7/11/18

Κράτος και Εκκλησία: Μια αιρετική άποψη

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης
  • (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
Το δίδυμο Τσίπρα-Ιερώνυμου ρύθμισε τις οικονομικές σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας και έχει συνεννοηθεί για την αναφορά της σχέσης αυτής στο υπό αναθεώρηση σύνταγμα. Προκρίθηκε ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας με ρητή διατύπωση της συμβολής της Εκκλησίας στη διαμόρφωση της ελληνικής ταυτότητας και την ανεξαρτησία και εξέλιξη του ελληνικού εθνικού κράτους. Και το ένα και το άλλο πλαίσιο βρίσκει σύμφωνη και την αντιπολίτευση – τουλάχιστον τη μείζονα.

Υπάρχει όμως και μια άλλη προσέγγιση που ίσως πρέπει να προβληματίσει. Δεν αμφισβητεί το δικαίωμα ανεξιθρησκείας, αλλά θέτει προβληματισμούς σε ό,τι αφορά το διαχωρισμό. Έχει τρεις διαστάσεις. Τη φιλοσοφική, την πολιτειακή και την πολιτική.
Είναι και οι τρεις ουσιαστικές για όσους δεν θέλουν να δουν επιφανειακά τα έθνη, τα κράτη και τους θεσμούς τους. Σημειωτέον πως ο υπογραφόμενος αναζητά την απάντηση στα μεταφυσικά του ερωτήματα περισσότερο στην κβαντική φυσική και λιγότερο στα θρησκευτικά δόγματα.
Φιλοσοφική
Στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους, Τσίπρας και Ιερώνυμος αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στο γερμανικό κράτος και τη σχέση του με τις θρησκείες που λειτουργούν στην επικράτειά του. Η προσέγγισή τους, δηλαδή, στη σχέση του ελληνικού κράτους με την ορθόδοξη θρησκεία έχει ως πρότυπο ένα Δυτικό κράτος με αρκετά αναπτυγμένη την προτεσταντική λογική.
Μεταξύ Δύσης και της καθ’ ημάς Ανατολής υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά που διατρέχει την ιστορία παλαιόθεν. Η διαφορά αυτή έχει εγγραφεί στο συλλογικό υποσυνείδητο και καθορίζει τις σχέσεις και τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Δύσκολα μπορεί να αλλάξει, και δεν είναι σίγουρο αν χρειάζεται να αλλάξει. Οι Δυτικές κοινωνίες συγκροτήθηκαν στη βάση του νόμου. Ανθρώπινες συλλογικότητες με κοινά χαρακτηριστικά, στις οποίες η ανάδυση του ατόμου ήταν κυρίαρχη, διαμόρφωσαν κρατικές υποστάσεις, και η συνεκτική ουσία της λειτουργίας τους ήταν ο νόμος. Γι’ αυτό και στη Δύση η εφαρμογή του νόμου θεωρείται απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία των κοινωνιών. Δεν νοείται παραβίασή τους ή ανοχή στους παραβάτες. Ο νόμος εφαρμόζεται απόλυτα και με τη βοήθεια και των πολιτών.
Αντιθέτως, στην καθ’ ημάς Ανατολή, η συγκρότηση πολιτειακών οντοτήτων είχε ως κυρίαρχο στοιχείο τη σχέση όπως προσδιορίζεται από την ανάλυση της έννοιας του προσώπου.
Και σ’ αυτόν τον προσδιορισμό η Ορθόδοξη Εκκλησία διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά μας από τον Δυτικό άνθρωπο. Όχι πως δεν υπάρχουν νόμοι· αλλά η εφαρμογή τους περνούσε και περνά από τη βάσανο αυτού του ιδιαίτερου χαρακτηριστικού, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Περισσότερο απλοϊκά, είναι αυτό που λέμε «στην Ελλάδα οι νόμοι δεν εφαρμόζονται». Δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά στην εφαρμογή τους υπεισέρχονται η επιείκεια και το συναίσθημα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στις Δυτικές κοινωνίες. Μπορεί αυτό να αλλάξει; Και πρέπει;
Πολιτειακή
Με την υπάρχουσα μέχρι σήμερα σχέση κράτους και Εκκλησίας, η Εκκλησία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κράτους. Η αυτονόμησή της θα βοηθήσει περισσότερο την Εκκλησία και λιγότερο το κράτος. Πολλές από τις λειτουργίες της Εκκλησίας γίνονται υπό τη διακριτική –ή μη διακριτική, μερικές φορές– επίβλεψη του κράτους. Με λίγα λόγια, το κράτος μπορεί να επηρεάσει προς όφελός του την ύπαρξη και λειτουργία της Εκκλησίας, όπως και τους θεσμούς της. Ας μην παρασυρόμαστε από τις ακρότητες, μερικές φορές, ορισμένων ιεραρχών. Με τη μορφή που θα λάβουν οι σχέσεις Εκκλησίας και πολιτείας από δω και πέρα, είναι δεδομένη εν πολλοίς η αυτονόμηση της Εκκλησίας.
Θα ωφελήσει η θα βλάψει αυτό την πολιτεία;
Πολιτική
Με την αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως κυρίαρχης θρησκείας στο σύνταγμα επιτρεπόταν η ύπαρξη και λειτουργία και άλλων θρησκευτικών δογμάτων, αλλά ταυτόχρονα περιοριζόταν, χωρίς νομικές αναφορές αλλά από τη δυναμική των πραγμάτων, ο θρησκευτικός κατακερματισμός. Η αυτονόμηση του κράτους από το θρησκευτικό φαινόμενο το πιθανότερο είναι να προκαλέσει την ανάπτυξη θρησκευτικών σεκτών οι οποίες θα διαμορφώσουν το δικό τους ποίμνιο και θα το λειτουργούν ως ομάδα πίεσης για να επηρεάσουν εξελίξεις και να έχουν κάθε είδους όφελος. Είναι αυτό προς όφελος της ελληνικής πολιτείας; Και με την ορθόδοξη θρησκεία συνέβαινε αυτό, αλλά με τα χρόνια η σχέση κράτους-Ορθοδοξίας διαμόρφωσε μια ισορροπία λίγο-πολύ αποδεκτή.
Αυτές είναι τρεις παράμετροι που θα άξιζε, ίσως, να συζητηθούν. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό στον δημόσιο λόγο της Ελλάδας. Επικρατεί η σοφία του κυβερνήτη και η δυνατότητα των μηχανισμών του να επιβάλλει την πολιτική του σε μια κουρασμένη και αδρανοποιημένη κοινωνία.

