9/11/18

Δημόσιο: η μόνη επικρατούσα θρησκεία

Αγαλλίαση, όχι αστεία...
Στέφανος Κασιμάτης
Προς τι η κατάπληξη με την Αριστερά του Κυρίου, η οποία –peekaboo!– ξεπρόβαλε όλο χάρη και σεμνότητα από το ντουλάπι; Αυτοί με τους Οθωμανούς τα βρήκαν· δεν θα τα έβρισκαν με τον Τσίπρα, που είναι και βαθιά αστοιχείωτος; Εφόσον πρόκειται για πολιτικές προσαρμογές αναγκαίες για τη συντήρηση της δύναμής της, η Εκκλησία πάντα ακολουθεί την εποχή της. (Μόνον υπό τη συγκεκριμένη προϋπόθεση όμως...) Για να συμπυκνώσω αυτό που κατάλαβα, επρόκειτο κατά βάσιν για ένα δούναι και λαβείν, μια οικονομική συμφωνία, στην οποία η κυβέρνηση δίνει ακίνητα, για να πάρει πολιτική στήριξη. Μια συμφωνία στην οποία το συμφέρον της Εκκλησίας κατοχυρώνεται, ενώ της κυβέρνησης είναι αμφίβολο.
Από την πρώτη αποτίμηση της συμφωνίας, μιας συμφωνίας με πολλά σημεία επί του παρόντος αδιευκρίνιστα, φαίνεται ως μια καθαρή επιτυχία της Εκκλησίας. Λύνεται, κατ’ αρχάς, το βασικό πρόβλημα που εμπόδιζε την οικονομική εκμετάλλευση της περιουσίας της: της παραχωρούνται περιουσιακά στοιχεία μέχρι τώρα διαφιλονικούμενα μεταξύ αυτής και του κράτους. Με τη συμφωνία, το κράτος κάνει πίσω, τα ακίνητα περιέρχονται στην Εκκλησία και η εκμετάλλευσή τους γίνεται από κοινού με το κράτος, μέσω μιας κοινοπραξίας, την οποία ελέγχει η Εκκλησία.
Παρακάτω, ο εφημεριακός κλήρος παύει πια να εντάσσεται στο δημοσιοϋπαλληλικό δυναμικό του κράτους. Οι κληρικοί θα πληρώνονται εφεξής απευθείας από την Εκκλησία, με χρήματα όμως του κράτους, υπό τη μορφή ετήσιας επιδότησης 200 εκατομμυρίων, την οποία η Ιεραρχία και οι κατά τόπους μητροπολίτες θα μπορούν να διαχειρίζονται όπως κρίνουν. (Οπως κάποιοι νέοι που είναι ανεξάρτητοι και μένουν μόνοι τους, αλλά το ενοίκιο το πληρώνουν οι γονείς...) Επειτα, το επίμαχο προοίμιο του Συντάγματος, αυτό που ορίζει ότι το κείμενο συντάσσεται στο όνομα της ομοουσίου, αδιαιρέτου και δεν θυμάμαι τι άλλο Αγίας Τριάδος, παραμένει ανέγγιχτο. Και, τέλος, το στρατηγικό όφελος για την Εκκλησία της Ελλάδος είναι ότι μειώνει ακόμη περισσότερο την επιρροή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Εν ολίγοις, αν η Ιερά Σύνοδος καταλαβαίνει τι δώρο τής φέρνει ο Αρχιεπίσκοπος θα έπρεπε για να το γιορτάσει να κάνει ό,τι και ο «Ρουβίκωνας»: ρεμπέτικο γλέντι μεσημεριάτικα, στους κήπους της Μονής Πετράκη βεβαίως, όχι στη Φιλοσοφική, ούτε καν στη Θεολογική!
Τίποτε, ωστόσο, δεν είναι ακόμη βέβαιο, διότι στην προσπάθειά τους να πετύχουν τη συμφωνία και οι δύο πλευρές παρέβλεψαν την πραγματική, τη μόνη επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα: την ασφάλεια του Δημοσίου. Οι κληρικοί επαναστατούν στην ιδέα ότι θα χάσουν τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα. Ενας ελαφρώς αγαθιάρης μητροπολίτης, που τυχαία τον άκουσα λίγο στο ραδιόφωνο, το εξήγησε πολύ ωραία και ωμά: «Εχουν μια ασφάλεια οι ιερείς, δεν είναι οδοκαθαρισταί». Γι’ αυτό ακριβώς αντιδρά ο λεγόμενος Ιερός Σύνδεσμός Κληρικών Ελλάδος.
