16/11/18

Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Πάιατ: Η Ιστορία θα δικαιώσει τον Τσίπρα για τις Πρέσπες - Η Θεσσαλονίκη είναι κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα των δυτικών Βαλκανίων

Με τη συμφωνία των Πρεσπών η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει ξανά η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα των δυτικών Βαλκανίων, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης.
Το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα, για το «πολιτικό θάρρος» που έδειξε για να επιτευχθεί η συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της ΠΓΔΜ έπλεξε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
Όπως είπε, μιλώντας στο Thessaloniki Summit, η συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και θα ενισχύσει τον ρόλο της ως οικονομική πύλη των Βαλκανίων. Αποτελεί, ακόμη, όπως είπε, ευκαιρία για να αποκατασταθεί ο ιστορικός ρόλος της Θεσσαλονίκης ως κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα των δυτικών Βαλκανίων.

«Η ιστορία θα είναι γενναιόδωρη με τον Τσίπρα, ο οποίος επέδειξε πολιτικό θάρρος για να προχωρήσει η συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Οι ΗΠΑ θα δουλέψουν πολύ σκληρά για να την προωθήσουμε. Ενδιαφερόμαστε πολύ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θέλουμε να δούμε να ολοκληρώνεται και να προοδεύσει η ΠΓΔΜ καθοδόν προς τη Συμμαχία, ώστε να ευημερεύσει η ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Πάιατ, κάνοντας λόγο για ιστορικές εποχές.

Ο αμερικανός πρέσβης είπε πως οι ΗΠΑ σέβονται τις διαφορετικές απόψεις που έχουν εκφραστεί στην Ελλάδα σχετικά με τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική από γεωπολιτική και οικονομική άποψη. «Όταν πήγα στην Ουάσινγκτον, μετά τις Πρέσπες, διαπίστωσα πόσο σημαντική θεωρούν τη συμφωνία και πόσο ενίσχυσε την αντίληψη στις ΗΠΑ για την Ελλάδα ως περιφερειακού ηγέτη και ως χώρα που προσφέρει λύσεις, ως έναν σύμμαχο που πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν σε αυτόν», επεσήμανε, εκφράζοντας την ελπίδα η συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για αντίστοιχη συμφωνία Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου.

«Ξέρουμε την Ελλάδα ως πηγή σταθερότητας. Περάσατε μία από τις πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις στην ιστορία και τα καταφέρατε. Δεν έχετε επιτήρηση και η δημοκρατία σας παρέμεινε άθικτη. Ο πλανήτης εκτιμάει το πόσο αποφασιστικοί ήσασταν», είπε ακόμη.

Εξάλλου, ο κ. Πάιατ επανέλαβε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη. Δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την επιτυχημένη παρουσία των ΗΠΑ στην πρόσφατη ΔΕΘ, τονίζοντας πως η χώρα συνεχίζει να χτίζει πάνω στις βάσεις που δημιουργήθηκαν. Είπε ότι είναι σε εξέλιξη εργασίες για την παροχή βοήθειας σε έλληνες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που θέλουν να μπουν στην αμερικανική αγορά και αναφέρθηκε στις προοπτικές που υπάρχουν στη βόρεια Ελλάδα στο πεδίο της ενέργειας. 

Τέλος, απαντώντας ουσιαστικά στην επιθετική ρητορική του πρώην υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς (δείτε εδώ) για την επικείμενη έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από την κοινοπραξία ExxonMobil - Qatar Petroleum, ο αμερικανός πρέσβης επεσήμανε πως «οι ΗΠΑ είναι σαφείς: υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τους πόρους της».

Πηγή: https://www.voria.gr/article/paiat-i-istoria-tha-dikeosi-ton-tsipra-gia-tis-prespes

11 σχόλια:

  1. Γελάω για μην κλάψω με την έρμη την πατρίδα μου....θα μας πει ο Παιατ το είναι η Θεσσαλονίκη ρε άντε πάενε ρε στουρνε δεν είναι τυχαίο που σου κάνει πλάκα ο Πούτιν και για τους κινέζους άστο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και παρεμπιπτόντως ο πρέσβης μας λέει ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι ελληνική πόλη αλλά κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα των Βαλκανίων με ο,τι αυτό σημαίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευριπίδης Μπίλλης
      Για όποιον παρακολουθεί τα πράγματα, οι ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια μεθοδεύουν την απόσχιση της Μακεδονίας μας και τη δημιουργία πλήρους προτεκτοράτου τους με την ονομασία "(Σκοπιανο) Μακεδονία για τους Μακεδόνες"

      Τσίπρας και όλοι οι κατοχικοί (ότι και να λένε) οι εφαρμοστές του σχεδίου αυτού. Στα σχέδια τους, ως είχε γραφεί παλιά, ήταν και η απόσχιση της Κρήτης.

