4/12/18

Η Μεγάλη Αλβανία επί θύραις - Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και την κατάσταση της Βορείου Ηπείρου;

Σάββας Καλεντερίδης
Όταν η Αλ Κάιντα χτύπησε τους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ, για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να δεχτούν στο μέλλον μια ανάλογης βαρύτητας και έκτασης τρομοκρατική επίθεση, δεν αρκέστηκαν να κάνουν οι ίδιες διάφορα σενάρια, αλλά παρήγγειλαν ακόμα και σε σεναριογράφους ταινιών και τηλεοπτικών σειρών του Χόλιγουντ να γράψουν και να φανταστούν σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα σύγχρονα κράτη που θέλουν να επιβιώσουν, κάνουν σενάρια για τις πιθανές εξελίξεις σε ζητήματα που τα αφορούν.
Όσον αφορά την πατρίδα μας, ένα σενάριο που είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια, είναι αυτό της Μεγάλης Αλβανίας. Και λέμε ότι είναι πολύ πιθανό, γιατί υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία που δείχνουν ότι το κράτος της Αλβανίας, αλλά και σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, έχουν εθνικό σχέδιο για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.
Σε τι συνίσταται αυτό το σχέδιο; Στη συνένωση σε πρώτη φάση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο, και σε δεύτερη φάση με το Τέτοβο της πΓΔΜ. Μάλιστα, για να μην υπάρχουν μειονοτικά προβλήματα όταν γίνει αυτό, ήδη έχουν αρχίσει διεργασίες και επαφές για «διευθέτηση» των συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, ούτως ώστε τα εδάφη της αποσχισθείσας περιοχής που κατοικούνται από Σέρβους να περάσουν στην κυριαρχία της Σερβίας, και το αντίστροφο, δηλαδή περιοχές της Σερβίας που κατοικούνται από Αλβανούς να περάσουν στο Κοσσυφοπέδιο.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο ζήτημα αυτό είναι η δήλωση που έκανε πολύ πρόσφατα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της αποσχισθείσας περιοχής Χασίμ Θάτσι: «Τώρα είναι η ώρα το Κόσοβο και η Σερβία να καταλήξουν σε μια συμφωνία», ενώ λίγο αργότερα ανέφερε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter:
«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν αμφότερα τα μέρη να επιτύχουν αυτόν τον ιστορικό στόχο».
Ο Θάτσι με τη σειρά του έγραψε: «Συμφωνήσαμε ότι υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία στο διάλογο, που δεν πρέπει να χάσει καμία από τις δύο χώρες [Κόσοβο και Σερβία]. Αυτό θα βοηθήσει την προσπάθεια της πρώην επαρχίας της Σερβίας να ενταχθεί στο NATO, στην ΕΕ και στον ΟΗΕ».
Να σημειωθεί ότι η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, μετά τη συνάντηση του Θάτσι με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, που είχε γίνει την προηγούμενη ημέρα, τόνισε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενθάρρυνε το Κόσοβο να «εκμεταλλευτεί αυτήν τη μοναδική ευκαιρία για να καταλήξει σε μια ιστορική, ολοκληρωμένη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεών του με τη Σερβία» βάσει της διαδικασίας διαλόγου στην οποία μεσολαβεί η ΕΕ, σημειώνοντας την ανάγκη ενσωμάτωσης των δυο χωρών στην κοινότητα των εθνών της Δύσης.
Δεν πρέπει να θεωρείται δε τυχαίο το γεγονός ότι αμέσως μετά ακολούθησε συνάντηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα με τον Κοσοβάρο «ομόλογό» του, Χαραντινάι, στην πόλη Πέζα του Κοσσυφοπεδίου, στην οποία ενέκριναν την απόφαση για τη σύνταξη ενός κοινού στρατηγικού κειμένου για την ενοποίηση των Αλβανών μέχρι το 2025.