17 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το δίδυμο Τσίπρα-Ιερώνυμου, χωρίς καμία ἐξουσία ἄλλη ἀπό τήν συνενοχή τῆς ἡγεσίας τῆς ἀντιπολιτεύσεως,
    ρύθμισε τήν ....ἐπιστροφή στήν πρό 312 μ.Χ. ἐποχή τῶν διώξεων κατά τῶν ὀρθοδόξων χριστιανῶν,
    στό ὄνομα τῆς θρησκευτικῆς ἐλευθερίας ὅλων, πλήν τῶν ὀρθοδόξων χριστιανῶν.

    Ἐννοεῖται, μέ ἀλλαγές συνόρων τῆς Ἑλλαδος, ἐπί τό ἔλαττον....
    καί μέ "ἐνδογμάτωση" τῶν παιδιῶν τῶν ὀρθοδόξων χριστιανῶν, ὡς μαθητῶν, στήν πολυθεΐα καί στήν ἀθεΐα.

    _Ἀντάλλαγμα; Μερικές οἰκονομικές ρυθμίσεις πού σχετικῶς γρήγορα θά ἀποτελματώσουν οἰκονομικῶς τόν ἱερό κλῆρο, χωρίς νά θίξουν ἄμεσα τούς δεσπότες, σέ μιά πρώτη φάση...

