6/11/18

Οι θησαυροί της κρύπτης

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Η περίφημη μονή Βατοπαιδίου, πριν καταφθάσει εκεί ο Εφραίμ το 1987 και την αναστήσει, ήταν ένα πελώριο σκοτεινό ερείπιο. Στα εγκαταλειμμένα χαλάσματα του υπέροχου μοναστηριού τριγυρνούσαν καμιά δεκαριά γέροι –σχεδόν ετοιμοθάνατοι- καλόγεροι, ανήμποροι να ελέγξουν ένα συγκρότημα δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών, στο οποίο από το 950 π.Χ. είχαν συσσωρευτεί θησαυροί αμύθητης εκκλησιαστικής και ιστορικής αξίας.
Η ομάδα των νεαρών και μορφωμένων καλογέρων του Εφραίμ άρχισε να αναστηλώνει το πελώριο μοναστήρι. Στο σκευοφυλάκιο, που βρίσκεται στο κέντρο περίπου της περίκλειστης αυλής της μονής, υπήρχαν κλειδωμένα τα ιστορικά κειμήλια και τα βιβλία. Οι καλόγεροι τα καταμέτρησαν, τα αντιπαρέβαλαν με τους παμπάλαιους καταλόγους της μονής και διαπίστωσαν ότι έλειπαν πάρα πολλά και μάλιστα τα πιο σημαντικά. Γνωστά αυτοκρατορικά δώρα, χρυσόβουλα, πολύτιμα άμφια, εικόνες, χρυσά, ασημένια και ξυλόγλυπτα έργα εκκλησιαστικής τέχνης τεράστιας αξίας, έλειπαν από τα ράφια του σκευοφυλακίου.
Οι άνθρωποι υπέθεσαν ότι όλα αυτά τα κειμήλια είχαν χαθεί κατά τους χρόνους της εγκατάλειψης και παρακμής του μοναστηριού. Θεώρησαν ότι έχουν κλαπεί και ότι κοσμούσαν πια ιδιωτικές συλλογές στο εξωτερικό, αφού ήταν γνωστό ότι ξένοι οίκοι δημοπρασιών έδιναν όσα-όσα για να βρουν κειμήλια από το διάσημο περιβόλι της Παναγιάς και να τα βγάλουν σε πλειστηριασμούς, συχνά μάλιστα δίχως ενημέρωση ολόκληρου του σώματος των συλλεκτών αλλά κλειστών κύκλων που κινούνται στα όρια του νόμου για την απόκτηση τέτοιων θησαυρών.
Ώσπου ένα πρωί, κάποιος καλόγερος που προσπαθούσε να κάνει συντήρηση σ’ ένα εντοιχισμένο ράφι στο πιο σκοτεινό βάθος της βιβλιοθήκης, το ξήλωσε από τον τοίχο και –ω του θαύματος- εμφανίστηκε από πίσω μια μικρή πόρτα. Την άνοιξε έκπληκτος και βρέθηκε μπροστά σ’ ένα εκπληκτικό εύρημα. Υπήρχαν δυο-τρία κρυφά δωμάτια δίχως παράθυρα, στα οποία είχαν αποθηκευτεί όλα τα υπέροχα κειμήλια που έψαχναν τόσο καιρό και που θεωρούσαν οριστικά χαμένα. Ήταν μια κρύπτη αριστοτεχνικά φτιαγμένη για να προφυλάξει τους θησαυρούς από κλέφτες και επιδρομείς.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1985, στην αναστήλωση που έγινε στο καθολικό της μονής, οι συντηρητές μετακίνησαν μια χαλύβδινη πλάκα της σκεπής και έκπληκτοι βρέθηκαν μπροστά σ’ έναν πραγματικό θησαυρό χειρογράφων. Επρόκειτο για μια ακόμα εκπληκτική κρύπτη που θα ήταν αδύνατο να την ανακαλύψει κάποιος τυχαίος ή βιαστικός κλέφτης. Ανάμεσά στα ευρήματα, πολλοί κώδικες (12ος-18ος αιώνας), περγαμηνά φύλλα χειρογράφων σε μεγαλογράμματη γραφή (8ος-9ος αιώνας), μουσικά χειρόγραφα (14ος-18ος αιώνας). Επίσης βρέθηκαν σπάνιες εκδόσεις από την πρώιμη εποχή της τυπογραφίας, όπως παρισινή έκδοση της τραγωδίας «Πέρσες» του Αισχύλου (1557) και σπάραγμα αρχετύπου του Ομήρου (έκδοση του Δ. Χαλκοκονδύλη, στο Μιλάνο, 1488).
Όσα αποκάλυψαν οι δυο αυτές μεγάλες κρύπτες (και άλλες μικρότερες με λιγότερους θησαυρούς) αποτελούν σήμερα το βασικό υλικό του πελώριου μουσείου της μονής Βατοπεδίου που είναι από τα σπουδαιότερα της Ορθοδοξίας. Δίχως αυτές τις κρύπτες, των οποίων η κατασκευή τους ήταν αριστουργηματική, ένα μεγάλο κομμάτι της Αγιορείτικης αλλά και της Πανορθόδοξης ιστορίας θα είχε οριστικά χαθεί.
Τι συνάγουμε απ’ αυτή την –φαινομενικά άσχετη- διήγηση, που έχει τις ρίζες της στον περασμένο ή και τον προ-περασμένο αιώνα; Μα είναι πολύ απλό: Κάποιος μακρινός πρόγονος του Άδωνι είχε περάσει από το Βατοπαίδι, ως καλόγερος, αρχιτέκτονας ή απλός τεχνίτης. Τα γονίδια που κληροδότησε στον απόγονο του, οδήγησαν τον αντιπρόεδρο της ΝΔ -όταν έγινε υπουργός κι είχε την δύναμη- να συνεχίσει την τέχνη του προγόνου του κατασκευάζοντας κρύπτες στο ΚΕΕΛΠΝΟ…
Πηγή: Liberal

