19/11/18

Τα παραμύθια του Ερντογάν για το φυσικό αέριο, το δώρο του Κατάρ και ο τρόμος της Exxon

People watch Turkish President Recep Tayyip Erdogan from their balcony near the large banner of Erdogan and Turkish flag during the opening ceremony of the Basaksehir public garden in Istanbul, Turkey, 17 November 2018. EPA, ERDEM SAHIN
Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL
Δεν ωφέλησαν οι απειλές της Τουρκίας. Η Exxon Mobil άρχισε γεωτρήσεις στην θάλασσα. Μήπως είναι εύκολο να κάνεις κάτι εναντίον αυτής της εταιρείας που είναι παγκόσμιος κολοσσός; Ειδικά άμα πίσω της υπάρχει κοτζάμ Αμερική. Είναι εύκολο; Η Exxon Mobil βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης των 500 μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου της εφημερίδας Financial Times.
Η Τουρκία λέει παραμύθια μετά την έναρξη της γεώτρησης, όπως έκανε και πριν αρχίσει. Αλλά σε αυτά τα παραμύθια δεν λέει κουβέντα για το Κατάρ. Όμως, το Κατάρ είναι συνέταιρος της Exxon Mobil. Αλλά δεν μπορεί να πει κάτι για το Κατάρ. Και δεν λέει. Διότι από το Κατάρ ρέουν χρήματα προς την Τουρκία. Δισεκατομμύρια δολάρια. Μόλις η τουρκική λίρα άρχισε να υποτιμάται έναντι του δολαρίου, το Κατάρ ήταν αυτό που έτρεξε πρώτο να την βοηθήσει. Έδωσε στην Τουρκία 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

