30/12/18

Ιεράπολη, στρατηγική δικλείδα που μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο ...

Η κατάσταση έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκη και τεταμένη στην περιοχή της πόλης Ιεράπολης (Manbij), που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Συρίας, 30 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα.
Αυτή η πόλη είναι στρατηγική δικλείδα μεταξύ των δύο όχθων του Ευφράτη. Ο έλεγχός της επιτρέπει τον έλεγχο όχι μόνο του περάσματος μεταξύ της βορειοανατολικής και της βορειοδυτικής Συρίας αλλά ελέγχει επίσης τη διαδρομή που συνδέει το βόρειο τμήμα του κυβερνείου του Χαλεπίου με τη νότια Τουρκία.
Από αυτήν την πόλη έρχονται αντιφατικές πληροφορίες εδώ και 24 ώρες.

Οι νομιμόφρονες συριακές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους των φυλετικών δυνάμεων μεταδίδουν βίντεο που δείχνουν τη συριακή σημαία υψωμένη πάνω από ένα παλιό επίσημο κτίριο.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ανώτερης συριακής στρατιωτικής διοίκησης ανακοίνωσε με πολεμικό ύφος την ανακατάληψη της Ιεράπολης (Minbej) από το Συριακό Αραβικό στρατό, κατόπιν αιτήματος των κουρδικών δυνάμεων του YPG.
Στην πραγματικότητα, συνοδείες SUV και technicals (pickup με ισχυρό κινητήρα και ένα βαρύ όπλο) των νομιμοφρόνων λαϊκών πολιτοφυλακών και φυλετικών δυνάμεων πλησίασαν την πόλη της Ιεράπολης (Minbej) αλλά δεν μπορούσαν να εισέλθουν.

Μονάδες της τετάρτης μεραρχίας των συριακών ενόπλων δυνάμεων, ή ό, τι απομένει από αυτή, δρομολογήθηκαν από το Χαλέπι για την Ιεράπολη (Minbej), αλλά η έλλειψη αεροπορικής κάλυψης και προπαντός επιθετικών ελικοπτέρων και ελικοπτέρων μεταφοράς δείχνει ότι οι κινήσεις των Σύρων στρατιωτικών είναι περιορισμένες και ότι αυτές οι κινήσεις έχουν περισσότερο συμβολική σημασία παρά πραγματικά τακτική.

Αυτό είναι ουσιαστικά αυτό που δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Tayep Recep Erdogan σχολιάζοντας τις πληροφορίες για την είσοδο του συριακού στρατού στην Ιεράπολη (Minbej).

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και στενή σύμμαχος της Ουάσιγκτον, δεν περιορίστηκε να επικρίνει αυτό που χαρακτήρισε ως συριακή επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου, αλλά πέρασε σε δράση με δύο βήματα.

Καταρχάς, η Άγκυρα δεν σταμάτησε να στείλει βαριά οπλισμένες στρατιωτικές ενισχύσεις στα συριακά σύνορα. Πρόκειται για άνοδο ισχύος του Νότιου στρατιωτικού μηχανισμού με την προσθήκη του ισοδύναμου τριών έως τεσσάρων μεραρχιών που αναπτύχθηκαν 30 χιλιόμετρα βόρεια της Ιεράπολης (Minbej).

Σε δεύτερο βήμα, οι Τούρκοι κινητοποίησαν όλους τους μη-Κούρδους Σύρους αντάρτες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Αλ Νόσρα και του Ντάες στρατολογώντας τους κάτω από τη σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Στόχος: να οργανωθεί μια επιχείρηση "απελευθέρωσης της Ιεράπολης (Minbej)" και να εμποδιστεί η προέλαση των νομιμοφρόνων δυνάμεων στη Ιεράπολη (Minbej) μετά την ολοκλήρωση της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από την πόλη αυτή.

Οι Κούρδοι του YPG αναγκάζονται να κάνουν περιστασιακές αλλαγές στη συμμαχία τους. Η αμερικανική απόσυρση από τη Ιεράπολη (Minbej) τους ανησυχεί στο υψηλότερο σημείο, ειδικά αφού γνωρίζουν ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν συμμετρικά μια πιθανή τουρκική εισβολή. Προσέγγισαν τακτικά τη Δαμασκό, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το Ντάες και την Αλ Κάιντα που συγκεντρώθηκαν κάτω από τη σημαία του FSA υπό τουρκική προστασία και ως εκ τούτου και του ΝΑΤΟ.

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι μη τουρκικές ειδικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, κυρίως βρετανικές και γαλλικές, που αναπτύχθηκαν στο πλευρό των κουρδικών και μη-κουρδικών  πολιτοφυλακών, που ομαδοποιούνται κάτω από την ετικέτα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ισχυρίζονται ότι μάχονται ενάντια στο Ντάες του οποίου τα στοιχεία πλαισιώνονται από το ΝΑΤΟ μέσω της Τουρκίας!  
  
