6/11/18

ΤΣΙΠΡΑΣ: Ιστορικό βήμα προς τα εμπρός επ' ωφελεία Εκκλησίας και Πολιτείας

Κοινό τηλεοπτικό μήνυμα έκαναν πριν από λίγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το Μέγαρο Μαξίμου.
Για ένα πλαίσιο συμφωνίας εκκλησίας και κράτους, ιστορικού χαρακτήρα, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των ιερέων.


Συγκεκριμένα, μετά από 79 χρόνια διευθετείται το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «το δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»
Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός οι ιερείς πλέον, αποχωρούν από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και οι κληρικοί δεν θα νοούνται ως δημόσιοι υπάλληλοι.
«Το δημόσιο δεσμεύεται πως με μορφή επιδότησης θα δίνει ποσό ανάλογο με τη μισθοδοσία των εν ενεργεία κληρικών», ανέφερε.
Παράλληλα, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ταμείου αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας με 5μελες δ.σ. τα μέλη του οποίου θα είναι δύο διορισμένα από την κυβέρνηση, δύο από την εκκλησία και ένα μέλος διορισμένο από κοινού.
«Τα έσοδα θα πηγαίνουν κατ' ισομοιρία σε κράτος και εκκλησία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε «Αυτή η συνάναντηση ήταν το επιστέγασμα ενός διαλόγου που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και κοινή θέληση ήταν αντιμετώπισουμε ιστορικές εκρεμμότητες και τον εξορθολογισμό των σχέσων εκκλησίας και κράτους. Εκρεμμότητες χωρίς να τις κρύψουμε, προσπαθώντας να βρούμε δημιουργικό τρόπο για την υπέρβασή τους»,
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «η διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους στο άρθρο 3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το Κράτος αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας», ενώ διαβεβαίωσε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας.
Αρχιεπίσκοπος: Σας ευχαριστούμε διότι είστε συντελεστής σ' αυτή την ιστορική στιγμή
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις που είχε.
«Σας ευχαριστούμε διότι είστε συντελεστής σ'αυτή την ιστορική στιγμή σ' αυτό το μεγάλο γεγονός που η Εκκλησία θα αισθάνεται όχι ότι γίνεται πιο πλούσια, δεν την ενδιαφέρει αυτό, αλλά ότι γίνεται πιο λειτουργική στην πραγματοποίηση των οραμάτων που έχει», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.
«Βρήκα ανταπόκριση στα ερωτηματικά μου και θέλω να σας ευχαριστήσω και στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο απόψε συναντηθήκαμε θα μας βρείτε στενούς συνεργάτες. Πιστεύω ότι όλοι κρινόμαστε από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συμφωνία εκπέμπει την πρόθεσή μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλο», πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος.
Τέλος, ανέφερε πως «θα προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας. Να γίνει η Εκκλησία περισσότερο διάκονος του θελήματος του λαού».
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:


romfea.gr/

Τσίπρας και Ιερώνυμος συμφώνησαν για εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία κληρικών

