14/11/18

Προκλήσεις από Αλβανό ΥΠΕΞ: Δεν έχει κλείσει ο ελληνικός κατάλογος «persona non grata»

Οι αλβανικές προκλήσεις μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα που έπεσε νεκρός από πυρά της αλβανικής αστυνομίας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντιτμίρ Μπουσάτι δήλωσε ότι «η Αλβανία δεν έχει κλείσει ακόμα τον ελληνικό κατάλογο“non grata”» και εξέφρασε την απογοήτευσή του για την «επίσημη σιωπή» της Αθήνας αλλά και για την κοινή γνώμη της Ελλάδας, για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κηδείας του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Πρόσθεσε δε ότι οι αλβανικές Αρχές, περιμένουν μια απάντηση από την ελληνική πλευρά και την αποστασιοποίηση της από τις «εξτρεμιστικές ενέργειες» της ελληνικής μειονότητας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της κηδείας του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Στο μεταξύ, σάλος προκλήθηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο Λαέρτης Βασιλείου στην αλβανική τηλεόραση για την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στην Βόρεια Ήπειρο. Ωστόσο ο ηθοποιός απέδωσε τις αντιδράσεις σε παραπλάνηση και παραποίηση.
Συγκεκριμένα ο Λαέρτης Βσιλείου ο οποίος έχει αλβανική και ελληνική καταγωγή, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, έσπευσε να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα. «Σ’ αυτή την έρημη μάνα που κλαίει το παιδί της», επέμεινε πως ο Έλληνας ομογενής «έπεσε θύμα παραπλάνησης». «Τον παραπλανήσανε και χρησιμοποιήσανε στοιχεία τα οποία εγώ έχω καταδικάσει σε οποιαδήποτε πλευρά των συνόρων».
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, είχε έρθει στο επίκεντρο μετά από δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή στην Αλβανία όπου και συμμετείχε ως καλεσμένος, επειδή φέρεται να επιδοκίμασε το έργο των αλβανικών ειδικών δυνάμεων, από τα πυρά των οποίων έπεσε νεκρός ο 35χρονος Έλληνας ομογενής, Κωνσταντίνος Κατσίφας. Ειδικά για το «μπράβο» στις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας ο ηθοποιός που έχει Αλβανό πατέρα, είπε ότι «όπως είδατε στα πλάνα αναφέρομαι στη λειτουργία κατ’ αρχήν για την επέτειο του ΟΧΙ όπου δεν έγινε καμία εχθροπραξία ούτε κατέβηκε κάποια σημαία. Στην κηδεία προσπάθησαν να αμαυρώσουν τη μνήμη του εκλιπόντα από ό,τι έχω διαβάσει στον Τύπο».
Όσον αφορά το περιστατικό καθαυτό, ο Βασιλείου επέμεινε πως ο Κατσίφας προειδοποιήθηκε να παραδοθεί. «Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου εάν ένας πολίτης κουβαλάει ένα καλάσνικοφ χωρίς να προκληθεί, είναι χρέος της αστυνομίας να τον παρεμποδίσει, να τον συλλάβει. Είναι χρέος της αστυνομίας να σταματήσει αυτή τη δράση. Όσον αφορά γιατί τον σκότωσαν ξέρω ότι έγινε έκκληση να παραδώσει τα όπλα του και να παραδοθεί. Η έκκληση αυτή απαντήθηκε με πυρά και οι άνθρωποι απάντησαν με πυρά» είπε ο κ. Βασιλείου στον ΣΚΑΪ.
Ερωτηθείς για ποιο λόγο είπε όσα είπε, διευκρίνισε πως «εγώ σε αυτό το περιστατικό λέω ότι Αλβανία – Ελλάδα έχουμε 1-0. Οι Αλβανοί αστυνομικοί ενήργησαν σωστά», ο ηθοποιός απάντησε με γενικόλογες αναφορές περί ελληνοαλβανικής φιλίας: «Εγώ απλά εξήγησα στην εκπομπή ότι την Ελλάδα δεν την εκπροσωπούν τα ακραία εθνικιστικά στοιχεία τα οποία προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν αυτή τη γέφυρα φιλίας».
Πρόσθεσε δε ότι «αποσταθεροποιητικά στοιχεία προσπαθούν κατά καιρούς να βάλουν “φυτίλια” στην ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών».
Τέλος, ο ίδιος υποστήριξε πως τις τελευταίες ώρες δέχεται «μπαράζ» απειλών ακόμη και για τη ζωή του από ψεύτικα προφίλ που του στέλνουν μηνύματα μέσω των social media.
Ελευθεροσ τυποσ

3 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.