9/11/18

Ποιοί ρυθμίζουν το μέλλον της Ορθοδοξίας

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Η Ορθόδοξη Εκκλησία το 2018 αποτελείται από εννέα Πατριαρχεία και πέντε Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Από τα εννέα Πατριαρχεία τα τέσσερα (Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων) είναι τα πρεσβυγενή και τα υπόλοιπα νεότερα. 
Η κατάστασή τους είναι συνοπτικά η ακόλουθη:

  1. Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως. Βρίσκεται στην Τουρκία υπό ιδιότυπη ισλαμική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ο πληθυσμός της είναι 80 εκατομμύρια. Θρησκευτικά το Τουρκικό κράτος θεωρεί ότι το 99% είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι. Προφανώς αγνοεί την ισχυρότατη παρουσία των Αλεβιτών, οι οποίοι, κατά την εκτίμηση έρευνας του κρατικού γαλλικού Ρ/Σ France Culture, είναι μεταξύ 10 και 20 εκατομμυρίων. Σουνίτες είναι στην πλειονοψηφία τους οι Κούρδοι της Τουρκίας, οι οποίοι υπολογίζονται σε 20 εκατομμύρια. Ως προς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς στην Τουρκία, κατά την εκτίμηση του Επισκόπου του Πατριαρχείου Κυρίλλου (Συκή), όπως την εξέφρασε στον ρωμαιοκαθολικό  ελβετικό ηλεκτρονικό πυλώνα cath.ch στις 2 Νοεμβρίου 2016, αυτοί είναι 3.000-5.000, από τους οποίους οι περισσότεροι δεν είναι Έλληνες. Ειδικότερα, όπως είπε, χάρη στους ρώσους που έχουν εγκατασταθεί στη Σμύρνη υπάρχει εκεί  εκκλησιαστική ζωή. Το πολιτικό καθεστώς συμπεριφέρεται προς το Πατριαρχείο από τυπικά έως εχθρικά. Οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδος επηρεάζουν τις σχέσεις Φαναρίου – Τουρκίας.
2.Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας. Βρίσκεται υπό αυταρχικό ισλαμικό καθεστώς. Το Ορθόδοξο ποίμνιο στην Αίγυπτο υπολογίζεται ότι είναι περίπου ίσο με αυτό στην Τουρκία αυτό της Τουρκίας. Οι Χριστιανοί Κόπτες (Μονοφυσίτες) υπολογίζονται στο 10% του συνολικού πληθυσμού, που είναι 95 εκατομμύρια και που στο σύνολό τους είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι. Το σημερινό πολιτικό καθεστώς θεωρείται φιλικό προς το Πατριαρχείο και ότι το προστατεύει, όπως και τους Κόπτες, από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές.
  1. Πατριαρχείο της Αντιοχείας. Βρίσκεται υπό το αυταρχικό καθεστώς του προέδρου Άσαντ. Ο πόλεμος έχει μειώσει πολύ το ποίμνιό του. Προ του πολέμου υπολογιζόταν στο 10% περίπου του συνολικού πληθυσμού, ή σε 1,5 εκατομμύρια. Ο πρόεδρος Άσαντ ανήκει στην θρησκευτική ομάδα των Αλαουιτών, θρησκευτική παραφυάδα των Σιιτών, που είναι περίπου το 15% του συνολικού πληθυσμού. Οι υπόλοιποι είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι. Το καθεστώς Άσαντ είναι φιλικό προς τους Χριστιανούς και αυτοί, κατά τον πόλεμο, τον υποστήριξαν. Οι ισλαμιστές αντάρτες επέφεραν μεγάλες καταστροφές στους Ναούς των Χριστιανών, και φόνευσαν πολλούς. Επίσης απήγαγαν και Επισκόπους, μεταξύ των οποίων και τον κατά σάρκα αδελφό του σημερινού Πατριάρχου Αντιοχείας Ιωάννου.
  2. Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Η έδρα του βρίσκεται στο Ισραήλ, το ποίμνιο απλώνεται στις παλαιστινιακές περιοχές και στην Ιορδανία. Το Ισραήλ, με σημερινό πληθυσμό 8,2 εκατομμύρια, είναι δημοκρατία υπό την ισχυρότατη πάντως παρουσία και επιρροή της εβραϊκής θρησκείας, που είναι το ουσιώδες χαρακτηριστικό της ταυτότητάς του. Στο Ισραήλ το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τον κρατικό γεωπολιτικό σχεδιασμό και τις επιδιώξεις των σιωνιστών εποίκων. Στην Παλαιστίνη και στην Ιορδανία τα πολιτικά καθεστώτα είναι ισλαμικά αυταρχικά, αλλά το Πατριαρχείο διατηρεί μαζί τους μια καλή σχέση. Μπορεί εύθραυστη, αλλά καλή. Μέχρις ώρας. Το ποίμνιο είναι εν πολλοίς αραβο – ορθόδοξο. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον σημερινό αριθμό των Ορθοδόξων  στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη. Υπολογίζονται σε 200.000. Στην Ιορδανία τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι είναι το 2,2% του συνολικού πληθυσμού, που είναι οκτώ εκατομμύρια, ή 180.000 περίπου. Οι Έλληνες κληρικοί και μοναχοί του Πατριαρχείου είναι οργανωμένοι ως εις Μοναστήρι. Διατηρούν τον έλεγχο και έχουν την ευθύνη της προστασίας των Παναγίων προσκυνημάτων. Τον τελευταίο καιρό με  τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Αρμενίους υπάρχει ειρήνη και συνεργασία έναντι των ζητημάτων, οικονομικών και εδαφικών, που εγείρονται από τους Ισραηλινούς.