Απαιτείται η έγκριση της Ιεραρχίας – Τι περιλαμβάνει το ανακοινωθέν

Σε μια ιστορική συμφωνία για τη διευθέτηση του ζητήματος της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά και της μισθοδοσίας των κληρικών κατέληξαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συγκεκριμένα, βάσει της συμφωνίας, αποχωρούν οι ιερείς από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο το κράτος υποχρεούται να καταβάλει στην Εκκλησία ετήσια επιδότηση ίση με το κόστος του μισθολογίου των Ιερέων. Σε περίπτωση όμως που η Εκκλησία αποφασίσει να αυξήσει τον αριθμό των κληρικών, το κράτος δεν υποχρεούται να αυξήσει το ποσό της επιδότησης.
Από την πλευρά της, η Εκκλησία αίρει τις διεκδικήσεις της και αναλαμβάνει τη μισθοδοσία των ιερέων, ενώ αξιοποιείται από κοινού μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας η αμφισβητούμενη από το 1959 μέχρι σήμερα περιουσία της Εκκλησίας.
Ως προς τη συνταγματική αναθεώρηση, η διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους στο άρθρο 3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το Κράτος αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας. Επίσης, ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες έδωσε εγγυήσεις στον Αρχιεπίσκοπο ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας.
Πάντως, ο αρχιεπίσκοπος, υποστήριξε πως το πλαίσιο συμφωνίας, τελεί υπό την αίρεση της Ιεραρχίας, υποστηρίζοντας: «Το θέμα παρουσιάστηκε στη Διαρκή Σύνοδο, φάνηκε ότι είναι καλή η πορεία, μας έδωσε η Ιερά Σύνοδος την εξουσιοδότηση, είμαστε σε αυτό το χώρο, συμφωνήσαμε για την περαιτέρω πορεία και καθήκοντος θα ενημερώσουμε αύριο τη Σύνοδο και στη συνέχεια όλο αυτό το υλικό θα κληθεί όλη η Ιεραρχία να το εγκρίνει, πιθανόν να το διορθώσει, πιθανόν και να το απορρίψει. Έχω την αίσθηση ότι θα προχωρήσουμε, θα το υιοθετήσει η Ιεραρχία διότι αποβλέπουμε όλοι μας όχι στη προσωπική ικανοποίηση αλλά πως αυτό το υλικό θα γίνει εργαλείο στα χέρια πνευματικών της εκκλησίας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας, συνεργασίας, που να δίνει το νόημα στον πιστό μας ότι η Εκκλησία με αυτό τον τρόπο γίνεται περισσότερο υπηρέτης του θελήματος του λαού και επομένως του τόπου μας».

Τα βασικά σημεία συμφωνίας

Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέγνωσε το κοινό ανακοινωθέν με τα 15 σημεία στα οποία συμφώνησαν Πολιτεία και Εκκλησία:
  1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939, οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939, απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
  2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.
  3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
  4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.
  5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.
  6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.
  7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών  της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
  8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.
  9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
  10.  Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.
  11.  Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.
  12.  Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.
  13.  Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.
  14.  Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς. 
  15.  Οι παραπάνω δεσμεύσεις των δύο μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.
Στο Κοινό Ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας στο οποίο κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και το οποίο διάβασε ο κ. Τσίπρας αναφέρεται ότι «στόχος μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς του».

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο κ. Τσίπρας, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους προβληματισμούς του Ιερώνυμου για τη συνταγματική αναθεώρηση, τόνισε:«Η διακηρυκτική αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους διασφαλίζει αφενός μεν τους διακριτούς ρόλους μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, αφετέρου, δε, εγγυάται τη μεταξύ τους συνεργασία στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Και προφανώς, αυτή η αρχή δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας και ούτε βέβαια έχουν και καμία βάση όσα αστεία, κωμικοτραγικά θα έλεγα, έχουν ορισμένοι ψευδώς και σκοπίμως διαδώσει τις τελευταίες ημέρες περί επικείμενης δήθεν αποκαθήλωσης των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Σήμερα γίνεται ένα ιστορικό βήμα. Όλα τα ιστορικά βήματα προς τα μπρος απαιτούν όραμα και διάθεση να κατανοήσει ο ένας τον άλλον». Υποστήριξε επίσης πως «κάθε βήμα προς τα εμπρός βεβαίως δεν είναι χωρίς δυσκολίες, αλλά όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα που δημιουργούμε και τις προθέσεις κι από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συνάντηση θέλω να πιστεύω εκπέμπει αλληλοσεβασμό, αλληλοκατανόηση, αγάπη και εκπέμπει και την πρόθεσή μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλον».
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Ιερώνυμος τόνισε: «Σας ευχαριστώ για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις σας. Σας ευχαριστούμε διότι είστε συντελεστής σ'αυτή την ιστορική στιγμή σ' αυτό το μεγάλο γεγονός που η Εκκλησία θα αισθάνεται όχι ότι γίνεται πιο πλούσια, δεν την ενδιαφέρει αυτό, αλλά ότι γίνεται πιο λειτουργική στην πραγματοποίηση των οραμάτων που έχει».
«Βρήκα ανταπόκριση στα ερωτηματικά μου και θέλω να σας ευχαριστήσω και στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο απόψε συναντηθήκαμε θα μας βρείτε στενούς συνεργάτες. Πιστεύω ότι όλοι κρινόμαστε από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συμφωνία εκπέμπει την πρόθεσή μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλο. Θα προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας. Να γίνει η Εκκλησία περισσότερο διάκονος του θελήματος του λαού» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

24 σχόλια:

  1. Πήραν αυτό που ήθελαν (ενν οι δανειστές), τη διαγραφή του κλήρου από το δημόσιο τομέα, και υποσχέθηκαν επιδοτήσεις και συνεργασίες...τη στιγμή που οι Εβραίοι ραββίνοι και οι λοιποί κληρικοί της καθολικής εκκλησίας καθώς και οι μουφτήδες της Θράκης παραμένουν δημόσιοι υπάλληλοι. Όλα αυτά προς δόξαν του αριστερισμού και της ισοπολιτείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α) Ούτε οι κληρικοί τής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ούτε οι μουφτήδες είναι ΔΥ και δεν πληρώνονται από το ελληνικό κράτος.

