6/12/18

Μάναφορτ και Μιούλερ σφίγγουν τη θηλιά του Τραμπ

Του Timothy O' Brien 
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τα έβαλε με την ομοσπονδιακή εξουσία επιβολής του νόμου που τον ερευνά. Ξανά. Την Τρίτη το πρωί, ο Ντόναλντ Τραμπ κατέφυγε στο Twitter για να αποκαλέσει τον Ειδικό Σύμβουλο Ρόμπερτ Μιούλερ, "έναν συγκρουσιακό εισαγγελέα που έχει ξεφύγει" και που "έκανε απίστευτες ζημιές στο Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης μας”. Μέχρι τη Τρίτη το βράδυ, ισχυριζόταν ότι το "κυνήγι μαγισσών του Μιούλερ είναι σκέτη ντροπή”.
Έχουμε υπάρξει και παλιότερα θεατές αυτού του έπους, φυσικά. Με τον εισαγγελέα και την ομάδα του να κρατούν το στόμα τους κλειστό, αυτά τα δημόσια κηρύγματα είναι συχνά χρήσιμα βαρόμετρα για να καταλάβει κανείς πότε η έρευνα του Μιούλερ για πιθανή συμπαιγνία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016 και της Ρωσίας ασκεί επιπλέον πίεση στον πρόεδρο.
Μήπως ο Τραμπ ξεκίνησε τα πυρά στο Twitter το 2017 όταν έκαναν την εμφάνισή τους πληροφορίες ότι ο Μιούλερ επέκτεινε την έρευνά του για να συμπεριλάβει την εξέταση του προέδρου για πιθανή παρεμπόδιση της δικαιοσύνης; Ναι. Μήπως ο Τραμπ ξεκίνησε να κινείται επιθετικά προς τον Μιούλερ το περασμένο καλοκαίρι, αφού το FBI δημοσίευσε έγγραφα που αποκαλύπτουν πώς προχώρησε στην υποκλοπή τηλεφωνικού περιεχομένου από σύμβουλο της καμπάνιας του Τραμπ; Ναι. Μήπως ο Τραμπ εκτόξευσε πυρά τον Σεπτέμβριο, λίγο αφού ο πρώην επικεφαλής της εκστρατείας του, Πολ Μαναφορτ αποδείχτηκε ένοχος για δύο ομοσπονδιακές κατηγορίες και κατέληξε σε συμφωνία συνεργασίας με τον Μιούλερ; Ναι.
Και μήπως το ξέσπασμα της Τρίτης ήρθε μια μέρα αφότου οι εισαγγελείς του Μιούλερ αποκάλυψαν ότι ακύρωσαν τη συμφωνία του Μάναφορτ επειδή πίστευαν ότι τους λέει ψέματα; Ναι.
Η εχθρότητα του Τραμπ προς την έρευνα για τη Ρωσία ήταν σταθερή καθ 'όλη τη διάρκεια της προεδρίας του. Αλλά με τις ενδιάμεσες εκλογές να έρχονται και να φεύγουν και τις εικασίες ότι ο Μιούλερ μπορεί σύντομα να καταθέσει την πολυαναμενόμενη έκθεση σχετικά με το σύνολο ή μέρος των ευρημάτων της έρευνας να αυξάνονται, το πρόσφατο ξέσπασμα του προέδρου στο Twitter φανερώνει περισσότερη ανησυχία και λιγότερη οργή από ό,τι στο παρελθόν.
Ο Μάναφορτ φαίνεται να είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο το άγχος του Τραμπ βρίσκεται στα ύψη. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times το βράδυ της Τρίτης, ένας από τους λόγους για τους οποίους η ομάδα του Μιούλερ ξαφνικά άρχισε να δυσανασχετεί με τον Μάναφορτ ήταν ότι ο δικηγόρος του "επανειλημμένως ενημέρωνε τους δικηγόρους του Προέδρου Τραμπ για τις συζητήσεις του πελάτη του με ομοσπονδιακούς ανακριτές, αφού ο Μάναφορτ συμφώνησε να συνεργαστεί με τον ειδικό δικηγόρο”.
Με άλλα λόγια, ο Μάναφορτ ήταν ουσιαστικά ένας πληροφοριοδότης του Λευκού Οίκου, χρησιμοποιώντας τη συμφωνία του ως ευκαιρία για να τροφοδοτήσει με πληροφορίες τον Τραμπ σχετικά με το περιεχόμενο τουλάχιστον ενός μέρους αυτών που ο Μιούλερ ερευνά.