  • Επιπλέον, ο Σεΐχης του Κατάρ δώρισε ένα αεροπλάνο αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων στον Ταγγίπ Έρντογαν. Ε, μετά από αυτές τις ευεργεσίες είναι εύκολο να πει κουβέντα για το Κατάρ; Το Κατάρ είναι ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος προστάτης του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία. Έχουν συμμαχία και πάνω σε αυτό το θέμα με τον Έρντογαν.
Έχω να πω το εξής: Αυτό το γεγονός μας δείχνει άλλη μια φορά ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει τίποτα πουθενά ενόσω δεν ανάβει το πράσινο φως η Αμερική. Προχωρά όταν της πει προχώρα η Αμερική και σταματά όταν της πει σταμάτα. Αν μπορεί να συνεχίζει την κατοχή και εισβολή στην Κύπρο για 44 χρόνια, τι νομίζετε; Είναι και αυτό χάρις στην Αμερική. Επειδή κάνει τα στραβά μάτια η Αμερική.
Αλλιώς μήπως θα μπορούσε να κρατήσει περισσότερο τα στρατεύματά της εδώ, αν της έλεγε «φύγε από το νησί»; Ή αν της πει δώσε πίσω το Βαρώσι στους ιδιοκτήτες του. Θα μπορεί να το αρνηθεί; Άλλωστε το είχε παραδεχθεί κάποτε και ο Έρντογαν. Είχε πει: «Αν η Αμερική μας πει φύγετε από την Κύπρο, θα φύγουμε θέλοντας και μη»! Αυτό είχε πει επί λέξει. Θέλοντας και μη.
  • Νομίζετε ότι ιδρύθηκε χωρίς την έγκριση της Αμερικής η ”ΤΔΒΚ” το 1983; Αν δεν το ενέκρινε η Αμερική, μήπως θα μπορούσε να ιδρυθεί; Ο ηγέτης της φασιστικής χούντας στην Τουρκία Κενάν Εβρέν μήπως θα μπορούσε να το κάνει αυτό χωρίς να ρωτήσει την Αμερική και να πάρει την έγκρισή της; Η Αμερική είχε αγαπήσει πολύ τον Κενάν Εβρέν, ο οποίος έκανε ένα φασιστικό πραξικόπημα στις 12 Σεπτεμβρίου 1980 εξασφαλίζοντας την στήριξή της για να συνθλίψει τους αριστερούς.
Όταν πραγματοποιήθηκε το πραξικόπημα, ο Αμερικανός διπλωμάτης που μετέφερε την είδηση στον Paul Henze, Επικεφαλής του Γραφείου της CIA στην Τουρκία, είχε πει “Our boys have done it”. Δηλαδή «τα παιδιά μας τα κατάφεραν». Όταν θα ανακηρυσσόταν η ”ΤΔΒΚ” στην Κύπρο, ο Κενάν Εβρέν είχε πει τα εξής στον ειδικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ που τον επισκέφθηκε τον Νοέμβριο του 1983:
  • «Μήπως ξέρετε άραγε την εσωτερική κατάσταση εντός των Τουρκοκυπρίων; Οι κομμουνιστές αποκτούν δύναμη καθημερινά. Σήμερα διαθέτει την πλειοψηφία στην βουλή ο Ραούφ Ντενκτάς, αλλά με μόνο μία έδρα. Σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, υπολογίζω ότι στις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν θα πάρει την εξουσία η αριστερά. Ούτως ή άλλως υπάρχουν κομουνιστές στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Υπάρχει μια κομμουνιστική ομάδα και στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Σε περίπτωση που ενωθούν, θα δημιουργηθεί μια κατάσταση όπως την επιθυμεί η Σοβιετική Ένωση στην Μεσόγειο. Άραγε αυτό επιθυμούν οι Αμερικανοί φίλοι μας;»
Ο Κενάν Εβρέν τα διηγείται αυτά στα απομνημονεύματά του.
Όλοι εκτός από εμάς ήξεραν ότι είναι παραμύθια οι απειλές της Τουρκίας κατά των γεωτρήσεων της Exxon Mobil στην Μεσόγειο. Μόνο οι δικοί μας πατριδοκάπηλοι στην Κύπρο δεν το ήξεραν και έλεγαν και αυτοί μπούρδες μαζί με τον Έρντογαν και τον Τσαβούσογλου. Τι δηλώσεις γίνονται τώρα; Μόλις κατάλαβαν ότι δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil, αυτή την φορά άρχισαν να λένε ότι θα διενεργήσουν και οι ίδιοι έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της ”ΤΔΒΚ;;.
  • Δεν υπάρχει κάτι που λέγεται υφαλοκρηπίδα της ”ΤΔΒΚ”. Διότι ουσιαστικά δεν υπάρχει ”ΤΔΒΚ”. Αφού η ”ΤΔΒΚ” είναι ένα πειρατικό κράτος, δεν έχει εξουσία να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες. Αλλά παρά ταύτα μπορεί να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες με την Τουρκία και απαιτεί να θεωρούνται έγκυρες! Η Τουρκία είχε διεξάγει και προηγουμένως έρευνες για φυσικό αέριο εδώ. Όχι μόνο στην θάλασσα αλλά και στην ξηρά. Αλλά δεν υπήρξε κανένα απολύτως αποτέλεσμα.
Έχουν και οι Τουρκοκύπριοι μερίδιο βεβαίως στο φυσικό αέριο που θα βρεθεί στην Μεσόγειο, αλλά η Τουρκία δεν έχει μερίδιο. Η Τουρκία επιδιώκει να αποσπάσει μερίδιο από αυτό μέσω των Τουρκοκυπρίων. Δήθεν υπερασπίζεται και προστατεύει τα δικά μας δικαιώματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ουδέποτε αρνήθηκε ότι έχουμε και εμείς δικαιώματα.
  • «Θα βάλω σε μιαν άκρη το μερίδιό σας και θα σας το δώσω μόλις υπάρξει λύση», λέει. Όμως, η τουρκική πλευρά που η ίδια δεν δίνει απολύτως τίποτα πριν την λύση, θέλει αυτό το μερίδιο πριν την λύση. Μάλιστα προχωράει και λίγο πιο πολύ απαιτώντας να σταματήσουν αυτές οι γεωτρήσεις μέχρι την λύση.
Δεν δίνει το Βαρώσι πριν την λύση. Δεν σταματά την ανέγερση νέων οικοδομών πάνω στα ελληνοκυπριακά εδάφη. Δεν εμποδίζει την ροή πληθυσμού από την Τουρκία στο νησί. Λέει ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε και να σταματήσουμε την ζωή μέχρι να υπάρξει λύση». Αλλά η ίδια θέλει φυσικό αέριο πριν την λύση! Πότε άραγε θα καταλάβουν οι Τουρκοκύπριοι ότι και σε αυτό το ζήτημα είναι όμηροι και θύματα της Τουρκίας;

2 σχόλια:

  1. Η αληθεια παντα ενοχλει κ. Λεβεντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικό άρθρο του κ. Λεβέντ.

    Θα ήθελα να προσθέσω μια παρατήρηση κ. Λεβέντ :

    Βλέποντας τους χάρτες που προωθεί η Τουρκία αναφορικά με την υποτιθέμενη υφαλοκρηπίδα της από που και έως που "προστατεύει" τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων;

    Αφού σύμφωνα με τους χάρτες αυτούς ακρωτηριάζεται εντελώς η όποια ΑΟΖ της Κύπρου, άρα και των πολιτών της. Αντικειμενικά είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που δίνει τιτάνιο αγώνα για να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.