      β) Οι Ραββίνοι είναι άμισθοι, ούτως ή άλλως. Ζουν από το επάγγελμά των. Άλλωστε δεν έχουν ιερατικό σχήμα.

      Διαγραφή
  2. "Ο κ. Τσίπρας, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους προβληματισμούς του Ιερώνυμου". Αν ο ιερώνυμος έχει προβληματισμούς γιατί συναίνεσε πάντως η έκφραση του Ιερώνυμου τα έλεγε όλα – ήταν γεμάτη δυστυχία και απόγνωση.

    Ποιος Έλληνας θα μπορούσε να καθησυχαστεί από έναν Τσίπρα που δεν ξέρουμε ποιος τον κατευθύνει? Μετά από Πρέσπες, μετά από την αδιαφορία του για Κατσιφά, μετά από τις ανοησίες του με τον Ερντογάν που ξεφτίλισε την Ελλάδα, μετά από όλα αυτά που ειπώθηκαν για Κοτζιά?
    Μετά από όλες τις υποσχέσεις του που αθέτησε?

    Πάει την διέλυσε και την εκκλησία η πρώτη φορά αριστερά. Άλλα αυτό παίζει πολύ θετικά στο σκληροπυρηνικό 3% του Σύριζα. Αυτό το κέρδισε για σίγουρα ο Τσίπρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΥΝΗΓΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ,ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ,ΠΟΓΚΡΟΜ ΚΑΙ ΣΦΑΓΕΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ SS TVN ΝΕΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΩΝ, ΤΟΝ ΛΑΘΡΟΣΤΑΡΤΟ.ΑΣ ΟΨΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΒΡΑΙΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ένα ακόμα βήμα στην πορεία αποχριστιανοποίησης της χώρας που έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες από τα χρόνια του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου.Και είναι ξεκάθαρο ότι θα καταλήξει σε ένα ουδέτερο ελληνικό κράτος, μάλλον μια 'πολυπολιτισμική' οικονομική αποικία.
    Γι αυτό λέμε ότι όσα έγιναν σε οικονομικό επίπεδο ήταν ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ που θα προκαλέσουν τελικά και την συρρίκνωση και αποδυνάμωση της Εκκλησίας επομένως και την χωρίς εμπόδια επέλαση του οδοστρωτήρα της νέας εποχής και του συγκρητισμού στο Εκπαιδευτικό σύστημα και γενικότερα στην κοινωνία, αλλά και ίσως ακόμα μετά και και τον εθνικό ακρωτηριασμό.
    Μία ρήση λέει ότι υπάρχουν 2 τρόποι να κατακτήσεις ένα λαό, είτε με πόλεμο είτε με ΧΡΕΟΣ.
    Αυτό λοιπόν το Χρέος που δημιουργήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του με παράνομο τρόπο, και από λάθος επιλογές ή από φαύλους ανθρώπους, θα γίνει η αιτία του αφανισμού μας.
    Από τη πρώτη στιγμή της (ουσιαστικής) χρεοκοπίας μας, που μπήκαμε στα μνημόνια και το ΔΝΤ, πλανάται επάνω μας το φάντασμα της εξυπηρέτησης του ΧΡΕΟΥΣ και της εξόδου από την Ε.Ε.
    Κάτω από αυτή τη δαμόκλειο σπάθη γίνονται πλέον όλες οι επιλογές μας, είτε ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ (όπως εν προκειμένω ο Τσίπρας που προφανώς θέλει να κατεδαφίσει την Εκκλησία ως άθεος), είτε δεν το θέλουμε κάτω από τους μεγάλες πιέσεις των δανειστών.