  3. Πατριαρχείο της Μόσχας. Η έδρα του είναι σε Ορθόδοξο κράτος με ειδικού τύπου Προεδρική Δημοκρατία. Το ποίμνιο είναι το 90% όσων δηλώνουν θρησκευόμενοι. Ο πληθυσμός της Ρωσίας υπολογίζεται στα 150 εκατομμύρια περίπου. Είναι ο πολυπληθέστερος στην Ευρώπη και η έκτασή της είναι η μακράν μεγαλύτερη στον κόσμο. Το Πατριαρχείο ενισχύεται παντοιοτρόπως από την Ρωσική κυβέρνηση και το ίδιο στηρίζει την γεωπολιτική της.
  4. Πατριαρχείο της Σερβίας. Το Πατριαρχείο έχει έδρα το Σερβικό κράτος, που αναγνωρίζει την Ορθοδοξία ως το κύριο συστατικό της ταυτότητάς του. Στα δέκα περίπου εκατομμύρια των Σέρβων σχεδόν το σύνολο είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Οι σχέσεις με την Κυβέρνηση αδελφικές.
  5. Πατριαρχεία Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας. Τα ίδια με την Σερβία ισχύουν για τα Πατριαρχεία Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας. Τα κράτη είναι Ορθόδοξα, με αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως κύριου συστατικού της ταυτότητάς τους και ως οντότητας πνευματικής που διατήρησε την εθνική τους ταυτότητα κατά τις δοκιμασίες που πέρασαν στο διάβα της Ιστορίας. Οι κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών διατηρούν καλές σχέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία, έχοντας ένα ρόλο προστατευτικό, που όμως μετατρέπεται μερικές φορές σε εργαλείο χειραγώγησης. Και στις χώρες αυτές σχεδόν το σύνολο όσων πιστεύουν στον Θεό είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία κατέστησαν μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και αυτό μπορεί στο μέλλον να προκαλέσει προβλήματα στη σχέση μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, ιδιαίτερα στα ζητήματα Βιοηθικής, της Ηθικής. Η Γεωργία επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αλλά η θέλησή της προσκρούει στη γεωπολιτική της Ρωσίας.
  6. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου ανήκει σε μια δυτική προεδρική Δημοκρατία πληγωμένη από την κατοχή του 40% του εδάφους της από την Τουρκία. Το σύνολο του ποιμνίου της, περίπου 800.000, είναι Έλληνες Ορθόδοξοι, που, όπως ο απανταχού Ελληνισμός, πιστεύουν ότι η Ορθοδοξία είναι το κύριο στοιχείο της ταυτότητάς τους. Λόγω της οικονομικής της ευρωστίας η Εκκλησία δεν έχει εξάρτηση από το Κυπριακό κράτος και μπορεί να ομιλεί ελευθέρως χωρίς να φοβάται αντίποινα. Η κυβέρνηση της Κύπρου ακολουθεί την Ελλάδα στα δήθεν προοδευτικά ανοίγματα της στα κοινωνικά και ηθικά ζητήματα.
  7. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος δραστηριοποιείται σε μια δυτικού τύπου προεδρευόμενη Δημοκρατία. Οι Έλληνες, σε ποσοστό πάνω από το 90%, είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και πιστεύουν ότι η Ορθοδοξία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιδιοπροσωπίας τους. Η Κυβέρνηση Σημίτη θέλησε να εξοστρακίσει την Εκκλησία από την κοινωνία, με την ιδεολογική ψευδαίσθηση ότι έτσι αυτή θα «εκσυγχρονιζόταν» και θα γινόταν «προοδευτική». Στην ουσία η «Πρόοδος» που επιχείρησε να επιβάλει, είναι οι επιταγές των ισχυρών – της Δύσης – κρατών και των λόμπις. Η κυβέρνηση Τσίπρα ιδεολογικά συμπλέει με το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν μια προσωπική σχέση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου με τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, με