14/11/18

Ελληνικές τράπεζες: Τι σημαίνει ο υποβιβασμός από MSCI- πού θα φτάσουν οι εκροές

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Τη Societe General ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η Morgan Stanley αφαιρώντας από το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης MSCI τρεις από τις τέσσερεις  ελληνικές τράπεζες ως απότοκο της χαμηλής κεφαλαιοποίησής τους.
Ετσι στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει μόνον η Alpha Bank ΑΛΦΑ-2,96% ενώ οι υπόλοιπες τρεις συστημικές κατήλθαν στη μικρή κεφαλαιοποίηση από την οποία έφυγε η Ελλάκτωρ.
Τι σημαίνει αυτό: Πως μέχρι τις 30.11 οπότε και θα λειτουργήσει ο δείκτης με τη νέα του σύνθεση μετά την εξαμηνιαία αναθεώρηση πολλά funds που επενδύουν παθητικά σε μετοχές των συγκεκριμένων δεικτών στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα αποσυρθούν. Θα εισέλθουν funds της μικρής κεφαλαιοποίησης με πολύ λιγότερα κεφάλαια.
Ετσι οι εκροές υπολογίζονται να φθάσουν ακόμη και σε επίπεδο 90 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι πως θα δημιουργηθούν για τις τράπεζες προβλήματα απεύθυνσης σε διεθνείς επενδυτές κάτι εξαιρετικά σημαντικό για όσες τράπεζες χρειαστούν κεφάλαια..
 Μετά τις τελευταίες αλλαγές, στον MSCI Standard Greece παραμένουν οι ΟΤΕ, ΟΤΕ-0,59% ΟΠΑΠ,ΟΠΑΠ-0,53% Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, Tιτάνας.
Οι εξελίξεις έχουν ήδη πυροδοτήσει σφυροκόπημα των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο τραπεζικός δείκτης στο Χ.Α. βρέθηκε να καταγράφει πτώση έως 7,6%, οδηγώντας και τον Γενικό Δείκτη σε απώλειες άνω του 2%. Στις 14:30 ώρα Ελλάδος ο τραπεζικός κλάδος υποχωρούσε 7% και ο Γ.Δ. ήταν στο -1,8%. Η αξία των συναλλαγών έχει υπερβεί τα 30 εκατ. ευρώ. 
Οι νέες ισχυρές πιέσεις καθιστοιύν επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσει με ταχύτερα βήματα το όποιο σχέδιο για την ελάφρυνση του βάρους των κόκκινων δανείων. Επί τάπητος βρίσκονται δύο διαφορετικές προτάσεις: της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν και τα δύο σχέδια δεκτά, προκειμένου να προσφέρουν στις τράπεζες περισσότερα εργαλεία για να απαλλαγούν από μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις. Εξετάζονται δε και μία σειρά από άλλα όπλα. 
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.