Φυσικά να σημειώσουμε ότι έχουν γίνει και άλλα πολλά βήματα, που όλα δείχνουν ότι σταδιακά θα δούμε το Κοσσυφοπέδιο να ενσωματώνεται στην Αλβανία, για να ακολουθήσει μια αντίστοιχη διαδικασία με το Τέτοβο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι έχει αρχίσει η οδική ένωσή τους με τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Δυρράχιο-Κούκες R7, συνολικού μήκους 307 χλμ, η ενοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου, του εκπαιδευτικού συστήματος κτλ.
Ο Ράμα στην ως άνω συνάντηση δήλωσε ότι το 2019 θα προχωρήσει η συμφωνία τελωνειακής ένωσης Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου, καθώς και έκδοση κοινών αδειών οδήγησης και άλλων επίσημων εγγράφων το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Αυτά όσον αφορά τα σχέδια ένωσης Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου.
Όσον αφορά το Τέτοβο, την επαρχία της πΓΔΜ όπου οι Αλβανοί αποτελούν πλειονότητα, η «προάσκηση» της ανεξαρτητοποίησης έγινε στα τέλη Ιανουαρίου του 2001, με την ένοπλη εξέγερση που διήρκεσε περίπου δύο μήνες, η οποία απέδωσε πολιτικούς καρπούς με την αύξηση της επιρροής των δύο αλβανικών κομμάτων στην πολιτική πραγματικότητα της γειτονικής χώρας.
Στο πλαίσιο ενός σεναρίου, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το επόμενο βήμα μετά την ένωση Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου είναι η ενσωμάτωση του Τέτοβου και η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, που θα ξεπερνά σε πληθυσμό τα πέντε εκατομμύρια.
Το τι σημαίνει αυτό για τις ισορροπίες στην περιοχή, είναι αντικείμενο άλλου σημειώματος. Πριν όμως δούμε αυτό, υπάρχει κάτι πιο επείγον, που ζητεί επειγόντως απαντήσεις.
Οι Αλβανοί διεκδικούν και επικαλούνται το δικαίωμα να ενώσουν τις περιοχές που βρίσκονται εκτός της αλβανικής επικράτειας με κύριο ίσως και μοναδικό επιχείρημα ότι στις περιοχές αυτές οι Αλβανοί αποτελούν πλειονότητα. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, υπάρχει το ενδεχόμενο ακριβώς το ίδιο επιχείρημα να επικαλεστούν και οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι έχουν και ένα επιπλέον επιχείρημα, ότι εκτός από πλειονότητα είναι και ιστορικός λαός της περιοχής αυτής, κάτι που δεν μπορούν να επικαλεστούν οι Αλβανοί για το Κοσσυφοπέδιο και το Τέτοβο.
Επειδή οι Αλβανοί έχουν εθνικό σχέδιο, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, για να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο έχουν αρχίσει εδώ και χρόνια να εφαρμόζουν πολιτική εξαλβανισμού κρίσιμων πόλεων και περιοχών, δήμευσης και οικειοποίησης περιουσιών που ανήκουν σε παραδοσιακά ελληνικές περιοχές, και άσκησης τρομοκρατίας στους Έλληνες της Β. Ηπείρου σε άτομα που θα μπορούσαν να πρωτοστατήσουν στη διεκδίκηση αυτονομίας ή ένωσης με την Ελλάδα.
Οι δολοφονίες Γκούμα και Κατσίφα γι’ αυτό έγιναν. Αποτελούν έργο του αλβανικού βαθέος κράτος και έχουν ως στόχο να κάμψουν το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.
Να το ξαναγράψω: αυτό είναι ένα σενάριο, πάνω στο οποίο πάντως αξίζει να εργαστούν οι εγκέφαλοι των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, για να μην βρεθούμε για άλλη μια φορά πίσω από τα γεγονότα.