Στο σημείο αυτό, μία παρέκβαση ας μου επιτραπεί, γιατί αυτό μου τη δίνει πραγματικά στα νεύρα: από πού κι ώς πού θεωρείται ιερός ένας συνδικαλιστικός φορέας; Ιεροί θεωρούνται οι λατρευτικοί χώροι, είτε πρόκειται για σημερινούς ναούς είτε για αρχαιολογικούς χώρους. Από πότε απέκτησαν ιερότητα και τα σωματεία; Εν πάση περιπτώσει, κατανοώ τους συνδικαλιστές κληρικούς. Αυτοί μάλλον έχουν λόγους να φοβούνται, όταν βλέπουν την ισχύ του μητροπολίτη να εκτείνεται και στη μισθοδοσία τους. Γνωρίζω εκ πείρας, όπως και οι περισσότεροι στον επαγγελματικό χώρο μου, τι κάθαρμα μπορεί να είναι ο κομμουνιστής ως αφεντικό. Μπορώ, επομένως, να φαντασθώ τι μπορεί να είναι ο μητροπολίτης και, γι’ αυτό, τους κατανοώ τους ανθρώπους.
Επειτα είναι και το άλλο, που οπωσδήποτε αναστατώνει τους κληρικούς. Αυτό που όλοι σκεφθήκαμε και όλοι το είπαμε για πλάκα, αλλά μόνο ο Τζανακόπουλος το είπε στα σοβαρά: ότι, αφού τυπικά οι κληρικοί θα πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ανοίγει χώρος για ισάριθμες προσλήψεις. Φυσικά, πρόκειται για μια αστειότητα, η οποία στέκει μόνον ως προεκλογική υπόσχεση προς τους πολύ χαζούς. Δεν βοηθά όμως να υπάρξει το κατάλληλο κλίμα για τον συμβιβασμό μεταξύ κληρικών και ιεραρχίας. Δείχνει, επίσης, πόσο αβέβαιο είναι το υποτιθέμενο όφελος που κερδίζει ο Τσίπρας από τη συμφωνία. Γιατί, πέραν του ότι η ίδια η υπόσχεση είναι γελοία και επικίνδυνη, χάνεται για την κυβέρνηση και ο μηχανισμός μεταφοράς της εκκλησιαστικής επιρροής στους πιστούς. Χωρίς τον τοπικό παπά, πώς θα περάσει η γραμμή στη βάση των πιστών; Απλά πράγματα.
Οσοι σοκάρονται από τη συμφωνία –ακριβέστερα, από την πρόθεση για συμφωνία– είναι επειδή δεν γνωρίζουν την Εκκλησία, τον παλαιότερο θεσμό εξουσίας με αδιάσπαστη συνέχεια στην ιστορία του Ελληνισμού. Η μόνη πραγματική δύναμη της Εκκλησίας στις μέρες μας είναι πολιτική – άλλη δεν υπάρχει, ας μην κοροϊδευόμαστε. Εκτός από τους παλαιούς οικογενειακούς δεσμούς, Τσίπρα και Ιερώνυμο ενώνει και η πολιτική. Για τον Ιερώνυμο ήταν ένας διπλωματικός θρίαμβος, μια «Συνθήκη των Σεβρών» και εξίσου αβέβαια. Πήρε τα πάντα, δεν έδωσε τίποτε. Αξίζει να προσέξουμε πόσο πιο αποτελεσματικός για τα συμφέροντα της Εκκλησίας είναι ο Ιερώνυμος, εν σχέσει με τον πλουμιστό προκάτοχό του. Για τον Τσίπρα, αυτό και αν ήταν kolotoumba! Αντάξια και της ιστορικής εκείνης, που κάνει πάντα την κ. Μπέτυ να κλαίει, όπως και της άλλης με τον Τραμπ. Παρότι και το δικό του όφελος είναι αβέβαιο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, αν και αστοιχείωτος, ο Τσίπρας είναι πολύ ικανός σε αυτό το παιχνίδι.
Καθημερινή

