7/11/18

ΗΠΑ: «Κόκκινη» η Γερουσία, «Μπλε» η Βουλή

Έκλεισαν οι κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί πολίτες ψήφισαν για το 116ο Κογκρέσο της χώρας. Τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακτούν οι Δημοκρατικοί, όπως ανακοινώνουν όλα τα αμερικανικά δίκτυα, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας έπειτα από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ που θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εξέλεξαν ένα διαιρεμένο Κονγκρέσο, που δίνει υπόσχεση για μία ταραχώδη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την δυνατότητα να θέσουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματός του στη Βουλή.Παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί κατέγραψαν πολύτιμες νίκες στις ενδιάμεσες εκλογές και προηγούνται στη Βουλή, το προαναγγελθέν «μπλε κύμα» κατά του Τραμπ δεν εμφανίστηκε, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί ανθίστατο σθεναρά, ιδιαίτερα στην Φλόριντα.

Δύο χρόνια μετά την νίκη του Τραμπ, ο οποίος δεν είχε την παραμικρή πολιτική ή διπλωματική εμπειρία, οι Αμερικανοί συνωστίσθηκαν στα εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη την χώρα.
 
Μάλιστα, στην πρώτη αντίδρασή του ο Αμερικανός Πρόεδρος μιλά για τεράστια επιτυχία και ευχαριστεί όλους για αυτό:
 

Τα πρώτα αποτελέσματα προαναγγέλλουν την επικράτηση των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται σε θέση να ενισχύσουν την ισχνή τους πλειοψηφία στην Γερουσία και αφού γύρω στις 7:18 (ώρα Κύπρου) έκοψαν το νήμα του 50+1, είναι και επίσημα οι νικητές.

Οι πρώτες έδρες που οι Δημοκρατικοί απέσπασαν από τους Ρεπουμπλικανούς είναι η δημοκρατική Τζένιφερ Γουέξτον που επικράτησε στην Βιρτζίνια και η Ντόνα Σαλάλα στην Φλόριντα.

Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικανοί απέσπασαν από τους Δημοκρατικούς μία έδρα - κλειδί στην Γερουσία στην Ιντιάνα, με την νίκη του Μάικ Μπράουν στην βιομηχανική και αγροτική αυτή πολιτεία που κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016.
ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ CBS NEWS
 
 
Επανεκλογή του Τεντ Κρουζ στο Τέξας

Ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ επανεξελέγη προσφέροντας μία σημαντική νίκη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έπειτα από μία αμφίρροπη αναμέτρηση με τον δημοκρατικό Μπέτο Ο'Ρουρκ, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των δικτύων ABC και NBC, ο Τεντ Κρουζ επικρατεί ξεκάθαρα του 40χρονου ανερχόμενου αστέρα του Δημοκρατικού Κόμματος. Η νίκη του επιτρέπει στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν μία κρίσιμης σημασίας έδρα και τον έλεγχό τους επί της Γερουσίας.
 

Η πρώτη ιθαγενής και οι πρώτες δύο μουσουλμάνες που εκλέγονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Η Δημοκρατική υποψήφια βουλευτής Σαρίς Ντέιβιντς έγινε η πρώτη ιθαγενής στην ιστορία των ΗΠΑ που εξελέγη στο αμερικανικό Κογκρέσο, κατά εκτιμήσεις αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Δικηγόρος, λάτρης των πολεμικών τεχνών και θεωρούμενη ως ομοφυλόφιλη, η Ντέιβιντς κατάφερε να κερδίσει σε ένα προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, στο Κάνσας, τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Γιόντερ, κατά τις προβλέψεις των τηλεοπτικών δικτύων ABC News και NBC. Εξάλλου, η Ιλχάν Όμαρ και η Ρασίντα Τλάιμπ έγιναν την Τρίτη οι πρώτες μουσουλμάνες που εξελέγησαν στο αμερικανικό Κογκρέσο.
 

Το Κολοράντο εκλέγει τον πρώτο δηλωμένο ομοφυλόφιλο κυβερνήτη στην ιστορία των ΗΠΑ

Η πολιτεία του Κολοράντο εξέλεξε σήμερα έναν δηλωμένο ομοφυλόφιλο κυβερνήτη στις ενδιάμεσες εκλογές, τον δημοκρατικό Τζάρεντ Πόλις, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, μεταδίδουν τα αμερικανικά δίκτυα ABC και NBC. Ο Τζάρεντ Πόλις, ο οποίος εξελέγη το 2008 στην Βουλή των Αντιπροσώπων, επικράτησε του ρεπουμπλικανού Ουόλκερ Στέιπλτον. Το 2015, η Κέιτ Μπράουν ήταν η πρώτη αμφιφυλόφιλη κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ και εξελέγη στην πολιτεία του Ορεγκον.

