31/12/18

Ο Ερντογάν, μετά τον Τραμπ, νομίζει ότι μπορεί να «δουλέψει» και τον Πούτιν

Σάββας Καλεντερίδης
Επειδή έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά για την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, ένα από τα οποία το επιχείρημα του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ, ότι δηλαδή αποσύρεται από τη Συρία επειδή τα αμερικανικά στρατεύματα δεν έχουν καμία δουλειά εκεί, έρχονται οι ίδιες οι εξελίξεις να τον διαψεύσουν.
Την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε το Ιράκ, όπου ευχήθηκε στους Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν εκεί «Καλές γιορτές και καλή χρονιά». Μάλιστα, το πρώτο «φρούτο» της πολιτικής του αναξιόπιστου συμμάχου το γεύθηκε εκεί, στο Ιράκ, όπου ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του – απόφαση που επηρεάστηκε και από την αναξιοπιστία που επέδειξε ο Τραμπ προς τους Κούρδους συμμάχους και συμμαχητές των Αμερικανών στρατιωτών.
Όσο για τη διάψευση, αυτή ήλθε από το στόμα του ίδιου του Τραμπ, ο οποίος αυτοδιαψεύστηκε. Εκεί, στο Ιράκ, δήλωσε ότι τα στρατεύματα που υπηρετούν στη χώρα αυτή θα παραμείνουν τα επόμενα χρόνια, γιατί αυτό επιβάλλουν τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Αν λοιπόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ έπαιρνε μια γενική απόφαση και έλεγε "αποσύρω όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από τις χώρες της Μέσης Ανατολής", θα μπορούσε κανείς να κατανοήσει και την απόφαση απόσυρσης από τη Συρία. Από τη στιγμή όμως που αποφασίζει να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία και την ίδια στιγμή λέει ότι τα στρατεύματα θα παραμείνουν στο γειτονικό Ιράκ, απ’ όπου μάλιστα θα επεμβαίνουν στη Συρία όταν απαιτείται, τότε αβίαστα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η απόσυρση από τη Συρία είναι μια απόφαση που επιβλήθηκε από την Τουρκία και μόνο από αυτήν.
Πάμε τώρα στο win-win της Τουρκίας με τη Ρωσία, ή το «καζάν-καζάν», όπως λέγεται αυτό στα τουρκικά.
Μελετώντας τα δημοσιεύματα και τα άρθρα Τούρκων αρθρογράφων που κομπορημονούν για την απόφαση που επέβαλε η «Μεγάλη Τουρκία» στις ΗΠΑ, είναι φανερό ότι οι προσδοκίες τους είναι μεγάλες για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων στη Μόσχα που είναι σε εξέλιξη την ώρα που διαβάζονται αυτές οι γραμμές. Ή μάλλον, οι προσδοκίες ήταν μεγάλες μέχρι το πρωί της Παρασκευής, όταν ο στρατός της Συρίας εισήλθε στην Ιεράπολη/Μένπετζ και ανέλαβε τον έλεγχο της πόλης και της περιφέρειας από τους Κούρδους του YPG και ακολούθησαν οι δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι «η Ρωσία καλωσορίζει τον έλεγχο της πόλης και της περιοχής από τον στρατό της Συρίας», ενώ έγινε και μια περίεργη αναφορά για αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συρία.
Συγκεκριμένα, βρίσκονται από χθες Σάββατο στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο δοικητής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, και ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν, για να παρουσιάσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια στους Ρώσους αξιωματούχους, να ζητήσουν την άδεια να εισβάλουν στη Συρία και να ζητήσουν την άδεια χρήσης του εναέριου χώρου της Συρίας από την τουρκική πολεμική αεροπορία.