13 σχόλια:

  1. Στον Δημήτρη Καμπουράκη στέλνω τα θερμά συγχαρητήρια για τις κρύπτες του Βατοπεδίου με τους θησαυρούς και τον Αδωνη Γεωργιάδη του ΚΕΛΠΝΟ με την κρύπτη στο δεύτερο όροφο υπόγειο του ΚΕΛΠΝΟ
    Όλως παραδόξως τα ΜΜΕ που πληρώθηκαν από το ΚΕΛΠΝΟ το 2014 με 4300000 ευρώ μέχρι σήμερα τηρούν σιγή ιχθύος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω πάει στο Βατοπέδι και τους θησαυρούς δεν τους δείχνουν σε κοινούς θνητούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Dimitris D

      Είναι επειδή οι υπάλληλοι που λειτουργούν το υποκατάστημα τηρούν κατά γράμμα τις εντολές του ιδρυτή της εταιρείας που διατύπωσε την θεωρία πως όλοι είναι «ίσοι». Βέβαια για να χρυσώσουν το χάπι στο πόπολο που δεν έχει πρόσβαση την ίδια στιγμή που ένας VIP θα μπορούσε να δανειστεί τα εκθέματα και να τα πάρει ακόμη και στο σπίτι του (τι, όχι; σίγουρα; για ξανασκέψου το…) εμπνεύστηκαν και την ιστοριούλα με την καμήλα και το μάτι της βελόνας, οπότε ο πτωχός και αγράμματος λαουτζίκος μπορεί να κοιμάται ήσυχος στη σκέψη πως μπορεί τώρα να ζει σαν σκυλί (ή χειρότερα), αλλά όταν θα πεθάνει, θα «αμοιφθεί» σε μία άλλη «αιώνια ζωή»…

      …και κάπου εδώ να λέμε ευτυχώς που ο Αρτέμης δεν έζησε καμιά 20αριά αιώνες πριν, διότι με την πειθώ και το μπλα-μπλά του θα είχε στήσει σούπερ μαγαζάκι πολύ πιο οργανωμένο. Κι αν μερικοί αγράμματοι ψαράδες και τσοπάνηδες ακολούθησαν τον Ιησού και τελικά η ιδεολογία τους επικράτησε στους αιώνες, φαντάσου τι μπίζνα θα είχε στήσει ο Αρτέμης που κατάφερε στον 21ο αιώνα, να κάνει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ντουβάρια να δίνουν όρκο «μέχρις εξαϋλωσης του κυτταρικού τους ιστού» κι άλλα τόσα εκατομμύρια (ακόμη πιο ντουβάρια) να αναρωτιούνται «βρε μήπως τελικά τα έχει ο μπαγάσας τα λεφτά;»

      Διαγραφή
    2. Pointman ένας ψαλμός τού Δαβίδ λέει "... ο κατοικών εν ουρανοίς εκγελάσεται αυτoύς, και ο Κύριος εκμυκτηριεί αυτούς". Έχετο υπόψη σου (ή αν προτιμάς ας το έχουμε όλοι υπόψη μας) και σου επαναλαμβάνω: μην σκέπτεσαι σαν Εβραίος εκτός κι αν είσαι, όχι ότι είναι κακό πράγμα η καταγωγή αλλά κακό είναι το μίσος κατά τού Χριστού και της εκκλησίας του δηλαδή της Ορθοδοξίας.

