημήτρης ήταν ο Έλληνας θείος μου. Όταν ήμουν μικρός, ούτε που μου πέρναγε από το μυαλό ότι μπορεί να μην ήταν ο φυσικός αδερφός του πατέρα μου. Συνήθως πήγαινα στο σπίτι τους τον Απρίλιο. Έμενε στον πρώτο όροφο μιας τριώροφης πολυκατοικίας στο Τεπελένι. Ποτέ δεν κατάλαβα πώς χωρούσα σε αυτό το σπίτι, με τόσα παιδιά που είχε.
Ο Μάνθος, ο μεγαλύτερος γιος του, ήταν ο κηδεμόνας μου. Τελούσα υπό τις εντολές του όταν σερνόμασταν με τα αυτοσχέδια καροτσάκια ρουλεμάν στους δρόμους της πόλης, όταν παίζαμε μπάλα πίσω από την πολυκατοικία ή όταν μπαίναμε κρυφά στο σπίτι, για να φάμε καμιά φέτα ψωμί, πριν από το οικογενειακό γεύμα.

Ο θείος μου ο Δημήτρης ήταν ένας σιωπηλός άντρας που με έκανε χαρούμενο κάθε φορά που τον άκουγα – μιλούσε πάντα αλβανικά, όταν ήμουν μπροστά του. Η μητέρα του, που ως παιδί δεν μπορούσα να την καταλάβω γιατί δεν ήταν η γιαγιά μου, μιλούσε μόνο ελληνικά. Ζούσε στη Δερβιτσάνη (σ.σ. απο τα πιο γνωστά χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία). Επισκέπτονταν συχνά τον θείο Δημήτρη, πάντα στεναχωρημένη. Ένας από τους γιους της, ο Μιχάλης, ήταν στη φυλακή. Εγώ, αυτόν δεν τον είχα θείο. Κανείς δεν έλεγε γιατί ήταν στη φυλακή. Θα είχε τσακωθεί με κάποιον τροχονόμο, φανταζόμουν. Όπως και να είχε, μόνο ο Δημήτρης ήταν θείος μου. Εκείνος ερχόταν πάντα στο σπίτι μας, όταν αρραβωνιαζόταν καμία αδελφή ή πέθαινε κάποιος από τους συγγενείς μας.
Για τη συνέχεια AthensVoice

7 σχόλια:

  1. Προπαγάνδα αισχίστου είδους ειδικά εκεί που αναφέρει ότι τα μέλη της ΜΑΒΗ το 1994 στην Επισκοπή ήθελαν να κάνουν πλιάτσικο. Εξ ιδίων τα αλλότρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης ανάρτησης;;;;;;;;;;
    ΤΟ 'ΧΕΤΕ ΧΑΜΕΝΟ ΤΕΛΕΙΩΣ...Ή ΜΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΘΑ' ΣΤΕ Ή ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΑΣ Ο,ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ, ΜΗΝ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΕΤΕ ΟΜΩΣ ΜΕ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ...δόξα τω θεώ έχουμε κρίση (βελτιούμενη) που τουλάχιστον ξεχωρίζει το διαμάντι απ' το περίττωμα
    ΕΣΕΙΣ ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ Η ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιπών
    Διαβάζουμε ινφογνώμων γιατί σχεδόν -δυστήχώς και όχι- πάντα αναρτώνται πολύπλευρες απόψεις γύρω από ένα θέμα της επικαιρότητας, κάτι εξαιρετικά σπουδαίο για ένα blog αυτού του είδους. Ο εξαιρετικός κατά την άποψη μου διαχειριστής του, πρώτα από όλα επιλέγει άρθρα βάση συγκεκριμένων κριτηρίων (όπως π.χ. το κύρος του συγγραφέα μεταξύ άλλων) και τα αναρτά βασιζόμενος στο ότι ο τελικός αναγνώστης πρέπει διαμορφώνει γνώμη και άποψη μέσω πληροφόρησης από πολύπλευρες πηγές, ΜΟΝΟΣ του.
    Αυτή μάλλον είναι και η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης ανάρτησης που διερωτάστε με 13 ερωτηματικά.
    Σε ένα περιβάλλον ολοένα αυξανόμενης πόλωσης όπου η διαχείριση της πληροφορίας αποτελεί ένα ακόμα όπλο στην διαχείριση της μάζας ο ινφογνόμων αποτελεί όαση από τις όλο και σπανιότερες στην έρημο των "ενημερωτικών" μέσων.
    ΕΥΓΕ
    Συνεχίστε και με περισσότερο πείσμα.
    ΥΓ/ και για την ουσία της ανάρτησης, η άποψη που διαμορφώνω για το θέμα του άρθρου είναι ότι ο Αλβανικός εθνικισμός δυστυχώς οδηγεί ακόμα και νοήμονες πολίτες της γειτονικής χώρας σε "μπαρουφολογίες". Προς τον διαχειριστή : υπάρχει έστω και ένας Αλβανός αρθρογράφος που χειρίστηκε το θέμα της δολοφονίας Κατσίφα, ως δολοφονία ενός έστω και οπλισμένου περικυκλωμένου όμως και μόνου ανθρώπου που στην τελική δεν σκότωσε κανέναν και δεν είχε ομήρους, από ανεκπαίδευτους αλβανοεθνικιστές "μπάτσους" της συμφοράς; Υπάρχει κάποιος άλλος Αλβανός διανοούμενος, αρθρογράφος οτιδήποτε που να ασχολήθηκε με τα πραγματικά αίτια της απονενοημένης κίνησης του Κατσιφα να πάρει όπλο και να φύγει στα βουνά; ένοιωσε ότι απειλήθηκε ή ήθελε απλά να ξεκινήσει αντάρτικο μόνος του μια Κυριακή πρωί μετά τον καφέ του;
    Εκφράζω τα από καρδιάς συλλυπητήρια μου στην οικογένεια και οικείους του ανθρώπου μας που έφυγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοίτα να δεις, ο Κατσιφας μπορούσε να παραδοθει. Πριν πάρει τα βουνά είχε όλον τον χρόνο να πετάξει το όπλο και να σώσει την ζωή του. Απεναντίας όπως βλέπουμε και στο προφίλ του FB είχε πάρει απόφαση μέρες πριν να θυσιαστεί για κάποιον λόγο που ακόμα δεν ξέρουμε. Και ο λόγος ΔΕΝ ήταν η σημαία που ανάρτησε στον Λόφο καθώς την ημέρα του συμβάντος αυτή η σημαία ήταν ακόμα αναρτημενη. Ακόμα κι αν λογομαχησε με κάποιον αστυνομικό, δεν δικαιολογεί επουδενι την πράξη του. Πριν τον αναγάγουμε σε ήρωα ας αναρωτηθούμε, εάν αυτό που έκανε ήταν μια διέξοδος από κάποιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Και για όσους λένε πως δολοφονήθηκε, ας ξέρουν πως οι ειδικές δυνάμεις ήταν σε δυσχερέστερη θέση και ο Κωνσταντίνος ήταν ψηλά στον λόφο και είχε απόλυτη θέα προς τα κάτω. Όταν του ζήτησαν να παραδοθει, αρνήθηκε και έθεσε σε κίνδυνο την ζωή των RENEA πυροβολώντας εναντίον τους. Μάλιστα μια σφαίρα πέτυχε έναν αστυνομικό ευτυχώς σε προστασία κεβλαρ που φορούσε. Δεν ήταν δυνατόν να τον αφοπλισουν ή να περιμένουν καθώς η κατάσταση ήταν επικίνδυνη.