    ΠολΛΉ πονηρία μαζεύθηκε κατά τοῦ Ἐλληνικοῦ λαοῦ, καί ἄρα ὁ Θεός θά βάλει τό χέρι Του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν γνωρίζαμε ότι η Κβαντική Φυσική έχει και...μεταφυσικές διαστάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρόβλημα κατά τους Αμερικανούς,για την επίλυση των όποιων εθνικών ζητημάτων της Ελλάδας,σύμφωνα με τους δικούς τους σχεδιασμούς, η πανίσχυρη Ελλαδική Εκκλησία. Για να τους υποτάξουν πρώτα θα τους εξουθενώσουν οικονομικά. Νόμιζε η εκκλησιαστική ιεραρχία με τα συσσίτια θα έμενε ανεπηρέαστη από την διεθνιστική λαίλαπα. Μην ξεχνάμε τα Wikileaks, και τα όσα ανέφεραν οι Αμερικανοί για τον μακαριστό Χριστόδουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οθ Αμερικανοι απ ενα σημειο και μετα συνηθως ...χανουν την μπαλλα....Ποιος εγγυαται οτι δεν θα την χασουν κι εδω ?? Ας εγγυηθει καποιος....με υπογραφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς ΑΡ και πάντα ενδιαφερόμενο. Ότι υπάρχει και λειτουργεί στη ζωή ανήκει στο Σύμπαν, καιη μεταφυσική. Έστω με τη μορφή πεποιθήσεων κάποιων ανθρώπων. Ας σημειωθεί ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν πίστευαν σε Θεό-δημιουργό του Σύμπαντος, όπως ο χριστιανισμός δηλαδή ο Ιουδαϊσμός. Ποιος έχει δίκιο είναι άλλη ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με τη λέξη «Σύμπαν» εννοούμε τον υλικό κόσμο.Η κλασική παραδοχή είναι το σύνολο της ύλης και της ενέργειας και η νεότερη αναφέρεται μόνο σε ενέργεια εφόσον όπως υποστηρίζεται πλέον το άτομο δεν είναι το τελευταίο (άτμητο) μέρος της ύλης αλλά υπάρχουν απείρως μικρότερα ας τα πούμε «κλάσματα ύλης» που τα ονομάζουν χορδές (παλλόμενες ενεργειακές ίνες) με τάξη μεγέθους σε σχέση με το άτομο
    ως ενός ανθρώπου μπροστά στο ηλιακό μας σύστημα, αν θεωρήσουμε ότι το άτομο με τον πυρήνα και τα ηλεκτρόνια έχει το μέγεθος του ηλιακού συστήματος. Αυτό μεταβάλλει οτιδήποτε γνωρίζαμε όπως τις διαστάσεις της ύλης (δημιουργούνται πάνω από 10 υπο-διαστάσεις, με δυνατότητα να διαφεύγουν σωματίδια, αυτό προσπάθησαν να το επιβεβαιωσουν
    με τον επιταχυντή του CERN), την επίδραση της 4ης διάστασης (του χώρου) στις μορφές,που δεν θεωρούνται πλέον καθορισμένες αλλά υποκειμενικές, όπως και την «εξαφάνιση» (αορασία) λόγω καμπύλωσης του χώρου πάνω από ένα όριο όπως γίνεται στις μαύρες τρύπες,
    επίσης μεταβάλλει την ίδια την έννοια των υλικών σωμάτων αφού αυτά «μετατρέπονται» πλέον σε «συμπυκνώματα τρισεκατομμυρίων χορδών» όταν ανάμεσά τους υπάρχουν επίσης πάρα πολλές και δεν υπάρχει διαχωρισμός. Έτσι λοιπόν η κβαντική φυσική έχει φτάσει σε μια νέα κατανόηση του κόσμου, όμως όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη μεταφυσική.Ίσως μόνο με τα παρα-φυσικά φαινόμενα, που προσπαθούν σήμερα να ερμηνεύσουν οι διάφοροι νέο-εποχίτες, μέσω της κβαντικής φυσικής.
    Επιπλέον έχουμε αστροφυσικούς όπως τον Μ.Δανέζη με ομιλίες όπως π.χ. «η σκέψη δημιουργεί ύλη» κ.α., που ενώ ως ένα σημείο αναφέρονται σε όσα αποδεδειγμένα πλέον γνωρίζουμε με βάση τις ιδιότητες των χορδών που μας βγάζουν από την άτεγκτη νευτώνεια φυσική και ερμηνεύουν την «κίνηση» και την αρμονία στο Σύμπαν όπως και τη «φύση» του φωτός, από την άλλη εμπλέκει με ένα ανόητο τρόπο την έννοια της «ενέργειας» (όπως θεωρείται πλέον όλο το Σύμπαν και γενικά το συνολο της ύλης με βάση το απειροελάχιστο μέγεθος των χορδών) με την έννοια του «πνεύματος».
    Τεράστια διαστρέβλωση που οδηγεί σε ένα νεοβουδισμό (έχω επίγνωση αυτού που λέω γιατί έχω ακούσει πολλές ομιλίες του Δανέζη και του νεοεποχίτη-νεοβουδιστή Αυγουστάτου που τον πληρώνουμε για να διδάσκει στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο).
    Έτσι διαστρεβλώνουν τα πάντα, υποβιβάζοντας την πνευματική-ηθική έννοια σε μια έννοια ξεκάθαρα υλική, έστω και αν η ύλη πλέον «αναβαθμίζεται».
    Λέτε π.χ. ότι το «ίνα ώσιν εν» του Χριστού, που αναφέρεται στην πνευματική ένωση, είναι ουσιαστικά η ολότητα του Σύμπαντος στην κυριολεξία αφού ακόμα και στα τεράστια «κενά ύλης» π.χ. ανάμεσα στους γαλαξίες, εξακολουθούν να υπάρχουν χορδές ακόμα και αν δεν δημιουργούν «ολοκληρωμένη ύλη» με την κλασική έννοια.
    Λένε ότι η Ανάληψη του Χριστού ήταν μια εξαφάνιση λόγω μεγάλης καμπύλωσης του χώρου..
    Και άλλα πολλά..
    Λοιπόν θεωρώ καθαρό κομπογιαννιτισμό το να μπαίνει η κβαντική φυσική παρά τα επιτεύγματα, στο πνευματικό πεδίο, που δεν έχει καμία σχέση ούτε με ενέργεια ούτε με ιδιότητες της ύλης (με την ευρεία έννοια).
    Η έννοια του «πνεύματος» είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, και δεν ανήκει στο υλικό Σύμπαν, στο οποίο ανήκουν και άυλα πράγματα όπως π.χ. τα συναισθήματα που υπάρχουν και σε ζώα ως παράγωγο του εγκεφάλου, ακόμα ίσως και η σκέψη (που ο Χόκινγκ την ερμηνεύει μέσω του 2ου θερμοδυναμικού νόμου), όχι όμως και η έννοια της ψυχής, του πνευματικού μέρους της ανθρώπινης ύπαρξης, και το χειρότερο η έννοια του Θεού ως Δημιουργού που υπάρχει αιωνίως πριν τη Δημιουργία.
    Το πνεύμα είναι κάτι εντελώς διακριτό από την ύλη και παραμένει αναλλοίωτο και μετά την μεταβολή της ύλης (φυσικός θάνατος).
    Είναι τόση η διαστροφή της εποχής μας, που στην Αμερική τους υπόσχονται ότι θα τους χαρίσουν την «αιώνια ζωή» με την ψηφιακή μορφή του εαυτού τους και πληρώνουν ήδη κάποιοι τεράστια ποσά. Θα καταγράψουν ψηφιακά όλες τις εμπειρίες και τις σκέψεις του εγκεφάλου και αυτό θα διατηρηθεί σαν ένα αρχείο μέσα σε ένα τσιπ, που μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε σώμα μετά τον θάνατό σου, και αυτό υποτίθεται ότι θα είσαι εσύ, και με αυτό τον τρόπο θα ζήσεις αιώνια.. Εξωφρενικές θεωρίες που προκύπτουν από την συσκότιση των εννοιών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντυπωσιακα τα ειπες....Πρεπει να τα αγαπας πολυ αυτα για να τα ξερεις τοσο καλα.Αυτο ειναι το θεμα.Που βρηκες χρονο ....σε τοσες διασπασεις καθημερινες ...και γυναικειες κιολας..Ευχαριστουμε οπως και να ειναι.Ηταν ενα ποιοτικο αλμα ..ντελ σουρ.Η Αναστασια θαχει παθει ....ευχαριστα σιγουρα..Και την προλαβαινω τωρα...Αναστασια δεν εχουμε λογια ...συμφωνεις ?? ( ευθυμα...τον αντρα της λυπαμαι..)

