7/11/18

ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης για συνομιλίες: Δοκιμάσαμε όλοι και αποτύχαμε

  Ανδρέας Πιμπίσιης 
Η χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν μια επιχείρηση για να πείσει λαό και ηγεσία, αλλά και την τουρκοκυπριακή πλευρά, πως η πρότασή του για αποκέντρωση εξουσιών μπορεί να προσφέρει ένα διέξοδο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.
Γι’ αυτό και η αρχική του τοποθέτηση ήταν κατά τέτοιο τρόπο δομημένη ώστε να αναδειχθεί το γεγονός ότι παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία 44 χρόνια δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο Κυπριακό. Σημείωσε με το γεγονός ότι την ευθύνη για το αδιέξοδο τη φέρει η τουρκική πλευρά με τη στάση της, αλλά την ίδια ώρα μέσα από τις αναφορές του ουσιαστικά προέβαινε και σε μια παραδοχή ότι η πορεία που ακολουθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα.
Απευθυνόμενος κυρίως προς τους επικριτές του στην ελληνοκυπριακή πλευρά ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε με έμφαση ότι η πρότασή του αφορά την αποκέντρωση εξουσιών και όχι τη χαλαρή ομοσπονδία. Εξήγησε πως οδηγήθηκε στην κίνηση αυτή «ύστερα από σοβαρό προβληματισμό και προς εξάλειψη των ανησυχιών και των δύο κοινοτήτων, αλλά και για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης», για αυτό υπέβαλε στο Εθνικό Συμβούλιο «σαν τροφή προς σκέψη την αποκέντρωση», η οποία θα αφορά εξουσίες που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών σε μια ομόσπονδη Κύπρο.

Μια πρόταση η οποία δεν θα επέτρεπε την αμφισβήτηση:
(α) Της μίας και μόνης διεθνούς προσωπικότητας, κυριαρχίας και ιθαγένειας του Κράτους.
(β) Της ενότητας εδάφους, λαού, οικονομίας και φυσικού πλούτου.
(γ) Της άμυνας και ασφάλειας, αλλά και φύλαξης των συνόρων του Ομοσπονδιακού Κράτους.
(δ) Της αποκλειστικής και αποτελεσματικής εκπροσώπησης και συμμετοχής του Ομοσπονδιακού Κράτους στην Ε.Ε., τον ΟΗΕ και τους λοιπούς διεθνείς οργανισμούς.
(ε) Και των όποιων άλλων εξουσιών κριθούν ως απολύτως αναγκαίες.
Η φιλοσοφία της πρότασης «αποσκοπεί στη μεγαλύτερη διοικητική αυτονομία των δύο πολιτειών, κάτω από τους όρους που έχουν προαναφερθεί, με εξισορροπιστικό αντιστάθμισμα η θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων να ασκείται μόνο εκεί και όπου η όποια απόφαση εκτελεστικού οργάνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα ζωτικά συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και νοουμένου, βεβαίως, ότι θα θεσμοθετηθεί και αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης τυχόν αναφυομένων διαφορών».
Τόνισε πως «η μεγαλύτερη διοικητική αυτονομία δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας στους Τουρκοκύπριους, αφαιρεί την εμμονή σε θετική ψήφο σε όλες τις αποφάσεις, αλλά και αναιρεί και τα προσχήματα της Τουρκίας για τη διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων για προστασία των Τουρκοκυπρίων από αυθαίρετες αποφάσεις των Ελληνοκυπρίων.
Την ίδια ώρα απαντά στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του Κράτους, αντιμετωπίζοντας το αίσθημα ανασφάλειας από τον κίνδυνο κατάρρευσης της νέας κατάστασης πραγμάτων».
Από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ζητήθηκαν περαιτέρω εξηγήσεις σ’ ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Από τις απαντήσεις που έδωσε φάνηκε ότι στη διάρκεια του διαλόγου τους που είχαν στη Νέα Υόρκη δόθηκε η αφορμή για να επαναφέρει στο προσκήνιο τη εν λόγω πρόταση. Η οποία, σύμφωνα με τον ΠτΔ, δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά την είχε παρουσιάσει και το 2010 στο Εθνικό Συμβούλιο, επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια. Είναι ωστόσο εμφανές πως ούτε τότε και ούτε και σήμερα (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) καταφέρνει να οδηγηθεί η πρόταση τόσο στο τραπέζι του Εθνικού Συμβουλίου όσο και στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.
Ο Ν. Αναστασιάδης σε άλλο σημείο της διάσκεψη απάντησε και στην κριτική που δέχεται υποδεικνύοντας τη συμπεριφορά κάποιων κομματικών ηγετών που νομίζουν ότι με την όλη τους στάση θα στηρίξουν τη λύση του Κυπριακού. Διαμήνυσε την ίδια ώρα πως «ένας υπεύθυνος ηγέτες δεν λαμβάνει αποφάσεις είτε για να γίνει αρεστός είτε για να αποφύγει την κριτική». Πάντως όταν ρωτήθηκε εάν νιώθει ενοχλημένος από την κριτική που δέχεται μέσα από τις τάξεις του ΔΗΣΥ ο Ν. Αναστασιάδης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας πως ο πολιτικός χώρος από τον οποίο προέρχεται στηρίζει την πολιτική του.
Τέλος, σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά, διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να δεχθεί αναστολή του προγράμματος της ΚΔ, υποδεικνύοντας την ίδια ώρα πως «άλλο έρευνες και άλλο η εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων». Έστειλε τέλος μήνυμα προς τη Βουλή και τα κόμματα να στηρίξουν την πρόταση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ταμείου στη βάση του νορβηγικού μοντέλου.

