14/11/18

Μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία για κυπριακή ΑΟΖ: Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή

EPA/MIKE THEILER
Οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή» επισήμανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει της έναρξης γεωτρήσεων από την ExxonMobil στη κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε συγκεκριμένα πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ισομερώς ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

7 σχόλια:

  1. Αυτο το...πρέπει να μοιραστούν ισομερώς ανάμεσα στις δύο κοινότητες...
    Και η πολιτικοι μας αγαλιαζονται γι' αυτη την δηλωση των στρατηγικων μας συμμαχων.
    Και το Ηνωμενον Βασιλειον κατακρατει τα αρκετα λεφτα στο κυπριακον κρατος μεχρι να λυθει το κυπριακον για να τα μερασει με τους τουρκοκυπριους.
    Τι εχουν στο πισω μερος του μυαλου τους οι ΗΠΑ δεν το ψαχνει κανεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Κύπρος διαθάτει πολιτικούς που έχουν μυαλό. Η απόφασή τους να δώσουν την εκμετάλευση σε εταιρίες αμερικανικών συμφερόντων αποδείχτηκε πέρα για πέρα σωστή και ωφέλημη για την Κύπρο. Αν δεν έκαναν αυτό που άκαναν, σήμερα θα είχαμε πόλεμο με τους τούρκους. Τα δικά μας "πολιτικά μυαλά" δεν παραδειγματίζονται από τους Κυπρίους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Σαρηγιάννη,

      δεν έχει αποφευχθεί ο πόλεμος, απλά έχει μετατεθεί στο μέλλον, επειδή η βασική αιτία για τον πολύ πιθανό αυτό πόλεμο δεν έχει εκλείψει.

      Διαγραφή
  3. κ. Αργυρίδη,

    Όποιο σχέδιο και εάν έχουν οι ΗΠΑ για το μελλοντικό μοιρασμό, αναγκαστικά περνάνε από μια διαδικασία που αναγνωρίζει ντε-φάκτο τα δίκαια της Κύπρου έναντι αξιώσεων τρίτων στην θάλασσά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Κύπριοι τα έχουν μελετήσει όλα.Αν εξαιρεθεί η προεδρία Χριστόφια που έφερε πτώχευση,όλοι οι πολιτικοί τους είναι έξυπνοι,πατριώτες και υψηλού επιπέδου (και λίγο λαμόγια,διφθαρμένοι λίγο όμως,παίρνουν κανά χαμηλότοκο δάνειο κτλ)
    Βέβαια, έκαναν μια μαλακία•εμπιστεύθηκαν τους Ιταλούς και την ΕΝΙ.Τέλος πάντων,θα το διορθώσουν.Θα τους πάρουν τα δικαιώματα και θα τα δώσουν στούς Αμερικανούς.

    ΔΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστή η ανακοίνωση αλλά γιατί ΙΣΟΜΕΡΩΣ και όχι αναλογικά με βάσει το πληθυσμιακό ή το εδαφικό αν και το δευτερο δεν είναι δίκαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.