    Ο ψυχολογικός εκβιασμός της διακοπής μισθοδοσίας των κληρικών, υπήρξε από την πρώτη στιγμή απέναντι στην Εκκλησία μέσω διάφορων διαρροών που άφηναν επίτηδες από συζητήσεις που γινόταν με τους ξένους. Και αυτό λειτούργησε κατασταλτικά ώστε να φιμώσει την Εκκλησία και να μην αντιδράσει σε όσα ήδη πέρασαν και θα περάσουν.
    Το χειμώνα που ανέκυψε ξαφνικά το Σκοπιανό, ο Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο, για να του πει ότι θα αναγκαστούμε να κάνουμε παραχώρηση στο εθνικό μας θέμα, για να μας ρυθμίσουν το χρέος και να μην υπάρξει κίνδυνος διακοπής της μισθοδοσίας του κλήρου, και έτσι εκβιαστικά, ο Αρχιεπίσκοπος βγήκε και μίλησε εναντίον των Συλλαλητηρίων.
    Και σαφώς έπεται συνέχεια. Γιατί η ισόποση επιδότηση του κράτους προς τους κληρικούς, που θα αντικαταστήσει την έως τώρα «Μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων», είναι προφανές ότι όχι μόνο θα προκαλέσει συρρίκνωση, γιατί δεν θα υπάρχει πλέον κανονική πρόσληψη νέου κληρικού αλλά τοποθέτηση με αμφίβολη χρηματοδότηση, αλλά κάποια στιγμή με μια ακόμα μεγαλύτερη οικονομική δυσκολία της Ελλάδας, θα κοπεί ολοκληρωτικά, αφού έχει ήδη διαχωριστεί από το καθεστώς του Δημοσίου.
    Όλα αυτά είναι φανερό ότι στοχεύουν στην εξαφάνιση αν είναι δυνατόν της Εκκλησίας, και του ρόλου που έχει να διαδραματίσει. Ελπίζω τουλάχιστον όσοι κληρικοί δεν είναι «δημόσιοι υπάλληλοι», αλλά πραγματικοί «λειτουργοί και δούλοι του Υψίστου» όπως ονομάζονται, να επιτελέσουν το χρέος τους, και να γίνουμε ΕΝΑ όλοι μαζί όσοι αντιλαμβανόμαστε το παιχνίδι που παίζεται πάνω στην πλάτη της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας σε όλα τα επίπεδα, και να μην επιτρέψουμε άλλη κατρακύλα υπό τον οικονομικό εκβιασμό των ξένων. Φοβόμαστε μήπως πεινάσουμε και υποχωρούμε σε όλα. Αλλά και αυτό τελικά δεν θα το αποφύγουμε. Γι αυτό πρέπει να σηκώσουμε ανάστημα και να πούμε ή ταν ή επί τας. Έχουμε φτάσει στον πάτο, αλλά το βαρέλι όντως δεν έχει πάτο. Το ένα φέρνει το άλλο, κι εμείς κοιμόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θελει ο πολυς ο κοσμος να αλλαξει κατι.Δεν θελει.
      Τι γινεται στην φυσικη οταν πας να μεταβαλλεις την κινητικη κατασταση σε ενα σωμα που κινειται ? Αντιδρα στην μεταβολη με ιση δυναμη η οχι ? Ναι...Πως λεγεται αυτο ?? Αδρανεια.......Τι γινεται εδω με τον κοσμο ?? Αδρανεια....Δεν θελει να αλλαξει τον τροπο που κινειται....κινηθηκε χθες...Αδρανει..η ισορροπει με απραξια ...την αναγκαια δραση..Δεν θελει στην ουσια αλλαγη.....Ποτε αλλαζει η κινηση ?? Οταν η δυναμη αλλαγης γινει μεγαλυτερη της μαζας αδρανειας..Εγινε αυτο εδω ??Οχι....διοτι δεν ξεπεραστηκε η αδρανεια της μαζας ακομη.Οι πολλοι αντιστεκονται ακομη.Οτσν οι ..δυστυχεις γινουν πιο πολλοι απ τους αλλους ...τοτε ναι....κατι θα γινει.. Μαζικα και συντομα δυστυχεις γινονται πολλοι σε συνθηκες καταστροφων.....μεγαλων.Κι αυτες εχουμε μπροστα μας.Η πιθανοτητα να γινουν αυξανει ραγδαια...μερα με την μερα..