15 σχόλια:

  1. Δείτε κι αυτό αν θέλετε. Από το 2012:
    http://topothoumeno.blogspot.com/2018/04/blog-post_887.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι απορίας άξιο γιατί ο Ινφογνώμονας που αγωνίζεται κατά του εθνομηδενισμού, προβάλει τις απόψεις ενός από τους γνωστότερους εθνομηδενιστές της σύγχρονης δημοσιογραφίας, που θα μπορούσε να θεωρηθεί και διάδοχος του διαβόητου "Ιού" της Ελευθεροτυπίας. Το αν ωφέλησε το προσχέδιο της συμφωνίας αυτής την Εκκλησία φαίνεται από της δηλώσεις του πολύ έμπειρου νομικού και πολιτικού στελέχους Αντώνη Βγόντζα στον ραδιοσταθμό της Κρήτης 98,4. Μια από τις ελάχιστες έντιμες κοσμικές φωνές που ομολογούν ότι η "συμφωνία" βλάπτει ιδιαίτερα την Εκκλησία και την χριστιανική ιστορική ταυτότητα Ελλάδας και Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «…είναι απορίας άξιο γιατί ο Ινφογνώμονας που αγωνίζεται κατά του εθνομηδενισμού, προβάλει τις απόψεις ενός…»

      @ A. P.

      Επιτρέψτε μου να σας λύσω την απορία. Λέγεται «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και σεβασμός ακόμη και στη γνώμη του άλλου» Αν και θα είναι πρωτόγνωρη εμπειρία για εσάς, σας προτείνω να το δοκιμάστε.

      Διαγραφή
  3. Ὀρθή Ἐπανάληψη
    Πράγματι η "συμφωνία" βλάπτει ιδιαίτερα την Εκκλησία και την χριστιανική ιστορική ταυτότητα Ελλάδας και Ευρώπης.
    Ἀλλά βλάπτει καί τήν δημοκρατία καί τό Συνοδικό σύστημα τῆς Ἐκκλησίας ἐντός τοῦ ὁποίου ὁ κ. Τσίπρας, βρίσκοντας ἕναν κουρασμένο ἀρχιεπίσκοπο, ἐπιχειρεῖ νά εἰσαγάγῃ μέ περισσό θράσος τήν ἀνομία:
    Ἐνώ δέν ὑπάρχει συμφωνία, οὔτε μπορεῖ νά ὑπάρξῃ τέτοια συμφωνία, προτοῦ ἀποφανθῆ ὅλη ἠ Ἱερά Σύνοδος, προπαγανδίζει ὅτι τελείωσε ἡ Συμφωνία, καί ὅτι θά προσλάβῃ χιλιάδες δημοσίους ὑπαλλήλους στήν θέση τῶν ἱερέων πού θά παύσουν νά μισθοδοτοῦνται!
    Τί σημαίνει αὐτό;
    Αὐτό σημαίνει ὅτι προτίθεται νά ἀθετήσει τήν "συμφωνία", γιά νά βρῆ τά χρήματα γιά τούς χιλιάδες δημοσίους ὑπαλλήλους πού θέλει νά προσλάβῃ, ἀμέσως μόλις διώξει ἀπό τήν μισθοδοσία τούς ἱερεῖς.