    By the way. Αναρωτηθείτε εάν στην κηδεία κάποιου Αλβανού στην Ελλάδα που θα είχε σκοτωθεί μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς, να έρχονταν χιλιάδες Αλβανοί με σημαίες και να φώναζαν θάνατος στους Ελληνες όπως φώναξαν χτες οι άνθρωποι στην κηδεία τι θα είχε γίνει? Μάλλον θα είχαν όλοι καταλήξει φυλακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρη αν ήταν όπως λες ψηλά στο λόφο πως βλήθηκε στο στήθος, πυροβολούσε όρθιος ;

      Διαγραφή
    2. @ Aris Beqo,

      Άκου νεαρέ «Beqo». Από τις πρώτες ώρες που διέρρευσε στα ΜΜΕ πως οπλισμένος ομογενής ενεπλάκη σε μάχη με τις Αλβανικές Αρχές, ήμουν ο μοναδικός σχολιαστής που αντιμετώπισα με καχυποψία την πράξη του Κ. Κατσίφα - κάτι που οδήγησε κάποιους ηλίθιους εδώ μέσα να μου επιτεθούν φραστικά. Θέλοντας να τηρήσω ίσες αποστάσεις κι έχοντας πάντα ως γνώμονα τι ορίζει ο Νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις όπου ένοπλος δράστης πυροβολεί εναντίον αστυνομικών, φάνηκε πως τα σχόλια μου ίσως και να δικαιολογούσαν την ανταπόδοση πυρών των RENEA με αποτέλεσμα την θανάτωση του ομογενή. Όμως, καθώς οι ώρες περνούσαν και η ροή ΑΞΙΟΠΙΣΤΩΝ πληροφοριών βοήθησε να έχουμε μία καλύτερη άποψη των γεγονότων, διαπίστωσα πως υπάρχουν σοβαρές ανακολουθίες στις επίσημες ανακοινώσεις της Αλβανικής πλευράς. Η παντελής άρνηση ιατροδικαστικής μελέτης προς διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες εβλήθη ο Κατσίφας (θέση σώματος, γωνί & απόσταση προσβολής, τύπος τυφεκίου & είδος πυρομαχικού) καθώς και οι προφανείς προσπάθειες ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ λεπτομερειών & ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ στοιχείων της έρευνας με επέμβαση στα τραύματα του νεκρού, πλύση, συρραφή και απομάκρυνση εγκληματολογικών ευρημάτων με σκοπό να καταστεί αδύνατη η ιατροδικαστική εξέταση, μου δημιούργησαν σαφείς υποψίες πως «κάτι περίεργο» συνέβη στο ύψωμα πλησίον του χωριού Βουλιαράτες.

