16/12/18

Το Barbaros προσπάθησε να προκαλέσει για να πάρει απάντηση από τη φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ

Τόσο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ όσο και στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας, συνοδευόμενο από τα βοηθητικά σκάφη που πάντα είναι δίπλα του και από μια μικρή ομάδα κρούσης Πολεμικών σκαφών της Άγκυρας, θέλησε να κάνει αισθητή την παρουσία του.
Τις ώρες που στην Αθήνα υπήρχαν πυρετώδεις προετοιμασίες της τελευταίας στιγμής για το ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου αλλά και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη στην Ουάσινγκτον, οι επιτελείς της Άγκυρας έθεσαν σε εφαρμογή την παράνομη ναυτική οδηγία που είχε εκδοθεί για έρευνες νότια από το Καστελόριζο.
  • Σύμφωνα με πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, το Barbaros κινήθηκε εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας ενεργοποιώντας την παράνομη navtex. Τα ηλεκτρονικά συστήματα στο Ελληνικό πεντάγωνο παρακολουθούσαν διαρκώς κάθε κίνηση και ταυτόχρονα δόθηκε εντολή σε Ελληνική φρεγάτα να σπεύσει στην περιοχή ενδιαφέροντος, όπως και έγινε. Το ερευνητικό ξεκίνησε να κάνει μια χαρακτηριστική κίνηση «V», σαν αυτή που περιγράφονταν με συντεταγμένες στη ναυτική οδηγία, ωστόσο δεν προχώρησε στην ολοκλήρωση της.

Το Πολεμικό πλοίο της χώρας μας βρέθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα απέναντι από το Barbaros δίνοντας συνεχώς εντολές για άμεση απομάκρυνση τόσο του ίδιου όσο και των υπόλοιπων Τουρκικών πλοίων.
  • Πρόκληση από το Barbaros και στην Κυπριακή ΑΟΖ
Δεν ήταν τυχαίες οι ημερομηνίες που διάλεξαν οι Αξιωματούχοι της Άγκυρας να δώσουν την εντολή προκλήσεων σημείωνε με νόημα ανώτατη πηγή από το Ελληνικό πεντάγωνο, μιας και εκείνο που θέλησαν να δείξουν είναι τη δυσφορία με την οποία αντιμετωπίζουν τον Στρατηγικό διάλογο Ηνωμένων Πολιτειών Ελλάδας και βέβαια τις αποφάσεις που έχουν παρθεί, με την Ελλάδα «εστεμμένη» ως κυρίαρχη χώρα στην περιοχή και παράγοντα ασφάλειας.
Το επόμενο βήμα του Barbaros ήταν εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κινήθηκε ανατολικότερα των οικοπέδων 4 και 5 κάνοντας παρόμοια κίνηση με εκείνη που είχε προηγηθεί εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
  • Πάντως και πάλι η Αθήνα θέλησε να πάρει τα μέτρα της, αποστέλλοντας το πλοίο διοίκησης, αυτή την εποχή, της διαρκούς επιχείρησης «Sea Guardian» κατά της τρομοκρατίας στη Μεσόγειο. Η φρεγάτα Ναβαρίνο βρέθηκε στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με το πλήρωμά της να γνωρίζει καλά τι αποστολή είχε εκείνη τη στιγμή, παράλληλα με την δική της που είναι ο συντονισμός των δυνάμεων στην Μεσόγειο και ο έλεγχος των παρανομιών που εξυπηρετούν διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.
Από το Πολεμικό Ναυτικό έλεγαν πως η Ελλάδα παραμένει πλέον σε διαρκή εγρήγορση στην ανατολική Μεσόγειο με συνεχή παρουσία και όχι μόνο με μια μονάδα επιφανείας, από τη στιγμή που ο ρόλος που της έχει ανατεθεί είναι τέτοιος, που με τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν, πρέπει ν’ ανταποκριθεί στο βαρύ φορτίο δείχνοντας ότι αντέχει και θέλει να είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων.
  • Παράλληλα οι κινήσεις προκλήσεων από το ερευνητικό της Τουρκίας αλλά και η διάρκεια των προκλητικών δηλώσεων δεν περνούν απαρατήρητες από τις Ηνωμένες πολιτείες που οι σχέσεις με την Άγκυρα, όσο επιμένει να μη συμμορφώνεται με την τάξη που επιθυμεί η ενεργειακή συμμαχία αλλά και η προσκόλλησή της με τη Ρωσία καθώς και η εμμονή για την προμήθεια των S-400, διατηρούν ένα κλίμα που εφόσον συνεχιστεί μπορεί να είναι «μη αναστρέψιμο» για τις σχέσεις των δυο κρατών.
Επιπλέον Κύπριοι Αξιωματούχοι επισημαίνουν με ιδιαίτερο νόημα πως στο άμεσο μέλλον, ίσως και αμέσως μετά τις γιορτές οι εξελίξεις στην περιοχή θα είναι ραγδαίες και η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα πρέπει να υποχωρήσει και να συζητήσει πολλά, αν δεν επιθυμεί την άτακτη φυγή την οποία ήδη πράττει με την ηθελημένη απομόνωσή της.

hellasjournal.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.