2/12/18

Τουρκική αναίδεια προς ΕΕ: Μην ανακατεύεσαι στην ΑΟΖ της Κύπρου

  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες   
 Τουρκία τεντώνει το σχοινί στο ζήτημα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποδεικνύοντας με ύφος χιλίων πασάδων προς την Ε.Ε. ότι δεν έχει καμιά αρμοδιότητα στον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων και συνεπώς ότι οφείλει να μην εμπλέκεται στο ζήτημα και να πάψει να χαρακτηρίζει ως έκνομες τις ενέργειες της Άγκυρας! 
Όπως πληροφορείται ο «Φ», οι υποδείξεις της Τουρκίας έγιναν στο πλαίσιο της Επιτροπής Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας από τον ΥΦΥΠΕΞ, αρμόδιο για θέματα Ε.Ε., Φαρούκ Καϊμακτσί, ο οποίος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η επίδειξη αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία καθιστά την Ε.Ε. «ανέντιμο μεσολαβητή»! Συναφείς πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο Τούρκος αξιωματούχος ήρθε στις Βρυξέλλες εφοδιασμένος με την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας και ρητές οδηγίες να υποδείξει προς την Ε.Ε. να σταματήσει να εμπλέκεται στο ζήτημα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να καταστήσει σαφές ότι «η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει πίσω», προβάλλοντας ισχυρισμούς περί «τουρκικών εθνικών συμφερόντων» και περί «ίσων δικαιωμάτων» της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ». 
Ο Φαρούκ Καϊμακτσί ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστούν παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας, στην «υφαλοκρηπίδα της», πρόσθεσε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά προχωρά μονομερώς στο ζήτημα αυτό και ότι έχει απορρίψει τη δημιουργία μιας αd hoc επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες μαζί με τους Τουρκοκυπρίους, ενώ φρόντισε να επαναλάβει την προειδοποίηση της Άγκυρας ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα με στόχο δήθεν τη «σταθερότητα» στην περιοχή!  
Την ίδια ώρα πάντως, η Κομισιόν ανέγνωσε τη «σχολιασμένη ημερήσια διάταξη», δίνοντας ουσιαστικά απάντηση στις τουρκικές θέσεις. Το κείμενο, το οποίο εξασφάλισε ο «Φ», υποβλήθηκε προς την Άγκυρα και γραπτώς και «υπογραμμίζει ξανά όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το δικαίωμα συνομολόγησης διμερών συμφωνιών και την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένης επίσης της Σύμβασης για το Δίκαιο της θάλασσας και επίσης τονίζουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και επί του εναερίου τους χώρου. Προτρέπουμε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου επί των χωρικών της υδάτων και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη», αναφέρει αυτολεξεί το έγγραφο που υποβλήθηκε προς την Άγκυρα και ανέγνωσε ο αναπληρωτής διευθυντής διεύρυνσης, Maciej Popowski, προσθέτοντας ότι «λυπούμαστε για τις δηλώσεις της Τουρκίας επί του προκειμένου».  
Η προσπάθεια της Τουρκίας να αφήσει εκτεθειμένη την Κυπριακή Δημοκρατία επεκτάθηκε και στο Κυπριακό, όπου ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να ενσωματώσει τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα στο υφιστάμενο κράτος, προσθέτοντας ότι 50 χρόνια συνομιλιών δεν έχουν οδηγήσει πουθενά και παραπέμποντας στις «εκτός κουτιού» συζητήσεις και τις ανεπίσημες επαφές που λαμβάνουν χώρα για επανέναρξη της διαδικασίας λύσης του προβλήματος. 
Η διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας εξελίχθηκε, όπως αναμενόταν, σε δύο παράλληλους μονολόγους. Η Άγκυρα έλεγε «τα δικά της», στο πλαίσιο των γνωστών πάγιων τουρκικών θέσεων και η Κομισιόν τοποθετήθηκε, εκ μέρους των «28» με βάση το συμπεφωνημένο κοινοτικό λεκτικό, το οποίο περιλαμβάνεται και στο έγγραφο της σχολιασμένης ημερήσιας διάταξης που επιδόθηκε προς την Άγκυρα. Επί του Κυπριακού, το κείμενο της Ε.Ε. «καλωσορίζει τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου», ενώ παράλληλα «επαναλαμβάνει ότι όπως εμφαντικά αναφέρει το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, παραμένει κρίσιμο όπως η Τουρκία δεσμευθεί και συμβάλει σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση, περιλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών (σ.σ θέματα ασφάλειας), στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε. και το κοινοτικό κεκτημένο».  
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η Κομισιόν ανέγνωσε μια προς μια τις συμπεφωνημένες αναφορές που σχετίζονται με την Κύπρο, στο πλαίσιο της Επιτροπής Σύνδεσης με την Τουρκία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ «Φ» ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.