    Τότε, θά δοῦμε καί τό παράδοξο, ἡ Τρόϊκα νά χαίρεται τόσο ἀπό τήν οὐδετερότητα (=ἐπίθεση κατά τῆς δημόσιας παρουσίας τῆς Ἐκκλησίας, καί διώξεις κατά τῶν ὀρθοδόξων χριστιανῶν) ἀλλά καί ἀπό τήν ἐκποίηση καί τῆς Ἐκκλησιαστικῆς περιουσίας,
    πού ἄχνα δέν θά βγἀλη γιά τήν μαζική πρόσληψη χιλιάδων (κομματικῶν ἐννοεῖται) ὑπαλλήλων στήν θέση τῶν κληρικῶν...
    Τό ζητούμενό της ἄλλωστε, δέν εἶναι κυρίως οἰκονομικό, ἀλλά εἶναι ἡ πλήρης ψυχική καί ὑλική ὑποταγή τῶν Ἐλλήνων,
    καθώς καί ἡ γεωπολιτική μείωση ἕως ἐκμηδένιση τῆς Ἑλλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ἄχνα δέν θά βγἀλη κλπ, ἡ Τρόϊκα ἐννοεῖται.

      Διαγραφή
    2. 10.000 ιερείς αποχαρακτηρίζονται ως Δ.Υ., ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για την πρόσληψη ισαρίθμων στην θέση των. Προεκλογική περίοδος γαρ... Επί τής ουσίας τής μισθοδοσίας, δεν αλλάζει τίποτε.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Μία σημαντική παράμετρος που πέρασε απαρατήρητη, είναι το θέμα των μουφτήδων.
      Αν πάψει η ιδιότητα των μουφτήδων ως «δικαστών» του ελληνικού Δημοσίου όπως περιλαμβάνεται στη συμφωνία, και οι μουφτείες δεν ανήκουν πια στο Ελληνικό Δημόσιο, τότε θα γίνει αυτό που ήθελε ο Ερντογάν, θα εκλέγονται απ΄τους Μουσουλμάνους της Θράκης, αντί να διορίζονται απ΄το Ελληνικό κράτος. Αυτό είναι ένας ακόμα σοβαρός εθνικός κίνδυνος (ενίσχυση ανεξαρτητοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας) που θα προκύψει στην Θράκη..

      Διαγραφή
  4. Ο ΠΑΠΑΤΖΗΣ, ΤΟ DEAL KAI TA 10.000 ΘΥΜΑΤΑ
    Η συμφωνία που πλήττει τον απλό παπά και ανοίγει τον δρόμο στον αφελληνισμό και στην αποχριστιανοποίηση