Η τουρκική αντιπροσωπεία, για να ξεπεράσει τις ρωσικές ενστάσεις, να αποτρέψει τον έλεγχο των περιοχών που κατέχουν σήμερα στρατεύματα των ΗΠΑ μαζί με τους Κούρδους του YPG και να αποσπάσει την άδεια εισβολής στη Συρία, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί στον τουρκικό Τύπο, αναμένεται να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα θέματα που έχουν ανοίξει και «τρέχουν», από τότε που η Τουρκία αποφάσισε να προσεγγίσει τη Ρωσία και να αποστρέψει το «πρόσωπό» της από τις ΗΠΑ.
Η τουρκική αντιπροσωπεία, αφού θέσει πρώτα επί τάπητος τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ίδια από την παραμονή των Κούρδων του YPG στα εδάφη της βόρειας Συρίας, και την ενόχλησή της από τα σχέδια του Ισραήλ και της Γαλλίας για την περιοχή, για να πείσει τους αξιωματούχους της Μόσχας θα βάλει στο τραπέζι συνολικά το θέμα των ρωσοτουρκικών σχέσεων.
Δηλαδή, θα θέσουν εκβιαστικό δίλημμα στους συνομιλητές τους και θα προσπαθήσουν να αποδείξουν πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να πάθει η Ρωσία αν κατά κάποιον τρόπο στηρίξει τους Κούρδους του YPG και τον Άσαντ και δεν δώσει την άδεια στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία, κάτι που θα οδηγήσει σε σοβαρή επιδείνωση τις ρωσοτουρκικές σχέσεις.
Θα υπενθυμίσουν επίσης στους Ρώσους συνομιλητές τους ότι σε μια περίοδο που η Ρωσία έχει οικονομικά προβλήματα, η Τουρκία είναι η μοναδική πύλη εξαγωγής του ρωσικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Επίσης, θα θέσουν το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, που είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία, του αγωγού Blue Stream που εξασφαλίζει έσοδα περίπου 20 δισ. δολαρίων ετησίως στη Ρωσία, των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, της προμήθειας των συστημάτων S-400, καθώς και άλλα ήσσονος σημασίας θέματα.
Επίσης, ένα θέμα που αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων είναι το ενεργειακό της Αν. Μεσογείου, όπου η Τουρκία δεν βρήκε τη στήριξη που επιζητούσε από τις ΗΠΑ. Στο ζήτημα αυτό θα αναζητηθούν δυνατότητες συνεργασίας Τουρκίας-Ρωσίας!
Αυτά είναι τα θέματα που θα συζητηθούν, με την τουρκική πλευρά να θέτει εκβιαστικά διλήμματα στη Ρωσία αλλά και κόκκινες γραμμές, μία από τις οποίες είναι η εκδίωξη από τα εδάφη της Συρίας των Κούρδων του YPG.
Αντικειμενικός σκοπός της επίσκεψης αυτής δεν είναι η εξεύρεση λύσης, αλλά η βολιδοσκόπηση πιο πολύ της ρωσικής πλευράς, για να ακολουθήσει συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν όπου θα ληφθούν τελικές αποφάσεις.
Είναι γεγονός ότι η τουρκική διπλωματία κατέγραψε επιτυχίες, αφού κατόρθωσε να εξευτελίσει στην κυριολεξία τον πρόεδρο Τραμπ αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ, καθιστώντας τες αναξιόπιστο σύμμαχο στην παγκόσμια κοινή γνώμη.
Τώρα τα ίδια, με άλλους όρους, σχεδιάζει να κάνει με τον Πούτιν και τη Ρωσία.
Θα τα καταφέρει;
Οψόμεθα.