*Σημείωση: Όσο για το τι σημαίνουν αυτά για το μέλλον της ΠΓΔΜ και ειδικά η απόσχιση του Τετόβου και η ένωσή του με την Αλβανία, αυτό είναι ένα άλλο σενάριο, που θα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο...
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη δημοκρατία και το Pontos-news

14 σχόλια:

  1. .......έχουν αρχίσει εδώ και χρόνια να εφαρμόζουν πολιτική εξαλβανισμού κρίσιμων πόλεων και περιοχών, δήμευσης και οικειοποίησης περιουσιών που ανήκουν σε παραδοσιακά ελληνικές περιοχές.....ΚΑΙ στην Ελλαδα θα έλεγα εγώ ! υπάρχει ενα τοξο που ξεκινα απο τα συνορα μέχρι την θήβα οπου οι Αλβανοι σε πολλους Δήμους ειναι απο 1 εως 30 ετων ήδη πλειονότητα Συνταμα θα εχουμε Αλβανο Δημαρχο στην Αραχωβα ,Καμενα Βουρλα ΚΛΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Οταν η Αλ Κάϊντα" -όπως ισχυρίζονται-"χτύπησε τους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης..."
    Αυτή είναι η σωστή διατύπωση της εισαγωγικής φράσης ενός άριστα πληροφορημένου γεωπολιτικού αναλυτή, όπως ο συντάκτης του άρθρου.
    300 τουλάχιστον διαπρεπείς Αμερικανοί αρχιτέκτονες και φυσικοί, πυροσβέστες και διασωθέντες μάρτυρες έχουν αποφανθεί ότι οι πύργοι κατέρρευσαν από προπαρασκευασμένη
    εκρηκτική κατεδάφιση, όπως έχει γραφεί σε πολυάριθμα άρθρα αξιοσέβαστων Αμερικανών και
    από τον καθηγητή και πρώην υπουργό Ρόμπερτς.Ο οποίος -αν θυμάμαι καλά- είχε χαρακτηρίσει
    το γεγονός "επίθεση ψευδούς σημαίας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μὴν ἀποπροσανατολίζῃς τὴν συζήτηση. Ἀλλοῦ εἶναι τὸ θέμα μας.

      Διαγραφή
    2. Το θέμα είναι πράγματι άλλο και πολύ σημαντικό για μας.
      Σημαντικό επίσης είναι να ξέρουμε την αλήθεια, τι μας γίνεται και που πατάμε.
      Γι' αυτό και η παρέμβαση, με πρόθεση εποικοδομητική -χωρίς κόνιον.

      Διαγραφή
  3. Γιά νά ἔχουμε ἐθνικό σχέδιο πού θά ἐφαρμοσθῆ - καί ὄχι ἐθνικό σχέδιο πού θά τό γνωρίζουν οἱ ξένοι καί θά ἐφαρμοσθῆ τό ἀντίστροφο- δέν χρειάζονται οὔτε ξενοκρατικές οὔτε ἰδεολογικές διακυβερνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι πολιτικοί έχουν πουλήσει την Ελλάδα ήδη και είναι και δεξιά και αριστερά.
    Π.χ. οι απόψεις Ν.Δ. και Σύριζα στο μεταναστευτικό , δεν διαφέρουν , καλά το διαβάσατε, αν μιλήσετε με άτομα του κόμματος και σας πούνε τις πραγματικές γραμμές του κόμματος θα σοκαριστείτε, δεν έιναι μόνο η αριστερά όπως πολύ νομίζουν.

    Το θέμα είναι στα χέρια των Ελλήνων πλέον , να πάρουμε πίσω τη χώρα. Ο καθένας με ότι μέσο έχει και όπως μπορεί απο τη θέση του.
    Η πιο επαναστατική, πατριωτική, ελληνική, εθνική και εθνικιστική πράξη είναι να κάνετε παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω με τον κ.Τ...Η ΝΔ..ειναι επισης ολεθρια...Απορω που της δινουν 35 %...αν δεν ειναι φαρσα...το ιδιο.και τον ΣΥΡΙΖΑ...20%....Αν ειναι ετσι...καλυτερα να καταστραφουμε πληρως...Δεν μπορει ναχει ακομη.τοσους χαζους η χωρα...Δεν στεκει...