      Διαγραφή
  3. @ Pointman

    Μην μπερδεύετε όσα στραβά έχουν συμβεί ή συμβαίνουν στο χώρο της Εκκλησίας, που την αποκαλείτε υποτιμητικά «εταιρεία», με τον Ιδρυτή της και όσα είπε.
    Οι «ιστοριούλες» (όπως χαρακτηρίζετε όσα μας είπε ο Χριστός), είναι η αποκάλυψη μεγάλων πραγμάτων που ερμηνεύονται από ανθρώπους με σοφία και φωτισμένο νου όπως π.χ. οι Πατέρες της Εκκλησίας, αυτοί οι εκλεκτοί άνθρωποι που είχαν και κοσμική γνώση αλλά και σοφία, και όχι από εμάς, ούτε από τον Μαρξ και τον κάθε Μαρξ, που επειδή μέσα στην τύφλα του θεώρησε τον εαυτό του και όσα βλέπει ο ίδιος με την υλική του όραση ως το «απόλυτο κριτήριο αλήθειας», μας είπε «εν είδει δόγματος» ότι είμαστε ένα ακόμα ζώο, γι αυτό βρε παιδιά «ας φάμε και ας πιούμε γιατί αύριο πεθαίνουμε»... Πόσο υποτιμητικές θεωρίες για τον άνθρωπο...
    Τότε προς τι όλο αυτό το μεγαλείο της ανθρώπινης σκέψης, της αναζήτησης, της φιλοσοφίας (της αγάπης και δίψας για τη σοφία) που είναι έμφυτη ανάγκη στην ψυχή του ανθρώπου και την βλέπουμε από τα αρχικά του βήματα; Μη μου πείτε ότι όλα αυτά είναι βιολογικά φαινόμενα, και ότι παράγονται από χημικές ουσίες του σώματός μας. Γιατί τότε δεν υπάρχουν και σε ζώα; Γιατί η εξελικτική πορεία του Δαρβίνου δεν έδωσε έστω και ένα ζώο που να φιλοσοφεί, αν υποθέσουμε ότι αυτό είναι ένα χημικό φαινόμενο; Πόσο ρηχή μπορεί να είναι μια ανάλυση του τύπου ότι η ιστορία με την καμήλα και την τρύπα της βελόνας είναι «προβοκατόρικη» και έμπνευση της «άρχουσας τάξης» για να κοιμάται ήσυχος ο λαός, γιατί αφού τώρα υποφέρει θα ανταμοιφθεί στην άλλη ζωή(!)..
    Τα λόγια αυτά του Χριστού, δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την ερμηνεία, άσχετα αν έχουν πιθανόν χρησιμοποιηθεί από εκμεταλλευτές. Αναφέρονται στην ανθρώπινη ελευθερία, που είναι το βασικό συστατικό της ανθρώπινης ύπαρξης στην πληρότητά της.
    Ένας άνθρωπος που βουλιάζει μέσα σε πλήθος από πράγματα και καταστάσεις, που κυριαρχούν στο μυαλό του, τον κυριεύουν, τον αλυσοδένουν ψυχικά και τον κάνουν δούλο τους, σαφώς βρίσκεται σε μια στρεβλή κατάσταση, σε μια δυστυχία και ανελευθερία και με την έννοια αυτή «δεν μπαίνει στη Βασιλεία του Θεού» ΗΔΗ ΤΩΡΑ, που αυτή η βασιλεία δεν είναι τόπος αλλά ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, και σημαίνει πρώτα απ΄όλα χαρά, σημαίνει ειρήνη και ανάπαυση ψυχής. Αυτό δηλαδή που έχει ένας άνθρωπος που «δεν φροντίζει για τίποτα» με την έννοια ότι δεν αγωνιά (όχι ότι δεν δουλεύει), γιατί έχει ιεραρχήσει μέσα του τα πράγματα και γνωρίζει τι τελικά έχει πραγματική και μόνιμη αξία και τι όχι, και επίσης γνωρίζει ότι δεν είναι μόνος του αλλά έχει Πατέρα, και νιώθει ΑΣΦΑΛΗΣ. Η μεγαλύτερη ανάγκη του ανθρώπου (το λένε και οι ψυχολόγοι) είναι να νιώσει ασφάλεια όπως επίσης και να τον αγαπούν.Τότε εκδηλώνονται τα αυθεντικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ψυχής και ύπαρξης στην πληρότητά τους.Και αυτά τα έχει και τα ζει και είναι πλήρης και «μακάριος» δηλ. έχει χαρά και ειρήνη λογισμών, αυτός που έχει πίστη και απόλυτη εμπιστοσύνη σε όσα μας είπε ο ίδιος ο Λόγος (Λογική και Σοφία) του Θεού που έγινε άνθρωπος.
    Φυσικά ο τρόπος που σκεφτόμαστε και η όραση των πάντων σχετίζεται με ένα και μόνο πράγμα, αν είμαστε μόνο ύλη άρα πρόσκαιροι, ή αν είμαστε και πνεύμα άρα αιώνιοι.Επομένως αν είναι αλήθεια και όλα αυτά που λέμε ή είναι ψυχολογικά στηρίγματα για να αντιμετωπίσουμε την ανθρώπινη τραγωδία όπως ισχυρίστηκε και ο υπαρξισμός. Μπορώ να σας πω πολλά πάνω σε αυτό, αλλά επειδή δεν ξέρω αν έχει νόημα, ή αν είστε διατεθειμένος να τα ακούσετε, το μόνο που θα σας πω είναι ότι, είναι προτιμότερο όταν κάποιος αναφέρεται σε τέτοια θέματα να πει αυτό που είπε και ο Σωκράτης «εν οίδα ότι ουδέν οίδα», παρά να αποφαίνεται με σιγουριά με αρνητικό και αφοριστικό τρόπο. Να είστε σίγουρος ότι αυτό ΤΟΝ ΤΙΜΑ, σε σχέση με αυτόν που ειρωνεύεται και διακωμωδεί πράγματα που απολύτως αγνοεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ maria p,