18 σχόλια:

  1. Κατ αρχάς ο Πουτιν δεν είναι και δεν έδειξε πότε ότι ένας Ερτογαν μπορεί να του βάλει τρικλοποδια. Ο Ερτογαν φοβάται τον Ρώσο και καλά θα κάνει να είναι ξεκάθαρος απέναντι του γιατί αλλιώς μαύρο φίδι που τον έφαγε !!! Ο Πουτιν θα προστατεύσει τον Ασατ και ο Ερτογαν θα του λέει και ευχαριστώ! !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλα εδω του ερριξε αεροσκαφος και ο τυπος κακαρισε σαν κοττα

      Διαγραφή
    2. "Μηδένα προ του τέλους μακάριζε" (Σόλων ο Αθηναίος).

      Διαγραφή
    3. Σιγα ρε πιστολερο αγνωστε...Εσυ επρεπε νασαι στην θεση του...Σιγα μην ...πεσεις....Ηρακλη....

      Διαγραφή
  2. και όλοι μαζί δουλεύουν τους πιστούς του ξανθού γένους ... "Συντονισμός ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων στη Συρία"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Turkey has much more to offer than we could imagine. From China to Saudi Arabia, Erdogan had prepared an interesting menu and I assure you Tramp didn't leave with an empty stomach.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Τράμπ έφυγε από την Συρία, όπως θα φύγει και από το Ιράκ (η άλλον τον διώχνουν ήδη), διότι αυτό υπεσχέθη και κέρδισε τις εκλογές και αυτό είναι υποχρεωμένος να κάνει εφόσον θέλει να κερδίσει ξανά το 2020. Ο Ματτίς και οι περί αυτόν ουδέποτε υπεσχέθηκαν κάτι ανάλογο.

    Η Τουρκία του Ερτογάν που ψήνεται από τον πυρετό της Νεοοθωμανικής ονείρωξης, θα συνεχίσει τις αλλοπρόσαλες κινήσεις της στην Συρία, αλλά οι επιδιώξεις της είναι πολύ μεγαλύτερες από το μπόι της και δεν θα διακινδυνεύσει το οικονομικό της μέλλον, το οποίο ήδη στρέφεται πρός Ανατολάς και εκτός ΕΕ.

    Θα πάρει μιά μικρή μπουκίτσα, αλλά όχι όλο το πιάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καί ἄν ὁ Ἐρντογκάν ζητήσει ἀπό τόν Πούτιν ὡς ἀνταλλάγματα, τό ΟΚ τῆς Ρωσίας γιά τό Καστελλόριζο μέ στόχο νά ματαιωθῆ τό σχέδιο ΗΠΑ(-Ἰσραήλ) για ἀγωγό, καί συγχρόνως ὑποσχεθῆ στόν Πούτιν, νά μήν ἐπιτεθῆ ἡ Τουρκία στό Αἰγαῖο, ὅπως προδήλως τοῦ ζητοῦν οἱ Ἀμερικάνοι τοῦ Πρέσβη ὥστε νά παρέμβουν;
    Θά πέση στήν παγίδα ὁ Πούτιν; Ἤ Θά καταλάβει ὅτι μετά τό Καστελλόριζο ἔρχεται στήν ἀμέσως ἑπόμενη κίνηση τῆς Τουρκίας, ἐπίθεση κάπου τό Αἰγαῖο καί ἀποκλεισμός τῆς Ρωσίας ἀπό τήν Μεσόγειο;
    Καί ἔχει σχετική παρουσία στήν Ρωσία ἡ Ἑλλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αριστοτέχνες οι Τούρκοι στην ιστορικό πολιτική σκακιέρα της περιοχής απο την εποχή της πτώσεως του Βυζαντίου όπου επέλεγαν ανάμεσα σε αντιμαχόμενες βασιλικές φατρίες και εξουθενώναν και τις δυο πλευρές μέχρι να πέσει το κράτος των Βυζαντινών στα χέρια τους και να πα5σουν πόδι σε όλη τη Μικρα Ασία με την οποία δεν είχαν καμια συγγένεια πλην του τοπίου που ομοιάζει κε τις στέπες του Τουρκεσταν..Δεν ειμαι σίγουρος οτι οι Ρώσοι δε θα την πατήσουν,Ενα μονο ειναι σίγουρο οτι ξέρουν ιστορικά 5ν περιοχή καλύτερα απο τους Αμερικανούς , τους δεΤούρκους τους εχουν μεγαλώσει στα ποδαράκια τους διπλωματικά.Παντως τα δίλληματα που σου βάζουν είτε εισαι μικρος είτε μεγάλος ειναι για σεμινάριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εν προκειμένω, την λύση στη Συρία την έδωσαν τα "σοφιστικέ όπλα" των Ρώσων κατά τον στρατιωτικό αναλυτή Βασιλέσκου,το ίδιο θα γίνει και στο Ιράκ,προϊόντος του Χρόνου, και καθ΄ήν στιγμή η πολεμική μηχανή των Ρώσων αποκαλύπτεται βαθμηδόν στα έκπληκτα μάτια όλων μας και ειδικά των Αμερικανών στρατηγών,που έχουν δαγκωθεί.
    Και πάλι καλά που ....διάλεξαν τον "παλαβιάρη"έμπορο(όπως λένε οι ίδιοι) για να δικαιολογούν τη γύμνια τους,και την ανεπάρκειά τους στην πολεμική κονίστρα.
    Αυτό όμως που πρέπει να χαρακτηρίζει τους στρατηγούς-πολιτικούς στην παρούσα ιστορική στιγμή- διαδρομή τους είναι η συγκρότηση,η επάρκεια,γιατί όχι η μεγαλοφυϊα για να μπορούν να σταθούν στρατιωτικά με αξιοπρέπεια -ευθύνη-και εντιμότητα στα δύσκολα,για το καλό του Αμερικανικού λαού φυσικά.