      Διαγραφή
    2. Aγαπητέ Δημήτρη, ειλικρινά σέβομαι και τον κ. Σαββίδη και όλους τους συνομιλητές και συνανθρώπους μου, και δεν θέλω να θεωρήσει κανείς ότι προσπαθώ να επιβάλω κάτι... και πίστεψέ με όταν είδα το σχόλιο σκέφτηκα ότι υπήρχε αυτή η πιθανότητα (να παρεξηγηθεί), γιατί την ώρα που το έγραφα ήμουνα φορτισμένη με όλους τους νεοεποχίτες που έχουν κατακλύσει και τη χώρα μας και διαστρέφουν τα πάντα..
      Αλλά αναγκάστηκα να μιλήσω κάπως απόλυτα, γιατί πραγματικά αυτή η σύγχυση (και ταύτιση) της μεταφυσικής με το ΠΑΡΑ-ΦΥΣΙΚΟ, είναι όλη η ουσία της Νέας Εποχής.
      Και είναι κρίμα να ακούμε από αξιότιμους ανθρώπους που ειλικρινά τους εκτιμώ και τους σέβομαι, γιατί ξέρω ότι μάχονται για την αλήθεια, όπως ο κ. Σαββίδης, να έχουν μπερδέψει κάποια πράγματα γιατί θεωρούν την κβαντική Φυσική ως τον τρόπο για να αναζητήσουν το μεταφυσικό όπως λένε.
      Παρακαλώ ας ψάξουν καλύτερα τα πράγματα, έξυπνοι άνθρωποι είναι, και θα καταλάβουν πρώτα απ΄όλα την διαφορά στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ του λόγου (τη διαφορά από αυτόν του Χριστού και των Πατέρων), και αν αγγίζει ή όχι ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ..