Οι κάτοικοι δεν έχουν καμία ψευδαίσθηση. Είναι αποφασιστικά αντιτουρκικοί και μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα οι έμποροι, εκφράζουν τη λύπη τους για την αναχώρηση του αμερικανικού στρατού. Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία), οι Αμερικανοί έδωσαν πραγματική ώθηση στην τοπική οικονομία. Αναγκασμένοι να επιλέξουν μεταξύ του Τούρκου και της Δαμασκού, οι κάτοικοι της Ιεράπολης (Minbej) έκαναν γρήγορα την επιλογή τους: καλύτερη η κυβέρνηση της Δαμασκού και τα ελαττώματά της από το να υποβληθούν σε τουρκική κατοχή μέσω ριζοσπαστικών και εξτρεμιστικών τοπικών εκπροσώπων.

Η Ιεράπολη (Minbej), μια στρατηγική τοποθεσία που ελέγχει τις δύο πλευρές του Ευφράτη, είναι πλέον πιθανό να προκαλέσει μια παγκόσμια σύγκρουση. 

strategika51


PsyOp?

SYRIA:THE JOY OF THE PEOPLE OF MANBIJ ENTERING THE SYRIAN ARAB ARMY


7 σχόλια:

  1. Πρώτον. Οι Τούρκοι δεν θα έρθουν σε ρήξη με την Ρωσία και το Ιράν! Είναι ιστορικής σημασίας ευκαιρία να ξεδιπλώσουν δυναμική απαγκίστρωση και αυτό περνάει μόνον απ αυτόν τον δρόμο! Οι Αμερικανοί θέλουν να "παραδώσουν" στους Τούρκους βάζοντας τυράκι στην φάκα για να τους δελεάσουν να βρεθούν απέναντι στην Ρωσία και το Ιράν! Πιστεύω πως δεν θα γίνει αυτό! Ακόμα θέλω να τονίσω πως οι Αμερικάνοι έχουν χάσει στην Συρία από την στιγμή που η Συριακή αντιπολίτευση που στηρίχτηκε από τους Αμερικανούς έδειξε πως δεν είναι τόσο ισχυρή εκ του αποτελέσματος να ανατρέψει τον Ασαντ! Οι Αμερικανοί ασφαλίζουν τό Ίσράήλ από το Ιράν από το Ιρακ πλέον! Αυτό το ξέρουν και οι Ισραηλινοί που με τις επιθέσεις νότια και δυτικά της Δαμασκού προσπαθούν να αποτρέψουν Ιρανικές παρεμβάσεις που θα φέρουν σε κίνδυνο το Γκολάν και γενικότερα το Ισραήλ! Μοναδικό χαρτί των Αμερικανοισραηλινών να δημιουργήσουν ένα χάος στα βορειοανατολικά επιχειρώντας να φέριυν σε αντιπαράθεση τους παραπάνω και να υποσκάψουν με κοιτίδες τρομοκρατών την κατάσταση! Κρίνοντας πως δεν έχουμε πληροφορίες για εξελίξεις στα ανατολικά αφού ακούγεται πως θα κρατήσουν τα παρατήριά τους θέλουν να προσφέρουν ( έστω για την ώρα) στήριξη μερική στους Κούρδους που ήδη έχουν χτίσει υποδομές...είναι όμως όλα ρευστά και ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος για τον Κουρδικό λαό και τις εξελίξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aksiologisi me basi ti logiki. Otan omos exeis na kaneis me allofrones,(blepe Tramp- Erntogkan) oi ekselikseis einai diaforetikes.

      Διαγραφή
    2. Ούτε η πρώτη φορά θα είναι, ούτε η τελευταία που οι Τούρκοι θα προδώσουν «σύμμαχους».
      Στον 2ο ΠΠ η Τουρκία έδινε τους Εβραίους πρόσφυγες στους Ναζί και τους Έλληνες στους Άγγλους, που σημαίνει πως ή ήταν σύμμαχος και με τους δύο ή είχε προδώσει και τους δύο.

      Διαγραφή
  2. Το strategika 51 κάνει συνήθως σοβαρές αναλύσεις. Θα ήταν και αυτή αν δεν κατέληγε ότι μπορεί να γίνει παγκοσμιος πόλεμος για την Ιεράπολη. Ψυχραιμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πιστεύω ότι το κλειδί το χει η Ρωσία !! Άρα κατ εμέ το παιχνίδι αργά ή γρήγορα θα πάει στον Ασατ !!! Διότι ο Πουτιν έχει μεγαλύτερη ανάγκη την Συρία άλλα δεν θέλει και κακή σχέση με Ερτογαν !! Θα τα βολέψει ο γάτος Πουτιν !!!Και αν κατι δεν του αρέσει , θα στείλει στρατό, όπως και έκανε στο παρελθόν !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ιερόπολη είναι η Τζαραμπλους και όχι η Μανμπιτζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. από τη βικιπαίδεια:
      In the Bronze and Iron Ages, the archaeological site lying just North of Jarabulus (half of which is now in Turkey) was called "Karkemish", in Greek and Roman times the ancient name of the city was "Europos" (Εὐρωπός), which must have been at the origin of the modern form of the toponym Jerabis.

      The original 18th century form of the toponym seems to have been "Djerabis", later found however as "Djeraboolos" or "Djerablus", probably deriving from Hierapolis (modern-day Manbij, to the South-West).

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.