      Διαγραφή
    2. Ο ΑΛ6ς Δημήτρη μου έχει την μεγαλύτερη ικανότητα από όλους τους υπόλοιπους στην αύξηση της εντροπίας. Όταν βγήκε πρωθυπουργός πραγματικά δεν στεναχωρήθηκα (δεν μου πήγαινε όμως να τον υποστηρίξω, καθώς δεν μου το επέτρεπε η λογική ανάλυση αναφορικά με τις παραστάσεις, εμπειρίες, ιστορικό, παραδείγματα, αντιλήψεις, γαλούχηση, κλπ που είχε). Φαινόταν ο μόνος ικανός να δρομολογήσει αυτό που πλέον πιστεύω ως μόνη ρεαλιστική εξέλιξη. Ήλπιζα δηλαδή ότι όντως θα τα κάνει όλα τόσο ρημαδιό οπότε μετά την μεγάλη καταστροφή θα έρθει η πολυπόθητη αναγέννηση για όσους βέβαια επιβιώσουν (άλλοι βέβαια, βλέπε Πορτογάλοι, Φινλανδοί, Κύπριοι, Ιρλανδοί, Εσθονοί, κλπ θα το έκαναν αλλιώς χωρίς να απαιτείται να πέσει πρώτα ο ουρανός στο κεφάλι τους, ή να θέλουν διαβατήριο για να επισκεφθούν τα ακριτικά χωριά τους). Δυστυχώς κανείς ΔΕΝ μας άφησε να πάμε στα βράχια (δεν τους συνέφερε αυτό) αλλά μας έβαλαν στον αναπνευστήρα για 3 γενιές (αυτό σε όλους έρχεται πολύ πιο βολικό). Ας προσέχαμε όμως φίλε μου!!! Οι εκλογικοί κατάλογοι αναγράφανε τα δικά μας ονόματα και όχι Γερμανικά ή Εβραϊκά ή Τουρκικά ή Αλβανικά ή εξωγήινων...

      Διαγραφή
    3. Πολυ σωστα νομιζω.Ειναι η μονη επιλογη που αφησαμε εμεις.Ισως καλυτερα ετσι.Διοτι η σηψη ηταν τεραστεια...στα παντα.Κυρια στις ψυχες.Η ιεραρχια ανατραπηκε εντελως.Το τελευταιο εγινε πρωτο.Το πρωτο τελευταιο.Εδω κανουμε σεξ πχ...μονο για γουστο !! Τα παιδια στο ...τελος...κι αν....με 500 ...προαπαιτουμενα..!! Βαλαμε ορους στην....φυση !! Μιλαμε ..σαλεψε ο ..ηλιος !! Κοντεψε να μπει ορος και στην ζεστη του !!! Κατι σαν ....αμα θελεις ηλιε...αμα δεν θελεις ασε μας !!!Οταν μαλλον η σηψη φτασει στην ψυχη ...το θεμα δεν λυνεται αλλιως.Και σχολειο να σε ..ξαναστειλουν δεν γινεται...διοτι κι αυτο σηψη εχει κι εσυ.Οποτε δεν υπαρχει αλλη επιλογη...Τι αλλο ? Αν το μαθημα το χωνευεις μονο ετσι...γινεται ξεκαθαρισμα...Οσοι παιρνουν τα γραμματα...Ντηλιτ...το αλλο.Και ...ναμαστε εδω....φτασαμε....Ασε τους αλλους να ψαχνουν την ...πολιτικη..Θα δουμε μετα τι θα...ψαχνουν...( μην το πεις)..Τι θα κανει η πολιτικη χωρις ...πολιτες ??

      Διαγραφή
    4. Μάλλον δεν ξέρουμε και με ποιο τρόπο να αντιδράσουμε. Υπάρχει η διάθεση και μια υπόκωφη οργή αλλά επειδή δεν διοχετεύεται έγινε πλέον εσωτερική.. μάθαμε να την «κρατάμε» περιμένοντας ανθρώπους να βγουν μπροστά..
      Στα συλλαλητήρια φάνηκε μια δυναμική.. αλλά πρέπει να διοχετευτεί..
      Το πιο πιθανό είναι να εκτονωθεί και πάλι η βαλβίδα με την αλλαγή από Τσίπρα σε Κ.Μητσοτάκη.. Και το έργο συνεχίζεται...

