8/11/18

Απαντά με δική του συνέντευξη Τύπου ο Ακιντζί στον ΠτΔ Ν. Αναστασιάδη

  Ανδρέας Πιμπίσιης  
Θεωρώντας ότι οι τοποθετήσεις του Νίκου Αναστασιάδη κατέδειξαν από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς αρνητική προσέγγιση στο θέμα της πολιτικής ισότητας, ο Μουσταφά Ακιντζί ετοιμάζει να απαντήσει με δική του συνέντευξη Τύπου. Επέλεξε δε ως ημέρα τη 12η Νοεμβρίου, ώστε να συμπέσει με το αναμενόμενο άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου. 
Η πρώτη αντίδραση τόσο από πλευράς Μουσταφά Ακιντζί όσο και του Κουντρέτ Οζερσάι στα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν να τον κατηγορήσουν ότι δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς και την αποτελεσματική της συμμετοχή.  
Ο εκπρόσωπος του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μπαρίς Μπουρτζιού, σημείωσε πως ούτε σε αυτή τη διάσκεψη, όπως ούτε στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ποιες είναι οι απόψεις του γι’ αυτό που κάποτε ονομάζει «χαλαρή ομοσπονδία» και κάποτε «αποκεντρωμένη», πρόσθεσε. Γι’ αυτό, είπε, και δεν έγινε κατανοητό ποιες αρμοδιότητες σκέφτεται να δοθούν από την κεντρική κυβέρνηση στις συνιστώσες πολιτείες. Παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί πως η τ/κ πλευρά, εάν ξεκαθαρίσει το θέμα των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν στις συνιστώσες πολιτείες και υπάρξει μια διαδικασία μη ανοικτού τέλους, δεν απορρίπτει να το συζητήσει αυτό. 
Διαμήνυσε προς την ε/κ πλευρά πως ακόμα και αν ο αριθμός των αρμοδιοτήτων στην κεντρική κυβέρνηση μειωθεί, είναι εκ των ων ουκ άνευ η αποτελεσματική συμμετοχή της τ/κ πλευράς στη λήψη όλων των αποφάσεων που θα λαμβάνονται συνεταιρικά στο πλαίσιο των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων. «Δεν μπορεί να ανοίξει συζήτηση για οποιοδήποτε αντίτιμο έναντι της πολιτικής μας ισότητας». Τέλος ανέφερε πως η έννοια της ομοσπονδίας βασίζεται στον διαμοιρασμό και των αρμοδιοτήτων και του φυσικού πλούτου. Και κατέληξε εκφράζοντας λύπη για «την απροθυμία [Αναστασιάδη] που έδειξε για τον διαμοιρασμό των αρμοδιοτήτων, τη δείχνει και για τον διαμοιρασμό του πλούτου. Απέναντι στις εκκλήσεις μας να γίνουν οι υδρογονάνθρακες πεδίο συνεργασίας, ο κ. Αναστασιάδης προτίμησε να παραμείνει πεδίο έντασης και αυτό είναι πολύ λυπηρό». 
Στον δικό του σχολιασμό ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Νίκος Αναστασιάδης είναι να αποψιλώσει την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Θέλει και να συζητήσουμε την ομοσπονδία, αλλά και να μην προσεγγίσουμε τον διαμοιρασμό της ομοσπονδιακής εξουσίας και του πλούτου, ανέφερε, «και αυτό με τις συζητήσεις για την αποκέντρωση να πάρει αποψιλώνοντας την πολιτική ισότητα των Τ/κ». Επιπλέον, θεωρεί –όπως λέει– ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στέλνει το μήνυμα στην ε/κ πλευρά ότι με αυτό τον τρόπο αδειάζει το αίτημα των Τ/κ για ασφάλεια και εγγυήσεις. Θεωρεί επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε ακόμη ένα μήνυμα προς τους Τ/κ, «να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στις συνιστώσες πολιτείες αλλά αντ’ αυτού υποχωρήστε στο θέμα της πολιτικής ισότητας». Κατά τον Κουντρέ Οζερσάι, «εάν λέτε να έχουμε ομοσπονδία, αλλά ελάτε να βρούμε φόρμουλες για να αποφύγουμε τον εκ των ων ουκ άνευ διαμοιρασμό των εξουσιών, τότε το σημείο στο οποίο θα φτάσετε, δεν είναι διαφορετικό από εκείνο στο οποίο βρισκόμαστε 50 χρόνια μετά».
 Ανησυχητική για τον κ. Οζερσάι είναι και η προσέγγιση (του Προέδρου Αναστασιάδη) πως στην ομοσπονδιακή διοίκηση, όχι σε κάθε θέμα αλλά σε ορισμένα νομικά μόνο θέματα, θα χρειάζεται μία θετική ψήφος από τους Τ/κ. «Αυτό εμπεριέχει την πρόθεση κατάργησης την πολιτικής ισότητας στην πράξη». Το θέμα για τον ίδιο τον Κουντρέτ Οζερσάι, συνέχισε, δεν είναι αυτές οι «φιγουρατζίδικες φόρμουλες», αλλά το ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η ε/κ πολιτική ηγεσία δεν θέλουν να διαμοιραστούν με τους Τ/κ την πολιτική εξουσία. «Η σκέψη του διαμοιρασμού είναι κάτι που τους φοβίζει». Διερωτάται ακόμη γιατί οι Ε/κ, αφού δεν θέλουν να διαμοιραστούν με τους Τ/κ την εξουσία και τον πλούτο, επιμένουν σε λύση ομοσπονδιακή που βασίζεται σε αυτό.  
Βάζοντας νερό στο παλιό πιλάφι προσπαθεί να μας το πουλήσει ως νέα σούπα, ήταν το σχόλιο του νέου προέδρου του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ, για τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, θεωρώντας ότι ο Ε/κ ηγέτης δεν στοχεύει σε λύση, αλλά εξακολουθεί να ζει με το όνειρο να κάνει την Κύπρο ελληνική.
 
Φικρί Τορός για κινητή τηλεφωνία 
Οι παροχείς κινητής τηλεφωνίας στην τ/κ πλευρά έχουν τους δικούς τους κώδικες TADIG, οι οποίοι είναι διαφορετικοί από εκείνους των τουρκικών παροχέων, ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Φικρί Τορός, νυν «βουλευτής» του ΡΤΚ και πρώην πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, που ήταν στην αρμόδια Τεχνική Επιτροπή για θέματα Οικονομίας και Εμπορίου. 
Επικεντρώνοντας το σχόλιό του μόνο στην αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα της συνδεσιμότητας της κινητής τηλεφωνίας, ο κ. Τορός έγραψε ότι με τους εν λόγω κωδικούς οι παροχείς στον «βορρά» συνδέονται με όλους τους άλλους διεθνείς φορείς μέσω διαφόρων κόμβων παροχής υπηρεσιών GSM σε όλη την Ευρώπη. 
«Μπορώ να διαβεβαιώσω τον κ. Αναστασιάδη ότι αυτό δεν έδωσε καμία αναγνώριση, ούτε οποιοδήποτε πολιτικό όφελος στον βορρά, οπότε ο ισχυρισμός του απλά δεν είναι σωστός». Αυτό που προτάθηκε, συνέχισε ο κ. Τορός, δεν είναι μια τυπική σχέση «περιαγωγής», αλλά η παροχή υπηρεσιών από τους παροχείς κινητής τηλεφωνίας στις δύο περιοχές της Κύπρου προς όλους τους συνδρομητές τους.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.