31/12/18

Κοτζιάς: "Οι "Έλληνες Μακεδόνες" δεν αντιδρούν τόσο, όσο οι Πόντιοι στη Μακεδονία" - Αυτό το ξεστόμισε άνθρωπος που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών

Κοτζιάς: Η πλειοψηφία για τη Συμφωνία Πρεσπών έχει βρεθεί από το 2017 – Τι είπε για τους Πόντιους της Μακεδονίας
  • Ο Νίκος Κοτζιάς (φωτ. αρχείου: EPA / Nake Batec)
Την πεποίθησή του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και μάλιστα από το 2017, εξέφρασε ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων (MIA).
Σε ερώτηση εάν είναι ακόμη αισιόδοξος ότι η Συμφωνία θα επικυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Ναι, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η πλειοψηφία αυτή έχει δημιουργηθεί. Θα έλεγα ότι έχει βρεθεί ήδη από το 2017. Είναι άνθρωποι που ξέχωρα από τη στάση που έχουν απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, θέλουν να τελειώνει το θέμα, να κλείσει και θεωρούν τη συμφωνία έναν καλό συμβιβασμό ή σύμφωνα με άλλους έναν αναγκαίο συμβιβασμό».
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατά της Συμφωνίας, είπε: «Θα σας πω κάτι ενδιαφέρον. Οι "Έλληνες Μακεδόνες" δεν αντιδρούν τόσο, όσο οι Πόντιοι στη Μακεδονία. Είναι θέμα ταυτότητας και όχι γεωστρατηγικών συμφερόντων. Τόσο με την πΓΔΜ, όσο και με την Αλβανία το πρόβλημά μας έγκειται στα ζητήματα ταυτότητας, όχι σε γεωστρατηγικά θέματα».
Εμφανίστηκε βέβαιος ότι υπάρχει φιλία ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ «και τώρα της δώσαμε το θεσμικό πλαίσιο να εκφραστεί και να υλοποιηθεί». Υποστήριξε ότι όταν περάσει ένα διάστημα 2-3 ετών από την κύρωση της Συμφωνίας και από τις δύο χώρες «και όλοι θα δουν ότι η ζωή αλλάζει μόνο προς το καλύτερο με αυτή τη συμφωνία και πως ούτε εμείς παίρνουμε τα Σκόπια από εσάς, ούτε εσείς τη Θεσσαλονίκη από εμάς –όλες αυτές τις ανοησίες που λέγονται– τότε νομίζω ότι θα περπατώ χαμογελώντας στους δρόμους των Σκοπίων».
Ο πρώην ΥΠΕΞ μίλησε και για δυσκολίες που συνάντησε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Η αρχική δυσκολία ήταν πριν από την κυβέρνηση Ζάεφ και Ντιμιτρόφ. Αυτή ήταν η περίοδος που ο Ποπόφσκι ήθελε να ανοίξει διάλογος, μέσα στο δικό του πλαίσιο βέβαια, αλλά ο Γκρουέφσκι αρνούταν. Ήταν μία περίοδος που συνομιλούσα με την αλβανική μειονότητα στα Σκόπια, όπως κάνω και τώρα, και με τον κ. Ζάεφ, που τότε ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ τότε με παρότρυνε να συνομιλώ μόνο με τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών. Πιστεύω ότι αυτές οι προσπάθειες μου τους ενοχλούσαν. Αλλά εγώ ήμουν βαθιά πεπεισμένος ότι έπρεπε να ανοίξει απευθείας διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς όσο περισσότερα είναι τα εμπλεκόμενα μέρη οι διαπραγματεύσεις γίνονται δυσκολότερες, αφού το κάθε μέρος έχει τα δικά του κριτήρια και τους δικούς του στόχους», τόνισε.
Τέλος, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης γιατί, όπως είπε, «δεν προώθησε επαρκώς τη συμφωνία στο εσωτερικό της Ελλάδας, καθώς υπήρχε η άποψη πως δεν έπρεπε να γίνει καμπάνια ενημέρωσης για το συγκεκριμένο θέμα, λόγω του κ. Καμμένου».
http://www.pontos-news.gr/article/188646/kotzias-i-pleiopsifia-gia-ti-symfonia-prespon-ehei-vrethei-apo-2017-ti-eipe-gia-toys

15 σχόλια:

  1. Σοβαρά;EΧΟΥΝ ΒΡΕΘΕΙ 180 ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ;Name them....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό είναι η συμφωνία να περάσει , γιατί η περιοχή των Σκοπίων είναι η περιοχή της Μακεδονίας που δεν ελευθερώθηκε κατά τους βαλκανικούς πολεμους. Με καθυστέρηση 100 χρόνων περίπου, αποκτάει φιλικες σχέσεις η μητέρα Ελλάδα με το σκλαβομένο παιδί της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχόλιο γιά τα πανηγύρια τῶν...Σκοπίων, κάνετε κε dimitri papadopoulos: Ποιές φιλικές σχέσεις μπορεῖ νά βασισθοῦν σέ μιά συμφωνία μέ τήν ὁποία ἡ Ἑλλάδα παραχωρεῖ στούς Σκοπιανούς τό δικαίωμα νά λένε ὅτι εἶναι Μακεδόνες, καί νά διεκδικοῦν τήν μοναδική Ἑλληνική Μακεδονία;
      Μᾶς δουλεύετε στά ἴσια;