Παράπονα γιατί του φορτώνονται ευθύνες μη λύσης
Ένα από τα θέματα τα οποία φαίνεται να ενοχλούν έντονα τον Νίκο Αναστασιάδη είναι το να του φορτώνουν ευθύνες για το αδιέξοδο στο Κυπριακό ή να τον παρουσιάζουν ότι δεν προσπαθεί αρκετά για λύση του προβλήματος. Απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε το γεγονός ότι συνεχώς βρίσκεται ο ίδιος στο στόχαστρο της επίρριψης ευθυνών για τη μη επίτευξη προόδου και διερωτήθηκε γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν λύθηκε το πρόβλημα.
Κατά την εναρκτήρια δήλωσή του ο ΠτΔ θέλοντας να απαντήσει στην εις βάρος του κριτική σημείωσε τα εξής:
«Όλες αυτές τις δεκαετίες διαπραγματεύσεων, Πρόεδροι της Δημοκρατίας εκλέγηκαν εκπρόσωποι όλων των σχολών σκέψης του Κυπριακού, είτε αυτές χαρακτηρίζοντο ως διεκδικητικές είτε ως ρεαλιστικές. Παρά τα πιο πάνω, οι όποιες προσπάθειες απέτυχαν σαν αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας. Αποκορύφωμα των προσπαθειών ήταν το δημοψήφισμα του 2004 όπου ο λαός απέρριψε το προτεινόμενο σχέδιο με 76% λόγω έντονων ανησυχιών που προκαλούσαν πρόνοιές του. Έκτοτε, ακολούθησε σειρά κύκλου συνομιλιών και με μετριοπαθείς Τουρκοκύπριους πολιτικούς, όπως ο κ. Ταλάτ ή σήμερα ο κ. Ακιντζί».
Σε άλλο σημείο της δήλωσή τους ο ΠτΔ είπε και τα ακόλουθα: «Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω για όσους μπορεί να αμφισβητούν τις προθέσεις μου έναντι του πλαισίου του ΓΓ, πως θα ήμουν παράφρων να απορρίψω τα όσα διαχρονικά διεκδικούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά και τα οποία το περίγραμμα του ΓΓ θέτει πλέον στην ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων. Έκτοτε, έχω καταστήσει σαφή την πρόθεσή μου για εμπλοκή σε ένα διάλογο από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, νοουμένου ότι μια νέα Σύνοδος θα ήτο καλά προετοιμασμένη για να μην οδηγηθούμε σε ένα νέο καταστροφικό αδιέξοδο. Και η πιο πάνω πρόταση είχε αμφισβητηθεί από κάποιους και νιώθω ευτυχής γιατί ο ΓΓ στην πρόσφατη έκθεσή του υιοθετεί πλήρως τη θέση μου».