      Δεν συμφωνούμε. Όσα (αυθαιρέτως) θεωρείτε ως αληθή & δεδομένα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα ή την επιστημονικά τεκμηριωμένη κυρίαρχη άποψη. Να διευκρινίσω εξ αρχής πως δέχομαι μία θεωρία ως ισχύουσα εάν αυτή ακολουθείται από επιστημονική τεκμηρίωση. Παράδειγμα: Η σημερινή ισχύουσα άποψη για τους γαϊδάρους είναι πως ΔΕΝ πετούν. Εάν εσείς αποφασίσετε ένα ωραίο πρωϊνό να πάτε κόντρα στην ισχύουσα θεωρία και να υποστηρίξετε πως οι γάϊδαροι μπορούν να πετούν, θα πρέπει με επιστημονικό τρόπο να αποδείξετε πως τα συμπαθή τετράποδα έχουν πτητική ικανότητα την οποία ασκούν όποτε αυτά θέλουν. Το αντίθετο δεν ισχύει - δηλαδή, δεν μπορείτε να ισχυριστείτε πως «οι γάϊδαροι πετούν, επειδή κανείς μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να αποδείξει πως δεν πετούν». Αφού λοιπόν αναπτύξετε την θεωρία σας και θέσετε στο τραπέζι τα επιστημονικά σας ευρήματα, θα δεχθείτε κριτική. Κι αν τα δικά σας επιστημονικά ευρήματα καταφέρουν να αντέξουν σε κριτική, τότε η ΔΙΚΗ ΣΑΣ νέα θεωρία θα γίνει «ισχύουσα» και θα αντικαταστήσει την παλιά που θα θεωρείται λάθος και ξεπερασμένη. Σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνετε περίγελος και γραφικός/η. Έτσι λειτουργεί η επιστήμη! Για να το φέρουμε στα μέτρα μας: Όταν αγαπητή maria p, καταφέρετε με επιστημονικό τρόπο - δηλαδή Μαθηματικά - και όχι με επιχειρήματα τύπου «…όπως είπαν οι Πατέρες της Εκκλησίας…» κλπ, καταφέρετε να αποδείξετε πως ισχύει το αφήγημα που θέλει κάποιον να είναι και πατέρας αλλά και γιος την ίδια στιγμή και κάνει νόμους που απαιτεί την τήρησή τους αλλά ο ίδιος δεν υπόκειται σε αυτούς και αφήνει μεν ελεύθερη βούληση αλλά αν δεν κάνεις ότι θέλει θα σε πάρει ο διάολος και κάπου εκεί μπλέκουν άλλες ανθυπο-ιστορίες (τι οποίες ΠΡΕΠΕΙ κι αυτές να λαμβάνουμε ως αληθείς διότι δεν επιτρέπεται να προσθέτουμε ή να αφαιρούμε ότι μας αρέσει) στις οποίες εμπλέκονται διαβόλοι, τριβόλοι, φίδια και άγγελοι με χερουβίμ και σκανταλιάρικα τελώνια, παρθένες που τεκνοποιούν και παραμένουν παρθένες, νεκροί που ανασταίνονται και κόβουν βόλτες ανάμεσα σε ζωντανούς, άγιοι & όσιοι που ίπτανται και παλεύουν με τον «Γιωργάκη τον Σαολίν» (δεν αστειεύομαι - επί λέξει απόσπασμα από έκδοση του ΓΕΣ για τον βίο του γνωστού Αγιορείτη Οσίου) και που με ένα άγγιγμα ή μια ματιά γιατρεύουν, ανασταίνουν, ρίχνουν κάστρα, κινούν πλανήτες κλπ… ε, τότε κι εγώ θα δεχθώ την θεωρία σας και θα γίνω ο πιο αποτελεσματικός σας Απόστολος (το τελευταίο ως παράφραση μίας σπουδαίας ρήσης που είχε χρησιμοποιήσει ο Σάββας «…όταν οι Σκοπιανοί παρουσιάσουν ένα λογοτεχνικό κείμενο προ του 17ου - 18ου αιώνα και αποδείξουν πως είχαν την ‘Μακεδονική ταυτότητα’ που θέλουν να μας πείσουν, εγώ ο ίδιος θα βγω με σημαίες να τους υποστηρίξω…».