πολλές δημόσιες φιλοφρονήσεις μεταξύ τους. Τα όσα πάντως συμφώνησαν προκαλούν σοβαρά κοινωνικά, ιδιαίτερα στους κληρικούς και στις οικογένειές τους, και εκκλησιαστικά προβλήματα, ειδικότερα στις ήδη τεταμένες σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και στις Μονές, στις οποίες θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα επιβίωσης. Η χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα απαλλοτρίωση της μοναστηριακής περιουσίας σήμερα, με την ενθουσιωδώς μάλιστα σύμφωνη γνώμη του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, είναι μεγαλύτερη από αυτήν που επέβαλαν οι Βαυαροί το 1833.
  8. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας είναι μικρή μειοψηφία σε ένα ρωμαιοκαθολικό κράτος. Οι Πολωνοί, περίπου 38,5 εκατομμύρια,  θεωρούν ως κύριο συστατικό στοιχείο της ταυτότητάς τους τον Ρωμαιοκαθολικισμό. Λόγω της θρησκευτικής αντίθεσής  τους προς τους Ορθοδόξους Ρώσους έχουν έναν φανατισμό εναντίον των Ορθοδόξων. Η είσοδος της Πολωνίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη διπλωματική ικανότητα του ηγέτη της Ορθόδοξης Πολωνικής Εκκλησίας Σάββα αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό τη δυσμενή μεταχείριση  των Πολωνών Ορθοδόξων. Πάντα όμως υφίσταται το αγκάθι της σε βάρος τους δράσης των Ουνιτών.
  9. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας βρίσκεται σε ένα κράτος, που εκσυγχρονίζεται με μεγάλη δυσκολία. Σύμφωνα με το Σύνταγμά της χώρας η Αλβανία είναι ουδετερόθρησκη. Οι εξισλαμισμένοι Αλβανοί αποτελούν το 55% των 3.000.000 πολιτών του. Το αλβανικό κράτος είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009 και επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ. Διάκειται αρνητικά προς τους Ορθόδοξους Έλληνες και αυτό αποτελεί εμπόδιο στις σχέσεις των δύο χωρών. Οι πιέσεις της αλβανικής κυβέρνησης να εξαλβανιστεί η Ορθόδοξη Εκκλησία και να αποκοπούν οι χιλιάδες των Ελλήνων μελών της από την Ελληνική τους παράδοση αναμένεται να ενταθεί τα προσεχή χρόνια.
12.Η Ορθόδοξη Εκκλησία Τσεχίας – Σλοβακίας είναι μια μικρή θρησκευτική μειονότητα στις δύο αυτές χώρες. Οι κάτοικοι της Τσεχίας είναι στην πλειοψηφία τους άθρησκοι και της Σλοβακίας Ρωμαιοκαθολικοί. Τα δύο κράτη είναι μέλη της ΕΕ. Οι σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τις δύο Κυβερνήσεις είναι ουδέτερες. Τα προβλήματα με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και ειδικότερα με τους Ουνίτες έχουν μερικώς ξεπεραστεί, σε σχέση με το παλαιότερο μίσος που υπήρχε μεταξύ τους κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.
          Οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών είναι οι ακόλουθοι, με τη χρονολογία εκλογής τους και την ηλικία τους:
Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος      1991      78 ετών
Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος                       2004       64  ετών
Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης                             2013         63  ετών
Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος                       2005         66  ετών
Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος                                2009         72  ετών
Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος                                2010        88  ετών
Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ                                 2007       67  ετών
Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος                           2013       73  ετών
Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας                                     1977        85 ετών
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος                        2006       77  ετών
Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος Ιερώνυμος                           2008       80 ετών