      Διαγραφή
    5. Μαρια ..ο Θεος θελει να ξεκαθαρισει ολα.Βαρεθηκε.Ολα να καθαρισουν.Ετσι υποθετω οτι θελει να καψει ολα τα χαρτια ανοητων ελπιδων διαφυγης .Τωρα η ...ελπιδα των απελπισμενων ειναι η εξης : Μπας και ο Μητσοτακης κανει θαυμα .....???! Παμε στην αλλη ..ρακετα λενε πολλοι ...τελευταια ελπιδα να σωσουμε οτι ..μπορουμε ! Αλλα.....αλλα ...βρε...που πατε ???!!! Δεν μπορει ναστε τοσο χαζοι πια ....λεει ο ...Θεος .Μα αυτοι σας κατεστρεψαν ...!!! Ωστε...εκει εεε ??? Εεεε ...Μαρια ...ολα τοτε θα γινουν!!! Επι Μητσοτακη και συνεργων ολων !! Ολα θα γινουν τοτε ...!!! Να μην υπαρχει καμμια υστερη ..ανοητη ελπιδα για κανεναν!!! Θα ψαχνει η ανοησια και δεν θαχει αλλον να πιαστει.! Γιατι Μαρια..θαναι ..οικουμενικη η μπαρουφα ολη !!! Θα μετεχουν ολα τα ...αποκαιδια !!!Και η βαρκα τους θα παει ...ολη στο βυθο !!! Χωρις σωσιβιο για τον κοσμο.αλλο.....Κολυμπας τοτε Μαρια και Μπαμπη ???? Αμα θες μην ..κολυμπας !!!!! Μας την εχει στημενη την ...προκα ο Θεος !!!!! ΤΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ !!! Συντομα δηλ....Θυμηθηκα ενα ευθυμο....τραγουδακι...." και η βαρκα γυρισε μονη...διχως μεσα τον ψαρα ....!!!! ( σκαδε και κολυμπα..)

      Διαγραφή
    6. Μπαμπυ ο ...Ανου ....μας την εχει στημενη λες ??? Εγω λεω ..100%....Εσυ ?? Εσυ Μαρια τι ?

      Διαγραφή
    7. Tι θαύμα να κάνει ο Κυριάκος;.. Απλά θα τον ψηφίσουν «για να απαλλαγούμε απ΄τον Τσίπρα». Όπως ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ «για να μας βγάλει απ΄τα μνημόνια»...
      Ο Κυριάκος είναι και αυτός ένας οπαδός της παγκοσμιοποίησης και της ΝΤΠ, πολιτικός των κολλεγίων, ΄ένας διαχειριστής του συστήματος και εντολοδόχος των δανειστών εκ πεποιθήσεως (και όχι εξ ανάγκης)..
      Λοιπόν έτσι θα το συνεχίσουν το πράγμα όπως το ξεκίνησαν απ΄την αρχή που δεν ήθελαν άναρχη χρεοκοπία (ώστε να συμβεί αυτό που είπε ο Babylonian, δηλ. delete), αλλά ήθελαν ελεγχόμενη, ώστε να δεθούμε χειροπόδαρα για λόγους που όλοι γνωρίζουμε...

      Διαγραφή
  5. 1)Η δεδηλωμένη "άθεη" κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να χρησιμοποιήσει κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας την "μεθόδο του σαλαμιού".

    Salami tactics.
    Salami tactics, also known as the salami-slice strategy or salami attacks, is a divide and conquer process of threats and alliances used to overcome opposition. With it, an aggressor can influence and eventually dominate a landscape, typically political, piece by piece. In this fashion, the opposition is eliminated "slice by slice" until one realizes (too late) that it is gone in its entirety. In some cases it includes the creation of several factions within the opposing political party and then dismantling that party from the inside, without causing the 'sliced' sides to protest. Salami tactics are most likely to succeed when the perpetrators keep their true long-term motives hidden and maintain a posture of cooperativeness and helpfulness while engaged in the intended gradual subversion.

    (Υπάρχουν βέβαια και "άθεοι" που δεν είναι πραγματικά άθεοι, αλλά κρύβουν ότι πιστεύουν σε κάποια άλλη "θρησκεία", σε κάποιο άλλο "θεό").