    Από τον Φαήλο Μ. Κρανιδιώτη
    Ο παπάς για να παιχτεί σωστά θέλει τρία τραπουλόχαρτα, παπατζή, αβανταδόρους, τουτέστιν αυτούς που παριστάνουν πως ποντάρουν και κερδίζουν, ώστε να «μασήσει» η κοροϊδάρα, τσιλιαδόρους, ώστε να μη φορέσουν άπαντες βραχιόλια και φυσικά απαιτείται το βασικό προαπαιτούμενο, το κορόιδο. Oλη η μηχανή στήνεται για χάρη του, για να τον ξαφρίσουν. Ο δε παπάς, ήτοι το τραπουλόχαρτο με τη φιγούρα, είναι πάντα ένα.
    Προχθές για πρώτη φορά είδαμε τη μηχανή αυτή να δουλεύει όχι σε μία γωνιά της Πειραιώς αλλά στο ίδιο το Μαξίμου, με 10.000 παπάδες, τους οποίους δεν ρώτησε κανείς, λες και είναι παιγνιόχαρτα, και 10.000.000 κορόιδα, τα οποία ψήφισαν για να σκιστεί το Μνημόνιο και τελικώς κονομήσανε «Βόρεια Μακεδονία», τις ύβρεις ως «φασίστες» γιατί αντιδρούν, επίθεση στο Εθνικό Σχολείο, κανά εκατομμύριο λαθρομετανάστες στους τσαντιρομαχαλάδες και σε διαμερίσματα πληρωμένα κομπλέ με προγράμματα επιδοτούμενου ισλαμικού εποικισμού και τώρα εκπαραθύρωση 10.000 ιερέων από το κράτος, για να πάει η Εκκλησία στο περιθώριο και να προσληφθούν στη θέση τους 10.000 πιθανοί ψηφοφόροι του Φίλη, του Καρανίκα και του απέθαντου Τσακ Νόρις - Κωνσταντινέα. Δεν ξέρω πώς ο ροκαμπιλάς πρωθυπουργός μας έφερε βόλτα τον Μακαριότατο. Ξέρω το αποτέλεσμα του «πέτσινου» χαρτιού που τράβηξε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.
    Η συμφωνία του με την κυβέρνηση έχει δύο στόχους. Αφενός την υλοποίηση της αριστερής ονείρωξης, στο πλαίσιο του αφελληνισμού και της αποχριστιανοποίησης της χώρας, να μειωθεί δραστικά η επιρροή της Εκκλησίας και να αποκοπεί από το κράτος, κι αφετέρου οι μηδενιστές μνημονιακοί δοσατζήδες των δανειστών να βάλουν χέρι σε μεγάλο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας, ώστε να ενταχθεί και αυτή στα λάφυρα των ξένων μέσω άλλου ενός Υπερταμείου.
    Πρώτο θύμα, ο απλός παπάς, που παύει να έχει πλέον την προστασία του δημοσίου υπαλλήλου. Πλέον θα εξαρτάται από τη βούληση κάθε μητροπολίτη. Και υπάρχουν μητροπολίτες αγωνιστές του Έθνους και της Ορθοδοξίας, αλλά υπάρχουν και εξαρτώμενοι, εκβιαζόμενοι, που πολιτεύονται με ισορροπίες και απ’ το πολύ νερό στο κρασί τους δεν υπάρχει πια σταγόνα αντίστασης. Ο απλός παπάς του χωριού και της συνοικιακής ενορίας είναι άλλος ένας άγνωστος στρατιώτης, ένας ακοίμητος φρουρός της εθνικής μας ταυτότητας. Διότι αυτό είναι η Εκκλησία, συνδημιουργός του Εθνους και Κιβωτός της ταυτότητάς του.
    (συνεχ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εάν εγώ τώρα γράφω αυτά κι εσείς με διαβάζετε σε αυτή τη γλώσσα και έχουμε αμφότεροι την ενσυναίσθηση πως ανήκουμε στο Έθνος των Ελλήνων, το χρωστάμε σε Πατριάρχες και επισκόπους αλλά πρωτίστως και πάνω απ’ όλα στους χιλιάδες παπάδες μας, που, όταν επί αιώνες δεν είχαμε κράτος, κρατήσανε τη γλώσσα και τη συνοχή μας και σήκωσαν το αόρατο κυκλώπειο τείχος της Ορθοδοξίας, που μας φύλαξε από τον καθολικό εξισλαμισμό και τον αφανισμό. Αλλιώς θα είχαμε γίνει κι εμείς εξωμότες, σαν τον Ερντογάν ή τον Ράμα.
    Η πονηρή αυτή συμφωνία θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση την Εκκλησία και κυρίως θα ακυρώσει τον δημοκρατικό χαρακτήρα της Εκκλησίας μας, φορέας της οποίας είναι πρωτίστως ο απλός παπάς.
    Περαιτέρω ανοίγει τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη περιθωριοποίηση, με τη σχεδόν βέβαιη συνέχιση του προγράμματος πολιτισμικού μαρξισμού της αποτυχημένης μνημονιακής αριστεράς, ώστε να αποχριστιανοποιηθούν και αφελληνιστούν η Διοίκηση, η Παιδεία και να μετατραπεί η χώρα στο απέραντο hot spot, που ονειρεύονται τούτοι δω οι Βαλκάνιοι ανακυκλωμένοι μπολσεβίκοι, που μπορεί να γίνανε οδαλίσκες των Γερμανών, αλλά προσπαθούν να ρεφάρουν «επαναστατικώς», ξεχαρβαλώνοντας το Εθνος, την ταυτότητά του, το κράτος και τα σύνορά του.
    Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, όταν έρθει η ώρα, γιατί θα έρθει σαν κύμα που ψηλώνει, θα πρέπει να διώξουμε όχι μόνο πράξεις αλλά και τις σάπιες ιδέες τους. Θα χρειαστεί νέο Ιδιώνυμο, να απολύσουμε χιλιάδες επίορκους, να τσακίσουμε τα δίκτυα του Σόρος και των δωσιλόγων του στην Πατρίδα, να κλείσουμε τα πανεπιστήμια και να τα επανιδρύσουμε με νέο διδακτικό προσωπικό και μόνιμη αστυνομική παρουσία εντός τους. Τα ημίμετρα, η ανοχή και οι ανόητες ενοχές μάς οδήγησαν σε αυτήν τη σουρεαλιστική κατρακύλα. Πρέπει να μπει τέρμα στην ηττοπάθεια και να ανακτήσουμε την Πατρίδα μας...

