7/11/18

Η “μάχη” της Μεγίστης!

Ο Ταξίαρχος Πολυχρόνης Ρουσσάκης επισημαίνει τους κινδύνους και τις δυσκολίες ενός θερμού επεισοδίου στο Καστελόριζο.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των νησίδων “Ρώ – Μεγίστης (Καστελόριζο) και Στρογγύλης”, είναι σήμερα -προσωπική εκτίμηση- το πλέον επίμαχο ελληνικό έδαφος στις εριστικές και όχι μόνο προθέσεις και βλέψεις, σε ενδεχόμενες και πιθανές επιθετικές ενέργειες του Ερντογάν, για αρκετούς λόγους!
α. Διασπά την συνέχεια της Ενιαίας Αμυντικής Γραμμής μας με την Κύπρο απέναντι στην δική του Αμυντική Παράκτια Συνοριογραμμή του.

β. Είναι αρκετά μακριά από άλλες δικές μας νήσους και δεν μπορεί να υποστηριχθεί με πυρά Πυροβολικού, με μετάγγιση δυνάμεων ή πυρομαχικών και μέσων, δηλαδή η άμυνα όποιας από τις 3 νήσους, θα βασισθεί στις περιορισμένες δυνατότητές της. Ήτοι, στοιχειώδης και περιορισμένη
(αυτο)άμυνα.

γ. Αυτονόητο, ότι και η υποστήριξη τους εκ μέρους μας με αεροπορικάκαι ναυτικά μέσα κατά την θερμή αντιπαράθεση, είναι αρκετά δύσκολη αν όχι απαγορευτική, αφενός λόγω απόστασης, που σημαίνει ότι ο χρόνος παραμονής των Α/Φ στην περιοχή θα είναι πολύ περιορισμένος, ενώ οι ναυτικές δυνάμεις μας θα βρίσκονται στο έλεος της τουρκικής αεροπορίας, των ναυτικών μονάδων της και του παράκτιου μέσου ή μεγάλου βεληνεκούς πυροβολικού της.

δ. Επίσης, η ενίσχυση των νήσων με σημαντικές δυνάμεις στρατού, κατά την διεξαγωγή των επιχειρήσεων -πλην ειδικών και επιλεγμένων δυνάμεων- είναι σοβαρά προβληματική για εμάς, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία εύκολα μπορεί να συνδυάζει μορφές πολεμικών δράσεων, να υποστηρίζει ικανά αυτές και να αναπληρώνει απώλειες -έμψυχου δυναμικού και άψυχου υλικού- τάχιστα, λόγω εγγύτητας με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

ε. Εύκολα απομονώνεται το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα από τις τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες αποκτούν από την πρώτη στιγμή “Αεροπορική Υπεροχή” και “Ναυτική Κυριαρχία”, με ότι αυτό ήθελε σημάνει.
Για τη συνέχεια bankingnews

3 σχόλια:

  1. Η μόνη αξιόπιστη άμυνα για το σύμπλεγμα του Καστελόριζου είναι η ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του συμπλέγματος θα απαντηθεί με συνεχή βομβαρδισμό των Μικρασιατών παραλίων. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση έχει χαθεί εν μια νυκτί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστα τα παραπανω αναγραφομενα για την δυσκολια της αμυνης του εν λογω νησιωτικου συμπλεγματος.Ωστοσο οι τουρκοι για να τα καταλαβουν, θα πρεπει να εξουδετερωσουν τα φιλια τμηματα και να εγκαταστησουν δικα τους. Η εκταση τους ειναι μικρη, οχι ομως και η τριτη διασταση, δηλαδη το βαθος.Αυτο σημαινει σκαψιμο σε βαθος και δημιουργια πολλαπλων υπογειων επιπεδων αμυνας, κατα τα προτυπα των Βιετκονκ στο Βιετναμ.Αρα οι φρουρες τους απο τωρα θα πρεπει να αυξηθουν κατα πολυ αριθμητικα αλλα και σε μεσα, κυριως φορητα αντιαρματικα για προσβολη τουρκικων ταχυπλοων σκαφων αλλα και φορητων αντιαεροπορικων οπως stinger για προσβολη ελικοπτερων και αεροσκαφων.Το Καστελοριζο ειναι το μεγαλυτερο σε εκταση εναντι των αλλων 2, ειναι κατοικημενο και αυτο το καθιστα λιγοτερο πιθανο στοχο εναντι των αλλων 2 ,νησων.Συνεπως θα πρεπει να μεταφερθει εκει απο τωρα ογκος πυρομαχικων και εφοδιων ο οποιος και να ασφαλιστει σε υπογειες σε βαθος αποθηκες. Θα πρεπει επισης η επιφανεια των 3 νησιων να ειναι στοχοποιημενη απο πυρα φιλιου πυροβολικου απο αλλο νησι μας, ουτως ωστε οι τουρκικες δυναμεις που θα επικαθησουν σε αυτα να καταδτραφουν απο τα παραπανω πυρα.Θα πρεπει να γινει κατανοητο οτι ετσι ο αγωνας θα ειναι εναλασσομενος και οι τουρκοι δεν θα μπορουν να εχουν εγκαταστημενες δυναμεις τους στα νησια, αλλα ουτε και οι φιλιες φρουρες μας θα εχουν εξουδετερωθει. Ιδιαιτερη μνεια κρινω σκοπιμο να κανω στην υποθαλασσια διεισδυση που θεωρω πολυ πιθανο να επιχειρησουν οι τουρκοι. Θα πρεπει τα 3 νησια μας να διαθετουν συστημα εντοπισμου της απειλης πχ σοναρ, υποθαλασιοι αισθητηρες αλλα και εξαλλειψης της απειλης απο τις φρουρες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν παρουν τα Φ-35 οι Τουρκοι δεν υπαρχει αμυνα για την Ελλαδα .... Και αυτο θα γινει γιατι ετσι εχει προσυμφωνηθει και οι φιλοι μας οι Αμερικανοι αυτο θα κανουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.