Μητροπολίτης  Πολωνίας Σάββας                              1987      80 ετών
Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος                         1992       89  ετών
Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας – Σλοβακίας                          2013      40  ετών
           Οι εν λόγω Πρωθιεράρχες, πέντε από 80 έως 89 ετών, τέσσερις από 70 έως 79 ετών, τέσσερις 60 έως 69 ετών και ένας 40 ετών έχουν την ευθύνη έναντι των  επόμενων γενιών για την κατάσταση της Ορθοδοξίας.

9 σχόλια:

  1. Ο δημοσιογράφος έχει παραλείψει τις αυτόνομες Ορθόδοξες Εκκλησίες Φινλανδίας και Εσθονίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτόνομες είναι, όχι αυτοκέφαλες. Αναφέρονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
      http://www.oodegr.com/oode/orthod/katal_ekkl1.htm και https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%9F%CF%81%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%B7_%CE%95%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1

      Διαγραφή
  2. Ὁ δημοσιογράφος βλέπει τά πράγματα "πολιτικά", ὄχι ἐκκλησιολογικά, οὔτε θεολογικά γενικώτερα.

    Ὁ τίτλος, "Ποιοί ρυθμίζουν το μέλλον της Ορθοδοξίας", εἶναι λοιπόν ἀρκετά παραπλανητικός.
    Θεολογικῶς, τό "μέλλον της Ορθοδοξίας" καί ἐν τῶ χρόνω καί ἐσχατολογικῶς, τό ρυθμίζει ὁ Θεός, δηλαδή ἡ Ἁγία Τριάς.
    _ Ἐκκλησιολογικῶς καί ἀπό κανονική ἄποψη, σύμφωνα δηλαδή μέ τό δίκαιο τῆς Ἐκκλησίας, τό ἐν τῶ χρόνω "μέλλον της Ορθοδοξίας" τό ρυθμίζουν μερικῶς, αἱ Ἱεραί Σύνοδοι ἐν Ἁγίω Πνεύματι, δηλαδή ρυθμίζουν πολλά, ἀλλά τοῦτο, μόνον ἐάν ἀποφάσισαν ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι.
    _ Ἐκκλησιολογικῶς, τό "μέλλον της Ορθοδοξίας" τό ρυθμίζουν αἱ Ἱεραί Σύνοδοι μετά τῶν πράγματι ὀρθοδόξων πιστῶν ("Λογικόν ποίμνιον"), οἱ ὁποῖοι - καθοδηγούμενοι ἀπό τούς ζῶντας ἐν Χριστῶ Ἰησοῦ, δηλαδή τούς ἀγίους (ἀγίους ἱεράρχας, ἀγίους ἱερεῖς καί ἀγίους ἁπλούς μοναχούς ἤ λαϊκούς), ἤτοι καθοδηγούμενοι δι' αὐτῶν τῶν ἀγίων ἀπό τό Ἅγιο Πνεῦμα - ἀποτελοῦν τήν ἐγγύηση ὅτι αἱ ἀποφάσεις τῶν Ἱερῶν Συνόδων εἶναι ἐν τέλει ἔγκυρες, πρωτίστως δηλαδή ὅτι δέν ἐξέρχονται οὔτε τῶν ὁρίων ἤ ὅρων ἤ δογμάτων τῆς Ὀρθοδόξου χριστιανικῆς πίστεως, οὔτε ὅμως καί τοῦ Συνοδικοῦ συστήματος, ἀφοῦ τό τελευταῖο εἶναι ἀπαραίτητη προϋπόθεση γιά τήν ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι ἀπόφαση τῆς Ἐκκλησίας.

