12/11/18

Η μεγάλη εικόνα είναι η επίτευξη συμφωνίας και όχι η διάνοιξη διόδων

ΣΗΜΕΡΑ, με βάση τη συμφωνία του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, θα λειτουργήσουν δυο νέα οδοφράγματα στη γραμμή Αττίλα, αυτού της Δερύνειας και εκείνου σε Απλίκι – Λεύκα. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στις 23 Απριλίου 2003, η τουρκική πλευρά προχώρησε σε μια αιφνιδιαστική κίνηση ανακοινώνοντας μερική άρση των εμποδίων για διακίνηση ένθεν κακείθεν του κατοχικού οδοφράγματος. Είχε, ως γνωστό, προηγηθεί στις 16 Απριλίου 2003 στην Αθήνα, η υπογραφή από τον τότε Πρόεδρο, Τάσσο Παπαδόπουλο,  της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έκτοτε λειτούργησαν κι άλλα οδοφράγματα κι άλλες δίοδοι.  
ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ χρόνια μετά την μερική άρση της διακίνησης, ένθεν κακείθεν της κατοχικής γραμμής θα πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση ενόψει και του σημερινού γεγονότος. Να αξιολογηθεί κατά πόσο η διάνοιξη των οδοφραγμάτων έχει βοηθήσει προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό. Η απάντηση προκύπτει εκ του αποτελέσματος, το Κυπριακό δεν έχει λυθεί. Βοήθησε στην επικοινωνία των κοινοτήτων; Ασφαλώς, αλλά πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως δεν υπήρχαν προβλήματα σχέσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι από το 2003 και εντεύθεν δεν υπήρξαν προβλήματα, δεν σημειώθηκαν επεισόδια. Κάποια περιστατικά συνέβησαν, όχι όμως σοβαρά.  
ΕΙΝΑΙ προφανές πως το Κυπριακό δεν θα λυθεί με το άνοιγμα περισσοτέρων οδοφραγμάτων. Αυτό άλλωστε, όπως ήδη έχουμε αναφέρει προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Και είναι αυτή η άποψή μας πως αυτό εξάγεται ευθέως χωρίς περιστροφές. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, που θα πρέπει να αξιολογηθεί συνολικά. Για εμάς όλες οι κινήσεις κρίνονται σε σχέση πάντα με τον μεγάλο στόχο, που είναι η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Τίποτε λιγότερο από αυτό δεν μας αφορά, υπό την έννοια να κάνουμε γιορτές και πανηγύρια για μικρής σημασίας γεγονότα. Από αυτά ο Ελληνισμός στην Κύπρο έχει χορτάσει και βλέπει την πατρίδα του να εξακολουθεί να είναι υπό κατοχή.   
ΠΟΛΛΕΣ φορές τίθεται και ένα άλλο ζήτημα. Ποιον εξυπηρετεί η διάνοιξη ενός νέου οδοφράγματος. Τα δυο νέα που θα λειτουργήσουν σήμερα είναι σαφές ποια πλευρά εξυπηρετεί, την τουρκική. ‘Όπως συναφώς έχει αναφερθεί η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει τη διάνοιξη ακόμη δύο οδοφραγμάτων, το ένα στο Πυρόι, το οποίο θα συνδέσει τη Λευκωσία με την Αθηένου και τη Λάρνακα, μέσω του παλαιού δρόμου. Αυτό θα εξυπηρετήσει κι άλλες περιοχές, όπως και τους Τουρκοκύπριους που μεταβαίνουν στη Λουρουτζίνα και όχι μόνο. Αυτή η πρόταση, όμως, φαίνεται να μην την ευνοεί η τουρκική πλευρά, η οποία αντιδρά κυρίως γιατί ο δρόμος περνά από στρατιωτική ζώνη του κατοχικού στρατού. Παράλληλα με το Πυρόι η Κυβέρνηση θέλει να υπάρξουν διευκολύνσεις στην περιοχή των Πύργου – Κοκκίνων. Από την αντίδραση της τουρκικής πλευράς θα φανούν οι προθέσεις και οι επιδιώξεις της. Αυτό αναμένεται να φανεί σύντομα.  
ΘΑ επαναλάβουμε, όμως, το προφανές. Ότι η μεγάλη εικόνα δεν είναι η διάνοιξη και νέων οδοφραγμάτων αλλά η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και η απελευθέρωση της Κύπρου από τους Τούρκους κατακτητές. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.