      Διαγραφή
    2. ΑΥΤΟς ζει στο κοσμο του Νικολα

      Διαγραφή
    3. Τι θα πει εγκριση εχουμε λογοκρισια

      Διαγραφή
    4. Κυριε dimitris papadopoulos μονο το Μοναστηρι(Μπιτολα σημερα) ανηκε στην Μακεδονια κι ενα μικρο τμημα στα νοτια της χωρας των Σκοπιων. Τα Σκοπια ποτε δεν ηταν μεσα στα ορια της Μακεδονιας. Αν τωρα αυτοι αισθανονται Ελληνες μπορουν να το δηλωσουν,γιατι οι Μακεδονες ηταν και ειναικ Ελληνες και αποδεικνυεται απο την ιστορια. Ομως αυτοι δεν θελουν να ειναι ουτε Ελληνες, ουτε Σερβοι, ουτε Βουλγαροι αλλα Makedonski σκετο κι απο την ιστορια γνωριζουμε ολοι οτι δεν ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ, ΟΥΤΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Διαβασε το βιβλιο "η ζωη εν ταφω" του Μυριβηλη που το εγραψε το 1924. Στο βιβλιο μιλαει ξεκαθαρα για τους Ελληνες στο Μοναστηρι και γι'αυτους που θελουν να λεγονται Makedonski. Επισεις στην ΕΡΤ συντομα θα δουμε τη μεταφορα του βιβλιου η ζωη ενταφω σε συριαλ.

      Διαγραφή
    5. https://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/01/blog-post_160.html
      Διάβασε και αν σ'αρεσει...συγχαρητήρια!!!

      Διαγραφή
  3. Ἄν ὁ Κοτζιάς εἶπε ὅτι «Θα σας πω κάτι ενδιαφέρον. Οι "Έλληνες Μακεδόνες" δεν αντιδρούν τόσο, όσο οι Πόντιοι στη Μακεδονία...."
    α) Λέει ψέμματα, ἐξ ἴσου ἀντιδροῦν.
    β) Ποῦ τό βρῆκε; Οἱ τοῦρκοι τοῦ εἶπαν νά τό πῆ; (αὐτό δέν εἶναι ρητορική ἐρώτηση, πρέπει νά ἐρευνηθοῦν τά οἰκονομικά του, στό ἐξωτερικό)
    γ) Πολύ μίσος κατά τῶν Ποντίων! Ρατσισμός. Δηλαδή θέλει νά τούς διώξῃ καί νά ξαναγίνουν πρόσφυγες, γιά νά ἐγκατασταθοῦν οἱ Σοπιανοί τάχα Μακεδόνες. Γι'αὐτό προσθέτει: "Είναι θέμα ταυτότητας και όχι γεωστρατηγικών συμφερόντων"! Δηλαδή, κατά τά γεωστρατηγικά συμφέροντα που ὁ ἴδιος ὑπηρετεῖ, πρέπει νά γίνει ἡ Ἑλληνική Μακεδονία Σκοπιανή, ὁπότε οἱ Πόντιοι εἶναι πρόβλημα, διότι ἔχουν ἔντονη τήν αἴσθηση τῆς Ἑλληνικῆς-Μακδονικῆς ταυτότητας πλέον. Αὐτοί πρέπει κατά τόν Κοτζιά νά διωχθοῦν, διότι ἔτσι ἀντιμετωπίζεται τό "πρόβλημα ταυτότητας" στήν μελλοντική Σκοπιανή "Μεγάλη Μακεδονία".
    Αὐτά εἶπε πράγματι ὁ Κοτζιάς καί τό ζητάει ἄρα τό δικαστήριο για ἐθνική προδοσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O προδοτης των ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΝΤΕΛΛΗΝΕΣ. ΜΟΝΟ ΡΟΧΑΛΑ στο ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΚΥΛΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΤΟΝ ΤΡΑΝΤΕΛΛΗΝΑ ΥΦ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑ ΕΙΠΑΤΕ
      ΣΤΟΝ ΞΕΦΤΙΛΑ ΠΟΥ ΕΤΡΕΧΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΟΥΤΑΡΩΦ.?

      Διαγραφή
  5. Ας καμαρώσουν κάποιοι ποιόν ψήφισαν.Αλλά τί λέω ; είθισται οι τελευταίες γενεές των Ελλήνων να ψηφίζουν με γνώμονα τί πίστευε ο παραπλανημένος πατέρας τους και παππούς τους,ποιοί εμφανίζονται στην τηλεόραση κυρίως τον τελευταίο μήνα πρίν τις εκλογές,τί τους λέει το πουλί τους(Καϊλή,Γκερέκου,Ράπτη κ.λ.π.) και η τσέπη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΚΟΤΖΙΑΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΓΝΗΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΥΛΛΟ) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΧΑΣΜΟ. ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, ΒΛΑΧΟΙ, ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ , ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ, ΝΤΟΠΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ (ΠΛΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΩΝ) ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΟΤΖΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.