      Όταν λοιπόν αγαπητή maria p, αποδείξετε πως ο ΔΙΚΟΣ σας θεός όπως εσείς τον έχετε πλάσει στη φαντασία σας με όλο το «πακέτο» και χωρίς να αφαιρέσετε ή προσθέσετε όσα δεν δείχνουν πολύ ρεαλιστικά, υπάρχει και είναι και ο καλύτερος όλων των υπολοίπων 3-4 χιλιάδων «θεών» που υπάρχουν στη Γη, ε τότε τα ξαναλέμε. Προς ενημέρωσή σας ο Άνθρωπος ΕΙΝΑΙ ζώο. Πολύ εξυπνότερο από τα υπόλοιπα, αλλά ζώο! Για την ακρίβεια, ο Άνθρωπος είναι ένας πανέξυπνος πίθηκος που κατάφερε να εξελιχθεί και να αφήσει τα μακρυνά του ξαδέρφια στις ζούγκλες. Και να είστε σίγουρη πως τα ζώα ΕΧΟΥΝ αισθήματα. Και φοβούνται, και χαίρονται, και αγαπούν, και σκέπτονται και εκφράζουν την συντροφικότητά τους ή άμιλλα το ένα προς το άλλο, και ίσως κάποια (τα εξυπνότερα) ακόμη και να φιλοσοφούν στην δική τους γλώσσα. Κι αν εσείς αγαπητή maria p, θεωρείτε πως έχετε το μοναδικό προνόμιο έναντι όλων των υπολοίπων στο αχανές Σύμπαν να είστε η «εκλεκτή», τότε πάσχετε από εγωϊσμό. Κι αν δώσατε στον «θεό» σας ανθρώπινη μορφή, τότε πάσχετε και από ναρκισσισμό! Κι αν νομίζετε πως μόνον ο δικός σας «θεός» είναι αληθινός ενώ του γείτονα είναι κάλπικος, τότε πάσχετε και από πολύ χειρότερα. Κι όλα αυτά, επειδή δεν θέλετε να παραδεχτείτε πως πρόκειται για δημιούργημα της ζωηρής ανθρώπινης φαντασίας ώστε να παραμυθιάζουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας όταν τα βρίσκουμε σκούρα.

      Διαγραφή
    2. @ Pointman

      Περιμένετε από την επιστήμη ενός πεπερασμένου όντος σε μια χρονική στιγμή της εξέλιξής του, με τις πεπερασμένες και απολύτως ανεπαρκείς και ατελείς μεθόδους του, όταν πριν από λίγες εκατοντάδες χρόνια πίστευε ακόμα πως ο ήλιος γυρίζει γύρω απ΄τη γη, και ιδιαίτερα από ένα κλάδο όπως τα Μαθηματικά που μετρούν απολύτως υλικά μεγέθη (με την κλασική έννοια της ύλης) να αποδείξει την ύπαρξη του Θεού; Δεν είναι λογικό αυτό αγαπητέ Pointman. Ο Θεός είναι Πνεύμα, και αποκαλύπτεται μέσω ολόκληρης της Δημιουργίας, ολοφάνερα και ξεκάθαρα.
      Ήδη όμως ΚΑΙ η επιστήμη με τον κλάδο της Αστροφυσικής έχει ξεκινήσει να φεύγει (ανεπιστρεπτί) από τη κλασική λογική του υλισμού που επικρατούσε μέχρι σήμερα, (γι αυτό και η έννοια του πνεύματος ήταν ξένη προς αυτή), και έχει ήδη μπει σ΄ένα επίπεδο κατανόησης των πάντων ως «ωκεανού ενέργειας» με τη «θεωρία των χορδών», όπως και στην παραδοχή σχιζοφρενικών (σύμφωνα με όσα ξέραμε μέχρι σήμερα) πραγμάτων, που δεν έχουν καμία σχέση με τις κλασικές ιδιότητες της ύλης, όπως τις μαθαίναμε στο σχολείο.
      Αυτό είναι ένα όχι πρώιμο, αλλά προχωρημένο μπορώ να πω, στάδιο απόρριψης της επιστημονικής λογικής που ίσχυε μέχρι σήμερα, αυτής που περιγράφετε κι εσείς, δηλ. της απόδειξης μέσω μαθηματικών τύπων ή άλλων μεθόδων της κλασικής επιστήμης και της νευτώνειας φυσικής.
      Για να μη μπω όμως σε αυτά και για να μην μακρυγορώ, θα σας πω ότι οι φωτισμένοι Πατέρες που προφανώς αγνοείτε, όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός που ήταν γνώστης όλων των επιστημών της εποχής του και κυρίως της Ελληνικής Φιλοσοφίας, αποδεικνύουν από εκείνα τα χρόνια, μέσω αυτής, την ύπαρξη του Θεού.

