5/11/18

Συρία: Συνομιλίες Άσαντ με Ρώσο απεσταλμένο για την επιτροπή κατάρτισης νέου Συντάγματος

Τρόπους να «εξαλειφθούν τα εμπόδια» για να σχηματιστεί μια επιτροπή που θα αναλάβει την κατάρτιση νέου Συντάγματος, όπως αξιώνουν ο OHE και η Δύση, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης και τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, συζήτησε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ την Κυριακή με έναν απεσταλμένο της Ρωσίας.
Στη διάρκεια της τετραμερούς συνόδου για τη Συρία που διεξήχθη την 27η Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, οι ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησαν να δημιουργηθεί πριν από τέλος της χρονιάς αυτή η επιτροπή, όπως επιδιώκει ο ΟΗΕ, για να μπουν τα θεμέλια στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης.
Όπως ανέφερε ανακοίνωση της συριακής προεδρίας, ο Άσαντ και ο Ρώσος απεσταλμένος Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη η Ρωσία και η Συρία να «συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού ώστε να εξαλειφθούν τα εμπόδια για τη σύσταση αυτής της επιτροπής».
Μια ρωσοτουρκική συμφωνία χάρη στην οποία αποφεύχθηκε η έναρξη ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων του συριακού καθεστώτος για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ, του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Συρία, επέτρεψε να ξαναρχίσουν οι προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, με την προτεραιότητα να δίνεται έκτοτε στη δημιουργία αυτής της επιτροπής που θα αναλάβει την κατάρτιση του συριακού Συντάγματος.
Από τον Ιανουάριο, ο ΟΗΕ εργάζεται για να καθοριστεί η σύνθεση αυτής της επιτροπής, που θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα και θα αποτελείται από 150 πρόσωπα - 50 επιλεγμένα από το καθεστώς, 50 από την αντιπολίτευση και 50 από τον ΟΗΕ, ώστε να συμπεριληφθούν στη διαδικασία αντιπρόσωποι της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών και ειδικοί.
Αυτόν τον τελευταίο κατάλογο, των 50 ονομάτων που επελέγησαν από τον ΟΗΕ, τον έχει απορρίψει η συριακή κυβέρνηση. Το καθεστώς Άσαντ σκοπεύει να κάνει μια δική του αντιπρόταση γι' αυτόν, σε συντονισμό με τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, κατά τα Ηνωμένα Έθνη.
Πάντως ακόμη κι αν σχηματιστεί αυτή η επιτροπή, αναλυτές προβλέπουν ότι οι συνομιλίες για τα άρθρα του νέου Συντάγματος θα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Γενικά, η κυβέρνηση στη Δαμασκό θεωρεί πως η επιτροπή θα κληθεί να «συζητήσει» επί του ισχύοντος Συντάγματος και για την αναθεώρησή του, ενώ η αντιπολίτευση απαιτεί έναν εντελώς νέο θεμελιώδη νόμο της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.