      Επειδή ενδέχεται να μην το γνωρίζεις, σε ενημερώνω πως δεν υπάρχει περίπτωση Αστυνομία ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗΣ χώρας να συγκαλύψει θάνατο πολίτη - ακόμη και οπλισμένου κακοποιού. Σε κάθε περίπτωση ο αρμόδιος Εισαγγελέας θα αποδώσει ευθύνες ανθρωποκτονίας στους αστυνομικούς που μετείχαν και εκτέλεσαν τις βολές και εφόσον η έρευνα, τα στοιχεία και η επιστημονική μελέτη συγκλίνουν στην άποψη πως σωστά έπραξαν οι αστυνομικοί, τότε και μόνο τότε απαλλάσσονται με Βούλευμα (και ίσως η Υπηρεσία τους επιβραβεύσει & αποδώσει ηθικές αμοιβές) - ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ και το ίδιο ισχύει ΚΑΙ για την δική μας ΕΚΑΜ. Η περίπτωση Κ. Κατσίφα είναι ήδη «περίεργη» λόγω της εσπευσμένης σπουδής της Αλβανικής πλευράς να καταστρέψει σημαντικά στοιχεία. Κάποιος που έχει πράξει σύμφωνα με τον κανονισμό & τον Νόμο, δεν καταστρέφει στοιχεία - κάθε άλλο τα αναδεικνύει διότι αυτά αποτελούν και την δικαιολογία για την χρήση θανατηφόρου βίας! Απεναντίας, όποιος θεωρεί πως τα ευρήματα της ιατροδικαστικής μελέτης ίσως να τον «κάψουν», σπεύδει να τα παραποιήσει ή καταστρέψει ώστε να σβήσει κάθε ίχνος παράνομης ενέργειας.

      Θεωρώ τα σχόλιά σου περί «…προσβολής ενός μέλους RENEA από τα πυρά του Κατσίφα, ευτυχώς σε προστασία κέβλαρ που φορούσε…» ως ακραία σενάρια επιστημονικής φαντασίας εκτός κι αν ήσουν ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ παρόν στην επιχείρηση των RENEA για να γνωρίζεις λεπτομέρειες που δεν γνωρίζει κανείς πλην των άμεσα εμπλεκομένων (οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες μίας αστυνομικής / στρατιωτικής μονάδας αντιτρομοκρατικού αγώνα είναι και παραμένουν απόρρητες - εάν είχες την παραμικρή επαφή με το αντικείμενο, θα το γνώριζες καλά αλλά από ότι φαίνεται μάλλον προτιμάς να υιοθετείς ότι σου λένε διάφοροι πονηροί ή να πλάθεις εσύ ο ίδιος με τη φαντασία σου). Με λίγα λόγια, ΣΕ ΑΠΟΚΑΛΩ ΨΕΥΤΗ (ή αρκετά ηλίθιο να πιστεύεις ότι σου πασάρουν). Τέλος, όσο αφορά το σχόλιό σου «…δεν ήταν δυνατόν να τον αφοπλίσουν ή να περιμένουν καθώς η κατάσταση ήταν επικίνδυνη…», φαίνεται πως δεν έχεις την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ιδέα σχετικά με το πώς επιχειρεί μία τέτοια αντιτρομοκρατική αστυνομική δύναμη. Σου απαντώ: Εφόσον ΔΕΝ υπήρχε κατάσταση ομηρίας στην οποία θα κινδύνευαν άμεσα ζωές τρίτων κι εφόσον (όπως προκύπτει από τα γνωστά στοιχεία) ο Κατσίφας ήταν ΕΝΤΕΛΩΣ ακάλυπτος από πυρά και οι αστυνομικοί RENEA μπορούσαν να παραμείνουν υπό την κάλυψη που τους παρέχει ο περιβάλλων χώρος και ο εξοπλισμός τους, είχαν τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης και μπορούσαν απλώς να περιμένουν να εξαντληθεί από την κούραση ή να τον πλήξουν με χημικά / δακρυγόνα / non leathal weapons κλπ για να τον συλλάβουν ζωντανό.

      Κατάλαβες νεαρέ;

      Διαγραφή
  5. Στην Ελλάδα δεν προκύπτει από πουθενά ιστορικά και από καμία σύμβαση ότι υφίσταται αλβανική μειονότητα. Αντιθέτως στην Βόρειο ΄Ηπειρο υπάρχει η Ελληνική Εθνική Μειονότητα, η οποία σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Κέρκυρας έπρεπε να αυτοδιοικείται, να έχει δική της αστυνομία, δικούς της δημάρχους, δικούς της δασκάλους και καθηγητές και αυτόνομη κυβέρνηση.
    Συσχέτιση και σύγκριση των δολοφόνων της renea και της κυβέρνησης του κράτους/χασισέμπορα με τα Ελληνικά πράγματα δεν μπορεί να υπάρξει σε οποιονδήποτε τομέα.
    Γκέγκε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.