      Διαγραφή
  3. Τι αυτόσημαίνει κοσμοπολίτικη, κ.Κανένα; Να σου το πω με μια λέξη: Ε Β Ρ Α Ι Κ Η !
    <τ όνειρο είναι παλαιό. ΟΛυδέποτε το χώνεψαν ότι "την έχασαν¨. Διάβασε και στο βιβλιο του Ρόμπερτ Καπλάν για τα Βαλκάνια, την γεμάτη νοσταλγία και δηλητήριο αφήγηση της Εβραίας βιβλιοπώλη, για την πόλη τους. Και τώρα η αγορά της "Αγοράς Μοντιανό" είναι μια
    χειρονομία πλήρης συμβολισμού. Και είμαστε ακόμη στην αρχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Ειναι και να γελας καπου....Αυτος νομιζει οτι μιλα με ηχους οπως στην πατριδα του..οι γκαγκαδες. Τι θα πει ελληνικα. Κοσμοπολιτικη ?? Πολη του κοσμου.....Τι ειπε ο ..γκαγκας ??? Νομιζει οτι ...ειναι .
      τιτλος ..τιμης !!!!! Μιλαμε...ιδιοφυια....Οι αλλες πολεις τι ειναι ?? Χοιροστασια ?? Δεν ζει κοσμος εκει ??? Η ταχα...οι αλλες πολεις δεν ανοικουν στον ...κοσμο αλλα σε ..εξωγηινους ?? Τι νομιζει.οτι ειπε ο ..μπαμπουινος ?? Εδω οι λεξεις εχουν νοημα.Δεν ειναι γρυλισματα ...Δ Εθνικης....

      Διαγραφή
  5. Κάνετε λάθος για το Persona non Gratα, κ. Νίκο μου.Ο Πάιατ είναι χρήσιμος έως πολύτιμος για τα εθνικά συμφέροντα. Ο άνθρωπος είναι γνήσιος Αμερικανός, του Far West, Bruta Bestia,δεν κρύβει λόγια, λέει ό,τι σκέφτεται,ό,τι ξέρει και ό,τι απεργάζεται.Μαζί του ξέρεις που το πάνε.
    Και επίπλέον έχεις και αυτό το πολύτιμο άλμπουμ με τα πορτραίτα της elite (αλήτ) του ελλαδικού γραικυλισμού, για την διακόσμηση του W.C.σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κε Πάητ δέν εἶσθε Persona no grata, ἀλλά γιά πόσο ἀκόμη;
    Δέν καταλαβαίνετε, ὅτι ἡ Θεσσαλονίκη εἶναι ἡ πρώην συμβασιλεύουσα τοῦ Βυζαντινοῦ Ἑλληνισμοῦ καί τῆς Ρωμαιωσύνης, μαζί μέ τήν Κωνταντινούπολη;

    Πῶς "κοσμοπολίτικη" ἡ Θεσσαλονίκη, ὀρθόδοξα κοσμοπολίτικη καί Ρωμαίϊκη-Ἑλληνική, ἤ ὑπό τουρκικό μουσουλμανικὀ ζυγό;
    Ἄν ἑννοεῖτε ὀρθόδοξα, τότε καλά λέτε.
    Διότι θά γνωρίζετε ἀπό τί βαρειά σκλαβιά τήν ἐλευθερώσαμε οἱ Ἕλληνες Ρωμηοί τήν Θεσσαλονίκη.

    Ἄν ἐνοεῖτε τήν Θεσαλονίκη ὑπό τουρκικό ἤ ἄλλον μουσουλμανικὀ ζυγό, τότε ἤλθατε σέ λάθος χώρα. Στήν Τουρκία ἔπρεπε νά πᾶτε, ἤ σέ μιά ἐκκολαπτόμενη γιά ἰσλαμιστική Ἀλβανία.
    Λίγο τσίπα πιά!