Τέλος ο Ν. Αναστασιάδης κατέστησε σαφές «ότι ως υπεύθυνος ηγέτης δεν μπορώ να παραγνωρίσω τους κινδύνους από την παράταση του αδιεξόδου, για αυτό και δεν μένω αδρανής, αλλά και ταυτόχρονα δεν μπορώ να αποδεχτώ μια λύση που θα μας οδηγεί σε ένα μη λειτουργικό Κράτος. Η παραγνώριση εύλογων ανησυχιών μπορεί να οδηγήσει σε μια Συμφωνία μεταξύ ηγετών, αλλά, ταυτόχρονα, θα οδηγήσει σε περιφρόνηση των ηγετών με μια δεύτερη και οριστικά καταστροφική απόρριψη από τον λαό».
Τα παραλειπόμενα…
* Με διαφοροποιήσεις πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη, η οποία χωρίστηκε σε δύο μέρη. Η πρώτη διαφοροποίηση από ανάλογες διασκέψεις του παρελθόντος ήταν το γεγονός ότι ανέγνωσε την εναρκτήρια δήλωσή του ιστάμενος, ενώ στη συνέχεια στη διάρκεια των ερωτήσεων ήταν καθήμενος και έπαιρνε σημειώσεις. Η δεύτερη διαφοροποίηση αφορούσε τους δημοσιογράφους, οι οποίοι κάθισαν σε ημικύκλιο απέναντι από τον ΠτΔ και ο καθένας με τη σειρά του σηκωνόταν για να πάει στο μικρόφωνο.
* Συνολικά υποβλήθηκαν 13 ερωτήσεις προς τον ΠτΔ από τον αντίστοιχο αριθμό δημοσιογράφων. Στα δεξιά του Προέδρου ήταν οι εφτά εκπρόσωποι των τηλεοπτικών καναλιών πακγύπριας εμβέλειας και στα αριστερά άλλοι έξι δημοσιογράφοι (3 από ημερήσιες εφημερίδες, 2 από εβδομαδιαίες και 1 από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων).
* Ευθύς μετά το πέρας της διάσκεψης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε τους δημοσιογράφους και έφυγε για να ξεκουραστεί, καθώς νωρίς το πρωί αναχωρεί για το Ελσίνκι για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
* Τόσο μέσα από την εναρκτήρια δήλωσή του όσο και στη διάρκεια των ερωτήσεων και απαντήσεων ο Νίκος Αναστασιάδης προσπάθησε να κρατήσει την όλη συζήτηση εντός του προκαθορισμένου πλαισίου και του θέματος, την αποκέντρωση των εξουσιών.
Φιλελεύθερος

3 σχόλια:

  1. Πᾳρτε τό Ἑλβετικό Σύνταγμα, καί λύστε ἀμέσως τό Κυπριακό. Θέλετε τό ἀμερικανικό τῶν ΗΠΑ; Πάρτε αὐτό, μέ μικρότερα μεγέθη συλλογικῶν ὀργάνων. Τά ἄλλα εἶναι παραμύθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "τα όσα διαχρονικά διεκδικούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά" μέχρι τό τέλος τοῦ Μακαρίου, ὄχι παρά πέρα, διότι μετά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...μετά βασισθήκαμε στόν ΟΗΕ πού ξεχνάει τά ἴδια του τά ψηφίσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.