Αυτού του είδους οι πληροφορίες μπορεί να είναι χρήσιμες αν συμβαίνει επίσης κι εσύ ο ίδιος να συντάσσεις γραπτές απαντήσεις σε ερωτήσεις του εισαγγελέα σχετικά με τις δικές σου ενέργειες - κάτι που ο ίδιος ο Τραμπ κάνει τις τελευταίες εβδομάδες. Στις 20 Νοεμβρίου υπέβαλε σειρά απαντήσεων στις ερωτήσεις του Μιούλερ. (Ο πρόεδρος αρνήθηκε να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις σχετικά με την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης στις γραπτές απαντήσεις του). 
Ένας άλλος λόγος που ο Μάναφορτ μπορεί να προκαλέσει άγχος στον Τραμπ είναι ότι είχε μακροχρόνιους επιχειρηματικούς και πολιτικούς δεσμούς με την ηγεσία της προ-Πούτιν Ουκρανίας. Το τι ακριβώς είδους παρασκηνιακή πολιτική πίεση σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ για την Ουκρανία έχει ασκηθεί, είναι ένα άλλο σημείο εστίασης στην έρευνα του Μιούλερ. Ο Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία το 2014 για τη στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία προκειμένου να προσαρτήσει την Κριμαία. Από τότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε να καταργήσει τις κυρώσεις και φέρεται να έθεσε την προοπτική επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία σε μια ιδιωτική συνάντηση με τον Τραμπ στο Ελσίνκι νωρίτερα φέτος.
Ορισμένες από τις έρευνες του Μάναφορτ στην Ουκρανία αφορούσαν πελάτες οι οποίοι ήταν σύμμαχοι του Κρεμλίνου, όπως ο Όλεγκ Ντεριπάσκα. Η σχέση του Μάναφορτ με την ολιγαρχία έσπασε μετά από μια αποτυχημένη επιχειρηματική συμφωνία στην Ουκρανία, στην οποία ο Ντεριπάσκα ισχυρίστηκε ότι η επένδυσή του ύψους 19 εκατ. δολ. εξαφανίστηκε.
Οι εισαγγελείς του Μιούλερ έχουν ήδη πει στο δικαστήριο ότι διερευνούν αν ο Μάναφορτ ενήργησε ως πιθανή γέφυρα μεταξύ της εκστρατείας Τραμπ και Ρώσων που σχεδίαζαν να προσπαθήσουν να ανατρέψουν τις προεδρικές εκλογές του 2016.
Ο Μάναφορτ και ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ήταν παρόντες σε μια συνάντηση στον Πύργο του Τραμπ το καλοκαίρι του 2016, που διοργανώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ Jr, όπου μια ομάδα Ρώσων προσέφερε στους τρεις τους πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον. Ο πρόεδρος αργότερα υπαγόρευσε ένα παραπλανητικό δελτίο Τύπου σχετικά με τη φύση της συνάντησης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των New York Times,
Δεν είναι σαφές τι ακριβώς ώθησε τον Μάναφορτ να αρχίσει να λέει ψέματα στην ομάδα του Μιούλερ τόσο σύντομα, αφού πέτυχε μια συμφωνία. Ίσως ποντάρει στο ότι ο Τραμπ μπορεί να του δώσει προεδρική χάρη.  Μήπως ο Μάναφορτ βλέπει στο πρόσωπο του Τραμπ έναν ομοϊδεάτη του και ξέρει ότι ο πρόεδρος είναι εξίσου πιθανό να τον θυσιάσει αντί να του δώσει χείρα βοηθείας; Ίσως ανησυχεί για μερικούς από τους εχθρούς που απέκτησε στην Ουκρανία και μέσα από τον σκληρό κόσμο της ρωσικής ολιγαρχίας - και προσπαθεί να προστατεύσει την οικογένειά του; Ίσως ο φόβος αυτού του είδους των αντιποίνων τον οδήγησε να πει ψέματα; Ή ίσως, όπως και ο πρόεδρος, είναι ένας κατά συρροή ψεύτης και δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό.
Όπως και να έχει, η κατάσταση σοβάρεψε τις τελευταίες εβδομάδες με την ομάδα Μάναφορτ και Μιούλερ, και ο πρόεδρος φαίνεται να το γνώριζε καλά - καθώς γνωρίζει επίσης ότι ο Μιούλερ σφίγγει τη θηλιά για τους παλιούς συμμάχους και συμβούλους όπως ο Ρότζερ Στόουν. Όλα αυτά μπορούν να εξηγήσουν το πρόσφατο, τρομερό ξέσπασμα του Τραμπ στο Twitter και γιατί προσπάθησε τόσο σύντομα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές να ασκήσει έλεγχο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΠΗΓΗ: Bloomberg, Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.