9/11/18

Personae non gratae κήρυξε 52 Έλληνες πολίτες η Αλβανία

Personae non gratae κήρυξε το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών 52 Έλληνες πολίτες απαγορεύοντας στο εξής την είσοδό του στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι προέβησαν σε δραστηριότητες εις βάρος της κυριαρχίας της Αλβανίας καθώς και σε ενέργειες εναντίον της συνταγματικής τάξης, της εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης.
Ειδικότερα, με δηλώσεις του αλλά και γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αλβανός Υπουργός Εσωτερικών, Σαντέρ Λέσι, σημειώνει χαρακτηριστικά:«Κανείς δεν πρέπει να εκλάβει τη σοφία μας για αδυναμία και κανένας ξένος δεν μπορεί να παραβαίνει τον νόμο χωρίς να αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου, αλλά και να μην σέβεται τις παραδόσεις αυτής της χώρας».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Το Υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας, πέραν των συνταγματικών, νομικών και διεθνών κανόνων, βάσει του άρθρου 9 του Ν. 108/2013, "Περί Αλλοδαπών", όπως τροποποιήθηκε, για την υπεράσπιση σημαντικών εθνικών συμφερόντων που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια, ενόψει της αυστηρής διατήρησης των διεθνών σχέσεων της χώρας και συγκεκριμένα των φιλικών σχέσεων με τη Δημοκρατία της Ελλάδας, δεσμευμένο να προστατεύει και να εγγυάται από κάθε άποψη τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και την πολύτιμη, ιστορικά αρμονική παρουσία αυτής της μειονότητας στην αγκαλιά της αλβανικής οικογένειας, γνωρίζοντας την ιστορία των σχέσεων καλής γειτονίας και το κοινό μέλλον των Αλβανών και των Ελλήνων ως σημαντικών εθνών για την ευρωπαϊκή οικογένεια, θεωρώντας απαράδεκτη τη χυδαία και επικίνδυνη πρόκληση που έγινε χθες από τα άτομα και τις ομάδες που ήρθαν από την Ελλάδα που κακοποίησαν τον σεβασμό μας αποφάσισε:

Την αναγγελία ως ανεπιθύμητων προσώπων στη χώρα μας, 52 ατόμων ελληνικής ιθαγένειας, για οργανωμένες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας και εμφάνιση και αμφισβήτηση δηλώσεων σχετικά με τη συνταγματική τάξη, την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια ειρήνη της χώρας μας.
Αυτοί οι άνθρωποι και άλλοι, που εξετάζονται από τις δυνάμεις ασφαλείας μας σχετικά με τη χθεσινή εξτρεμιστική επίδειξη στο χωριό Bularat, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από το νόμο».


Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται μία ημέρα μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες, στην οποία παρευρέθησαν χιλιάδες μέλη της ελληνικής μειονότητας. Μετά το τέλος της κηδείας 12 ομογενείς προσήχθησαν από τις αλβανικές Αρχές και κρατήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του Αργυροκάστρου.
Την κατάσταση ήρθε να οξύνει στην συνέχεια ανάρτηση στο Facebook του Αλβανού πρωθυπουργού, o οποίος χαρακτήρισε ως «χοίρους» και «γαϊδούρια» όσους παρέστησαν στην κηδεία του Κ. Κατσίφα. 


ΥΠΕΞ προς αλβανικές αρχές: Προσβλέπουμε σε ουσιαστικές διευκρινίσεις για τους 52 «ανεπιθύμητους» Ελληνες

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣΤο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Αλβανίας με την οποία γνωστοποίησε την απόφαση των αλβανικών Αρχών να κηρύξει ανεπιθύμητους 52 Έλληνες πολίτες, ζητώντας ουσιαστικές διευκρινίσεις.«Στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία αναμένουμε η Αλβανία να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεων μας», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και συνεχίζει:

«Προσβλέπουμε σε ουσιαστικές διευκρινίσεις για τη σημερινή απόφαση των αλβανικών αρχών να κηρύξουν, μαζικά, ανεπιθύμητους 52 Έλληνες πολίτες».

Τέλος, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά περιμένουμε το ίδιο και από τους γείτονές μας».

Νωρίτερα, το Αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών, με γραπτή δήλωση του Αλβανού υφυπουργού Εσωτερικών, Σάντερ Λέσι, η Αλβανική κυβέρνηση κήρυξε 52 Έλληνες που βρέθηκαν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες, ανεπιθύμητους για τη χώρα.

kathimerini.gr/

5 σχόλια:

  1. Αν ειχαμε πραγματικο κρατος το ΥΠΕΣ μας θα κηρυται Personae non gratae καμμια 500,000 Αλβανους που ειναι ειτε παρανομα στην Ελλαδα η στις φυλακες και σε 24 ωρες να τους στελναμε πισω στην Αλβανια αντι να τους ταιξουμε απο τους φορους μας για να εγκλειματουν σε Ελληνικο χωρο.
    Και ασε τον ΟΗΕ να βγαζει κυρηγματα για την Ελλαδα. Ποτε ενα κυρηγμα του ΟΗΕ εφαρμοστηκε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αυτο θα σου απαντησει η Ισραηλινη πρεσβεια..και η Τουρκικη....και ο ..Παιατ...( με αναγραμματισμο ...Πιατα...φαι..μασα...πιατελα..τσιμπουσι...)

      Διαγραφή
    2. Ψάξε να δεις μια πόσους Αλβανούς έχει κυρηξει η Ελλάδα Non gratae και μετά θα αναθεωρήσεις.

      Διαγραφή
    3. Aris Beqo μπορεί εν μέρη να έχεις δίκιο , απο την άλλη πόση Αλβανοί μπήκαν παράνομα και έχουν εγκληματική δράση στην Ελλάδα; Δεν είσουν εδω πριν το 1990 και για όποιον δεν ξέρει να πω οτι δεν κλειδώναμε τα σπίτια και πολλές φορές η πόρτα ήταν ανοικτή, αυτό όχι μόνο στα χωριά.
      Φιλικά πάντα

      Διαγραφή
  2. Aris no matter how many Albanians Greece has declared non gratae, they are still too few.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.