8/11/18

Άδειασμα Χαν από την Κομισιόν για τις δηλώσεις του για την Τουρκία

  Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες   
Η Κομισιόν άδειασε τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και τις δηλώσεις-εισηγήσεις στις οποίες κατ’ επανάληψη προβαίνει περί τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος Γιούνκερ και μόνο αυτός εκφράζει την επίσημη θέση της Κομισιόν», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Χαν στην εφημερίδα “Die Welt” εκφράζουν προφανώς μόνο τον ίδιο και συνεπώς έχουν περιορισμένη βαρύτητα...Κληθείς μάλιστα να αναφέρει κατά πόσον οι δηλώσεις Χαν απηχούν προσωπικές του απόψεις, ο κ. Σχοινάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είπα αυτά που έπρεπε να πω, τα υπόλοιπα αφορούν εσάς», αφήνοντας από τη μια εκτεθειμένο τον Γιοχάνες Χαν και, από την άλλη, τους δημοσιογράφους να εξαγάγουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις του τουρκικού πρακτορείου Ανατολού, επέλεξε μάλιστα να υπενθυμίσει επί του προκειμένου ότι «η απόφαση του Κολεγίου (σ.σ. Επιτρόπων στο οποίο συμμετέχει και ο κ. Χαν) είναι ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διατηρηθούν» με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σχοινάς φρόντισε να επαναλάβει τις γνωστές θέσεις της Ε.Ε., υπενθυμίζοντας και την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί από την Άγκυρα. Παρέπεμψε στη Σύνοδο της Βάρνας και υπενθύμισε ότι οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμαναν προς τον Ταγίπ Ερντογάν την αναγκαιότητα της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας, την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και την απελευθέρωση κρατουμένων.

Αυτά, όπως είπε, είναι ζωτικής σημασίας για διατήρηση ανοικτών των διαύλων επικοινωνίας και για να παραμείνουμε στο πλαίσιο της διαδικασίας.  Όπως δημοσίευσε από χθες ο «Φ», οι θέσεις που διατυπώνει ενίοτε ο Αυστριακός Επίτροπος Γιοχάνες Χαν περί τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ταυτίζονται με «τα θέλω» της Βιέννης, αλλά όχι με τις θέσεις και τις αποφάσεις των Βρυξελλών.
 Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.