28/11/18

Κυπριακό: Ο καθένας τον χαβά του

Το παρατεταμένο κενό στις διαπραγματεύσεις άφησε αέρα ανάπτυξης παράλληλων και πολλαπλών συζητήσεων και τοποθετήσεων. Στην έλλειψη πιεστικών καταστάσεων φαίνεται πως ο καθένας απολαμβάνει τον χαβά του…
Η Τζέιν Χολ Λουτ ετοιμάζεται για το νέο της ταξίδι στην περιοχή. Αναμένται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην Άγκυρα για συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 12 Δεκεμβρίου πιθανόν να συναντήσει στη Νέα Υόρκη τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο, ενώ δεν έχει ακόμα διευθετηθεί ταξίδι στη Λευκωσία, και αναμένεται το πρώτο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου. Ζητούμενο να καταγράψει τις θέσεις των δύο χωρών σ’ ό,τι αφορά τη συνέχιση των συνομιλιών.Δεν είναι ωστόσο ξεκάθαρο εάν θα είναι έτοιμες οι θέσεις των μερών για τους Όρους Αναφοράς ή εάν η Τζέιν Χολ Λουτ θα παρουσιάσει κάτι έτοιμο στη βάση των όσων θεωρεί η ίδια ως μίνιμουμ συμφωνηθέντα.
Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, στο εσωτερικό συνεχίζεται η από αέρος αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ στον απόηχο της επίσκεψης του Άντρου Κυπριανού στην Άγκυρα και των όσων είχε συζητήσει με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντήσει αύριο τον γ.γ. του ΑΚΕΛ και αναμένει να ενημερωθεί για τη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Πάντως, αποτελεί γεγονός ότι ο γ.γ. του ΑΚΕΛ συνεχίζει να επιτίθεται κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο ίδιος Νίκος Αναστασιάδης μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις του δείχνει να αδιαφορεί για τα όσα του καταλογίζει ο κ. Κυπριανού. Χθες, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο.
Συμφώνησαν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πείθει στο θέμα της αποκέντρωσης εξουσιών, ενώ διαμήνυσαν πως η λύση του Κυπριακού θα είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. 
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο εσωτερικό, από την Άγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει νέες απειλές και από τα κατεχόμενα ο Κουντρέτ Οζερσάι ζητά προσύμφωνο για την ενέργεια. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Μιλάνο διαμήνυσε πως «το φυσικό αέριο δεν θα βγει στις αγορές χωρίς τουρκική συγκατάθεση». Προειδοποίησε όλους ότι «θα πονοκεφαλιάσουν» και ότι το ρίσκο για τις εταιρείες θα μεγαλώσει αν δεν αντιληφθούν ότι είναι υποχρεωμένες να καθήσουν κάτω και να τα βρουν με τις δύο πλευρές προτού ο πλούτος διοχετευθεί στην αγορά.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.