    Με λίγα λόγια η διαφορά δυναμικού των αντιπάλων είναι τέτοια και δεν επιτρέπει στους Τούρκους να παίζουν, εν ου παικτοίς...κι όποιοι παίξουν ή παίζουν καίγονται....!!!
    Μελλοντικά θα καούν,γιατί είναι όλως διόλου διαφορετική η φιλοσοφία των Ρώσων στρατηγών,εκτός απ΄την κατάρτιση και παράδοση της Ρωσικής πολεμικής μηχανής,σπουδαίο ρόλο παίζει και η ΗΘΙΚΗ,που συνάδει με την ΛΟΓΙΚΗ,για να μην ξεχνιόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ GREGALEXANDROU.
      Αυτο το ΗΘΙΚΗ και ΛΟΓΙΚΗ και μαλιστα με κεφαλαια,με εξοντωσε.
      Βγηκα στο μπαλκονι να δω που θα περασει ο ξανθος ιπποτης της Ορθοδοξιας.

      Διαγραφή
  8. Μα τον δουλευει 3 χρονια τωρα και οχι μονον τον ξανθο αγγελο τον προστατη της Ορθοδοξιας,αληθεια ο θρονος υπαρχει ακομα στο Αγιο Ορος;,
    Ακομα θυμομαστε τους λεονταρισμους και τις απειλες περι εξαφανισεως της τουρκιας,ασε τις κατηγοριες περι της εισβολης των τουρκων στην Κυπρο.
    Μολις του εδειξε ο σουλτανος το εμβασμα απο το Καταρ των 60 δις περιπου,τρεχανε τα σαλια του και τα ξεχασε ολα,μεχρι τον Βαρθολομαιο πρακτωρα των ΗΠΑ εβγαλε ο 'Ιερωνυμος' του.
    Αν πεις δε για τον αλλον παλληκαρα τον Ντετανιαχου που του εκανε πλακα ο ερντο με το Μαβι Μαρμαρα αλλα οι 'συνομιλιες' μεταξυ των εμπορικων επιμελητηριων συνεχιζονται μυστικα διοτι 'απηχουν' τα σχεδια της οικονομικοτερης λυσης διελευσεως των αγωγων.
    Δεν ξερω τι θα γινει αυριο με την τυχη του ερντογκαν αλλα τωρα τους εχει στα τεσσερα και τους χορευει.
    Ας μην κανουμε λοιπον τις επιθυμιες μας αναλυσεις αλλα να βλεπουμε οσο ειναι δυνατον αντικειμενικα τα πραγματα.
    Καλη Χρονια σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Τραμπας νομίζει πως μπορεί να πουλάει στεγνά συμμάχους που έχυσαν το αίμα τους και κάτι τέτοιο δεν θα επηρεάζει την στάση των υπολοίπων συμμάχων που βλέπουν μια παντελώς αναξιόπιστη Αμερική. Θεωρεί πως διοικεί πολυεθνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Αμερική ως σύμμαχος της Ελλάδας