      Ακούστε παρακαλώ τι λέει μέσω του «λόγου» της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας
      http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/paterikon/iwannhs_damaskhnos_ekdosis_akribhs.htm

      «Όλα τα όντα είναι ή κτιστά ή άκτιστα. Εάν βέβαια είναι κτιστά, σίγουρα είναι και μεταβλητά. Διότι, εκείνα τα οποία άρχισαν την ύπαρξή τους με τη μεταβολή (από την ανυπαρξία στην ύπαρξη), αυτά σίγουρα θα υπόκεινται στη μεταβολή ή με φυσική φθορά ή με θεληματική αλλοίωση.
      Εάν όμως είναι άκτιστα, σύμφωνα με λογική ακολουθία, θα είναι οπωσδήποτε και αμετάβλητα. Διότι αυτά που έχουν το είναι αντίθετο, αντίθετο έχουν και τον τρόπο υπάρξεως, δηλαδή τις ιδιότητες.Και εφόσον είναι κτιστά, είναι βέβαιο ότι από κάποιον δημιουργήθηκαν. Πρέπει όμως ο δημιουργός να είναι άκτιστος·
      εάν κι εκείνος δημιουργήθηκε, από κάποιον δημιουργήθηκε, έως ότου φθάσουμε σε κάποιο ον άκτιστο. Όντας λοιπόν άκτιστος ο δημιουργός, οπωσδήποτε είναι και αμετάβλητος. Αυτό το άκτιστο ον τί άλλο θα είναι παρά ο Θεός;
      Η συνοχή, η συντήρηση και η διακυβέρνηση της κτίσεως μας διδάσκει ότι υπάρχει Θεός, ο οποίος δημιούργησε το σύμπαν, το συγκρατεί, το συντηρεί και πάντοτε προνοεί γι’ αυτό. Ποιά δύναμη είναι αυτή που έφερε την τάξη στα ουράνια και τα επίγεια; Ποιός τα ανέμιξε και τα διαίρεσε; Ποιά δύναμη τα έθεσε σε κίνηση και κατευθύνει την αδιάκοπη και ανεμπόδιστη κίνησή τους; Δεν είναι αυτός που τα κατασκεύασε και τα έφερε στην ύπαρξη;
      Διότι δεν θα θεωρήσουμε ότι η τύχη έχει τέτοια δύναμη. Κι έστω ότι δημιουργήθηκαν από τύχη. Τίνος έργο είναι η τάξη τους; Τίνος έργο είναι η διατήρηση και η διαφύλαξή τους, σύμφωνα με τον αρχικό προορισμό τους; Εννοείται κάποιου άλλου και όχι της τύχης. Και τί είναι αυτό το άλλο παρά ο Θεός;»

      (συνεχίζεται)

      Διαγραφή
    3. Σχετικά με όσα μου γράφετε για το πως γίνεται ο Υιός να είναι ένα με τον Πατέρα, στο ίδιο έργο που παρέθεσα, ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός περιγράφει (κατά συγκατάβαση για να to κατανοήσουμε) τον Θεό ως ένα άνθρωπο με Νου, Λόγο (λογική και σοφία) και Πνεύμα (πνοή και φωνή που εκδηλώνει τον Νου και φανερώνει τον Λόγο).
      Έτσι είναι o Θεός, Ένας (μία Φύση και Ουσία) με 3 Πρόσωπα-Υποστάσεις.
      Ο Πατέρας δηλ. ο Υπέρτατος Νους γεννάει αενάως τον Υιο, τον Λόγο (την ενυπόσταστη Σοφία) και εκπορεύει το Πνεύμα (την φανέρωση και τη φωνή Του).
      Το κάθε Πρόσωπο είναι ο Όλος Θεός.
      Δηλ. όπως εγώ είμαι και ο νους μου και ο λόγος μου και η φωνή μου.
      Ότι και αν δει ή ακούσει κάποιος από αυτά τα τρία ξέρει ότι είμαι εγώ ολόκληρη μέσα σε αυτό.
      Tα πάντα ερμηνεύονται από την άνωθεν σοφία που ξαναλέω ότι δόθηκε σε ανθρώπους που δίψασαν πολύ και πόθησαν με όλη τους την ψυχή το υπέρτατο Αγαθό τον Θεό και ενώθηκαν μαζί Του, όπως και όλοι εμείς κατά το μικρό μέτρο του ο καθένας.

      Να σας πω όμως αγαπητέ Pointman, ότι όλα αυτά που μου λέτε τα ακούω και στο περιβάλλον μου, και ήμουνα κι εγώ προσωπικά γεμάτη αμφιβολίες (έως και το στάδιο της αθεϊας), μέχρι κάποιο στάδιο της ζωής μου (ευτυχώς νωρίς), ακριβώς γιατί έτσι γαλουχηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην Ελλάδα οι περισσότεροι, μέχρι που έπεσαν στα χέρια μου κάποια βιβλία και έμεινα έκπληκτη από τη σοφία που έβλεπα μπροστά μου. Αυτή την απαξιωμένη και περιφρονημένη από τον τεχνοκρατικό πολιτισμό μας.