    Πολιτικῶς, ὅλως προσκαίρως κατ'ἀρχήν, καί σέ σχέση μέ τίς πιέσεις καί ταλαιπωρίες πού ἀσκεῖ ὁ κόσμος καί δή οἱ ἑκάστοτε πολιτικές ἡγεσίες πρός τήν Ἐκκλησία (κληρικούς καί πιστούς), ρυθμίζουν κάτι ἀπό τά τῆς Ὀρθοδοξίας καί οἱ ὡς ἄνω προκαθήμενοι, ὡς πρῶτοι μεταξύ ἴσων, ἀλλά πάντως ὄχι τό.... "μέλλον τῆς ὀρθοδοξίας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Γιώργος Παπαθανασόπουλος δεν είναι απλός "δημοσιογράφος" και σίγουρα θα έχει υπόψη του τα όσα αναφέρεις παραπάνω:

      Ο Γιώργος Παπαθανασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946 κι έχει από τη μητέρα του ρίζες από τη Μαγνησία και το Σιβρισάρι της Ιωνίας. Σπούδασε Χημεία και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας της Ενώσεως Ελλήνων Χημικών και Διευθυντής μεγάλων επιχειρήσεων. Τον Μάρτιο του 2011 εξελέγη Γενικός Γραμματέας του Πολιτιστικού Σωματείου "Γιώργος Σαραντάρης" και είναι μέλος της Ενώσεως Μαγνησίας Μικράς Ασίας, της Ενώσεως Σμυρναίων και της Αδελφότητας Σιβρισαρίου Σμύρνης.
      Δημοσιογραφεί από το 1982. Από το 1985 έως το 1989 ήταν συνεργάτης του αείμνηστου εκδότου των εφημερίδων "Ελεύθερος Τύπος" και "Τύπος της Κυριακής" Άρη Βουδούρη. Από το 1989 έως το 2009 ήταν συντάκτης των ίδιων εφημερίδων και από το 2009 έώς το 2011 της εφημερίδας "Ισοτιμία". Έκτοτε αρθρογραφεί ελεύθερα και τα άρθρα του δημοσιεύονται σε εφημερίδες, ιστοσελίδες και blogs. Υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας "Ταυτότητα", συντάκτης του περιοδικού "Εποπτεία" και αρθρογράφησε στο περιοδικό "Οικονομικός Ταχυδρόμος". Στον "Τύπο της Κυριακής" ήταν ο εισηγητής και ο κύριος συντελεστής των ένθετων "Ορθοδοξία και Ελληνισμός" και "Ιδεοδρόμιο", που σκοπό είχαν να συμβάλουν στην πολιτισμική συνέχεια των Ελλήνων και στη διατήρηση της πνευματικής ιδιοπροσωπίας τους. Συνέβαλε ακόμη ανιδιοτελώς στη δημιουργία και συνεργάσθηκε στα πρώτα βήματα του πρώτου εκκλησιαστικού Ραδιοφωνικού Σταθμού "Πειραϊκή Εκκλησία". Στη διαδρομή του έχει γράψει περί τα 7.000 άρθρα, αναλύσεις, έρευνες και ρεπορτάζ, πολλά από τα οποία υπήρξαν πρωτοσέλιδα και έχει λάβει συνεντεύξεις από σημαντικές εκκλησιαστικές, πνευματικές και πολιτικές προσωπικότητες.. Ως δημοσιογράφος αγωνίζεται υπέρ των κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών ελευθεριών και θεωρείται από τους πρωτοπόρους που καθιέρωσαν το αυθεντικό εκκλησιαστικό ρεπορτάζ. Συνέγραψε το βιβλίο "Γιώργος Σαραντάρης: Ο άνθρωπος, ο ποητής, ο διανοούμενος των εκδόσεων "Έκπληξη" (2011).

