8/11/18

Συναντήσεις ΥΠΕΞ Κύπρου στις ΗΠΑ: Κεντρικό θέμα η Α. Μεσόγειος και τα Ενεργειακά

Συνεχίζοντας το πρόγραμμα επαφών του στην Ουάσιγκτον όπου εκτελεί επίσκεψη εργασίας, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε χθες, Τετάρτη, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανικού Προέδρου, κ. John Bolton.
Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την αναβαθμισμένη διμερή συνεργασία των δύο χωρών, υπό το φως και της υπογραφής της «Δήλωσης Προθέσεων» Κύπρου – ΗΠΑ, και ειδικότερα για το πως η συνεργασία αυτή δύναται, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, να βοηθήσει στην προώθηση λύσεων στα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής. Συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στις πολυεπίπεδες τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσονται και τις προοπτικές που διανοίγουν, καθώς επίσης και οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσουν στην προσπάθεια της Ευρώπης για δημιουργία εναλλακτικών ενεργειακών οδών. Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον κ. Bolton για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, ως αποτέλεσμα της αποστολής της κας Lute.
 

Νωρίτερα χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την ηγεσία της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC), στο πλαίσιο της οποίας ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις σχέσεις και την συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, ως επίσης και με το Ισραήλ. Οι αξιωματούχοι της AIPAC μετέφεραν πρόσκληση προς το Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έγινε αποδεκτή, για να προσφωνήσει το επερχόμενο παγκόσμιο συνέδριο της Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον το Μάρτιο 2019.


Σήμερα, Πέμπτη, ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου, στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Κύπρου), θα έχει συνάντηση με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβη Nikki Haley. Το απόγευμα θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον όπου θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Mike Pompeo στο State Department.
 
Πηγή: philenews

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.