      Ο λόγος του Δανέζη ενώ είναι συναρπαστικός και προκαλεί ευχαρίστηση στο νου, στο τέλος αυτό που έχει μείνει είναι μια 'παγωμένη' αίσθηση στην καρδιά..
      Ενώ περιγράφει π.χ. την ανθρώπινη όραση, κατάπληκτος, γιατί είναι υπεύθυνη για τα σχήματα που παίρνουν τα πάντα (που δεν είναι αντικειμενικά), όπως και τόσα άλλα πράγματα.. και έχει όλη αυτή τη γνώση, από την άλλη δεν έχει ΣΟΦΙΑ, που είναι αποτέλεσμα της ένωσης του Νου με την καρδιά. Η πίστη έρχεται μέσα από την καρδιά..
      Σήμερα όλοι οι νεοεποχίτες νεοβουδιστές, έχουν βρει το καλύτερο στήριγμα στην κβαντική Φυσική..
      Μιλούσαν εδώ και δεκαετίες από τα χρόνια της Μπλαβάτσκι και της Άλις Μπέιλι , για ενεργειακά πεδία, μετακίνηση με τη σκέψη, και διάφορα άλλα ώστε να ερμηνεύσουν τον ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΜΟ που ασκούσαν, ως δήθεν αποτέλεσμα του εξελιγμένου τρόπου χειρισμού του εγκεφάλου μας που δήθεν τον έκαναν να δουλεύει στο 100%, και πολλά άλλα... (γνωστά)..
      Σήμερα έχουν μπερδευτεί εντελώς τα πάντα, και έχουν ντυθεί με ένα επιστημονικό επένδυμα για να δηλητηριάζουν τον κόσμο που δεν γνωρίζει πολλά (είναι λογικό κανείς μας να μην έχει χρόνο να ασχοληθεί πολύ, κι εγώ κατ΄ανάγκη έψαξα λίγα πράγματα γιατί έπρεπε να αντικρούσω κάποιον), και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.
      Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Αμερική κατακλύζεται πλέον από τον νεοβουδισμό που είναι όλο το περιεχόμενο της Νέας Εποχής.

      Όποιος θέλει ας διαβάσει συνεντεύξεις ή ομιλίες του Δανέζη για να καταλάβει τη διαστρέβλωση των πραγμάτων (τον έχουν στην πρώτη θέση όλα τα γνωστά περιοδικά του παρα-φυσικού με τίτλους ΑΒΑΤΟΝ κτλ.. που ουσιαστικά ασχολούνται με τον ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΜΟ, όπως γινόταν από την αρχαιότητα με τα Μαντεία κτλ.. που όλα αυτά αντιμετωπίστηκαν δια του Λόγου (του Χριστού ως ενυπόστατου Λόγου, και του λόγου των ανθρώπων, που κήρυξαν τον Λόγο)].
      Δείτε εδώ αγαπητέ Δημήτρη και αγαπητοί φίλοι ποιοι χρησιμοποιούν τον Δανέζη:
      https://iordanisp.wordpress.com/2016/08/14/αβατον-αυγούστου-συνέντευξη-με-τον-μά/

      Ένα απόσπασμα απ΄αυτή την συνέντευξη:
      http://manosdanezis.gr/wp-content/uploads/2017/07/12_Avaton.pdf