    2)Οι αντίχριστοι πολιτικοί μας κάτι δεν έχουν καταλάβει:

    "ΠΥΛΑΙ ΑΔΟΥ ΟΥ ΚΑΤΙΣΧΥΣΟΥΣΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ"

    Ἡ Ἐκκλησία δέν ειναι ἀνθρώπινος, ἀλλά θεανθρώπινος ὀργανισμός. Ἄν ητο ἀνθρώπινος ὀργανισμός θά ειχε πρό πολλοῦ διαλυθεῖ. 'Αλλά δέν πρόκειται ποτέ νά διαλυθεῖ, ὅσες λυσσαλέες ἐπιθέσεις καί ἄν δεχθεῖ. Κανείς ἐχθρός δέν θά μπορέσει νά τήν διαλύσει. 'Ακόμη καί οἱ "πῦλες τοῦ Ἄδου" δηλαδή ὅλες οἱ αἱρέσεις δέν θά μπορέσουν νά τήν νικήσουν. Τό εἶπεν ὁ Κύριος: "Πύλαι ἅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς" (Ματθ. 16, 18). Ἡ 'Εκκλησία πάντοτε θά ὑπεριχύει τῶν ἀντιπάλων της. Πάντοτε θά ἀναδεικνύεται νικήτρια "οὐρανοῦ ὑψηλοτέρα καί γῆς πλατυτέρα". Καί ὅταν μένει μέ ἐλαχίστους ἐπί τῆς γῆς. Διότι "ἡ Ἐκκλησία ἐστίν καί ἐν τρισίν προσώποις ὁριζομένη". Καί διότι "ἡ δύναμίς Της ἐν ἀσθενεία τελειοῦται". 'Αφοῦ 'Εκκλησία ειναι ὁ Σταυρωθείς καί 'Αναστάς Χριστός. Ειναι "ὁ Χριστός παρατεινόμενος εἰς τούς αῖῶνας". Καί ὁ Χριστός, ἡ Κεφαλή Της, "χθές καί σήμερον ὁ αὐτός καί εἰς τούς αῖῶνας". Είναι τό "'Εσφαγμένον Ἀρνίον" τό ὁποῖον "ἐξῆλθε νικῶν καί ἵνα νικήσει"....

    https://kirykos.livejournal.com/359475.html

    3)Σε θέματα πίστεως και πατρίδος δεν πρέπει να γίνεται ΚΑΝΕΝΑΣ συμβιβασμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπαρχει ο φοβος που επισειουν οτι θα πεινασουμε πολυ.Κι αυτος συν ο φιλοτομαρισμος αναχαιτιζουν καθε δραση.Σωστα το λεει και η Μαρια και ο Φωτης...και η πραγματικοτητα.Δυο εχθρους εχουμε ...το χρεος και το τομαρι.!!! Αφου ειναι ετσι...και δεν τα μαχεται κανεις αυτα...ουτε εχει διαθεση να το κανει....για να μην ...χασει οσα λιγα εμειναν...που θα τα χασει 100% κι αυτα στην συνεχεια..μενει μονο μια επιλογη. Δεν υπαρχει αλλη ..γιατι δεν σφηνουμε να υπαρξει....Αυτη ειναι εκεινη ...που θελουμε να αποφυγουμε αδρανοντας...Αυτη που ο φοβος δηθεν αναβαλει επ αοριστον....(δεν υπαρχει επ αοριστον στην φυση)....Πρεπει να πραγματοποιηθουν ...οι φοβοι ολοι !!! Τωρα.....! Φοβομαστε ?? Πολυ ?? Εεεε ας γινει ο φοβος αληθινος !!! Εσεις στην θεση ενος ...Θεου τι θα κανατε εδω ??? Θελει παραλογα το αρνι να σφαχτει !! Βρε καλε μου...βρε κακε μου δεν πειθεται αλλιως.!! Εσεις τι θα κανατε ??? Ας γινει το ..θελημα του αρνιου !! Κι αυτο θα γινει.....Πως ?? Εεε ...οπως !....Η συνεχεια στην οθονη .Τομαρι δεν θα υπαρχει μετα...ουτε φοβος.Εεε τοτε δεν θαχει κατι αλλο να χασει.Ταχασε ολα...Οποτε κατι θα κανει χωρις φοβους και χωρις τομαρι....Θαχει σασπενς το εργο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με εντολή των δανειστών το «διαζύγιο» με την Εκκλησία – Ξεσκεπάζεται το βρώμικο παιχνίδι της Κυβέρνησης – Στα χαρακώματα οι κληρικοί
    https://www.pentapostagma.gr/2018/11/αποκάλυψη-με-εντολή-των-δανειστών-το.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τωρα αυτο των ..ιερεων..ενταξει..ας γινει..να καθαρισει κι εδω ολο..Οκτω χρονια χωρις οπλα...Τωρα ..τα πηραν...Αυτο ηταν το ...ιερο ...κομματι.Το πιο ..ιερο..Κι εδω στημενη ειναι η ...δουλεια.Ας καθαρισει ολος ο τοπος...Ας σηκωθει το πεπλο των ...ιερων που εκρυβαν το αληθινα ιερο.Να ξερουμε ποιο ειναι τελικα....Ολα με σοφια φτιαγμενα μοναδικη...Δυναμωσε η πιστη μου στον Θεο πολυ....Οτι εκανε 12 ετων στον Ναο...Ολοι οι παγκοι ..αναποδα.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ ότι έρχεται τελικά η ώρα της αλήθειας για όλους..
      Και θα ξεχωρίσει «ο σίτος απ΄τα ζιζάνια»..

