18/12/18

17 Δεκεμβρίου 1989

A woman looks at bodies exposed in a cemetary in Timisoara, Romania, on Dec. 24, 1989. The deceased had supposedly been tortured and executed upon the orders of dictator Nicolae Ceausescu during the Romanian revolution.  http://www.spiegel.de/fotostrecke/photo-gallery-a-mission-of-honor-fotostrecke-47821.html

Η μέρα όταν η κομμουνιστική χούντα της Ρουμανίας έδωσε εντολή στο στρατό να πυροβολήσει άοπλους πολίτες, που φωναζαν 'ελευθερια!' εν ψαχνό, χωρίς καμιά διάκριση. Πολλοί οι νεκροί, ακόμα πιο πολλοί οι τραυματίες. Στα ασθενοφόρα έχει απαγορευθεί να μεταφέρουν οποιοδήποτε περιστατικό. Ο περισσότερος κόσμος δεν είχε αυτοκίνητο.
 Παρακαλούσανε γείτονες, συγγενείς και φίλους να πάνε τους τραυματίες με Ι.Χ. στο κοντινότερο νοσοκομείο. Εκεί, δυστυχώς τους περίμενε άλλη μια "έκπληξη"... μια ακόμα αποτρόπαια εντολή των ερυθροφασιστών: όποιος τραυματίας βρισκόταν μόνος, χωρίς μάρτυρες δηλαδή, έπαιρνε "δώρο" μια σφαίρα στο κεφαλή ή στην καρδιά, για να τον αποτελειώσει. Και οι θηριωδίες δεν τελειώνουν εδώ. 
Για να μην μπορεί κανείς να υπολογίσει τα θύματα, μαζεύαν τους νεκρούς, τους καίγανε μαζικά και πετάξαν τις στάχτες τους χωρίς καμιά καταγραφή. Αν είχε προλάβει κάποιος γιατρός να κάνει οποιαδήποτε καταγραφή (που μόνο αυτό δεν είχε στο μυαλό του εκείνες τις στιγμές που έρχονταν κατά δεκάδες οι τραυματίες), καταστράφηκαν όσα χαρτιά μπόρεσαν κι όσα πρόλαβαν...
Παρόλαυτα, η Τιμισοάρα τα κατάφερε και έγινε η πρώτη ελεύθερη πόλη της Ρουμανίας, που ανέτρεψε -έστω και τοπικά- το κομμουνιστικό-ολοκληρωτικό-φασιστικό καθεστώς. 
Μια βδομάδα ήμασταν μόνοι μας. Ελεύθεροι! Όλη τη βδομάδα όμως, υπήρχαν παντού ελεύθεροι σκοπευτές και ήταν πολύ επικίνδυνα να κυκλοφορείς έξω. 
Ο στρατος ηταν πια μαζί μας και δεν υπάκουε καμιά άλλη εντολή από το Βουκουρέστι. Είμαι περήφανη που βρισκόμουν στους δρόμους της Τιμισοάρας τότε και νικήσαμε το κόκκινο τέρας!


Luana Ioannou

2 σχόλια:

  1. Στην πολιτική ΔΕΝ υπάρχουν συμπτώσεις. Ούτε στα ευαγή ιδρύματα που ονομάζουμε μυστικές υπηρεσίες. Ο Ούγγρος Καλβινιστής πάστορας Λάζλο Τόκες διατάχθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, αυτός αρνήθηκε και οι υποστηριχτές του περικύκλωσαν την εκκλησία του και διαδήλωσαν σε κεντρική πλατεία της Τιμισοάρα. Κατά σύμπτωση η Ρουμανία μόλις είχε βγεί από την περιποίηση του ΔΝΤ, έχοντας εκτελέσει κατά γράμμα τις οδηγίες του. Ήταν τόσο πιστή η εφαρμογή της συνταγής που η Έλενα Τσαουσέσκου είχε φτιάξει ειδικό διατροφικό πρόγραμμα για τον λαό που δεν περιελάμβανε κρέας. Συγγενικό μου πρόσωπο που είχε πάει στη Ρουμανία στην δεκαετία του '70 για λόγους υγείας, μας έλεγε πόσο αδύνατοι ήταν οι άνθρωποι που έβλεπε καθημερινά. ΥΓ. Οι μέτριες μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν για το πραξικόπημα, οι καλές μυστικές υπηρεσίες συμμετέχουν στο πραξικόπημα και οι τέλειες μυστικές υπηρεσίες ΚΑΝΟΥΝ το πραξικόπημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέραν των σχεδιαστών και μπροστάρηδων, ουσιαστικότερο γεγονός ήταν η δημιουργία της κρίσιμης μάζας. Και με τον έναν ή άλλο τρόπο αυτη η μάζα σχηματίσθηκε πολύ πολύ γρήγορα. Το εγγυόταν τα 40 χρόνια της στυγνής κομμουνιστικής τυραννίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.