      Λέει ο Δανέζης:
      Σε τι διαφέρει ένα ζωντανό σκυλάκι από ένα πεθαμένο;Και τα δύο έχουν την ίδια βιολογία, το ίδιο DNA. Για να δω τι είναι αυτό που τα ξεχωρίζει, πρέπει να δω τι είναι η ύλη.Αν δεχτώ την παλιά έννοια της ύλης δεν μπορώ να απαντήσω.Αν δεχτώ όμως τη νέα έννοια ξέρω πως θα αναστήσω το νεκρό σκυλάκι. Θα ξανακαμπυλώσω το χώρο, θα ξαναδώσω ενέργεια δηλαδή.Επειδή όμως η ενέργεια είναι πολύπλοκος οργανισμός δεν μπορώ να τη δώσω αθροιστικά.
      [ταυτίζει το φαινόμενο της Ζωής με την παροχή ενέργειας(!)]
      ΑΒΑΤΟΝ:Aυτό ανάγεται στη Νέα Γνώση;
      Δανέζης:Bεβαίως. Η νέα γνώση πηγαίνει στα τσάκρας.Θα πρέπει να την κατανείμω κατάλληλα ποιοτικά και ποσοτικά.(...)Δεν μπορώ τώρα να το κάνω όμως ξέρω ότι γίνεται...

      Διαγραφή
    3. Ποια με δυο λογια ..αποψη εχεις για την ιστορια ? Ειναι πχ...6.000 ετων ολο ?? Δεν ξαναγινε πολιτισμος στα εκατομμυρια χρονια ? Στεκει αυτο λογικα ? Υπαρχουν ενδειξεις ..παντου οτι δεν στεκει...Ξερεις τις πιθανοτητες...ποσο πιθανον ειναι να υπαρχει μονο μια φορα ? Εγω θαλεγα..σχεδον απιθανο....Αυτο ομως αν συνεβει ...αλλαζει πολλα....παρα πολλα....οχι την πηγη βεβαια...αλλα παρα παρα πολλα...

      Διαγραφή
    4. H γραπτή ιστορία είναι κάπου εκεί κοντά. Δεν μιλάμε για τη γη ή τα φυτά και τα ζώα που υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ή για είδη πιθήκων, αλλά για τον άνθρωπο που είναι πρόσφατος και έχει αφήσει γραπτά ίχνη.
      Αρχαιολογικά ευρήματα οστών που αποδίδονταν σε άνθρωπο, θεωρούνται πλέον ότι ανήκαν σε είδη πιθήκου. Επιπλέον οι μέθοδοι χρονολόγησης όπως της ημίσειας ζωής του C-12 ή C-14, αμφισβητούνται κατά πόσον έχουν ακρίβεια.
      Σχετικά με την πιθανότητα να έχει συμβεί όλο αυτό ξανά εδώ στη γη ή αλλού στο Σύμπαν, προφανώς αν αποδοθεί στην τύχη, και στην τυχαία σύγκλιση μέσα σε ένα άπειρο σύμπαν, άπειρων παραγόντων, εφόσον έγινε μία φορά, προφανώς κάποιος θα μπορούσε να πει ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει ξανασυμβεί ή να συμβαίνει ήδη και αλλού.
      Προσωπικά δεν πιστεύω ότι έγινε τυχαία, ούτε και εμπιστεύομαι τις εικασίες της πεπερασμένης ανθρώπινης σκέψης, παρά μόνο όσα προέρχονται από φωτισμένο νου.
      Ο Μ.Βασίλειος έχει γράψει την ομιλία «Εις την Εξαήμερον», και ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός την «Ακριβή Έκδοση της Ο.Πίστης» που έχω παραθέσει, όπου περιγράφεται αναλυτικά η Δημιουργία του πνευματικού και υλικού κόσμου..

      Διαγραφή
    5. Γνωριζεις τι ειναι ο μεγαλος ενιαυτος ? Αυτο που λες γραπτη ιστορια..θαταν καλυτερα να το λεμε...σωζωμενη γραπτη εως εδω ? Ο Κριτιας...ξερεις....εχει μια αναφορα 9-10 χιλ.ετων..... ειναι παραμυθι ? Εχει πει πσραμυθια ο Πλατων ? Τι λες ?

      Διαγραφή
    6. Δε νομίζω ότι κολλάμε τόσο στις χρονολογίες, δηλ. αν είναι 6 ή 9 χιλιάδες χρόνια η ανθρώπινη ιστορία... ούτε επηρεάζει αυτό σε κάτι.. (Άλλωστε και οι «μέρες» της Δημιουργίας στη Γένεση, αντιπροσωπεύουν άνισα μεταξύ τους χρονικά διαστήματα..).
      Νομίζω ότι άλλα είναι τα ουσιώδη...

      Διαγραφή
  8. Οταν δυο χορδες συντονιζονται ..τι γινεται ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχορδία. Στην ακουστική και μουσική, αρμονία. Στα κοινά, συμφωνία.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω ..Ευχαριστη εκπληξη Κριστιαν.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.