Ωστόσο, θα χρειασθεί πολύωρη αναμονή για να διαμορφωθεί μία ακριβής εικόνα της σύνθεσης του νέου, 116ου, Κογκρέσου των ΗΠΑ. Οι Δημοκρατικοί πρέπει να αποσπάσουν 23 έδρες από τους Ρεπουμπλικάνους για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι ενδιάμεσες εκλογές κατά παράδοσιν είναι δυσμενείς για τον εν ενεργεία πρόεδρο. Όμως η απώλεια της Βουλής, παρά τους εξαιρετικά ευμενείς δείκτες της αμερικανικής οικονομίας, θα είναι παρά ταύτα πλήγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ, που έχει καταστήσει τις εκλογές αυτές δημοψήφισμα προς το πρόσωπό του.

Ο αριθμός των ψηφισάντων δεν καταγράφεται από κεντρική αρχή στις αμερικανικές εκλογές , αλλά στο Τέξας, στην Νέα Υόρκη ή στο Μέριλαντ τόσο οι ψηφοφόροι, όσο και οι οργανωτές, εξεπλάγησαν από το μέγεθος της συμμετοχής στην ψηφοφορία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΠΑ: Η νεότερη βουλευτής και ο πρώτος ομοφυλόφιλος κυβερνήτης

Ο Ρεπουμπλικανός επιχειρηματίας Μάικ Μπράουν κέρδισε τον Τζον Ντόνελι στην αναμέτρηση για μια έδρα στη Γερουσία στην Ιντιάνα, που θεωρείτο κλειδί, σύμφωνα τουλάχιστον με την πρόβλεψη του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Μπέτο Ο'Ρουρκ αν και προηγούνταν του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τεντ Κρουζ σε μια αναμέτρηση-κλειδί στην Πολιτεία του Τέξας, δεν τα κατάφερε τελικά με τον Ρεπουμπλικανό να παίρνει την έδρα-κλειδί κατά πολλούς, στη μάχη της Γερουσίας. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχε προσωπικά στην εκστρατεία του Τεντ Κρουζ.
 
 
Τι ψήφισαν οι Αμερικανοί
 
Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν 35 γερουσιαστές. Οι 26 από αυτές τις έδρες ανήκουν αυτή τη στιγμή στους Δημοκρατικούς και οι περισσότερες είναι σε Πολιτείες που στις εκλογές του 2016 ψήφισαν μαζικά υπέρ του Τραμπ.
 
Στη Βουλή, που θα ανανεωθεί στο σύνολό της, οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στους Δημοκρατικούς αλλά για 30 έδρες το αποτέλεσμα παραμένει εξαιρετικά αμφίρροπο.
 
Από τις 36 αναμετρήσεις για την ανάδειξη κυβερνητών, πολλές ήταν αμφίρροπες.
 
 
Οι εκλογές σε αριθμούς
 
- 435: Ο αριθμός των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όλοι οι βουλευτές ανανεώνονται καθώς η θητεία τους διαρκεί δύο έτη. Μία πλειοψηφία των Δημοκρατικών καθιστά πολύ πιο δύσκολη τη διακυβέρνηση Τραμπ, καθώς θα μπορούσε να δοθεί «πράσινο φως» σε πολλές έρευνες κατά του νυν προέδρου.
- 23: Ο αριθμός των εδρών των Ρεπουμπλικάνων που πρέπει να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί για να αποκτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι να διατηρήσουν τις έδρες που ήδη έχουν.
- 35: Ο αριθμός των εδρών της Γερουσίας που πρόκειται να ανανεωθούν. Στις ενδιάμεσες εκλογές ανανεώνεται περίπου το ένα τρίτο από τις 100 έδρες του Σώματος. Η Γερουσία είναι ο μεγάλος φόβος του Ντόναλντ Τραμπ. Σε περίπτωση πλειοψηφίας των Δημοκρατικών και στη Γερουσία, το πιθανό σενάριο της καθαίρεσης θα μπορούσε θεωρητικά να υλοποιηθεί πριν τη λήξη της θητείας του.
- 44%: Το τελευταίο ποσοστό της δημοτικότητας του Ντόναλντ Τραμπ πριν ανοίξουν οι κάλπες. Η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας, γεγονός που ενδέχεται να αποτυπωθεί και στο αποτέλεσμα της κάλπης.
- 40%: Ο μέσος όρος της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις ενδιάμεσες εκλογές. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό, τόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τον Ντόναλντ Τραμπ. Σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 60%.
- 260: Ο αριθμός των γυναικών υποψηφίων τόσο στη Βουλή όσο και τη Γερουσία. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, δεδομένης και της δυναμικής που έχει προκύψει μετά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα παρενοχλήσεων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τελευταία.
 
 
 
Πηγή: philenews, με πληροφορίες από news247.grskai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.