16/11/18

Προειδοποίηση ΗΠΑ στην Τουρκία: Τους Patriot ή τους S-400 και κυρώσεις

  • (Φωτ.: Raqulin Vitali)
Με μια νέα προειδοποίηση απάντησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην επιμονή (τουλάχιστον τη δημόσια) που δείχνει η Άγκυρα για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Μιλώντας σε Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τόσο στην επιβολή κυρώσεων όσο και στο «πάγωμα» της παραλαβής των F-35 αλλά και στην εκδίωξη από το πρόγραμμα κατασκευής.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η απόκτηση των S-400 θα ενισχύσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία, και επαναλαμβάνουν ότι το συγκεκριμένο αντιπυραυλικό σύστημα θα δημιουργήσει προβλήματα συμβατότητας με τα υπόλοιπα ΝΑΤΟϊκά συστήματα.
Οι Τούρκοι δημοσίως εμφανίζονται αποφασισμένοι να αποκτήσουν το ρωσικό σύστημα, ωστόσο, όπως διαφάνηκε και από την τοποθέτηση του Αμερικανού εκπροσώπου, οι ΗΠΑ προσπαθούν να τους πείσουν για τους Patriot – ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, άλλωστε, έκανε ειδική αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του αμερικανικού συστήματος.
Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα αντιμετώπισε δυσκολία να δανειστεί από ξένες τράπεζες για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα (η Μόσχα έχει προτείνει να δώσει δάνειο ίσο με το 50% του κόστους), η Ουάσινγκτον φέρεται να προσπαθεί να… πουλήσει στην Τουρκία τους Patriot προσφέροντας πολύ δελεαστικούς όρους για την αποπληρωμή και τη συντήρηση του αντιπυραυλικού συστήματος.
Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στον Μιχάλη Ιγνατίου εξήγησε ότι στα ανώτερα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης είναι έκδηλη η ανησυχία για την αντιφατικότητα που παρατηρείται από την Άγκυρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι στρατιωτικοί μεταξύ τους «τα βρίσκουν» αλλά οι συζητήσεις πολλές φορές εκτροχιάζονται εξαιτίας της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στους Κούρδους της Συρίας.

2 σχόλια:

  1. Η Τουρκία δεν έδωσε προκαταβολή και παραγγελία των S-400;
    Και οι ΗΠΑ ακόμα ονειρεύονται ότι θα ακυρωθεί, και δεν θα γίνει παραλαβή.
    Και ο Καλεντερίδης δεν είπε ότι ΗΠΑ τα δίνουν όλα στην Τουρκία, «ακόμα και πόλεμο θα κάνουν οι ΗΠΑ για την Τουρκία»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.