    https://www.dimokratianews.gr/content/92500/o-papatzis-deal-kai-ta-10000-thymata

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανεξάρτητη η εκκλησία θα μεγαλυνθεί.Είναι αναγκαίο οι κληρικοί να πληρώνονται από το Κράτος;
    Δηλ.σε άλλες εποχές ,και στο Βυζάντιο και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και στο Νεώτερο Ελληνικό Κράτος πως τα κατάφερναν;
    Θα απαντήσω ευθαρσώς:Ναι,μόνο το Κράτος μπορεί να αντέξει αυτή τη δαπάνη.Αν αναλάβουν οι πιστοί την μισθοδοσία τους, η Ελληνική κοινωνία θα αποχριστιανιστεί βίαια,όπως η Γερμανική.
    Σε λίγα χρόνια οι εκκλησίες θα γίνονται τζαμιά.
    Είμαι υπέρ αυστηρού διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους εκτός από δύο πράγματα.
    1)Ή μισθοδοσία του κλήρου,και με τον τρόπο που προτείνεται τον θεωρώ έξυπνο,σοφό και πρακτικό.
    2)Τα θρησκευτικά πρέπει να παραμείνει και να επιταθεί ο χριστιανικός κατηχητικός χαρακτήρας τους.
    Που και πότε θα μάθουν οι νέοι Έλληνες για τη θρησκεία τους;
    Αν το ερευνήσουμε και το σκεφθούμε, πουθενά.Ούτε στο κατηχητικό,ούτε στην Εκκλησία. Δεν υπάρχει χρόνος,δεν υπάρχει ωφελιμισμός.
    Θα σκεφθεί ο μέσος γονιός,γιατί να χάνει 2 ώρες την εβδομάδα;Ας μάθει μια ξέρει γλώσσα (που δεν θα την μάθει).
    Το ένα τρίτο της Τέχνης έχει θρησκευτικά Θέματα.Ας γίνει άθεος,τα θρησκευτικά έχουν κάποια ωφέλεια.Μπορεί να βρεθεί και κανένας εμπνευσμένος θεολόγος να του μιλήσει και για την ηθική.
    Πάντως η ελληνική κοινωνία γίνεται ζούγκλα• γιατί υποβιβάζει την ηθική.Δεν έχει σημασία τι κάνει ο καθένας στη ζωή του,σημασία έχει να ξέρουμε τι είναι το σωστό και τι λάθος.Αυτό είναι το πρώτιστο.
    Εννοείται με πρότυπα από την Ιστορία και την παράδοση του λαού μας.
    Δεν θα πάρουμε τα κινεζικά ή τα αφρικανικά ή τα μουσουλμανικά.
    Έχουμε τα δικά μας,εννοείται πρότυπα τα οποία σχηματίστηκαν σε περιόδους ακμής.Τα πάντα είναι γραμμένα στον Όμηρο,στο Θουκυδίδη ,στις τραγωδίες και στον Αριστοφάνη.Και ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης και ο Ισοκράτης. Και φυσικά ο Πλούταρχος.
    Κοι οι Πατέρες της εκκλησίας ,όσα στέκουν,και οι σύγχρονοι ποιητές μας.Είμαστε πλήρεις σο όλα τα επίπεδα.
    Έχουμε υποχρέωση στους εαυτούς μας να μην τα εγκαταλείψουμε.

