7/11/18

Η νέα γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ

  Αντώνης Στ. Στυλιανού    
Οι προεργασίες για τη νέα γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται αδιαλείπτως και το πλοίο-γεωτρύπανο Stena Ice Max που θα πραγματοποιήσει τη γεώτρηση βρίσκεται καθοδόν προς την Κύπρο, έχοντας διέλθει των στενών του Γιβραλτάρ. Αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο στις 12 Νοεμβρίου 2018 οπόταν και θα ξεκινήσει η γεώτρηση, με την Κυπριακή Δημοκρατία να έχει εκδώσει NAVTEX με αριθμό 364/18 στις 3 Νοεμβρίου 2018, δεσμεύοντας περιοχές στο Οικόπεδο 10 για προπαρασκευαστικές εργασίες και πραγματοποίηση γεώτρησης από τις 10 Νοεμβρίου 2018 έως την 25η Φεβρουαρίου 2019 και καλώντας τα διερχόμενα πλοία να ταξιδεύουν με προσοχή. Με την άφιξη του πλοίου-γεωτρύπανου στην περιοχή θα πρέπει να αναμένεται η έκδοση νέας NAVTEX με την οποία θα δημιουργείται ζώνη ασφαλείας γύρω από το γεωτρύπανο, με πλήρη απαγόρευση της ναυσιπλοΐας σε απόσταση μέχρι και 500 μέτρα περιμετρικά του σημείου γεώτρησης.  
Οι γεωτρήσεις της ExxonMobil, που έχει αδειοδοτηθεί για έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Οικόπεδο 10 μαζί με την Qatar Petroleum, αναμένεται να είναι καθοριστικές για την επιβεβαίωση των πετρωμάτων και της ευρύτερης γεωμορφολογίας της περιοχής και είναι πολλά υποσχόμενες ως προς την ανακάλυψη κοιτάσματος σε μια περιοχή που γειτνιάζει με ήδη ανακαλυφθέντα κοιτάσματα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζοντας τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής και παρά τις συνεχιζόμενες και πλέον καθημερινές απειλές της Τουρκίας προχωρά με έναν νέο γύρο γεωτρήσεων.
Η Τουρκία συνεχίζει το παραλήρημά της όσον αφορά στις αξιώσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η εκτίμηση είναι ότι δεν θα παρενοχλήσει το γεωτρύπανο της ExxonMobil, αλλά ότι θα συνεχίσει τις αξιώσεις της. Παράλληλα με τη γεώτρηση που θα πραγματοποιείται στο Οικόπεδο 10, η Τουρκία θα συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητές της στα δυτικά της Κυπριακής ΑΟΖ, με το ερευνητικό της σκάφος Μπαρμπαρός να πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες στα νοητά σύνορα των ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου. Την ίδια ώρα, η Τουρκία προχωρεί με την πραγματοποίηση γεώτρησης από το ιδιόκτητό της πλοίο-γεωτρύπανο με την ονομασία «Πορθητής», σε περιοχή όμως που βρίσκεται καθαρά εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.  
Η νέα γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί το απτό παράδειγμα της στρατηγικής της Κυβέρνησης για εξερεύνηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας. Παρά τις απειλές της Τουρκίας και τις προσπάθειές της για δημιουργία γκρίζων ζωνών στην Κυπριακή ΑΟΖ, προχωρούμε κανονικά με την υλοποίηση των σχεδιασμών μας για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ΑΟΖ, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, σχέσεις ιδιαίτερης αξίας με τα γειτονικά κράτη, ικανές να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και να διαλαλήσουν την πίστη και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

*Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.