7/11/18

ΗΠΑ με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Στον απόηχο των απειλών της Τουρκίας για το Αιγαίο (αντιδράσεις στην τμηματική επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης) και την Κύπρο (εκμετάλλευση πηγών ενέργειας εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης), ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα γίνει σήμερα δεκτός στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το αμέσως προσεχές διάστημα η αμερικανική ExxonMobil προχωρά σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.
Επίσης, τον επόμενο μήνα είναι προγραμματισμένη συνάντηση ΗΠΑ - Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, με αντικείμενο τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, και ενώ έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη διεύρυνση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, με την προσθήκη και της Αμερικής. Η δημιουργία αυτού του τετραμερούς σχήματος θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους ίδιους του συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, ενώ θα συμβάλει πραγματικά στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην εύφλεκτη Ανατολική Μεσόγειο. Οι συνέργειες είναι πολλές και προφανείς. Πρόκειται για μια περίπτωση win-win για όλους.
Η αμερικανική κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται την προοπτική μιας τετραμερούς συνάντησης ΗΠΑ - Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου. Αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών, όπου η ιδιαιτερότητα της παρουσίας δύο πρωθυπουργών –Τσίπρας, Νετανιάχου– στην ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών τους «διευκολύνει». Η Λευκωσία μπορεί να εκπροσωπηθεί σε μια συνάντηση των συγκεκριμένων υπουργών Εξωτερικών από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, και έτσι να πάρει άμεσα σάρκα και οστά και να αρχίσει να λειτουργεί η τετραμερής συνεργασία, αξιοποιώντας και την εβραϊκή και την ελληνική διασπορά της Αμερικής. Είναι εφικτό και ωφέλιμο για όλους στις ετήσιες τριμερείς συναντήσεις των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ να εκπροσωπείται και η Αμερική. Θα εξέπεμπε έναν συμβολισμό με πολλούς αποδέκτες εάν η επόμενη τριμερής διεξαγόταν στην Ουάσιγκτον.
Παράλληλα, η παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας στη Βάρνα έδειξε ότι το πλέγμα συνεργασίας επεκτείνεται και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την Ελλάδα να διαδραματίζει νευραλγικό ρόλο. Ο άξονας που οικοδομείται ικανοποιεί την προσδοκία του Ισραήλ για στενότερη διασύνδεση με την Ε.Ε. και εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Αμερικής.
Καθημερινή
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.