    Σε όλα τα άλλα θέματα, πλήρης διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους.
    Όσον αφορά την τεράστια περιουσία της Εκκλησίας είναι μύθος.2,3 το πολύ 4 χρόνια φθάνει για την μισθοδοσία των κληρικών και θα αποδειχθεί.

    ΔΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειμαστε αληθινα πληρεις .( μπραβο σου)...το ...επανω αδειασε...και πρεπει να γεμισει ξανα ..εστω και λιγο λιγο...

      Διαγραφή
  7. Η Εκκλησία με την πραγματική της έννοια όπως ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή ως ένα Σώμα πιστών, από την ίδια τη φύση της είναι ξένη προς την ταύτιση και την συμπόρευση με την πολιτική εξουσία όπως είναι διαχρονικά. Μετά τα 300 χρόνια των διωγμών όταν ο Μ.Κων/νος έκανε την ανεξιθρησκεία και έδωσε προνόμια στους Χριστιανούς, άρχισαν τα φαινόμενα αυτά της εμπλοκής με την κοσμική εξουσία, όπως και ο εκχριστιανισμός πληθυσμών χωρίς αληθινή πίστη πολλές φορές που δημιούργησε 'χριστιανικές κοινωνίες' εντελώς διαφορετικές από τους πρώτους χριστιανούς , και έτσι ξεκίνησε και το φαινόμενο του αναχωρητισμού (των ασκητών που έφευγαν). Όλοι οι άγιοι Πατέρες όπως ο Μέγας Βασίλειος και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, παρά την απομόνωση, ήταν όμως και μέσα στην κοινωνία, και στήριζαν υλικά και πνευματικά τους ανθρώπους όπως και ΕΛΕΓΧΑΝ με θάρρος τις εξουσίες.
    Λοιπόν, προσωπικά πιστεύω κι εγώ ακράδαντα ότι η σύμπλευση κάνει ζημιά στην Εκκλησία, την 'νερώνει΄, την εκκοσμικεύει, την κανει ένα Ίδρυμα με διοίκηση και κοσμικές υποθέσεις, διαχείριση περιουσιών κτλ... και έτσι χάνεται ο αληθινός της ρόλος...
    Το αποκορύφωμα της διαστρέβλωσης είναι το παπικό κακέκτυπο με το κράτος του Βατικανού και την Τράπεζα του Αγίου Πνεύματος(!) με τα δισεκατομμύρια των καταθέσεων.
    Όμως σήμερα στην κατάσταση που βρίσκεται και η Εκκλησία και η χώρα δεν ξέρω αν αυτό τελικά θα ωφελήσει. Δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα υγιείς δυνάμεις ώστε να σταθεί στα πόδια της, ή αν απλά θα δούμε μια συρρίκνωση ποσοτική και ποιοτική, έως την τελική κατάρρευση, σε μια εποχή που σαρώνει η Νέα Εποχή και διαστρεβλώνει τα πάντα και θα έπρεπε να υπάρχει ένα ανάχωμα.. Η φωνή της Εκκλησίας και η παρέμβασή της σε κρίσιμα νομοσχέδια ή στις αλλαγές που θα γίνουν στα σχολεία θα είναι πιο αδύναμη, και αυτό είναι ακριβώς που θέλουν... Να την απομονώσουν για να συνεχίσουν την κατεδάφιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδω καλως..ολοι εκφραζουν μια αποψη ..μια επιθυμια...μια σκεψη..