      Διαγραφή
  5. Όταν από μόνοι μας ομιλούμε για αλλαγή συνόρων, όταν η ίδια η κυβέρνηση πουλά την Μακεδονία , όταν η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το μέλλον της χώρας και την Θράκη ε !!! τοτε δικαιολογημένα ο καθένας Έλληνας να σκέφτεται ότι αργά ή γρήγορα η χώρα μας πάει για συρρίκνωση !!!! Ας βρεθεί ένας ΙΚΑΝΌΣ πατριώτης και να φέρει τα πάνω κάτω !! Εγώ μαζί του !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ιστορικότητα των Αλβανών στα εδάφη του Κοσόβου και της ΠΓΔΜ είναι αδιαμφισβήτητη, και πιο πριν από τους Σλάβους. Οπότε το επιχείρημα ότι οι Έλληνες έχουν ένα επιπλέον επιχείρημα από τους Αλβανούς σεκεινα τα εδάφη δεν στέκει.

    Είναι βέβαια απορίας άξιο γιατί να δαιμονοποιειται μια υποθετική ένωση των Αλβανών της Αλβανίας και του Κοσόβου όταν την δεκαετία του 60 οι Έλληνες θα είχαν ενωθεί με την Κύπρο έαν δεν είχε γίνει η εισβολή των Τούρκων. Είναι ωραίο να επικρινεις τους Αλβανούς στα Βαλκάνια για ένα βασικό δικαίωμα τους όταν ΟΛΟΙ οι άλλοι ήταν πρώτοι που τα κάνανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρη
      το άρθρο δεν έχει καμία αρνητική φράση για το σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας.
      Αν βρεις μια, πες μου να το ξέρω.
      Όσο για τα εδάφη, δεν μπορείς να μιλάς για ιστορικά εδάφη των Αλβανών, γιατί δεν είναι γνωστή η ιστορία των Αλβανών.
      Για παράδειγμα, στο Κοσσυφοπέδιο ή στο Τέτονο, δεν υπάρχει κάποια αρχαία αλβανική πόλη, για να ισχυριστείς ότι είναι ιστορικά αλβανικά εδάφη.
      Επίσης, υπάρχουν στατιστικοί πίνακες που δείχνουν ότι το 15ο αιώνα οι Αλβανοί ήταν μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο θεωρείται κοιτίδα των Σέρβων.

      Διαγραφή
    2. Φίλε μου Σάβα υπαρχει και Αλβανική αρχαιολογία όσο τρελο και αν μας ακούγεται
      Οι Αλβανοί προυπυρχαν των Σλαβων στα εδαφη αυτά το Βιβλίο του Βρετανού ιστορικού Μάλκολμ Χ θα σε βοηθήσει

      Διαγραφή
  7. Ο όρος η περιοχή του Τέτοβο είναι λάθος
    Οι Αλβανοί στην Πγδμ κατοικουν στα βορειοδυτικά αλλά και στα νοτιοδυτικά τις χώρας στην πόλη των Σκοπίων μαζί με τα περίχωρα είναι το 35% της πόλης οι Αλβανοί θέλουν τα μισά Σκόπια τουλάχιστον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Νίκος Λυγερός είπε πως η συμφωνία για την παραχώρηση της Βόρειας Ηπείρου στην Αλβανία περιλάμβανε την παραχώρηση του Κοσόβου στην Γιουκοσλαβία(Σερβία). Αφού το Κόσοβο θα ενωθεί με την Αλβανία, χαλάει η συμφωνία και η Βόρειος Ήπειρος πρέπει να ενωθεί με την Ελλάδα. Η Αλβανοί γνωρίζουν ότι θα συμβεί αυτό για αυτό δεν επένδυσαν χρήματα στην Βόρεια Ήπειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.