27/11/18

Η κωμωδία που λέγεται Τσακαλώτος



Η φυματικιά σαρανταποδαρούσα που παριστάνει τον ΥΠΟΙΚ είπε σήμερα πως για την αδυναμία εξόδου στις αγορές φταίνε τα δύο πρώτα μνημόνια, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Σε πραγματικό χρ/όνο έχω γράψει πως φταίει ο δικός τους σχεδιασμός.

Το βράδυ της 8/2, με την ολοκλήρωση της έκδοσης του επταετούς ομολόγου - χλαπάτσα ο Bloomberg φιλοξενούσε δηλώσεις παράγοντα της αγοράς από το Λονδίνο, που αποκαλούσε κλόουν τον ΥΠΟΙΚ. Το ομόλογο από 3.375% που "πουλήθηκε" άλλαζε χέρια εντός ώρας στα 4.10%! Η αγορά μας τιμώρησε. Τιμώρησε τους σχεδιασμούς τσαλακωτού που με τους Rothschilds έκαναν τη μια ανοησία μετά την άλλη - το χαρακτηριστικό όλων των ανοησιών είναι ότι έβγαζαν προμήθειες για τους Rothschilds, χοντρές μάλιστα.

Γιατί αποκαλείται κλόουν από τις αγορές ο Τσακαλώτος και η Ελλάδα ως εκδότης χρέους "τσίρκο"; Γιατί, μεταξύ 4/12/2017 (παραμονή του μέγα swap των ομολόγων PSI) και 7/2/2018 (παραμονή της έκδοσης του επταετούς-χλαπάτσα) έγινε φοβερό ράλλυ των ελληνικών ομολόγων. 
Από 5.40% στο 3.67%, 173 μονάδες βάσης! Πλην όμως, ο μέσος τζίρος της ΗΔΑΤ ήταν λιγότερο από €5 εκατ τη μέρα. Δηλαδή, ρηχή αγορά, αυτός που είχε ενδιαφέρον να τη σπρώξει με λίγα λεφτά το έκανε με άνεση γιατί nobody gives a shit!
 Η έκδοση του επταετούς έγινε με πολύ μεγάλο bonus στους traders, με έκπτωση στην τιμή και περισσότερο από το μισό της έκδοσης στους αναδόχους - με τις ελληνικές τράπεζες μέσα, το μεγαλύτερο ποσοστό. 
Σφαγμένοι από χέρι τα κορόιδα που μπήκαν με το τυράκι της προμήθειας και μόνο. Γι' αυτό τους λένε κλόουν, γι' αυτό με το κλείσιμο της έκδοσης τα ελληνικά ομόλογα πήραν πάνω τους σαν πύραυλος και ποτέ δεν επανήλθαν. Βέβαια και το 3.67% της 7/2/2018 είναι πολύ υψηλό συγκρινόμενο με το 2% της Πορτογαλίας τότε (για το 10ετές μιλάμε). Τη Δευτέρα 5/2 είχε γίνει το μίνι-κραχ στη Wall Street, μέχρι την Τετάρτη όμως ήταν σαφές πως δεν υπήρχε μετάσταση στις αγορές χρέους - γι' αυτό άλλωστε και προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ στην έκδοση του επταετούς με δύο μέρες αναβολή.


Στο διάγραμμα που παρατίθεται φαίνεται η σχετική εξέλιξη των 10ετών ομολόγων Ελλάδας-Γερμανίας-Πορτογαλία - εμείς σε σύγκριση με την καρδιά και την περιφέρεια της Ευρωζώνης. Είναι σαφές πως το άλμα στις αποδόσεις, από το οποίο δεν έχουν ανακάμψει τα ελληνικά ομόλογα, έγινε τις πρώτες δύο μέρες μετά την έκδοση του επταετούς ομολόγου. Έκτοτε, οι γερμανικές αποδόσεις έπεσαν - ασφαλές λιμάνι το bund - και οι πορτογαλικές είναι λίγο βελτιωμένες. Μόνο οι ελληνικές αποδόσεις είναι 20% χειρότερα από τον Φεβρουάριο. Σήμερα το ελληνικό δεκαετές βρέθηκε στο 4.36% και το spread έναντι του γερμανικού στις 401 μονάδες βάσης - την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου ήταν στις 290 μονάδες βάσης!

Τι λέει ο Τσακαλώτος; Τη μία αναμασάει τις κενολογίες περί διεθνούς συγκυρίας. προφανώς και επηρεάζονται τα ελληνικά ομόλογα - από 4.3% πάνε στο 4.6%. Το πρόβλημα όμως είναι γιατί οι αγορές αποτιμούν μια βασική τιμή για το δεκαετές κάπου μεταξύ 4.10% και 4.30%. Το πρόβλημά μας δεν είναι η κορυφή της 29/6, η Μαύρη Τρίτη. Το πρόβλημά μας είναι η μακροπρόθεσμη εικόνα. Οι αεριτζήδικες μεθοδεύσεις του περυσινού ράλλυ δεν περνάνε. Τα κόλπα με τους traders και σε ποιούς δίνονται τα χαρτιά τα ξέρουν και τα βλέπουν. Αυτά είναι ανοησίες που αγοράζει ο Τσακαλώτος από τους Rothschilds και τις πληρώνουμε ακριβά.

Ας μας πει επί τέλους, σε τι έχει πάει καλά; Πέρα από το μαξιλάρι (με δανεικά) το χρέος αυξήθηκε πάνω από €30 δισ. Από τους φορείς του δημοσίου δανείζεται €13 δισ παραπάνω. Το πρωτογενές πλεόνασμα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των φεσιών του δημοσίου - γι' αυτό άλλωστε με τεράστιο πλεόνασμα αυξάνει το χρέος. Τι νομίζει ο τσαλακωτός; Αυτά που βλέπει όλος ο κόσμος, δεν τα βλέπουν οι επενδυτές;

Να 'ταν μόνο αυτά! Τις εταιρείες που φεύγουν από τη χώρα, δεν τις βλέπουν οι επενδυτές; τα ποτελέσματα των τραπεζών και τα NPLs δεν τα βλέπουν; Τις υποβαθμίσεις/μετατάξεις του MSCI δεν τις βλέπουν;

Με ποιό τρόπο φταίνε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μόνο ένας Τσακαλώτος (άντε κι ένας Χουλιαράκης) μπορεί να εξηγήσει. Όσο για το αν φταίνε τα δύο πρώτα μνημόνια, αν δεν κάνουμε λάθος ο Τσακαλώτος και όλος ο θίασος ήταν αυτός που έσπρωχνε για καθαρή έξοδο χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Πριν τρεις μήνες  δεν έφταιγε κανείς και ο άθλος ήταν του τσιπροτσακαλώτου. Τώρα που ο άθλος αποδεικνύεται πανωλεθρία, φταίνε όλοι οι άλλοι.

George J. Prokopakis




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.