μια οπτικη...Αυτο ειναι ας πουμε θεμιτο.Απ την αλλη ειναι μια εξουσια που ολη μερα ανοιγει θεματα νεα...κυρια...βασικα.Η χωρα βρησκεται σε κατασταση εντατικης με αναπνευστηρα..Οικονομικα...κοινωνικα...ηθικα ...και σαν υπαρξη μπρος σε θανασιμους εξωτερικους κινδυνους. Εχει και τον θανασιμο κινδυνο των εισβολεων του Ισλαμ....μια κατασταση εξωφρενικη...κατι μεταξυ φανατικης βλακειας για αυτοκτονια ομαδικη...κι εχει και την τρομακτικη ...απαθεια των πολιτων στα γεγονοτα ακομη και της αυτοκτονιας.Αυτο ειναι το σκηνικο συνολικα.Απ την αλλη η εξουσια ανοιγει διαρκως νεα βασικα θεματα αυξανοντας τον κινδυνο παντου...προσθετοντας κι αλλο θεμα θανασιμο με ζηλο ...αμοκ...σεληνιασμενου ανθρωπου.Απ εξω στα εξωτερικα χαμος σε ολα..Την βγαζουμε δεν την βγαζουμε..με πολεμο.Το ταιμιγκ που ανοιγουν νεα θανασιμα θεματα ...το εχουν γραμμενο...! Κι ομως ανοιγουν διαρκως ενα νεο στο γενικο μπαχαλο...!!! Και σας ρωτω..." τι κανουμε εδω " ???? !!! Ειναι δυνατον να κοιταμε λες και δεν γινεται οτι γινεται θανασιμο ?? Μας εμπλεκουν σε μυριες κουβεντες περι του ..νεου θεματος που ανοιξαν.Και μετα του αλλου νεου που ανοιξαν.Και δεν εχει ...κλησει κανενα !!!! Και που θα παει αυτο ??? Θα παει πολυ??? Που..???? Αυριο θα ανοιξουν κι αλλο....κι αλλο !!! Θαναι βουνο ολο μετα !! Κι εκει ολοι θα πουν.." μα ειναι βουνο...δεν κουνιεται το βουνο..Ας αραξουμε ..δεν μπορουμε " !!! Κι αν μας φερουν ολο το βουνο στο κεφαλι ???!!! Υπογραφει κανεις πως οχι ??? Γιατι δεν πιανουμε τον ..ακομη λοφο ...πριν γινει βουνο ??? Ειναι θεμελιωδες ..δεν ειναι ?? Εχουν αμοκ...το βλεπετε ολοι ...καθε μερα αλλο..Ετσι και γινει κατι ...κακο πολυ...δεν θα ζουμε μετα !! Πως να το χωνεψουμε αυτο ?? Δεν ειναι αστεια ολα αυτα να περναει η ωρα....Ετσι ο Ρουβικωνας...αλλιως οι ιερεις...αλλιωτικα η Καβαδια....και τρια πουλια...Ετσι το 40....ετσι το 50....ετσι το 80....!! Και το ..2018
    ???? Το 2019 θα ζουμε ?? 365 μερες εχει το 2019....και θα ανοιξουν 365 νεα θανασιμα θεματα !!!! Σε καποιο απ αυτα θα παψουμε να ζουμε οπως παει !! Κατι πρεπει να κανουμε καποτε...για ονομα του Θεου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. η ιεραρχία, μ αυτόν τον τρόπο, θα ξαναγίνει ιεραρχία, με ιερείς ΔΥ,δε χαμπαριαζαν τίποτα Τωρα θα αξιολογουνται απο τον δεσποτη τους, οπως και οι δεσποτες που θα ελέγχονται απο τη Σύνοδο.
    Αυτή ειναι η ταμπακιερα, αρκετοί δεσποταδες κανανε οφικια και αρματολικια και κανεις δεν τους κουναγε, αρκετοι χασαν τον ύπνο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.