    - Αναγνώρισε ένα μη νατοϊκό μέλος ως Μακεδονία ενάντια στον νατοϊκό της σύμμαχο την Ελλάδα, προ πολλού, έτσι ξαφνικά μια ωραία πρωία, στεγνά και ξεδιάντροπα.

    - Προώθησε την διχοτόμηση της Κύπρου, έβλαψε ανεπανόρθωτα τα Ελληνικά συμφέροντα, ερωτοτροπεί ακατάληπτα και οργιωδώς με τους βαρβάρους τούρκους.

    Με σεβασμό προς τον χρόνο σας δεν αναφέρω άλλα.


    Η Αμερική ως σύμμαχος των μετριοπαθών τρομοκρατών στην Συρία

    - Ξεχάσαμε ποιός εξόπλισε τους τρομοκράτες στην Συρία;

    - Ξεχάσαμε ποιός τους πούλησε στο Χαλέπι;

    - Ξεχάσαμε ποιός έκανε επιθέσεις στον Συριακό Στρατό προ καθοριστικών μαχών εναντίον των μουσουλμάνων αδελφών και του ισις;


    Η Αμερική ως σύμμαχος των Κούρδων

    - Ξεχάσαμε πόσοι Κούρδοι πέθαναν από αυτούς που εξόπλισαν οι Αμερικανοί κλπ εντός της Συρίας;

    - Ξεχάσαμε ότι δεκαετίες τώρα οι Κούρδοι αντάρτες πεθαίνουν από νατοϊκά όπλα στα χέρια των τούρκων;


    Αιδώς αθώες περιστερές, προς τί η έκπληξη από την κίνηση των ΗΠΑ τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ ορθη τοποθετηση απο Ρ.
      Δεν μπορει ο ιδεολογικα τοποθετημενος να καμει αναλυση, και δυστυχως δεν μπορει να κατανοησει αυτο που γραφω.

      Διαγραφή
    2. Απολυτα ορθα οσα λεει ο κ.Ρ.....και λιγα ειπε...Οπως και το συμπερασμα.που βγαινει σωστο...!! Διαφωνει.κανεις εδω ??? Διαφωνει?? Διοτι μετα αρχιζει μια παρανοια ...πολιτικη..που ειναι τοση.ωστε να τα ξεχνανε μερικοι...εντελως .....μην τυχει και πληγωθει η ...μοναδικοτητα της πολιτικης επιλογης τους..που προφανως την βαζουν....πανω απ την πατριδα τους .!!! Ο εγωισμος ..πανω ...απ τα..ιερα ...Αν ειναι.δυνατον..κι ομως ....Ποιος.λοιπον διαφωνει σε τοση λογικη .???

      Διαγραφή
  11. Η αλήθεια είναι ότι ο Πουτιν στη χώρα μας δείχνει υπερτιμημένος.
    Γεγονός που δεν αντιστοιχεί στις πράξεις του και τα έργα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. oi ρωσσοι θα στηριξουν τον ασαντ και θα απαγορευσουν στους τουρκους να μπουν στο συριακο κουρδισταν αντιθετα θα το καταλαβουν οι συριοι ο συριακος στρατος του ασαντ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.