      Διαγραφή
    2. Γνώριζα ὅτι εἶναι καί θεολόγος καθώς καί ὄτι ἀθρογραφεῖ σέ τέτοια θέματα, ἁπλῶς τό ἀνωτέρω ἄρθρο εἶναι περισσότερο δημοσιογραφικό καί ἰδίως ὁ τίτλος του, καί μάλιστα μπορεῖ κάποιος νά ὁδηγηθῆ στήν παρανόηση, ὅτι:
      ὅταν κάτι δέχεται ἕνας προκαθήμενος, δεσμεύονται ἐκ τούτου καί μόνον καί ἄλλοι -ἱεράρχες, ἱερεῖς, χριστιανοί. Ὄχι, δέν εἶναι ἔτσι στά θέματα πού προανέφερα.

      Διαγραφή
  3. Σημαντικές πληροφορίες ως προς την σύνθεση των πληθυσμών στις διάφορες χώρες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμμια συμφωνια δεν ισχυει.αν δεν πει Ναι...η ιερα συνοδος...Ειναι ετσι Μαρια η οχι ?..

      Διαγραφή
    2. Έτσι διάβασα κι εγώ.. Θα δούμε τις επόμενες μέρες..

      Διαγραφή
  4. ΒΙΝΤΕΟ: https://www.youtube.com/watch?v=E_XAyNvpnZ8
    ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ, ΩΣ ΚΑΡΒΟΥΝΑ, ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ...!!!
    ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ.!

    ΤΟ ΛΙΒΑΝΙ ΕΥΩΔΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ, ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ.!

    ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ, ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ.!

    (Κατά Ματθαίον, κεφ.6, στ.24):
    "Οὐδεὶς δύναται δυσὶ κυρίοις δουλεύειν·
    ἢ γὰρ τὸν ἕνα μισήσει καὶ τὸν ἕτερον ἀγαπήσει,
    ἢ ἑνὸς ἀνθέξεται καὶ τοῦ ἑτέρου καταφρονήσει.
    οὐ δύνασθε Θεῷ δουλεύειν καὶ μαμωνᾷ. "
    ΣΑΣ ΤΟ ΑΠΟΔΙΔΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ:
    "Κανείς δεν μπορεί να υπηρετεί συγχρόνως δύο κυρίους•
    διότι ή θα μισήσει τον ένα και θα αγαπήσει τον άλλον,
    ή θα προσκολληθεί στον έναν και θα καταφρονήσει τον άλλο.
    Και σεις δεν είναι δυνατόν να υπηρετείτε το Θεό και το χρήμα•
    ή θα αγαπήσετε το Θεό και θα περιφρονήσετε τους επίγειους θησαυρούς,
    η θα υποδουλωθείτε σε αυτούς και θα καταφρονήσετε το Θεό."

    ΕΙΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ.! ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΕΔΩΣΕΙ.!
    θυμίζουμε οτι επί ημερών σας, τα παιδιά στα σχολεία ξεκίνησαν να μαθαίνουν περί πανθρησκείας, αλλοιωμένης Ορθοδοξίας, αλλά και περί αμφισβήτησης της βιολογικής τους ταυτότητας. Και αυτό έγινε, διότι είστε ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ, όπως λέτε.!

    ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΕΙΣΤΕ "ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ" ΤΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΤΕ ΣΕ "ΜΠΙΖΝΕΣ" ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ.!
    ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΡΕΤΡΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΩΣΤΕ ΜΟΝΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ, ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ.!

    ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΧΤΙΣΤΟΥΝ ΚΙ ΕΚΕΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΡΕΤΡΑ; ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΒΑΤΟ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ;

    ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΤΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ, ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ.!

    ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ, ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ.!
    ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ, ΟΠΩΣ Η ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ.

    ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ, ΟΥΤΕ ΚΡΥΦΑ, ΟΥΤΕ ΦΑΝΕΡΑ.!

    ΠΙΑΣΤΕ ΤΑ ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΙΑ ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟ ΘΕΟ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΘΕΛΕΙ.

    ΑΝ ΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΧΡΥΣΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΟΜΠΟΧΟΙΝΙ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΛΗ ΧΡΗΣΗ.!

    ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟ ΜΑΜΩΝΑ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ "ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ" ΜΕ ΤΗ ΝΟΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ Ο ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ, ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΧΑΡΙΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ.!

    ΕΜΕΙΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΟΡΘΟΤΟΜΗΣΕΤΕ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΑΝΑΛΟΓΑ.!

    ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.