      Να κλείσω αγαπητέ Pointman, με μια παράκληση. Κατανοώ απόλυτα ότι υπάρχει μια δυσκολία στην αλλαγή κοσμοθεώρησης ή ακόμα και στην διάθεση έρευνας κτλ..
      Όμως ειλικρινά, το λέω μέσα απ΄την καρδιά μου, αγαπητέ Pointman και αγαπητοί φίλοι και συνέλληνες, είναι κρίμα να παίζουμε κι εμείς το παιχνίδι των άθεων παγκοσμιοποιητών που έχουν βαλθεί να κατεδαφίσουν την πατρίδα μας.
      Ας έχει καθένας τις απόψεις του, αλλά ας μην εκδηλώνει την αθεϊα του γιατί τους ενισχύει.
      Ούτε και να μπαίνουμε στο τρυπάκι να συζητάμε αν το Σύνταγμα μιλά ή όχι για ουδετερόθρησκο κράτος. Πρέπει να αντιληφθούμε τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε. Η Ορθόδοξη Πίστη είναι ένα συστατικό συνοχής σε μια εποχή που όλα γκρεμίζονται. Όποιος αγαπάει την Πατρίδα, που προσωπικά το πιστεύω για όλους μας, πρέπει να καταλάβει ότι αυτή δεν μπορεί να διαχωριστεί από την Ορθόδοξη Πίστη, γι αυτό πρέπει να μην την πολεμά αλλά να τη στηρίζει, έστω και γι αυτό και μόνο το λόγο...





      Διαγραφή
    4. Η λογικη δυσκολια ..πολυ λογικη σληθεια...προκειπτει απο ενα πραγμα.Δεν ειναι αποδεκτη η αδικια γενικα...και δεν ειναι αποδεκτο οι λειτουργοι να αδικουν το ιδιο με τους κοινους ανθρωπους.Πως ειναι δυνατον να νουθετεις κοσμο ...και νασαι ο πρωτος παραβατης ? Δεν γινεται αποδεκτο αυτο...Βεβαια στον αλλο κοσμο τον καθημερινο αυτο ειναι κανονας.(ακομη και του ...απορουντος του ιδιου.! Κανονας του εξεγηρομενου απ την αδικια.! Με το αιτιολογικο...εγω ειμαι αλλος...δεν διδασκω...δεν νουθετω...δεν φταιω...κλπ.) Λογικο φαινεται.Ας πω μια γνωμη τωρα.Ατομικη...Δεν περναει απ το μυαλο μας...ενα αδιανοητο ενδεχομενο..Οτι ζουμε σε ενα....εργαστηριο δοκιμων !!!!!Αδιανοητο εεε ?? Εμεις ??? !!! Ναι εμεις κι ολα !!!! Και τα ....ιερατεια κι ολα !!! Αν ειναι ετσι....τοτε κι αυτα το ιδιο ειναι !!Ασφαλως ....και ισως χειροτερα διοτι υποτιθεται ειναι γνωστες των δοκιμων ..εν μερει.Ομως το ...Λογισμικο δημιουργος...δεν εχει δωσει λαθος οδηγιες...εξ αιτιας του σφαλματος του δοκιμαζομενου υλικου.Το υλικο αστοχει.Αλλωστε γιαυτο ..δοκιμαζεται ! Για να δει το ..Λογισμικο αν ειναι καταλληλο.Γινονται διορθωσεις μετα...( σε χρονο λογισμικου...οχι ανθρωπων).... Το συμπαν ζει δις ..( υποθεση ανθρωπων) ετη...Εχει κλιμακα τρις παρσεκ...( σε κλιμακα ιδια)... και αγγιζει το ...αστειο να πεις η ζωη τελειωνει σε ...80 ετη...Εκει εξω ενα δαχτυλο δειχνει την κατευθυνση....προς το απειρο....δεν σου λεει το ακρο της...γιατι δεν το χωραει το τσιπ σου...δεν εχει ακρο....ειναι αιωνιο....Η επιστημη τωρα ...υποψιαζεται γερα πια...τι γινεται...οπως λεει και η Μαρια....δεν ειναι πια μονο εμπειρικη....περασε αυτο....εδω εκτοξευεις ηλεκτρονιο σε διπλα τρυπες ....και περνα και ..απ τις δυο ταυτοχρονα !! Εδω μεταβαλλεις την ορμη σε ενα πιονιο....και αλλαζεις την ορμη ταυτοχρονα σε αλλο στην ακρη του ..συμπαντος !! (Περιπου ακρη).... Τι ειδους αποδειξεις θελουμε ?? Κατανοητες χοντρικα ? Δεν γινεται χοντρικα...φερε στο τραπεζι ολα τα χαρτια.Αν ελθουν ολα ..δεν χωραει το τραπεζι .Μπορει ουτε και το γνωστο τωρα συμπαν.Σε 1457 εως 1700 κυβικα εκατοστα εγγεφαλου χωραει ?? Αρα μενει μονο η δευτερη πνευματικη φυση του ανθρωπου σαν εργαλειο κατανοησης.Δηλ. ....αυτη που χλευαζουμε εδω....το καλυτερο μας εργαλειο που περιφρονουμε...λογω χαμηλης χωριτικοτητας του κρανιου...εξελισσομενης βεβαια...προς το καλυτερο...με στασεις που και που για ανασες.Δοκιμαστηριο ειναι...ολο.Και των ιερεων.Οι κανονες εχουν δωθει...οι οδηγιες...μπορει και να βελτιωθουν στο μελλον ..αναλογα με το υποκειμενο των δοκιμων...Ποιο ειναι το επαθλο αραγε ??? Αποψη μου ειναι ...σεμνα...." η ανοδος του ψυχισμου των οντων...ποιοτικα "...Ενος ψυχισμου που αναμφιβολα υπαρχει...οπως και το Γενικο Λογισμικο δημιουργος.

