14/11/18

Την Παρασκευή η γεώτρηση της ExxonMobil - Απομονωμένη η Άγκυρα

Από το βράδυ της Κυριακής βρίσκεται «στο τεμάχιο 10» της κυπριακής ΑΟΖ το πλωτό γεωτρύπανο «Stena Icemax» και πιθανότατα την Παρασκευή αναμένεται να αρχίσει η πρώτη γεώτρηση από την κοινοπραξία ExxonMobil - Qatar Petroleum.
Η αμερικανική εταιρεία, σε συνεργασία με την Qatar Petroleum, δείχνει έτοιμη να αρχίσει την προγραμματισμένη γεώτρηση στο σημείο, εφόσον το γεωτρύπανο έφθασε ανεμπόδιστα στην περιοχή.
Με την ασφαλή άφιξη του γεωτρύπανου, ολοκληρώθηκε το πρώτο και σημαντικό στάδιο του πολύμηνου σχεδιασμού, που είχε μεταξύ άλλων ως στόχο την ασφαλή και ανεμπόδιστη πλεύση του γεωτρύπανου, δεδομένων των εμπειριών των προηγούμενων έξι γεωτρήσεων και ιδιαίτερα των τουρκικών προκλητικών ενεργειών.
Το γεωτρύπανο έχει μαζί του τα υποστηρικτικά πλοία που έφθασαν από το λιμάνι Λεμεσού, ενώ στην περιοχή βρίσκονται και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.
Την Παρασκευή, μάλιστα, φθάνει στην Κύπρο και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακές υποθέσεις, Φράνσις Φάνον.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, πάνω από την ευρύτερη περιοχή της γεώτρησης, πέταξαν αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έχουν ξεκινήσει τα δρομολόγια, μεταξύ γεωτρύπανου και λιμανιού Λεμεσού, τα σκάφη υποστήριξης για σκοπούς εφοδιασμού, με ένα από αυτά να έχει αναλάβει – με βάση τις συνήθεις διαδικασίες – ρόλο πλοίου ασφάλειας, πλέοντας συνεχώς σε μικρή απόσταση από το «Stena Icemax».
«Οι γεωτρήσεις αναζωπυρώνουν το Κυπριακό»
Την ίδια ώρα δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας «Neue Zürcher Zeitung» πως οι γεωτρήσεις αναζωπυρώνουν το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας πως η αναζήτηση φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου δεν είναι λιγότερο «εκρηκτική» από τα κοιτάσματα που βρίσκονται ενδεχομένως στον βυθό της ανατολικής Μεσογείου.
Οι πρόσφατες απειλές Ερντογάν δείχνουν ότι τα πιθανά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο ενδέχεται να προκαλέσουν εντάσεις, με την ελβετική εφημερίδα να παρατηρεί ότι «ήταν πάντα σχεδόν απίθανο η Άγκυρα να παρεμπόδιζε με στρατιωτικά μέσα ένα πλοίο αμερικανικών συμφερόντων, όπως το "Stena IceMax" της ExxonMobil. Tο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό είναι παρόν στην περιοχή και ο Ταγίπ Ερντογάν καταβάλλει αυτήν την περίοδο προσπάθειες αποκλιμάκωσης των τεταμένων αμερικανοτουρκικών σχέσεων». 
Επιπλέον, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα το «"οικόπεδο 10" βρίσκεται σε περιοχή την οποία ακόμα και η Άγκυρα δεν αμφισβητεί. Οι πρόσφατες απειλές Ερντογάν, όμως, δείχνουν ότι τα πιθανά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο ενδέχεται να προκαλέσουν εντάσεις. Διότι η Τουρκία θέλει να έχει λόγο στη μοιρασιά και να διασφαλίσει κομμάτι της πίτας».
Τουρκικός Τύπος: «Το τουρκικό ναυτικό δεν θα εμποδίσει την ExxonMobil»
Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεν θα εμποδίσει τις δραστηριότητες της Exxon Mobil στην ανατολική Μεσόγειο εκτιμά ο αρθρογράφος της ιστοσελίδας «T24», Μετίν Μουνίρ ενώ επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είπε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι είναι έτοιμος για συμφωνία με την Άγκυρα ώστε να περάσει το φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας και να μεταφερθεί στην Ευρώπη. 
Σε άρθρο του με τίτλο «Τα νερά στην Μεσόγειο δεν θερμαίνονται, κρυώνουν», ο Μουνίρ διερωτάται γιατί ο Τούρκος πρόεδρος δεν ζητά από τον Εμίρη του Κατάρ να μείνει μακριά από την Κύπρο, δεδομένου ότι πέρσι η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε στρατό στο Κατάρ και έσπασε το εμπάργκο την ώρα που το Κατάρ βρισκόταν υπό διεθνή πίεση.
Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν πιστεύει καθόλου ότι« το τουρκικό πολεμικό θα εμποδίσει τις δραστηριότητες αυτής της εταιρείας (Exxon Mobil) και να ξεκινήσει πάλι κόντρα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Philenews, KYΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.