14/11/18

Η χώρα που διασκέδαζε με τον χαμό της...



Θυμάμαι αρκετά χρόνια ένα επετειακό ντοκιμαντέρ για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 όπου ο δικτάτορας Στυλιανός Παττακός λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα δήλωνε μπροστά στην κάμερα: "Το θέλατε αλλά φοβόσαστε να το πείτε, το κάναμε...".
Για πολλά χρόνια αναρωτιόμουν τι εννοούσε ο "ποιητής" μέχρι που κατάλαβα την περίοδο που είχε προηγηθεί με τα Ιουλιανά της αποστασίας, την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ  κλπ.  Κυρίως όμως το άλμα του πληθωρισμού μεταξύ 1960-65 από το 1 στο 6%. Η Χούντα ήρθε το ’67 και έπεσε το ’73 όταν η διεθνής πετρελαϊκή κρίση εκτόξευσε τον πληθωρισμό πάνω από το 25%.  
Το ίδιο αναρωτιόμουν για τη μεταστροφή της γερμανικής κοινωνίας η οποία στις αρχές της δεκαετίας του ’20 έδινε στην αριστερά και την  κεντροαριστερά πάνω από 60% (SPD 37,8% ISPD -αριστερή διάσπαση- 7,62%) και το ’33 έδωσε στους Εθνικοσοσιαλιστές του Χίτλερ πάνω από 43% με δεύτερους τους Σοσιαλδημοκράτες με 18,2% και το ΚΚΓ με 12,3%.
Η κοινωνική ανασφάλεια που δημιουργεί η αύξηση της εγκληματικότητας και η οχλοκρατία,  η απαξίωση του κύρους των δημοκρατικών θεσμών, η γενικευμένη διαφθορά και κυρίως η οικονομική ανασφάλεια διαμορφώνουν παράλογες μαζικές συμπεριφορές οι οποίες ενίοτε είναι αυτοκαταστροφικές και καταστροφικές.

Για τη συνέχεια Capital

3 σχόλια:

  1. Ο υποτίθεται εξειδικευμένος σε οικονομικά θέματα κ. Κώστας Στούπας συντάσσει άρθρα και για θέματα δημόσιας τάξης,κοινωνικής ασφάλειας, τρομοκρατίας,εγκληματικότητας, οχλοκρατίας,κλπ.
    Καθόλου παράξενο.
    Φλέγοντα οικονομικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία όπως
    περικοπή συντάξεων, αναδρομικά αστυνομικών, στρατιωτικών ,δικαστικών,εισφορές ελεύθερων επαγγελιών κλπ ,φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται
    Επομένως η αρθρογραφία για οικονομικά θέματα δεν προσφέρεται πλέον για κατευθυνόμενη κομματική προπαγάνδα
    Μεταφερόμαστε υποχρεωτικά πλέον στη δημόσια τάξη την τρομοκρατία, ασφάλεια των πολιτών κλπ, που προσφέρονται για κινδυνολογία.
    ΥΓ
    1) «Η αστυνομία δεν μπορεί να επιβάλλει την τάξη» κατά την άποψη του κ Στούπα. Μήπως (ερωτώ) κάποιοι δημοσιογράφοι ενοχλούνται που η αστυνομία συνεχώς σημειώνει επιτυχείς συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών; (χονδρικό εμπόριο)
    2)Η τρομοκρατία μπορεί να ασκείται χωρίς να χρησιμοποιούνται τα μαχαίρια των Ρουπακιάδων. Ο κ. Στούπας δεν ενοχλείται όταν βλέπει και ακούει τους διαδηλωτές της Χρυσής Αυγής που εν χορώ κραυγάζουν «αίμα τιμή, Χρυσή Αυγή»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να κόψεις τα βαριά φίλε, δεν ξέρεις που μπορεί να σε οδηγήσουν...κάποιοι μπορεί να γελάνε τρανταχτά με τα γραπτά σου, εγώ λυπάμαι , λυπάμαι και για σένα και για την άμοιρη πατρίδα μας. Τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το ανωτέρω κείμενο μου είναι απάντηση προς τον 'Χρήστο' και όχι στον συντάκτη του Capital.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.