      Διαγραφή
  4. Η διαφαινόμενη ως μέγα σκάνδαλο αποκάλυψη της κρύπτης με γυψοσανίδα στο β όροφο υπόγειο άρχισε να αποκαλύπτεται έστω και με την αφωνία αυτών που χρηματοδοτήθηκαν αδρά το 2014 από το (μάλλον αμαρτωλό) ΚΕΛΠΝΟ του Αδωνη Γεωργιάδη κλπ΄
    Νομίζω ότι καιρός είναι πλέον να ενημερωθούμε και για την παρακάτω δραστηριότητα του ΚΕΛΠΝΟ. Λοιπόν το ίδρυμα αυτό που εποπτεύεται- ελέγχεται από το Υπουργείο Υγείας είχε και δημόσιες σχέσεις (λογικά και χωρίς αντιρρήσεις).
    Να όμως που στα πλαίσια των δημοσίων σχέσεων είχαμε και τραπεζώματα (λογικά και χωρίς αντιρρήσεις)
    Να όμως που στα τραπεζώματα σέρβιραν ...... φακιές!!!!!!!
    Να όμως που κάθε πιάτο με φακή χρεώνονταν με....... δεκατέσσερα ευρό!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το Άγιον Όρος και ειδικά εκείνη η Μονή Βατοπεδίου (αυτή είναι η σωστή γραφή) μού θυμίζουν το Old Curiosity Shop τού Dickens. Έχουν τα πάντα, από κεφαλές μέχρι κοκαλάκια αγίων, ρούχα, ζώνη και εσθήτα τής Παναγίας, τα Δώρα των Μάγων και ο,τιδήποτε άλλο (δεν) μπορεί να χωρέσει ο νους τ' ανθρώπου. Σαν άριστοι χριστέμποροι και ευτελιστές τού όποιου ιερού και οσίου, τα κάνουν κι εξαγωγή, περιφέροντάς τα εδώ κι εκεί με το αζημίωτον εννοείται.

    Αφού πέρυσι τα Χριστούγεννα έστειλαν στο Ηράκλειο τής Κρήτης τα Δώρα των Μάγων (!!), τα οποία πλήθος "πιστών" προσκύνησε καταβάλλοντας τον οβολόν του, τώρα μάς έστειλαν τμήμα τού ... αρράφου χιτώνος τού Χριστού, μαζί με τα ιερά λείψανα των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Πάλι ασφαλώς θα προσκυνηθούν και θα καλοπληρωθούν, αλλά αυτό είναι δικαίωμα τού καθενός, που δεν με αφορά.

    Αυτό που με αφορά, όμως, είναι ότι (με διαταγή τίνος άραγε;) τα υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο τού Ηρακλείου τιμητικό άγημα, όπως είχε γίνει και το καλοκαίρι με το ... το άφθαρτο χέρι της Αγίας Μυροφόρου Μαρίας της Μαγδαληνής (!!!) στα Χανιά.

    Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα τον 21ο αιώνα. Δικαίωμα τού καθενός να είναι όσο ζώο θέλει, αλλά ο στρατός (=> κράτος) τι δουλειά έχει σ' αυτά;

    Όσο για τούς βρωμερούς χριστέμπορους, ουδείς κάνει τόσο προσηλυτισμό στην ειδωλολατρία, όσον αυτοί.

    Η σιωπή των ταγών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nativist τελικά δεν σε αφήνουν παγερά αδιάφορο τα εκκλησιαστικά, όπως σχολίασες σε άλλο άρθρο.... Ναι, ναι, ξέρω.... το τιμητικό άγημα σε χαλάει και γιαυτό σχολιάζεις όχι γιά κάποιον άλλο λόγο... Φταίω εγώ τώρα που θα παρομοιάσω το σκεπτικό σου με αυτό τού Ιούδα που σκανδαλίστηκε γιατί κάποια γυναίκα άλειψε τα πόδια τού Ιησού Χριστού με μύρο αντί να δώσει τα λεφτά στους φτωχούς....

      Διαγραφή
    2. Αντί να εικάζεις και δη εντελώς λάθος, μήπως θα ήταν καλύτερα να απαντήσεις επί τής ουσίας; Εντελώς άστοχη η παρομοίωση.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.