    ΥΓ 1. Νά εἶναι καλά οἱ Ἑβραῖοι πού θυμοῦνται τήν Θεσσαλονίκη ὡς προσωρινή πατρίδα τους στήν περιπλάνησή τους ἐπί αἰῶνες, καί μέ τήν Θεσσαλονίκη στά χέρια τῆς Ὀρθόδοξης Ἑλλάδος δέν ἔχουν νά φοβηθοῦν τίποτα.
    Ἀλλά μέ τήν Θεσσαλονίκη στά χέρια ἄλλου, θά διωχθοῦν ἀργά ἤ γρήγορα, ἐκ νέου.

    ΥΓ 2. Ἡ ΠΓΔΜ κραδαίνουσα τήν συμφωνία τῶν Πρεσπῶν, εἶναι βέβαια "θαυμάσιο" ἐργαλεῖο ἐξωτερικῆς πολιτικῆς σας, τοῦ διαίρει καί βασίλευε,
    ἀλλά τί νομίζετε ὅτι θά συμβῆ, μόλις οἱ Σλάβοι τῶν Σκοπίων ἀντιληφθοῦν
    ὅτι τούς χρησιμοποιεῖτε γιά νά φτιάξετε Μεγάλη (ἰσλαμιστική) Ἀλβανία καί σέ βάρος τους,

    ὥστε νά διεμβολίσετε ἔτσι τήν Εὐρώπη μέ ἰσλαμιστική μαφία-τρομοκρατία,
    καί νά ἀποφύγετε σλαβική ἐπικράτηση στήν Βόρεια Ἐλλάδα; Δέν θά τούς προλάβετε, θά σᾶς "φύγουν" πρός τήν Ρωσία.
    Ποῦ ἀκριβῶς ποντάρετε, ὅτι δέν θά συμβῆ αὐτό; Μιά ἀκόμη χρωματιστή ἐπανάσταση ἀλά πλατεία Μεϊντάν, στά Σκόπια;....Ἕνας ἐλεγχόμενος πόλεμος προηγουμένως; Πρός τί;

    ΥΓ 3. Σᾶς φοβοῦνται καί σᾶς τιμοῦν στήν Ἑλλάδα, ὅσοι δέν γνωρίζουν τί προκαλέσατε στήν Ρωσική περιοχή τῆς Οὐκρανίας (Ρωσική, ἀνέκαθεν ὅλη ἡ Οὐκρανία πλήν 20% περίπου στά δυτικά ὅριά της). Ὄσοι γνωρίζουμε, προτιμᾶμε νά τό ξεχνᾶμε. Προτιμᾶμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ἡ ἀπόδειξη γιά τούς Σλάβους (καί Βλάχους, καί Ἕλληνες κλπ) τῶν Σκοπίων,
    γιά τό ὅτι χρησιμοποιοῦνται ἀπό τίς ΗΠΑ τοῦ κου Πάητ,
    γιά ἀπορρόφηση τῆς ἀληθινῆς Μακεδονίας, ὥστε ἀμέσως στήν συνέχεια, νά κατασκευασθῆ, μιά μεγάλη Ψευτο-Μακεδονία, Ἀλ-βα-νι-κή!
    εἴτε παρπαλεύρως, εἴτε στά πλαίσια μιᾶς "Μεγάλης Ἀλβανίας" προφανῶς ὡς ἰλαμιστικῆς χώρας (ἔργο, γιά τό ὁποῖο ἤδη προσφέρουν τίς ὑπηρεσίες τους στόν Ράμα οἱ Τοῦρκοι). Μέ πρωτεύουσά τους τῶν (ψευτο-"Μακεδονο-")...Ἀλβανῶν, τήν Θεσσαλονίκη!
    Ἰδού:
    Τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης: "Με τη συμφωνία των Πρεσπών η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει .... η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα των δυτικών Βαλκανίων".

    Τά Σκόπια εἶναι Κεντρικά Βαλκάνια. Δυτικά Βαλκάνια, εἶναι ἡ Ἀλβανία, τό Μαυροβούνιο, ἡ Κροατία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εκδώστε τον παΐατ να πάει με το καλό στο διάβολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.