      Διαγραφή
    3. Παντως εσυ..καστανη ..στρογγυλοπροσωπη...και με καθαρο βλεμμα ...δεν θασαι στα ζιζανια...
      Εγω μπορει...γιαυτο η γιαγια μου φωναζε .." ελα εδω βρε ...ζιζανιο ..πονοκεφαλε "

      Διαγραφή
    4. Έχεις και μαντικές ικανότητες; ή είσαι απλά ζιζάνιο; (ας χαμογελάσουμε και λίγο, μας χρειάζεται με αυτά που ζούμε).

      Διαγραφή
    5. Ευθυμα...Παντως εσυ στις φωτογραφιες σου ..το πολυ να δειχνεις εως λιγο κατω απ τα ματια σου..αντε εως την μυτη...η σεμνοτητα αυτα κανει...αφηνει την φαντασια να κανει τα αλλα.

      Διαγραφή
  8. Τα εκκλησιαστικά με αφήνουν παγερά αδιάφορο, εφ' όσον δεν δημιουργούν πρόβλημα. Η απαλλαγή από φόρους, κυρίως ΕΝΦΙΑ, των μονών είναι κραυγαλέα αδικία, καθ' ην στιγμήν πληρώνουν φιλανθρωπικά ιδρύματα.

    Η δήθεν συμφωνία μεταξύ αρχιεπισκόπου Ελλαδικής Εκκλησίας και Τσίπρα, ούτε αναγνωρίζεται, ούτε αγγίζει την Εκκλησία τής Κρήτης και τις 5 μητροπόλεις των Δωδεκανήσων. Από κεί και μόνο βλέπει κανείς τι σόι προχειρότητες κάνουν, αφού δεν έλαβαν υπ' όψιν των ότι εντός ελλαδικού χώρου υφίστανται δύο αρχιεπισκοπές, δύο εκκλησίες και δεν μπήκαν στον κόπο να καλέσουν την Εκκλησία τής Κρήτης, η οποία εκπροσωπεί και τα Δωδεκάνησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ιταλία: Η Εκκλησία θα πληρώνει δημοτικούς φόρους για τα ακίνητά της

    Αν η Εκκλησία ήταν όντως χριστιανική, δεν θα δεχόταν να μην πληρώνει φόρους, που πληρώνουν φιλανθρωπικά σωματεία και φτωχοί άνθρωποι. Η μισή Θ/νίκη ανήκει στο Άγιον Όρος, το οποίο δεν πληρώνει μία. Η Μονή Πετράκη έχει τα λατομεία τής Πεντέλης και είναι δική της όλη η Παπαδιαμαντοπούλου. Δεν πληρώνει ΕΜΦΙΑ. Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nativist σκέφτηκες αν είναι προς όφελος τού λαού μας να περιέλθει η εκκλησιαστική περιουσία στα χεράκια τού αγαπητής μας κυβέρνησης (και κάθε κυβέρνησης)
      " ώστε να ενταχθεί και αυτή στα λάφυρα των ξένων μέσω άλλου ενός Υπερταμείου" ;; Επίσης σκέφτηκες ότι η ισοπέδωση προς τα κάτω κρύβει φθόνο; (γενικώς αναφέρομαι)....

      Διαγραφή
    2. Είναι η δεύτερη φορά, που κάνεις ανούσιο σχόλιο, παρακάμπτοντας την ουσία τού δικού μου. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις τι γράφω -απλά ελληνικά είναι-, τότε ρώτησε να σού εξηγήσουν.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.